Zicht op Rotterdam vanaf de noordkant van het eiland van Brienenoord

3 x wandelen bij Rotterdam, ontdek Eiland IJsselmonde en Brienenoord

Wandelen bij Rotterdam. Wij gingen een dag op pad en verkenden de nieuwe natuur van de Maasdelta tussen Dordrecht en Rotterdam. Met deze drie korte wandelroutes ontdek je het mooiste van de oostkant van Eiland IJsselmonde en het Eiland van Brienenoord. Wandel je met ons mee?

Fietsen en wandelen bij Rotterdam en Eiland IJsselmonde

Eiland IJsselmonde is een verrassend en gevarieerd gebied in de Maasdelta tussen grote stad Rotterdam en Dordrecht. Vol kleinschalige, natte natuurgebieden waar water en het getijde het landschap bepalen. Dat je deze regio prima met de fiets of een bootje kunt verkennen ontdekten we tijdens eerdere fietstochten maar ook voor wandelaars is er genoeg te ontdekken. Naast een aantal etappes van het Het Grote Rivierenpad (de GR 6) die dwars door het gebied gaat is er een overvloed aan kortere wandelroutes.

Struin door de ruige natuur en over de rivierstranden langs de oude Maas. Wandel door oude getijdevloedbossen, over vlonderpaadjes door oude grienden en hoge grasdijkjes. Neem de tijd en zie hoe het landschap verandert wanneer het water zich terugtrekt. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen en wie weet ontdek je sporen van de bever, spot je een otter, de helderblauwe ijsvogel of een zeearend in vlucht.

→Tip: ontdek Eiland IJsselmonde met de Maas en Vestingroute.

Maas en Vestingroute IJsselmonde tussen water en akkers

Fietsen op Eiland IJsselmonde. Je vergeet bijna dat Rotterdam zo dichtbij is.

Een vroege start bij De Gorzen

Op een zonnige dag in september stappen we vroeg in de auto en rijden richting Rotterdam. Vandaag gaan we drie kortere routes op Eiland IJsselmonde wandelen. Nadat we de auto bij De Gorzen geparkeerd hebben komt de thermoskan tevoorschijn en drinken we een bakje koffie. Daarna gaan de wandelschoenen aan en start onze eerste wandeling.

Vandaag wandelen we door de natte natuurgebieden van De Gorzen, het Ridderkerkse Griend en de Crezéepolder. Het leuke is dat deze gebieden sinds enige tijd met elkaar verbonden zijn waardoor er meerdere wandelroutes zijn ontstaan. Wij wandelen een route van 7 kilometer die ons langs de mooiste stukjes brengt. Nadat we de parkeerplaats verlaten hebben staan we direct al bij het eerste stukje natte natuur.

Wandelen bij Rotterdam De Gorzen

Lekker buitenspelen in De Gorzen

Wandelen bij Rotterdam met de verhalenwandeling

Via een klein stukje bos klimmen we naar boven en wandelen richting de uitkijktoren op de dijk. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de lager gelegen Crezéepolder. Terwijl we genieten van het zonnetje nemen we het gebied rustig in ons op. Een ideaal moment om meer over het gebied te weten te komen via een luisterverhaal van de Verhalenwandeling.

Gewoon via de telefoon

Ontdek IJsselmonde ontwikkelde een serie verhalen over de diverse natuurgebieden op het eiland. In deze verhalen leer je meer over de bijzondere natuurgebieden die onder de rook van grote stad Rotterdam te vinden zijn. De verhalen kun je gewoon via de telefoon beluisteren. Een hele leuke manier om meer te leren terwijl je wandelt of even stilstaat zoals we nu doen.

Zo leren we dat De Gorzen alleen bij heel hoog water overstromen. Anders dan de verderop gelegen Crezéepolder die 2 keer per dag overstroomd en waar het verschil tussen eb en vloed bijna een meter is. Tijd om verder te wandelen en dat met eigen ogen te gaan bekijken.

wandelroute Rotterdam De Gorzen en de Crezéepolder

uitkijktoren De Gorzen Eiland IJsselmonde

Kijken en luisteren naar een wandelverhaal op de uitkijktoren

Nieuwe natuur in de Crezéepolder

Na een korte afdaling staan we in de Crezéepolder. Het is bijna niet voor te stellen dat dit gebied tot enkele jaren geleden vol stond met aardappelen. Dit is waar we van houden. Boerenland dat plaatsmaakt voor natuur waar de elementen hun gang mogen gaan.

Twee keer per dag komt het water hier binnen en stroomt het weer weg. Een groot paradijs voor vogels en kleine diersoorten. Het is nog wat wachten op het wat grotere wild maar dat gaat vast goed komen.

Terwijl wij rond de grote plas wandelen trekt het water zich langzaam terug. Het landschap leeft. In de modder scharrelen diverse vogelsoorten rond in hun zoektocht naar een lekker hapje. Op het droge deel zoeken diverse vlinders en bijen de kleurrijke bloemen op.

wandelen in de Crezéepolder

laagtij in de Crezéepolder

koolwitje in de Crezéepolderwandelroute Crezeepolder Rotterdam

drooggevallen natuur in de Crezeepolder

Wandelen langs de Noord

Langzaam aan wandelen we richting de Noord die de Oude en Nieuwe Maas verbindt. Van het gemaaide wandelpad door het grasland naar het wandelpad op de grasdijk. Rechts van ons de scheepvaart, links het natuurgebied. Het blijft bijzonder dat er in zo'n druk verstedelijkt gebied zo veel mooie stukjes natuur te vinden zijn. Terwijl we wandelen trekt er regelmatig een vlucht ganzen in V vorm over ons heen. We speuren naar een glimp van de zeearend maar die laat zich niet zien vandaag.

Aan het eind van de grasdijk dalen we weer af en wandelen via een kleine brug en tussen het water door richting het derde natuurgebied van deze wandeling, De Ridderkerkse Griend.

Tip: ben je een echte vogelaar wandel dan zeker even naar één van de vogelkijkschermen in de Crezéepolder!

wandelen over grasdijk langs Noord bij Rotterdam

wandelroute Rotterdam De Gorzen, Ridderkerkse Grienden en de Crezéepolder

De Ridderkerkse Griend

Ten zuiden van Rotterdam vind je diverse Grienden. De Rhoonse en Carnisse Grienden zijn het meest bekend maar vandaag wandelen we door De Ridderkerkse Griend. Vroeger werd hier wilgenhout gewonnen, tegenwoordig is het net als de andere grienden een beschermd natuurgebied.

Via smalle paadjes wandelen we door het vochtige, ruige bos en over kleine, met knotwilgen omzoomde, vlonderpaden. Daarna gaat de wandeling wederom een stukje langs de Noord en door een tweede deel met knotwilgen. Niet veel later bereiken we de parkeerplaats. Een prachtige wandeling die onze eetlust heeft opgewekt. Tijd voor de lunch! Het is een korte rit naar Paviljoen Struis waar we op het terras nagenieten van onze ochtend.

wandelen in De Ridderwijkse Griend bij Rotterdam

Klein, met knotwilgen omzoomd pad in De Ridderkerkse Griend

wandelen bij De Ridderkerkse Griend

Tussen het riet langs de Noord bij De Ridderkerkse Griend
Wandelen bij Rotterdam: het park bij Huys ten Donck

Na de lunch stappen we in de auto en kopen een kaartje voor het Donckse Bos bij Huys ten Donck. Een paar jaar geleden fietsten we erlangs toen we de Natuureiland Sophiapolder route reden maar was er geen tijd meer voor een echte stop. Leuk dat we nu op de herkansing kunnen.

Het Donckse Bos is de oudste Engelse landschapstuin van Nederland. Hier mag je vrij wandelen op alle paden en met een uurtje ben je makkelijk rond. In het voorjaar staan de tuinen vol verwilderde voorjaarsbloemen als de bosanemoon en sneeuwklokjes.Op warme zomerdagen vind je koelte in de schaduw van de grote bomen en bij de kronkelende waterpartijen.

Ons rondje via de siertuin met beelden, langs de grote vijver, diverse siergebouwtjes en langs het water weer terug naar het landhuis. Stiekem zien we onszelf best wel wonen op zo'n mooi plekje. We dromen van picknicks onder de bomen, het ruisen van de wind en het fluiten van de vogels. In de herfst zal het er ook prachtig zijn.

→Het Donckse Bos is open tussen 10:00 en 18:00 uur en je vindt er ook een landschapswinkel.

Wandelen in het Donckse Bos

In het Donckse Bos vind je diverse imposante oude bomen

waterpartij in het Donckse Bos

vijver en Huys ten Donck wandelen bij Rotterdam

Laatste stop: het Eiland van Brienenoord

Onze laatste stop is een bijzondere. We gaan wandelen op het Eiland van Brienenoord, onder de Brienenoordbrug en met zicht op de zuidkant van Rotterdam. Het Eiland van Brienenoord is jarenlang in beheer geweest van het Zuid-Hollands Landschap maar kort geleden overgedragen aan de gemeente Rotterdam. Het hele gebied wordt een stadspark waar je vrij kunt wandelen en auto's zijn er verboden.

Wij wandelen het rondje van Brienenoord. Een korte rondwandeling die je alle delen van het eiland laat zien. Omdat alles nog in de laatste fase van ontwikkeling zit is het even zoeken waar we kunnen parkeren. Sommige delen zijn nog wat kaal maar je kunt goed zien hoe alles worden gaat. Omdat het rondje met ruim 2 kilometer niet al te groot is hebben we alle tijd om onze ogen de kost te geven. Het is gek om te bedenken dat we met de auto regelmatig over de van Brienenoordbrug heen zijn gereden en er nu onderdoor wandelen. Langs de Street Art, de verwilderde grasvlaktes en de kleine volkstuinen voor de inwoners van Rotterdam.

Helaas is Buitenplaats Brienenoord gesloten vandaag. Wij rijden tevreden naar huis en het drankje drinken we thuis. Volgende keer de stad Rotterdam zelf maar eens bekijken!

Zicht op Rotterdam vanaf de noordkant van het eiland van Brienenoord

Zicht op Rotterdam vanaf de noordkant van het Eiland van Brienenoord

vlonderpad Eiland van Brienenoord

Work in progres....

Eiland van Brienenoord Brienenoordbrug

In de luwte van de van Brienenoordbrug

street art Eiland van Brienenoord

Een mooie verrassing onder de van Brienenoordbrug

Handig om te weten over deze dag wandelen bij Rotterdam

  • De 3 wandelroutes zijn makkelijk te combineren tot één wandeldag.
  • Parkeren bij Huys ten Donck en De Gorzen is gratis. Bij Eiland van Brienenoord is het wat meer zoekwerk.
  • In totaal wandel je ongeveer 11 kilometer.
  • Je kaart voor het Donckse Bos kost €1 en is o.a. te koop bij BP Bolnes.
  • Horeca; onderweg Paviljoen Sluis en Buitenplaats Brienenoord op het Eiland van Brienenoord (open in het weekend)
  • Ik ontdekte de regio op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde. In mijn blogs deel ik altijd mijn eerlijke mening.
  • Op zoek naar meer mooie wandel en fietsroutes in IJsselmonde? Klik dan door naar deze pagina.
Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *