konikpaarden op Plantage Willem III bij Rhenen Trage Tocht Kwintelooijen

Trage Tocht Kwintelooijen: herfstwandeling op de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen

De Trage Tocht Kwintelooijen gaat door de rand van de Utrechtse Heuvelrug bij de plaats Rhenen. Een wandeling door de heuvelachtige bossen en heidevelden rond natuurreservaat Kwintelooijen en door de wat meer open vlaktes van Plantage Willem III. Een afwisselende wandelroute van 14 kilometer waar je heerlijk uit kunt waaien. Wandelschoenen aan en gaan!

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug bij Rhenen

Op de laatste zondag van oktober zijn we op zoek naar een mooie plek om te wandelen als tussenstop richting mijn vader. Mijn oog valt op de Trage Tocht Kwintelooijen. Deze route gaat door de heuvelachtige bossen rond Rhenen, een plaats die ik goed ken en waar het altijd mooi wandelen is. Natuurgebied Kwintelooijen en Plantage Willem III ken ik nog niet. Omdat we wel zin hebben in een mooie boswandeling besluiten we die kant uit te rijden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Drukte op de parkeerplaats bij Kwintelooijen

Als we aan komen rijden bij de parkeerplaats van natuurgebied Kwintelooijen worden we een beetje overvallen door de drukte. Blijkbaar zijn we niet de enige wandelaars die op deze zondag nog even willen genieten van de laatste herfstkleuren. Het beloofde zonnetje laat nog even op zich wachten. Wandelschoenen aan en gaan! Eens kijken of we de drukte achter ons kunnen laten.

Het eerste stuk van de wandeling gaat door de zandafgravingen van recreatiegebied Kwintelooijen. Kinderen rennen over het gras en beklimmen de zandheuvels terwijl hun ouders bijkletsen en koffie drinken aan de picknicktafels. Iets verderop probeert een stel hun nieuwe voortent van de camper uit. Wat een geweldige plek om met je kinderen naartoe te gaan. Je hebt helemaal niet in de gaten dat je best wel dicht bij grote plaatsen als Rhenen en Wageningen zit.

zandafgraving bij Rhenen Trage Tocht Kwintelooijen

Het mooiste uitzicht op Rhenen en de bossen rond Kwintelooijen

Aan het eind van de vlakte wacht ons een lange trap en een stevige klim. Het hoogteverschil in het gebied is rond de 50 meter en dat zie je hier goed. Eenmaal boven worden we beloond met een geweldig uitzicht over de bosrijke omgeving van Rhenen. Jammer dat het zo grijs is en de kleuren niet zo mooi uitkomen. Een goed excuus om een andere keer weer hier te wandelen zeggen we tegen elkaar. Nadat we uitgepuft zijn slaan we een klein paadje in en wandelen verder door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

trap bij natuurgebied Kwintelooijen tijdens de Trage Tocht Kwintelooijen

uitzicht Utrechtse Heuvelrug vanaf Rhenen

Ritselende blaadjes en paddenstoelen op de Trage Tocht.

Het is volop herfst in de bossen en de blaadjes ritselen onder onze voeten. Ons tempo ligt niet hoog want zoals gewoonlijk lig ik weer regelmatig op de grond om een foto te maken. Van de mooie paddenstoelen die overal in het bos te vinden zijn en van de bospaden met hun bladerdek. Inmiddels piept het zonnetje voorzichtig achter de wolken vandaan en wordt het langzaamaan warmer.

paddenstoelen in bossen bij Rhenen

herfstkleuren op de Utrechtse Heuvelrug

vliegenzwam in bossen Rhenen

Kiekeboe 😉

Plantage Willem III op de Utrechtse Heuvelrug

Plantage Willem III is een glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. De naam van het gebied is te danken aan de oude tabaksplantage uit 1853 en sinds 1995 is de plantage onder beheer van het Utrechts Landschap.

In Plantage Willem III bevinden zich diverse sneeuwsmeltwaterdalen uit de laatste ijstijd. Dit zorgt voor hoogteverschillen in het landschap met overal eindeloze vergezichten. Wie hier wandelt loopt dwars door uitgestrekte heidevlaktes en over grassige stukken met kleine bosschages.

Wandelaars mogen vrij wandelen over de paden en er is ook een mooie wandelroute van 3,5 kilometer uitgezet die te volgen is via blauwe paaltjes. Het gebied wordt begraasd door Konikpaarden, damherten en Galloways en is daarom niet toegankelijk voor honden.

→Lees ook fietsen langs de Grebbelinie en over de Utrechtse Heuvelrug

herfstkleuren op Plantage Willem III Rhenen

Herfstkleuren, beuken en vergezichten op Plantage Willem III

Heidevelden en vergezichten op de Trage Tocht Kwintelooijen

Vanuit het bos betreden we de heidevlaktes van Plantage Willem III. Een groot deel van de Trage Tocht Kwintelooijen gaat door dit prachtige gebied aan de rand van Rheden en het is heerlijk wandelen. Inmiddels is de zon helemaal achter de wolken vandaan. De jas gaat uit en de zonnebril op. Na een tijdje spotten we midden op een grote grasvlakte een wandelbankje. Een mooie plek om onze boterhammen op te eten en wat om ons heen te staren.

Na de picknicklunch wandelen we verder over uitgestrekte grasvlaktes met zicht op de skyline van Rhenen. Nadat het pad afbuigt wandelen we richting een prachtige, felgekleurde groep beuken. Niet veel later passeren we een klaphekje en nog meer mooie beukenbomen. Hier laten de herfstkleuren zich op hun mooist zien.

Onder de bomen staat een grote groep Konikpaarden te grazen. Omdat er al 2 mensen in de buurt staan om foto's te nemen wandelen wij verder en genieten van een afstand.

heidevelden Plantage Willem III Rhenen

Plantage Willem III bij Rhenen

herfstwandeling opPlantage Willem III Rhenen

konikpaarden tijdens Trage Tocht Kwintelooijen

Konikpaarden en herfstkleuren op Plantage Willem III

De paden op de lanen in. Door de bossen terug naar Kwintelooijen

Via smalle paadjes wandelen we tussen de bosrand en akkers. Iets verderop steken we tot 2 maal toe een asfaltweg over om verderop weer in het bos terecht te komen. Dit is voor mij wat de regio rond Rhenen zo'n fijne wandel omgeving maakt je kunt er namelijk eindeloos door de bossen wandelen.

De volgende kilometers gaan over brede en smalle bospaden. Met onze voeten schuifelen we door de dikke bladerlaag. Het zal niet lang meer duren voor de bomen kaal gaan worden maar vandaag is het prachtig. En dan zien we in de verte de eerste zandverstuivingen van Kwintelooijen weer opdoemen. Nog een laatste blik van bovenaf en dan is het tijd om af te dalen en staan we weer bij parkeerplaats Kwintelooijen. Tevreden stappen we in de auto, op naar de koffie in Wolfheze!

Trage Tocht Kwintelooijen

wandelen rand bos en akkers bij Rhenen tijdens Trage Tocht Kwintelooijen

bospad bij Rhenen

boswandeling bij Rhenen

Handig om te weten over de Trage Tocht Kwintelooijen:

 • De route is 14 kilometer lang en loopt door heuvelachtige bossen, heide en plantage Willem III
 • Startpunt is parkeerplaats Kwintelooijen Oude Veense Grintweg, Rhenen
 • Parkeren doe je gratis op de grote parkeerplaats Kwintelooijen
 • Openbaar vervoer: bushalte Koetshuis, lijn 81 van/naar station Veenendaal-de Klomp (rijdt niet op zondag!). Begin met wandelen
  bij nummer 2 in de routebeschrijving
 • Horeca: onderweg Residence Rhenen
 • Honden kunnen helaas niet mee op deze wandelroute om de konikpaarden en galloways niet te verstoren
 • Tip: wandel de Trage Tocht Kwintelooijen in de herfst dan is het echt genieten van de herfstkleuren en paddenstoelen.
 • Je volgt de Trage Tocht Kwintelooijen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
 • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.
Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *