Meijendel

Wandelen in de duinen en op het strand bij Meijendel.

Vorig jaar was ik voor het eerst in het duingebied bij Wassenaar. Helaas was het een grauwe dag, maar wat ik zag smaakte zeker naar meer. Op een fijne novemberdag ging ik opnieuw op pad en wandelde door de prachtige duinen van Meijendel en over het strand bij Wassenaar. Een gebied dat ik absoluut kan aanbevelen. Wandel je met me mee?

Wandelen in het Nationaal Park Hollandse Duinen

Meijendel maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen en ligt tussen Scheveningen en Katwijk in. Het gebied is enorm gevarieerd, heuvelachtig en leent zicht uitstekend voor het maken van mooie wandel- of fietstochten. De duinen in deze regio worden beheerd door Dunea en zijn in gebruik voor de waterwinning en als zeewering. Je mag niet overal in, maar er is genoeg om te ontdekken terwijl je de kostbare natuur in tact laat. Het hele gebied beslaat een oppervlakte van 1.875 hectare en naast gevarieerde flora vind je er een overvloed aan vogelsoorten maar ook bijzondere dieren al reeën en vossen.

In het grootste deel van Meijendel kun je vrij wandelen, voor een deel van het gebied het je een speciaal toegangskaartje nodig.

Een beetje van Mezelf en een beetje van Meijendel....

In het gebied zijn drie wandelroutes uitgestippeld die je los kunt lopen, maar ook makkelijk kunt combineren. De eerste keer had ik niet zo veel tijd en combineerde ik een stukje van de gele met de blauwe route. Het nadeel van de routes is dat ze in de duinen blijven, maar met een klein beetje moeite maak je er zelf een mooie rondwandeling van en pikt ook wat strand mee.

Voor deze wandeling pakte ik de gele route en combineer die met een flink stuk over het strand en een extra stuk door de duinen.  Een route van ongeveer 12 kilometer met enorm veel variatie. Het beste van beide werelden wat mij betreft!

Meijendel

Vroege vogels

Ik start mijn wandeling door Meijendel bij het bezoekerscentrum De Tapuit. Daar neem ik een fijne kaart met wandelknooppunten mee en stippel mijn route uit. Ik begin met het lopen van de gele route tot waar deze aan het strand komt. Het is een doordeweekse dag en om 10 uur in de ochtend is er nog nauwelijks iemand te bekennen. Overal waar ik loop fluiten de vogels of schieten snel weg als ik eraan kom.

Binnen een paar minuten heb ik al twee grote buizerds gespot en als ik een bocht uitkom sta ik oog in oog met drie reetjes. Eén van de drie heeft een klein gewei, wat een schatjes. Helaas schrikken ze van mij en zetten het op een rennen. Als ik bij de volgende bocht ben is er alleen nog maar wat geritsel te horen in het struikgewas verderop. Jammer, maar wat is het mooi on wildlife tegen te komen tijdens het wandelen!

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Duinen en water in Meijendel

Tijdens het wandelen passeer ik diverse plassen die vol met watervogels zitten. De vogelaar kan zijn hart ophalen en ik kom onderweg regelmatig iemand met een verrekijker tegen. Af en toe dwaal ik even een klein zijpad in en na een kilometer of 2 kom ik bij het strand. De gele route gaat hier weer richting de duinen, maar ik daal af.

Onderaan de zeeslag vind ik wandelknooppunt 19. Daar ga ik rechtsaf en banjer lekker over het strand tot aan knooppunt 23 bij de Wassenaarse Slag.  Op zee zie ik meerdere schepen, de havens van Rotterdam en Antwerpen zijn niet ver. Honden en hun baasjes genieten net als ik van het brede strand.

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Een stukje om

Ik ben wel toe aan een lekker kopje koffie. Helaas blijkt veel horeca dicht en loop ik een stuk verder via de knooppunten om daarna even af te slaan naar Fletcher Hotel Duinoord. Het terras is heerlijk, de bediening wat minder maar uiteindelijk ga ik "beigeleut" weer op pad.

Via knooppunten 22-21 en 18 kom ik weer aan bij de plek waar ik de gele route kan oppikken. Het wandelpad loopt redelijk parallel aan het fietspad, maar blijf er meestal wel een stuk vandaan. Onderweg zijn er kleine stukjes bos en diverse heuvels met prachtig uitzicht over het duinlandschap. Ik geniet met volle teugen!

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Meijendel

Het laatste stuk

Ik pik de gele route weer op en na een ruime anderhalve kilometer sta ik weer bij het beginpunt. Inmiddels is het gezellig druk geworden, geen wonder met dit heerlijke weer. Ik sluit af met een drankje in het Pannenkoekenhuis dat naast het bezoekerscentrum ligt en daarna gaat het weer huiswaarts. Eind aan een heerlijke dag, ik kom zeker weer terug!

Meijendel

Meijendel

Handig om te weten over het wandelen door Meijendel

  • Ik startte mijn route bij het bezoekerscentrum De Tapuit aan de Meijendelseweg 40-42 te Wassenaar. Let op, het centrum is gesloten op maandag!
  • Bij de Tapuit vind je naast informatie over het gebied handige routekaarten en iemand om je vragen te beantwoorden.
  • Er zijn meerdere routes uitgezet maar je kunt ook makkelijk zelf een route uitstippelen.
  • Wil je wat eten of drinken dan kan dat bij het naastgelegen Pannenoekenrestaurant Boerderij Meyendel.
  • Het best bezoek je het gebied met de auto. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid. Met het O.V. kun je hier wel komen maar het is omslachtiger.
  • Meer informatie over het gebied vind je op de site van Dunea.

Ben je op zoek naar nog meer fijne kustwandelingen in Zuid Holland? Klik dan even door naar deze wandeling door de duinen bij Den Haag.

Voor nog meer wandelinspiratie kun je terecht op mijn speciale wandelpagina.

Zoek je nog een fijne uitvalsbasis? Wat dacht je van het gezellige Delft? Dit zijn mijn tips voor deze fijne stad.

Geplaatst in kustwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *