vooraanzicht kasteel de Haar in Haarzuilens

Rondje Haarzuilens, korte wandelroute rondom Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het trotse middelpunt van de 7 kilometer lange wandelroute "Rondje Haarzuilens". Een makkelijke route door het jonge Parkbos, de boomgaarden en weilanden op Landgoed Haarzuilens. Eet een appel, wandel langs de koeien en het water of pak een terrasje in het centrum van sfeervol Haarzuilens. Een bezoek aan het indrukwekkende kasteel zelf mag ook zeker niet ontbreken. En voor wie er nog niet genoeg gewandeld heeft staan de enorme kasteeltuinen ter beschikking.

Een gezellige start bij Geertjes Hoeve

We vallen met onze neus in de boter want het is Boerenfeestweekend bij Geertjes Hoeve in Haarzuilens. Kinderen rijden rond op kleine tractors en fietsjes, er worden koekjes gebakken, hooibalen beklommen, marshmallows geroosterd en geknuffeld met de boerderijdieren. Ook in de boerderijwinkel en in het restaurant is het al gezellig druk. Na een laatste aai voor de geiten stappen we op en starten met de wandeling. Wat een leuk begin van onze Rondje Haarzuilens!

Boerenwinkel op Geertjes Hoeve wandelroute rondje Haarzuilens

Boerderijdag Geertjes Hoeve Haarzuilens

Door de boomgaarden naar Kasteel de Haar

Via een korte aanlooproute langs een serie hagen en waterpartijen bereiken we Landgoed Haarzuilens waar we vandaag veel van onze kilometers zullen afleggen. In de appelboomgaard worden we nauwlettend in de gaten gehouden door kauwende schapen. Niet lang daarna zien we in de verte de eerste toegangspoort van kasteel de Haar. De route gaat niet over het terrein van het kasteel maar wij vinden het zonde om gelijk door te wandelen en brengen voor we verder gaan eerst een bezoek aan het kasteel.

Terwijl we in de rij staan bij de kassa en later, bij het rondwandelen, horen we om ons heen diverse talen. Kasteel de Haar is geliefd bij Nederlanders én buitenlanders en wij snappen wel waarom! De prachtige tuinen, brede trappen, torens en toegangspoorten. De robuuste muren met rood-witte luiken, de glas in lood ramen. Het is allemaal even mooi en eenmaal binnen is iedere ruimte weer een verrassing.

schapen wandelroute rondje Haarzuilens

Toegangspoort Kasteel de Haar

 

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste kasteel in Nederland. Ooit privébezit van de familie van Zuylen en later in verval geraakt. Eind 19e eeuw in stijl herbouwd door baron Etienne van Zuylen van Nijevelt samen met barones Hélène de Rothschild en architect Pierre Cuypers (beroemd van  o.a.het Rijksmuseum).

We wandelen over het terrein en brengen een bezoek aan het grote kasteel. Via een uitgezette route lopen we van de ene ruimte naar de andere. Vanuit de groots ingerichte centrale hal wandelen we door diverse slaap- en gastenkamers, een grote keuken met prachtige pannencollectie en de ridderzaal. Alles tot in detail ingericht in de stijl van weleer. De balzaal is helaas gesloten in verband met een trouwerij maar er is genoeg te zien zonder. Medewerkers van het kasteel zijn verhalenvertellers die graag meer informatie geven aan de bezoekers. Ik ben gek op dit soort plekjes!

 kasteel de Haar Haarzuilens

badkamer in Kasteel de Haar Haarzuilens

 




 

Een bos, waar je kunt wandelen, struinen en spelen.....

Na een korte pitstop bij het koetshuis van het kasteel wandelen we verder. Via de achterkant van Kasteel de Haar komen we in het recent aangelegde Parkbos. "Een bos, waar je kunt wandelen, struinen en spelen" staat er op de site van beheerder Natuurmonumenten. Door middel van een ideeënbus werden mensen uitgenodigd om mee te denken in het ontwerp. Er zijn speelse elementen voor kinderen als stapstenen en struinpaadjes, grote vijvers, picknickbankjes en veel variatie in bomen en struiken.

Aan de waterkant worden we gewenkt, "snel, een gekke kreeft" roept het jongetje "hij is al bijna in het water verdwenen". Helaas, we zijn net te laat, maar op de foto die moeder maakte zien we een kleine kreeft met rode scharen.

wandelen rondje Haarzuilens

Appeltjes eten op het landgoed van Kasteel de Haar

Halverwege het Parkbos gaan we rechtsaf en lopen achter kasteel de Haar en de kasteeltuinen langs door een ander natuurgebied van Natuurmonumenten. Over een graspad dwars door de weilanden en langs het water terwijl de koeien ons vriendelijk aanstaren. Aan de overkant van het water zien we de bezoekers van Kasteel de Haar die door de kasteeltuinen lopen. Het zal niet lang meer duren voor de herfstkleuren dit stuk nog mooier maken.

Na een wat vervelend stuk over de doorgaande weg gaat de route door Boomgaard De Boswachter. Deze hoort bij het landgoed van het kasteel en is vrij toegankelijk. Je kunt er picknicken, appels plukken en er zijn spelletjes en een fruitroute voor kinderen. De bomen zijn nog niet zo groot, maar de appels smaken heerlijk. Sappig en vol van smaak, zoals het bedoeld is.

Halverwege het Parkbos ga je rechtsaf en wandel je achter het kasteel en de kasteeltuinen langs door een ander natuurgebied van Natuurmonumenten. Het pad voert dwars door de weilanden, langs de koeien en het water.

wandelroute rondom kasteel de Haar

appels eten in Boomgaard de Boswachter Haarzuilens

Het beschermde dorpsgezicht van Haarzuilens

Niet veel later bereiken we het kleine Haarzuilens. De panden in het centrum zijn helemaal in oude stijl bewaard met mooie gevels en de inmiddels bekende rood-witte kleuren. De terrasjes zijn leeg vandaag maar binnen is het gezellig druk.

Het laatste stuk gaat weer via de aanlooproute richting Geertjes Hoeve waar het inmiddels nog drukker is geworden en het zonnetje zich ook voorzichtig aan laat zien. Op het terras drinken we een kopje koffie, luisteren naar het knorren van de varkens en de opgewonden kinderstemmetjes.

beschermd dorpsgezicht van Haarzuilens

Voormalig bakkerij in Haarzuilens

paddenstoelen tijdens wandeling rondje Haarzuilens

vliegenzwam rondje Haarzuilens

Handig om te weten over deze route rondom Kasteel de Haar en Haarzuilens

  • De totale wandelroute is 6.6 kilometer lang en makkelijk te lopen via de wandelknooppunten. (86 - 82 - 83 - 51 - 53 - 49 - 69 - 34 - 82 - 86)
  • Je loopt voornamelijk over verharde paden en deels over een graspad door de weilanden en de boomgaarden.
  • Startpunt van de route is de TOP Geertjes Hoeve, Thematerweg 5 in Haarzuilens.
  • Parkeren bij het startpunt. Grote parkeerplaats van Natuurmonumenten. Eerste half uur gratis, daarna elk uur 1,75 euro.
  • Kom je met het O.V.? Pak de bus naar Haarzuilens of naar de ingang van Kasteel de Haar (afhankelijk van de dag, elke keer anders!) waar je de route op kunt pikken.
  • Horeca genoeg: Geertjeshoeve, in Haarzuilens zijn enkele restaurants met terrasjes en op Kasteel de Haar in de brasserie van het koetshuis.
  • Kasteel de Haar bezoeken? Toegang tot het kasteel en park kost je €18 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen van 4- 12 jaar (prijs 2021). Voor houders van een Museumjaarkaart is de toegang gratis!
  • Meer informatie voor je bezoek en openingstijden van Kasteel de Haar vind je op de eigen pagina.
  • Heb je nog wat meer tijd wandel dan nog een rondje door de kasteeltuinen voor je de route vervolgt.
  • NB: Ik liep deze route op uitnodiging van routes in Utrecht. In mijn blogs deel ik altijd mijn eerlijke mening.

Nog niet uitgewandeld na het Rondje Haarzuilens en kasteel de Haar?

Op de speciale wandelpagina van Routes in Utrecht vind je tips voor de mooiste routes in  de provincie Utrecht.

Of klik even door naar mijn eigen pagina Wandelen in Utrecht voor nog meer tips.

Ook leuk: de wandelroute rondom Burg Eltz in de Duitse Moezel!

heel veel wandelplezier!

 

 

Geplaatst in wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *