Tulpenvelden in de Bollenstreek bij Hillegom

Wandelen in de Bollenstreek; de mooiste tulpenvelden rond Hillegom, Lisse en de Keukenhof

De Bollenstreek is één van de populairste plekken om de tulpenvelden in Nederland te bezoeken. In de Bollenstreek wandel en fiets je je langs de mooiste bollenvelden rond Noordwijk, Hillegom, de Keukenhof en Lisse. Een dag tussen de kleurrijke bollen is altijd weer een feestje en één van mijn favoriete dingen om te doen.

Na onze fietstocht langs de bloembollen in Flevoland zocht ik deze keer een leuke plek voor een mooie bollen wandeling. Omdat ik graag de tulpenvelden wilde zien koos ik er voor om eind april te gaan wandelen vanuit Lisse. Via het wandelnetwerk van de Bollenstreek stippelde ik een route uit langs de bloeiende tulpenvelden tussen Hillegom en Lisse. De zon scheen, de hyacinten geurden nog volop en de kleuren spatten van de tulpenvelden. Je snapt wel dat mijn dag niet meer stuk kon.

Ivonne Myfootprints bollenvelden Hillegom

Deze foto is gemaakt door de bollenteler! Ga zelf niet de velden in.

Waar vind je de mooiste bollenvelden in de Bollenstreek?

De Bollenstreek ligt in Zuid-Holland aan de kust tussen grofweg Leiden en Haarlem en is dé plek waar de bloembollenteelt ontstond. De bollenvelden liggen voornamelijk rond bloemendorpen Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Voorhout.

De Bollenstreek is één van de meest bekende plekken om de bollenvelden in Nederland te bekijken met de Keukenhof als kleurrijk middelpunt. Van half april tot half mei staan de bollenvelden in bloei. Het begint met blauwe druifjes en narcissen, gevolgd door hyacinten en vanaf half april bloeien de eerste tulpenvelden.

→De Keukenhof is in 2024 open van 21 maart tot 12 mei! Koop hier direct je toegangskaartje voor de Keukenhof.

Wandelen langs de mooiste tulpenvelden rond Hillegom en Lisse

Wil je zelf een keer wandelen in de Bollenstreek kies dan voor een start in Hillegom of Lisse. Deze gezellige plaatsen zijn makkelijk bereikbaar en liggen midden tussen de mooiste tulpenvelden.

Ik koos voor de 20 kilometer lange Keukenhof wandelroute met een start in Lisse en die ook langs Hillegom komt. Vind je 20 kilometer te veel? Het leuke van de wandelknooppunten is natuurlijk dat je de wandeling zo lang of kort kunt maken als je wilt en een route uitstippelen is zo gedaan. Op diverse plekken vind je overzichtsborden met wandelknooppunten.

Zonnig Lisse

Op een prachtige dag ga ik mee met Frank die in Delft werkt. Nadat ik hem heb gedropt rijd ik door naar Lisse. Van te voren heb ik gezocht naar een gratis parkeerplaats zonder tijdsbeperking en die vind ik bij de sportvelden van Ter Specke in Lisse. Deze parkeerplaats ligt vlakbij knooppunt 35 waar ik de Keukenhof wandelroute op kan pikken. Het is een gezellige drukte en ik zal zeker niet alleen zijn vandaag. Wandelschoenen aan en gaan!

De wandeling begint met een stukje door het centrum van Lisse, het hart van de Bollenstreek. De terrassen zijn nog rustig maar dat zal vast niet lang meer duren! Aan het eind van het centrum sla ik linksaf en gaat de wandeling richting de Keukenhof.

→Heb je interesse in de bollenteelt en de bloembollen cultuur? Bezoek dan Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Gebouw de Wekker makelaardij Lisse

Prachtige gebouwen in het centrum van Lisse

Wandelen rond de Keukenhof

Het volgend deel van de wandeling gaat met een grote boog rond de Keukenhof. Wil je de Keukenhof bezoeken dan is dit het ideale moment en wandel je na je bezoek aan de andere kant het terrein weer af.

Ik heb maar een paar uur en kies er daarom voor om door te wandelen en omdat ik helemaal om het afgesloten terrein heen moet lopen is dit een aardig lang stuk. Wandelen over fietspaden met veel enthousiaste fietsers, net als ik op zoek naar de mooiste tulpenvelden van de Bollenstreek. Maar ook over smalle dijkjes met fietsers en auto's. Het is drukker dan ik dacht en ik ben blij als ik eindelijk het eerste tulpenveld zie liggen. Helaas kan ik er nog niet bijkomen maar de kleuren spatten eraf. Hier ben ik voor gekomen!

Kleuurijke tulpenvelden in de Bollenstreek bij Lisse

Gekleurde tulpenvelden vanaf een dijk bij Lisse

Richting Hillegom

De wandeling gaat verder richting Hillegom. Onderweg passeer ik diverse bollenvelden en kan ik ook regelmatig even naar de rand van het veld lopen om wat dichterbij te komen. Ook de bloesembomen in het kleine dorpje onderweg staan in volle bloei, op en top lente.

Ik passeer de kleurrijke velden van de Tulip Barn. Een  leuke plek om de bloembollen van dichtbij te bekijken en een keer te poseren tussen al die mooie tulpen. Ook staan er regelmatig van die kleine kraampjes langs de route waar je vers geplukte bossen tulpen kunt kopen. Een mooie souvenir uit de Bollenstreek.

Roze rode tulpen in veld bij Hillegom

Roze bloesoem tegen blauwe lucht Bollenstreek

Dwars door de bollenvelden

Vanaf de Tulip Barn gaat het nog een stuk over een fietspad langs een weg tot ik op een grotere weg uitkom. Gelukkig gaat de wandeling niet snel daarna weer de polder in en laat ik het autoverkeer achter me. Het fietspad gaat over de dijk langs een kanaal en na een tijd kom ik bij een kleine overstap. Nu begint het echt leuk te worden. Vanaf hier wandel ik namelijk dwars door de hyacinten en tulpenvelden.

De zoete geur van de hyacinten begeleid me tijdens het wandelen en halverwege het pad ligt een stel tegen een hooibaal aan te slapen, wat een rust.

Aan het eind van het pad loop ik de bollenteler tegen het lijf en we maken een praatje. Aan het eind maakt hij een leuke foto van mij tussen zijn tulpenvelden. Normaal gesproken mag je niet door de tulpenvelden wandelen dus is dit een bijzonder plaatje.

Wandelen Keukenhof Wandelroute in de Bollenstreek

Over de dijk langs de mooiste tulpenvelden rond Hillegom

eend met eendekuikens

velden met hyacinthen bij Hillegom

paarse hyacinthen Bollenstreek

Kun je ze al ruiken, de geuren van de hyacinten?

Myfootprints wandeling tulpenvelden Bollenstreek Hillegom Lisse

Gemaakt door de bollenteler!
Tulpen, tulpen en nog eens tulpen, de Bollenstreek

Bij Hillegom buigt mijn wandelroute door de Bollenstreek weer af richting Lisse. Op dit deel van de wandeling gaat mijn bloembollen hart sneller kloppen. Hier wandel ik langs diverse velden vol kleurrijke tulpen en mijn camera schiet de mooiste plaatjes van al dat bloembollengeweld.

Om mij heen zijn alle talen van Europa vertegenwoordigd. Het is duidelijk; de bollenvelden zijn weer onverminderd populair. Alleen de Aziaten ontbreken nog. Ik kijk op de kaart waar ik ongeveer zit op de route en besef me ineens dat ik niet zo ver van de Amsterdamse Waterleidingduinen afzit. Nog zo'n favoriet gebied van ons!

Tulpenvelden in de Bollenstreek bij Hillegom

Hier word je toch vanzelf vrolijk van?

gekleurde tulpenvelden bij Hillegom

rode tulpen Bollenstreek

tulpenvelden bij Uitkijkpunt Tespelduyn in de Bollenstreek

Tulpenvelden bij Uitkijkpunt Tespelduyn in de Bollenstreek

Wandelen over laarzenpadden rond Kasteel Keukenhof

Nadat ik het bollengeweld achter me heb gelaten wandel ik nog een stuk over een wat drukkere weg maar al vrij snel duik ik een laarzenpad op. De laatste kilometers van mijn wandelroute gaan over kleine paadjes door natte natuur rond kasteel Keukenhof en door Wassergeest. Ik passeer een prachtige oude molen en af en toe passeert er een trein op het naastgelegen spoor. verder is het stil en hoor ik alleen het ruisen van de bomen en het fluiten van de vogels. Altijd bijzonder om te zien hoe dat kan op nog geen steenworp afstand van druk Lisse en een nog drukker Keukenhof.

De laatste kilometers gaan over kleine paadjes door smalle reepjes natuur. Door de bomen heen spot ik nog enkele bollenvelden en dan sta ik weer bij de parkeerplaats. Klaar om richting Delft te rijden. Mijn "sehnsucht naar de bloembollenvelden" weer bevredigd. Dag hyacinten, dag tulpenvelden, tot de volgende keer!

Laarzenpad Keukenhof

Kasteel Keukenhof vanaf laarzenpad

Kasteel Keukenhof vanaf het laarzenpad

Wandelknooppunt 31 Lag

De Lageveense Molen ligt bij Wandelknooppunt 31

wandelpad Keukenhof wandelroute in de Bollenstreek

kunstwerk van bloembollen bij Lisse

Kunstwerk van bloembollen bij Lisse

Knooppunten en informatie van de Keukenhof wandelroute rond Lisse en Hillegom:

Overzichtsbord wandelnetwerk knooppunten Bollenstreek

  • Lengte 20 kilometer
  • Makkelijke route, veel verharde paden, makkelijk te wijzigen verkorten of verlengen.
  • Parkeren: Parkeerplaats Spekkelaan Lisse (gratis en zonder blauwe zone)
  • Knooppunten: 40-41-42-48-49-50-65-66-67-24-26-68-45-44-31-32-23-21-22-35-36-39-40.
Geplaatst in bollenvelden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *