Bieslandse Bos

Wandelen bij Delft; het Bieslandse Bos

Een tijd lang woonden en werkten we in Delft en nog steeds komen we er geregeld terug. Eén van mijn favoriete wandelingen vanuit Delft, die in elk jaargetijde leuk is, gaat onder andere door het Staatsbosbeheer gebied het Bieslandse Bos. Vlakbij de stad en de snelweg bevind zich dit gevarieerd stuk natuur dat je via diverse wandel en fietspaden goed kunt verkennen. Laat de drukte even achter je, trek de laarzen of wandelschoenen aan en waai heerlijk uit.

bieslandsebos2

bieslandsebos
De routes in en om het Bieslandse Bos.

Bovenstaande kaart geeft goed aan welke routes je allemaal kunt wandelen als je in het gebied bent. Ik wandel zelf altijd vanuit Delft via het Delftse Hout naar het Bieslandse Bos. Een leuke wandeling langs een nat gebied met diverse plassen en wat bos, óf ik pak het pad langs het water van de met knotwilgen omzoomde Tweemolentjesvaart.  Als je met de auto komt kun je die op diverse plekken kwijt, afhankelijk van de afstand die je wilt lopen. (zie verder "handig om te weten"onderaan dit blog voor meer informatie).

Mijn favoriete wandeling is de 9 kilometer lange Populierenroute. Deze combineer ik vaak met een stukje langs de Ronde Vijver. Onderweg passeer je diverse soorten landschappen. Van moeras tot ruigere stukjes, waterpartijen, bos en open polderlandschap. In het bos vind je naast populieren ook eiken, beuken en wilgen. Al wandelend kom je ook langs de oude molen, inmiddels zonder wieken, waarmee rond 1780 de Bieslandse polder is drooggemalen. Op diverse plekken  kun je Shetlandpony's  tegenkomen die helpen bij het beheer van het gebied.

Loop je nog een stuk verder door, dan kom je in het natuurbos van het grotere deel van de Balij, dat net voorbij het spoor bij Noukoop ligt. Hier kun je, als je geluk hebt, een kleine kudde Schotse Hooglanders aantreffen. (NB; Dit deel ligt dichter bij Zoetermeer dan bij Delft) In de Balij vind je ook een moerasbos, speelbos en kinderboerderij.

Meer informatie vind je in de folder Balij en Bieslandse Bos en in de recreatiekaart Buytenhout (PDF).

Dierenleven in het Bieslandse Bos.

Naast deze door de mens ingebrachte diersoorten vinden ook steeds meer andere dieren hun weg naar het Bieslandse Bos. Mezen, merels, roodborstjes, de grote bonte specht, groene specht en winterkoninkjes zijn vaste bosbewoners. Als je goed kijkt kun je ook roofvogels als de sperwer of buizerd door de lucht zien zweven, op zoek naar een lekker hapje. Met nog iets meer geluk kun je zelfs vosjes en hermelijntjes zien. Persoonlijk had ik dat geluk nog niet. Naarmate het bos ouder wordt zullen er steeds meer dieren hier een onderkomen gaan vinden. In het water tref je diverse eendensoorten en zwanen aan.

Tijd voor wat meer plaatjes, die vertellen vaak meer dan woorden. Zoals je weet ben ik er gek op!

bieslandsebos1

bieslandsebos3

 

bieslandsebos7

 

bieslandsebos4

 

bieslandsebos5

 

bieslandsebos9

bieslandsebos8

Handig om te weten over het Bieslandse Bos:

 • Vanuit Delft kun je het Bieslandse Bos bereiken via het Delftse hout. Het Delfts Hout begint bij de snelweg A13. Je kunt je auto daar ook parkeren.  Wil je de auto  dichterbij parkeren dan kan dat op de eigen parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Deze bevind zich aan de Noordereindseweg bij het krekengebied van het Bieslandse Bos. De parkeerplaats is tevens startpunt van diverse uitgezette routes.
 • Je kunt net als ik kiezen om zelf een route te bepalen of delen van bestaande routes aan elkaar te plakken. Het is vrij wandelen op de wegen en paden.
 • Heb je geen zin om een rondje te lopen kies dan voor de de 16 kilometer lange NS wandeling Bieslandse Bos, Deze loopt van station Delft naar het station Zoetermeer. Je kunt deze route eventueel inkorten tot 11,5 kilometer of 9,5 en een deel met de bus of Randstadrail af te leggen. Meer informatie over deze route vind je hier.
 • In verband met het natte karakter van het gebied zijn goede wandelschoenen aan te bevelen.
 • Als je van kamperen houdt kun je prima terecht op Vakantiepark Delftse Hout, aan de rand van het buitengebied. Klik op de link voor meer informatie.Ben je geen kampeerliefhebber dan kun je in Delft kiezen uit diverse hotels.
 • Ik vind Delft een heerlijke kleinschalige en sfeervolle stad. Vanuit Delft zit je bovendien ook nog binnen een kleine 20 minuten (met de auto) op het strand van Kijkduin, of pak je de bus naar het strand bij Scheveningen.

Ik geniet altijd volop van zowel de stad als de natuur er omheen. Het is de perfecte combo voor een paar dagen weg. Ben jij ook zo gek op dit soort combo's?

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Als je dit leuk vond dan ben je ook vast geïnteresseerd in :

Geplaatst in Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

8 reacties

  • Het dichtstbij vind je Den Haag en Rotterdam. Ik moet eerlijk toegeven dat ik die steden niet zo goed ken. In Den Haag kom ik geregeld maar dan zit ik óf bij mijn broer in de tuin,loop ik even in de winkelstraat in de binnenstad, gaan we daar naar de speeltuin of lekker uitwaaien in Scheveningen. Over Rotterdam hoor ik veel goede verhalen en daar moet ik zelf inmiddels ook echt eens naartoe.
   Den Haag is vanuit Delft met de Tram (nr 1) en auto makkelijk te bereiken.

  • Dank je wel Sanne. Delft is ook echt een leuke stad om een keer naartoe te gaan en dan lekker met Diezel uitwaaien op het strand of in het Bieslandse Bos natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *