met de hond en kind in de Lange Duinen Soest

Lange Duinen Soest, wandeling door de bossen en over stuifduinen.

De Lange Duinen Soest vormen samen met de Korte Duinen een prachtig stuifzandgebied. Een gebied dat altijd in beweging is en waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Samen met schoonzus Jolanda wandelde ik de 5 kilometer lange blauwe paaltjesroute door de Lange Duinen.Van deze route is een uitgebreide beschrijving beschikbaar maar je kunt ook gewoon de paaltjes volgen en genieten van het bijzondere landschap om je heen.

Verliefd!

Onze dag begint met een lunch bij Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten dat gevestigd is in het voormalig Missiehuis Sint Jan en naastgelegen klooster Cenakel in Soesterberg. Als we onze auto parkeren zijn we al gelijk verliefd op het prachtige pand dat midden tussen de drukke wegen in het bos verstopt ligt. Eenmaal binnen blijft die verliefdheid want de sfeer van het hotel is warm en uitnodigend met behoud van de oude elementen.

De onderliggende gedachte van Kontakt der Kontinenten is een meer duurzame en rechtvaardige samenleving. De wanden zijn versierd met wereldse foto's. Op diverse plekken zijn lekkere zitjes met koffie, thee, snoepjes en koekjes uit de de Koekjesfabriek. De hotelfietsen worden onderhouden in een sociale werkplaats. Het huiswater is heerlijk, gekoeld kraanwater en indien je het wilt kun je een vrijwillige bijdrage leveren aan de stichting FairWater.

We genieten van onze lunch met uitzicht op de tuin. In de zomer zit je op het grote terras of een zitzak in het grasveld, speel je een spelletje óf wandel je door de tuin naar Thermen Soesterberg!

hotel kontakt der kontinenten Soest

kontakt der kontinenten collage

Aan de wandel, de Lange Duinen Soest

Vanaf het hotel is het nog een kleine 8 kilometer naar de parkeerplaats. Hier begint de wandeling over Natuurpad de Lange Duinen in het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. Deze stuifduinen zijn ontstaan in de laatste twee ijstijden toen de ijsmassa de ondergrond opstuwde.

Het barre poolklimaat zorgde er vervolgens voor dat er maar weinig kon groeien. Hierdoor kreeg de wind vrij spel en werden grote gebieden onder een dikke laag zand bedekt. Dit zand raakte begroeid met heide en door het plaggen van die heide en overbegrazing ontstonden uiteindelijk de zandverstuivingen van de Korte en Lange Duinen Soest. Een bijzonder gebied waar je eindeloos kunt wandelen, fietsen en spelen.

Vanaf de parkeerplaats duiken we het bos in en al snel krijgen we het stuifzand in het vizier. Voor we verder lopen klauteren we naar boven en genieten van het vergezicht over de weidse vlakte.

uitzicht op de Lange Duinen Soest

 

De blauwe paaltjesroute door de Lange Duinen Soest

Het is heerlijk om gewoon te kunnen wandelen en onze ogen en oren de kost te geven. De wandeling slingert via de rand van het stuifzandgebied tussen de bomen door, waarbij we regelmatig zicht hebben op de vlakte. Door het natte weer van de afgelopen dagen en de warmte schieten de paddenstoelen overal uit de grond. Af en toe gaat het een klein beetje omhoog en dat maakt het allemaal nog mooier.

Doordat de route niet zo lang is hebben we alle tijd om foto's te maken, de stuifzand vlakte op te lopen en even om ons heen te kijken. In de vlakte staan diverse solitaire dennen met hun grote boomwortels, stevig verankerd in het stuivende zand. Stoer, onaangetast en onverwoestbaar.

wandeling blauwe paaltjes Lange Duinen Soest

vliegenzwam Lange Duinen Soest

wandelen in de Lange Duinen Soest

eekhoorntjesbrood Lange Duinen Soest

solitaire den in Lange Duinen Soest
Op zoek naar Ransuilen

In het gebied staat een roestboom (slaapplek) van Ransuilen las ik op het internet. De exacte locatie is geheim, maar ik heb een idee waar we ze moeten kunnen vinden. We sluipen onder de grote bomen door, wandelen door kleine paadjes maar helaas, geen geluk. De meegenomen verrekijker kan in de rugzak blijven. Jammer, want een uil zien staat nog steeds heel erg hoog op mijn verlanglijst van Nederlands wildlife.

Weer verder over het pad dat nu ook regelmatig door een stukje zand gaat. Met een licht stijve nek maar een goed humeur, want wat is het mooi en lekker in het zonnetje! En we zijn niet de enigen die van deze mooie donderdag genieten. Hondenliefhebbers zien we regelmatig, de hond lekker los en aan de scharrel want dat mag hier in de Lange Duinen. Het enige deel van de Soesterduinen waar honden los mogen lopen.

eerste herfstkleuren Lange Duinen Soest

honden losloopgebied in de Soesterduinen

Tijd om afscheid te nemen

De tijd vliegt voorbij en voor we het weten zijn we alweer aan het eind van onze wandeling. Voordat we in de auto stappen werpen we nog een laatste blik op de Lange Duinen. "Ik ga hier zeker terug komen" zegt Jolanda en dan rukken we ons los van het stuivende zand en de bomen. Het is tijd om afscheid te nemen en weer huiswaarts te keren.

met de hond en kind in de Lange Duinen Soest

vliegenzwammen in de Soesterduinen

Handig om te weten over de Lange Duinen Soest

 • De blauwe paaltjesroute is 5 kilometer lang en makkelijk te volgen via de blauwe paaltjes.
 • Het officiële startpunt is de parkeerplaats aan de Foekenlaan in Soest Zuid maar je kunt ook starten aan de Sparrenlaan en de Beaufortlaan.
 • Kom je met het O.V. start dan met wandelen vanaf de bushalte aan de Soesterbergsestraat ( Lijn 452, halte Soesterduinen)
 • Schoenen waarmee je lekker wandelt zijn prima voor dit gebied.
 • De Lange Duinen is het enige natuurgebied in Soest waar honden los mogen lopen.
 • Horeca: aan de Soesterbergsestraat vind je Brasserie de lange duinen (beperkte openingstijden). Wij aten, op 2 kilometer van het startpunt, in Restaurant de Korte Duinen.
 • Kinderen kunnen spelen bij de kleine speeltuin bij de brasserie of in de duinen zelf.
 • Ik wandelde deze route op uitnodiging en de lunch werd ons aangeboden. In mijn blogs deel ik altijd mijn eerlijke mening.
 • Meer informatie over de Lange Duinen Soest en achtergrondinformatie vind je op de pagina van IVN.

Maak er een weekendje weg van!

De regio rond Soest is echt prachtig en het is zonde om alleen bij de Lange Duinen te gaan wandelen. Ik kan je aanraden om zeker nog een paar extra wandelroutes aan je bezoek vast te plakken. Zo combineer je de Lange Duinen met de naastgelegen Korte Duinen makkelijk tot één langere route.

Wandel langs oude munitiebunkers en breng een bezoek aan het Nationaal Militair Museum of combineer een dag wandelen met een dag relaxen in de Thermen Soesterberg.De auto kun je laten staan, want de bus richting Amersfoort en Utrecht stopt voor de deur van Hotel Kontakt der Kontinenten

Lees hier mijn tips voor nog meer mooie wandelroutes in en om Soest.

Ik wens je veel wandelplezier!

 

 

Geplaatst in wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

5 reacties

 1. Heel graag zou Ik een weekend kontact der kontinenten willen winnen voor mijn zus die in Amersfoort woont.
  Zij betekent héél veel voor mij en dat Ik niet in de gelegenheid ben om haar vaak te ontmoeten.
  Hartelijke dank dat u de moeite heeft genomen om dit te lezen.

  • Dat snap ik helemaal Mieke. Het is een geweldig mooi hotel in een hele mooie regio van Nederland. Fijn dat er zo’n mooie winactie is. Duimen maar, voor de 25e weet je het!

  • Hoi Kipje, de Pyramide van Austerlitz ligt net iets verder van de Soesterduinen in de buurt van Zeist. Je zou het kunnen combineren met een fietstocht maar dan ben je wel even zoet. Wil je echt wandelen dan misschien beter twee dagen uittrekken. Zowel de Soesterduinen als de omgeving van de Pyramide zijn de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *