klompenpad Lint en Liniepad tussen de geiten

Klompenpad Lint- en Liniepad, wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de Kromme Rijnstreek

Ik ben gek op klompenpaden. Bij het wandelen van deze routes ga je regelmatig over het land van de boer in plaats van er om heen te moeten lopen. Ook bij klompenpad Lint- en Liniepad wandel je diverse keren over het boerenland. Deze route combineert de prachtige natuur van de Kromme Rijnstreek met de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alle ingrediënten die je nodig hebt voor een fijne wandeling. Wandel je met ons mee?

schapen op het klompenpad langs de Lek

Op een typische Hollandse zomerdag.....

Terwijl we de auto parkeren is het zonnig maar in de verte komt een dik grijs wolkendek aan. Het weer fladdert vandaag alle kanten uit, van buien tot zon, van dikke jas tot T-shirt. We besluiten eerst te gaan wandelen en na het lopen pas wat te drinken. Nog even naar de wc en we kunnen op pad, hopen dat we de buien voorblijven

Vandaag staat het 10 kilometer lange klompenpad Lint- en Liniepad op het programma. Een makkelijke route door het buitengebied van Utrecht. Door uitgestrekte natuur, langs rivier de Lek en diverse forten en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

"De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lang verdedigingswerk. Het bestaat uit maar liefst 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen en ruim 100 sluizen en waterwerken. Daarmee is de Nieuwe Hollandse Waterlinie het grootste rijksmonument van Nederland. In oorlogstijd konden militairen brede stroken land onder water zetten en zo ontoegankelijk maken voor de vijand. Deze bijzondere plek is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoed status en hoopt in 2020 op de Werelderfgoedlijst te staan."

Ingehaald

Na het oversteken van het spoor verlaten we Schalkwijk en wandelen we verder. Links het spoor en een brede sloot, rechts de uitgestrektheid van de weilanden. Al snel worden we ingehaald door de regen besluiten we even bij de Tuin van Jonkheer Ram te schuilen. De plek waar vroeger het kasteel van Schalkwijk stond. Gelukkig blijft het bij een kleine bui en kunnen we al snel verder.

ooievaars wandeling Klompenpad Lint- en Liniepad

Knotwilgen bij Tuin van Jonkheer Ram, Schalkwijk

Werk aan de Groeneweg aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een tijd lang wandelen we over rechte wegen en dan slingert het klompenpad verder over de kronkelige paadjes van Werk aan de Groeneweg. Een groter contrast kan er niet zijn. De historische loopgraven en bunkers zijn omgeven door het groen. Een familie zwanen zwemt onverstoorbaar in een grote plas en overal hangen appeltjes in de bomen die bovenop de loopgraven zijn geplant.

Appels plukken is hier toegestaan en dat laten we ons geen twee keer zeggen. Met onze mond vol slenteren we een tijdje over het terrein. Iets verderop wordt het wat grootschaliger aangepakt. Gewapend met een schepnet en zak staat een groepje mannen de appels te oogsten om later cider van te maken. Hier gaan historie en de moderne mens hand in hand. Wat geweldig dat dit soort plekken bestaan!

Klompenpad Lint- en Liniepad open landschap

Werk aan de Groeneweg Klompenpad Lint- en Liniepad

appelboomgaard bij Werk aan de Groeneweg Klompenpad Lint- en Liniepad

Appels plukken voor cider Werk aan de Groeneweg Klompenpad Lint- en Liniepad




Het klompenpad; door het boerenland.

Niet veel later komen we bij de Lek en daar begint waar het in een klompenpad allemaal om draait. In plaats van boven op de dijk lopen we vlak langs de rivier door een stuk privé land. Via een klein overstapje komen we in het gras waar een kudde schapen ons vriendelijk aanstaart. Eerst lijkt het of ze de weg zullen gaan blokkeren maar als we vlakbij zijn kiezen ze toch eieren voor hun geld en gaan een stukje aan de kant.

Op de kleine verhogingen in de rivier stikt het van de vogels en verder is het heerlijk rustig. We genieten volop van het ruisen van de wind terwijl het zonnetje zich weer regelmatig laat zien. Wat verderop klimmen we nog een keer over een hekje en treffen deze keer een aantal paarden op ons pad. Gezellig!

→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.

wandelen over boerenland op het Klompenpad Lint- en Liniepad

schapen op het Klompenpad Lint- en Liniepad

Wandelroute door uiterwaarden langs de Lek

overstap boerenland Klompenpad Lint- en Liniepad Schalkwijk

Fort Honswijk

Halverwege het klompenpad komen we langs Fort Honswijk. Dit imposante fort is tussen 1841 en 1848 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gelegen op een hoge heuvel langs de Lek met tactisch opgestelde kanonnen. Klaar om het achterliggende land te beschermen tegen de vijand. Tegenwoordig beschermd het fort een grote kolonie vleermuizen die haar intrek heeft genomen in de toren.Een prachtig stukje historie waar ik eerder al een keer met een vrijwilliger binnen kon kijken.

Wil je zelf een keer het fort bezoeken? Vrijwilligers van de stichting Honswijk-Everdingen organiseren elke zondag om 14:00 uur een rondleiding op het fort. Klik hier voor meer info en om te reserveren.

Fort Honswijk aan het Klompenpad Lint- en Liniepad

Interieur Fort Honswijk

Water en de waterlinie

Je kunt er niet omheen. De Nieuwe Hollandse waterlinie is een bepalende factor op dit deel van het klompenpad Lint- en Liniepad. Al vrij snel komen we bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Dit fort werd tussen 1876-1879 gerealiseerd als ondersteuning van fort Honswijk. Tegenwoordig kun je er wat eten en drinken én je tentje opzetten, midden in het fort!

Niet veel later komen we in het buitengebied van Schalkwijk waar we door het inundatiegebied Blokland wandelen. Dit lage terrein kon onder water gezet worden om de vijand op afstand te houden en is twee keer gebruikt. Het water te diep om te voet door te gaan en te ondiep voor een boot. Een knap staaltje verdedigingswerk. Wij houden onze voeten droog op de speciaal aangelegde vlonder en steken over met het kleine trekpontje. (Wie liever helemaal wil lopen kan ook via een kort rondje om het gebied heenlopen)

Tegenwoordig dient de polder als overloopterrein ten tijde van hoog water en helpt de huidige inwoners van Schalkwijk hun voeten droog te houden

Klompenpad Lint- en Liniepad, Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven

Klompenpad Lint- en Liniepad, Pad langs Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven

Het ultieme klompenpad gevoel

Vanuit de verte zien we ze al liggen. Een koppeltje geiten kijkt ons vanuit hun schuilplaats onder een brug nieuwsgierig aan. Als we door het hek lopen staan ze snel op, klimmen naar boven en beginnen enthousiast met ons mee te lopen. Af en toe stilstaand om wat gras te eten en dan weer snel rennend om ons in te halen. We moeten onze rechten op het pad claimen want het is druk op het klompenpad. We worden er helemaal vrolijk van!

Langzaam aan komen de torens van de kerk van Schalkwijk dichterbij en al te snel is het tijd om afscheid te nemen van onze tijdelijke vrienden. Via een lang pad langs het water komen we weer terug bij het spoor en steken die over. Tijd om bij een lekker kopje koffie nog even na te genieten van deze mooie route door het Utrechts landschap.

geiten op het klompenpad Lint- en Liniepad

Wandelen met geiten Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven

Nieuwsgierige geit op Klompenpad Lint- en Liniepad

H Michaëlkerk Schalkwijk Klompenpad Lint- en Liniepad,

Handig om te weten over dit klompenpad

  • De totale afstand van het Klompenpad Lint- en Liniepad is 10 kilometer.
  • Het klompenpad wordt goed aangegeven door bordjes met een oranje klomp.
  • Startpunt TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk.
  • Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren bij Top Eiland van Schalkwijk
  • Liever met het O.V.? Dan stap je uit op Bushalte De Brink in Schalkwijk.
  • Meer info over Eiland van Schalkwijk vind je hier.
  • Goede, waterdichte, wandelschoenen zijn handig want je loopt regelmatig door grasland
  • Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
  • Horeca: aan het startpunt PAND Pannekoek, Provincialeweg 1, Schalkwijk, onderweg  Restaurant Jonkheer De Ram, Jonkheer Ramweg 22, Schalkwijk en Fort WKU, Lange Uitweg 42a, Tull en 't Waal
  • Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina van Routes in Utrecht.

* Ik wandelde deze route op uitnodiging van het Routebureau Utrecht. In mijn blogs geef ik altijd mijn eerlijke mening.

Tip: een leuke wandelgids van de klompenpaden

Ook leuk om te lezen:

Geplaatst in klompenpaden, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Utrecht.

6 reacties

  1. Wat een superleuk wandelpad lijkt me dit. Ik kende het hele begrip klompenpaden niet maar nu ga ik het zeker een keer doen. En die foto met de geiten achter jullie aan is briljant… 😉

    • Die geiten waren geweldig, we liepen het hele stuk te lachen…En het concept klompenpaden is echt heel leuk. Jammer dat ze dat in Brabant nog niet hebben!

    • Hoi Kelly, er zitten diverse opstapjes in het pad en graspaadjes. Daar kun je soms een alternatief boven langs kiezen via de fietspaden maar dat is wel jammer. Met een buggy lijkt hij mij (soms) best lastig te doen. Het ligt er aan hoe handig je zelf bent denk ik 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *