damherten in Oranjezon Zeeland

Oranjezon, wandelen door het afwisselende kustgebied van Zeeland

Oranjezon is het meest afwisselende kustgebied van Zeeland lees ik op de site van het Zeeuwse Landschap. In het voormalig waterwingebied kun je heerlijk wandelen en als je geluk hebt sta je oog in oog met een ree of damhert. Samen met vriendin Mary-Joan wandelde ik één van de uitgezette routes die het gebied rijk is. Een prachtige rondwandeling van ruim 6 kilometer door kleine stukjes bos en duinlandschap. Wandel je met ons mee?

Natuurgebied Oranjezon

Het natuurgebied Oranjezon ligt aan de westkust van het Zeeuwse Walcheren en is ruim 400 hectare groot. Meer dan 100 jaar deed het dienst als waterzuiveringsgebied voor de regio. Tegenwoordig is Oranjezon in beheer bij het Zeeuwse Landschap.

Het landschap van Oranjezon is enorm gevarieerd en een thuis voor heel veel soorten planten en dieren. Een prachtig natuurgebied, waar je reeën en damherten kunt tegenkomen. Begrazing door koniks, schapen en runderen zorgt ervoor dat de plantengroei goed gevarieerd blijft.

De verschillende wandelroutes in Oranjezon.

In natuurgebied Oranjezon zijn 5 verschillende wandelroutes uitgezet. die je via paaltjes met gekleurde pijlen kunt volgen. Alle routes starten op hetzelfde punt (meer info onder dit blog onder Handig om te weten). Natuurlijk kun je er in Oranjezon ook voor kiezen om vrij wandelen over wegen en paden. Dit zijn de routes:

 • De oranje wandelroute, torenroute, 3 km
 • De rode route, Aardkundige route 4 km
 • De groene route: bos route, 5 km
 • De paarse route: oost route, 5 km (onze keuze)
 • De blauwe route: west route, 7 km

overzichtsbord met wandelroutes Oranjezon

Wandelen in Oranjezon

Net als vorig jaar zitten we een paar dagen met vrienden op een camping in Kamperland. Terwijl de mannen een duik aan het plannen zijn gaan wij dames op zoek naar een mooi natuurgebied dat niet te ver van de camping ligt. Ons oog valt al snel op Oranjezon. In het gebied zijn 5 verschillende wandelroutes uitgezet, variërend van 3 tot 7 kilometer. Allemaal gemarkeerd met paaltjes in verschillende kleuren en makkelijk aan elkaar te koppelen tot een grotere route. Daar moeten we vast een leuke uit kunnen kiezen!

We parkeren de auto hebben en lopen richting de ingang waar een groot informatiebord met alle routes staat. Vanmiddag kiezen we de 5 kilometer lange paarse route door het oostelijk deel van Oranjezon. Nadat we een toegangskaartje hebben gekocht gaan we aan de wandel. Het zonnetje schijnt af en toe tussen de wolken door en de temperatuur is heerlijk.

 

Een gezellige drukte

Bij een stukje water gaan de routes uit elkaar en houden we rechts aan. Bijen en hommels vliegen met hun ruggen vol stuifmeel van bloem tot bloem en zorgen voor een mooi spektakel. Niet veel later stuiten we op een groep konikpaarden. Als ze ons zien aankomen schieten ze de bosjes in met uitzondering van één hengst die onverstoorbaar verder graast. Nadat ik een paar foto's heb gemaakt laten we hem met rust en wandelen verder.

start paarse wandelroute Oranjezon

hommel op gele bloem

paarse route in Oranjezon

Richting de duinen

De route klimt langzaam aan over een breed pad omhoog waardoor we aan de rechterkant de lager gelegen duinpannen in kunnen kijken. Na enige tijd passeren we een klaphek en gaat het rechtsaf door het stuifzand en de duinen. Het is een stuk zwaarder lopen, maar wat is het prachtig! We rusten even uit op een hoge rand met uitzicht op de stuifvlakte en genieten van het uitzicht. De vogels fluiten dat het een lieve lust is en de zon verwarmt ons. Na een tijd rukken we ons los van dit mooie plekje en vervolgen onze route.

uitzicht op de duinen Oranjezon

Myfootprints.nl wandelen in Zeeland

duinroos en stuifduinen in Oranjezon

Damherten en prikkelbare bijen.

Terwijl we langs een hekwerk lopen kijk ik naar de runderen die er grazen. Ineens wordt ik aangestoten; "kijk, daar in de verte. Zie je die twee?" In de verte komen twee damherten richting het hek gelopen. We verwachten dat ze over het hek springen maar ze kruipen onder het ijzerdraad door en zetten het op een rennen. Op een hoger gelegen deel kijken ze ons aan, ver genoeg om zich veilig te voelen. Nadat we elkaar uitgebreid bekeken hebben nemen ze de benen en verdwijnen in het struikgewas. Wat een mooie verrassing was dat!

Iets verderop passeren we de imker die met zijn bijenkasten aan het werk is en blijven even staan voor een praatje. "Je kunt zo beter even doorlopen, doordat ik aan het werk ben kunnen de bijen wat prikkelbaar zijn". Na alle verhalen over het uitsterven van de bij in Nederland is het goed om te zien dat er hier hard gewerkt wordt aan het onderhouden van een gezonde populatie in Oranjezon.

damherten in Oranjezon

wandelen Oranjezon Zeeland

Het laatste stukje......

van de wandeling gaat door een klein stukje bos en voor we het weten zijn we weer bij het water met de gele bloemen. Als klap op de vuurpijl rent er nog een groepje damherten vanaf het water het stuikgewas in. Tevreden lopen we richting de auto. "Mooi was het hier"zegt Mary-Joan, "ik kom zeker nog een keer terug om meer te lopen".

duinroos in zeeland

Handig om te weten over Oranjezon:

 • De paarse wandelroute is 5 kilometer (6 met de aanlooproute vanaf de parkeerplaats).
 • Alle routes starten en eindigen op dezelfde plek aan het eind van de Koningin Emmaweg 22, Vrouwenpolder. Hier vind je ook een fietsenstalling en kleine expositieruimte.
 • Parkeren doe je op de parkeerplaats tegen betaling van €1,20 per uur en €6,50 voor een dagkaart (prijs 2020)
 • Toegang voor Oranjezon is €1 p.p. Voor donateurs van het Zeeuwse landschap is de entree gratis.
 • Horeca: bij de parkeerplaats vind je Uitspanning Oranjezon en aan het strand iets verderop Aloha Beach. (wisselende openingstijden)

 

Geplaatst in wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zeeland.

2 reacties

 1. Het verhaal klopt precies met wat we gedaan en gezien hebben. Was echt super mooi en in deze tijd van het jaar door de week ook heel rustig. We zijn maar een paar andere wandelaars tegen gekomen. Ik ga er zeker nog een keer naartoe om een andere route te proberen. Ivonne dank je wel voor de wandeling en de geweldige foto’s.

  • Jij ook bedankt voor het meewandelen, samen is het gezelliger. En inderdaad, het heerlijk rustig op een doordeweekse dag in het voorjaar. Al het moois voor onszelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *