zicht op Rhenen vanaf Grebbeberg

Trage Tocht Rhenen, bergwandeling Grebbeberg en Laarsenberg

Een echte bergwandeling maken in Nederland? Dat kan bij Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug! De Trage Tocht Rhenen is 13 kilometer lang en één van de meer dan 500 Trage Tochten. Een fijne wandeling over de Grebbeberg én door de bossen en akkers van de Laarsenberg. Twee klimmetjes op de Grebbeberg worden beloond met spectaculaire vergezichten over de Nederrijn en de Blauwe Kamer. Wandel je met ons mee?

Wandelen bij de Grebbeberg en rond Rhenen

Op een mooie herfstdag spreek ik af met Yvonne. We zoeken een leuke route bij haar in de buurt die voor mij niet te ver van de rit naar mijn vader af ligt. Uiteindelijk kiezen we voor de Trage Tocht Rhenen. Deze is met 13 kilometer niet te lang zodat Yvonne haar kinderen van school kan halen en ik op tijd bij mijn vader ben.

Wanneer ik rond 11 uur de parkeerplaats station Rhenen op rijd is het stralend herfstweer. Niet veel later komt ook Yvonne aanrijden en kunnen we op pad. Na een korte aanlooproute slaan we linksaf en volgen we een fietspad langs de Nederrijn. Rechts van ons uitzicht op de uiterwaarden van de Blauwe Kamer en links van ons de Grebbeberg. Het duurt niet lang voor we bij een klaphekje komen en een lange trap naar boven voor ons opdoemt. Hier beginnen we aan een stevige klim.

→Ook mooi in de buurt van Rhenen; de Trage Tocht Kwintelooijen.

Wandelen langs de Nederrijn bij Rheden

Wandelen langs de Nederrijn bij Rheden

Trage Tocht Rheden trap wandelen Grebbeberg

Trap omhoog naar de Grebbeberg

De Grebbeberg

200 traptreden en ongeveer 50 meter hoogteverschil later staan we enigszins puffend bovenop de Grebbeberg. We vervolgen het pad en houden zo veel mogelijk de rand van deze oude stuwwal aan. Hoewel het al best ver in de herfst is laten de echte herfstkleuren nog een beetje op zich wachten in de oude eiken van de Grebbeberg.

De Grebbeberg is een bijzondere plek met een strategische ligging. Een gebied waar zwaar gevochten is tijdens de tweede wereldoorlog. Op de Trage Tocht Rhenen wandel je langs de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland waar meer dan 400 Nederlandse militairen begraven liggen. Ook passeren we op deze wandeling een oude ringwalburcht uit de vroege Middeleeuwen.

Middeleeuwse ringwalburcht op de Grebbeberg bij Rhenen

Middeleeuwse ringwalburcht op de Grebbeberg 

Uitzicht op de Blauwe Kamer

Via smalle bospaadjes wandelen we verder tot we bij een enorme bank komen. Al zittend heb je hier een geweldig uitzicht op de Blauwe kamer. In dit natuurgebied tussen Rhenen en Wageningen heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Hierdoor is het een walhalla voor vogels én vogelaars. Vandaag hebben we de zon pal tegen zodat het uitzicht behoorlijk heiig is. Jammer, want het is spectaculair en je kunt eindeloos ver kijken. Vanaf de bank maar ook vanaf het verder gelegen uitzichtplatform. Maar we klagen niet want het zonnetje is heerlijk en de jas kan uit.

Enorme zitbank Grebbeberg Trage Tocht Rheden

 

uitzicht Blauwe Kamer vanaf Grebbeberg

Ons uitzicht op de Blauwe Kamer vanaf Grebbeberg

Herfst op de Trage Tocht Rhenen

Het is herfst en hoewel de bladeren niet helemaal in volle tooi zijn is er genoeg te fotograferen. Het warme zonlicht filtert zacht door de blaadjes. We liggen regelmatig op onze knieën en leven ons uit op de mooie bomen en de paddenstoelen. In de tussentijd kletsen we over van alles en nog wat. Het schiet niet echt op met de wandeling maar dat is helemaal niet erg.

Na een tijd lopen we tegen een klein hekje aan en is het even onduidelijk waar de wandelroute verder gaat. Omdat we op de GPS wandelen is het lastig om op de uitgeschreven route te vinden waar we ons precies bevinden. Uiteindelijk wandelen we om het stukje heen tot we op een breder bospad komen. Hier pikken we de route weer op.

herfstkleuren op de Utrechtse Heuvelrug

paddenstoelen op de Grebbeberg

bos op de Grebbeberg Rheden

Meerdere lussen op de Trage Tocht Rhenen

De Trage Tocht Rhenen bestaat uit drie lussen. Omdat we al best aardig door onze tijd heengaan zullen we waarschijnlijk wat moeten improviseren. We pakken de volgende lus zoals in de omschrijving staat en op het laatste deel kijken we nog hoeveel tijd we hebben.

Via een klaphek komen we bij een doorgaande weg en de grote militaire begraafplaats van Rhenen. Grappig. Hier kwam ik vroeger regelmatig langsgereden als we naar Ouwehands dierenpark in Rhenen gingen. Een bijzondere plek waar we even opwandelen voor we opnieuw het bos induiken.

Militaire begraafplaats Rhenen

Gedenkteken op de militaire begraafplaats bij Rhenen
Natuurgebied de Laarsenberg bij Rhenen

Dit deel van de Trage Tocht Rhenen gaat door natuurgebied de Laarsenberg. We wandelen afwisselend door glooiend akker landschap, langs de rand van bos en akkers en dwars door het bos. Weer een heel ander gevoel dan het vorig deel van de wandeling. De zon is heerlijk en we kunnen ver kijken.

Als we bijna aan het eind van deze lus zijn kijkt Yvonne op haar horloge. "Helaas, we moeten het een beetje inkorten" zegt ze. "Anders kan ik de dames niet op tijd ophalen van school". Na het passeren van de begraafplaats kiezen we er daarom voor om een stukje van het pad bovenop de Grebbeberg terug te wandelen in plaats van de lus en pad beneden langs. Hierdoor slaan we ook de tweede trap en klim op de Grebbeberg over.

bolster tamme kastanje Trage Tocht Rhenen

Trage Tocht Rhenen wandeling

Akkers en vergezichten in Natuurgebied de Laarsenberg Trage Tocht Rhenen

natuurgebied de Laarsenberg Rhenen

wandelen bij Rhenen Trage Tocht

Wandelen door natuurgebied de Laarsenberg bij Rhenen

Rhenen in zicht

Bij de oude ringwalburcht pikken we de route weer op en wandelen via een kleine bosrand richting Rhenen. Het uitzicht vanaf de hoge berg is super. Het duurt niet lang voordat we afdalen en het station in zicht komt. Tijd om afscheid te nemen.

wandelen Grebbeberg Rhenen

zicht op Rhenen vanaf Grebbeberg

Zicht op Rhenen vanaf Grebbeberg

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Rhenen:

  • De route is 13 kilometer lang en loopt over de Grebbeberg, landgoed Laarsenberg en langs de militaire begraafplaats in Rhenen
  • Startpunt is station Rhenen, stationsplein 1 Rhenen
  • Parkeren doe je gratis op de grote parkeerplaats bij het station van Rhenen
  • Openbaar vervoer: trein naar Station Rhenen
  • Horeca: onderweg niet, wel in Rhenen
  • Tip: wandel de Trage Tocht Rhenen in de herfst dan is het echt genieten van de herfstkleuren en paddenstoelen.
  • Je volgt de Trage Tocht Rhenen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.

→Tip: mooie wandelgidsen met meer routes in Utrecht:

Geplaatst in Europa, herfstwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *