oude houten steiger Waddenkust steiger bij laagtij

Wandelroute Texel: de Groene Wissel De Cocksdorp

Zoek je een mooie wandelroute op Texel dan is de Groene Wissel De Cocksdorp wat voor jou! Deze gevarieerde wandelroute van 15 kilometer is ultieme uitwaai route en een perfecte eerste kennismaking met Texel. Vanuit het dorp wandel je over dijkjes en langs het wad, door de duinen en over het brede strand rond de vuurtoren van Texel. Wandel je met ons mee?

Wandelen bij De Cocksdorp

We zitten een paar dagen op Texel en omdat het behoorlijk waait laten we de fietsen staan en gaan we wandelen. Thuis heb ik al een paar mooie wandelroutes uitgezocht waaronder de Groene Wissel Texel De Cocksdorp. Nadat we aan de rand van het dorp hebben geparkeerd gaan we gelijk aan de wandel. De zon schijnt, we hebben goede zin en zijn benieuwd hoe het zal zijn om te wandelen vandaag met die harde wind.

Nadat we een klein stuk langs de doorgaande weg hebben gewandeld slaan we rechtsaf en passeren we een bordje Duinen van Texel. Hier wandelen we over graspaadjes tussen struikgewas en bos. We maken een klein rondje en komen vervolgens wederom bij de doorgaande weg die we oversteken.

kerkje in De Cocksdorp

Parkeren bij het kleine kerkje in De Cocksdorp

wandelroute Texel De Cocksdorp

wandelroute Texel Duinen van Texel

Wandelroute Texel, door Nationaal Park Duinen van Texel

Een stevige bries

Nadat we een klein kreekje overgestoken zijn wandelen we door de nieuwe natuur van Natuurreservaat Roggesloot. Het landschap is kaal, de natuur is laat dit jaar. In het open landschap giert de wind om onze hoofden en daarom wandelen we stevig door. Op weg naar de dijk en de Waddenzee. Onderweg komen we een aantal bordjes van het Noord-Hollandpad tegen. Leuk om daar ook weer een klein stukje van te wandelen.

Aan het eind van de open vlakte komt een klein stukje beschutting en nadat we opnieuw een kreek zijn overgestoken wandelen we via een trap de dijk op. Nieuwsgierig nagestaard door de lammetjes die het niet koud hebben in hun dikke wollen schapenvachtjes.

kreekje in Natuurreservaat Roggesloot Texel

natte natuur en akkers in Natuurreservaat Roggesloot

lammetjes op Texel

trap bij dijk aan Waddenkust

De Waddenkust van Texel

Het volgend deel van onze wandelroute Texel gaat over de dijk langs de Waddenkust richting de vuurtoren van Texel. Vanaf dit hoge punt kunnen we eindeloos ver kijken. Links van ons maakt het dorp langzaam aan plaats voor duingebied, rechts van ons het uitgestrekte Wad en boven ons de vogels. Onderweg passeren we menig schaap met lammetje en is het oppassen geblazen om niet in de schapenpoep te trappen.

Na een tijd zien we beneden ons ineens een mooie houten steiger en besluiten we van de dijk af te gaan. Bij de steiger zien we goed hoe het Wad er bij laagtij uitziet en is het heel aanlokkelijk om zelf even te gaan Wadlopen. Twee jongens hebben hun schoenen uitgetrokken en wandelen een stukje door de modder. Wij houden onze voeten droog en klimmen de dijk weer op met de vuurtoren van Texel als baken.

wandelroute Texel over de dijk

Weids uitzicht vanaf de dijk aan de Waddenkust van Texel

oude houten steiger Waddenkust steiger bij laagtij

Prachtig deze oude houten steiger, zeker nu het laagtij is

wandelen De Cocksdorp naar de vuurtoren van Texel

Op deze wandelroute is de vuurtoren van Texel een echt baken
Wandelroute Texel: lunch aan de dijk

Aan het eind van de dijk wandelen we langs een mooi stuk nieuwe natuur aan het begin van het strand. Hier zie je goed hoe water en land elkaar beïnvloeden en het is de perfecte plek voor een pauze. We ploffen neer op een beschut plekje op de dijk en genieten van het mooie uitzicht en de afwezigheid van wind. Even tot rust komen voor we onze wandelroute weer oppikken en het brede strand rond de vuurtoren gaan bedwingen.

kwelders aan Waddenkust van Texel

schelpenstrand bij De Cocksdorp

Wandelen rond de vuurtoren van Texel

Het strand rond de vuurtoren van Texel is enorm breed en het is best vreemd om ineens een hoge houten steiger voor ons op te zien doemen. Het is de steiger van het veer naar Vlieland. Helaas vaart het veer nog niet, anders hadden we graag een dagje overgestoken maar mooi is ie wel.

Vlakbij de vuurtoren staan we op de uiterste noordpunt van Texel en terwijl we een andere richting inslaan krijgen we ineens de wind pal van voren. Wow, het voelt gelijk een graad of 10 kouder, snel de capuchons op. Het volgende stuk van de wandelroute gaat over het strand en het is uitwaaien op hoog niveau.

Onderweg wandelen we even een klein extra stukje om langs de vuurtoren te lopen. Helaas is hij gesloten want anders hadden we hem graag beklommen om Texel van bovenaf te bekijken.

steiger veer Texel naar Vlieland

Bijna surrealistisch de steiger van het veer naar Vlieland

vuurtoren van Texel

brede stranden bij de vuurtoren van Texel

Windkracht 6 a 7, weinig mensen op het strand  bij de vuurtoren vandaag

roggenei op strand Texel

Een aangespoeld roggenei op het strand

zwerfafval rapen op het strand van Texel

Nog even wat zwerfafval rapen tijdens het wandelen, houden we Texel ook nog een beetje schoon 🙂

Wandelroute door Nationaal Park Duinen van Texel

Na een paar kilometer over het brede strand zijn we blij dat we weer de duinen inwandelen. Totaal uitgewaaid en helemaal klaar om onze capuchons weer af te kunnen doen. Over kleine zandpaadjes wandelen we door de duinen richting De Cocksdorp.

Verderop maken duinen plaats voor wat kleinschalige akkers en stukjes nat gebied. We zien zelfs nog wat bollenvelden met de vuurtoren op de achtergrond. In het stuikgewas om ons heen roepen de fazanten enthousiast naar elkaar en echt bang voor ons zijn ze niet. Kleine verrassingen aan het eind van onze wandelroute op Texel.

En dan komt de Cocksdorp weer in zicht en wandelen we een klein stukje door het dorp voor we weer op de parkeerplaats staan. Tijd om op te gaan warmen en de haren weer in model te krijgen in onze fijne kamer bij Op Oost!

duinwandeling Texel

Over kleine zandpaadjes door de Duinen van Texel

wandelen Nationaal Park Duinen van Texel

narcissen en de vuurtoren van Texel

Narcissen op Texel, die hadden we hier niet verwacht

fazant in de duinen van Texel

En nog een verrassing, fazanten in de duinen van Texel

wandelroute rond de Cocksdorp

Handig om te weten over de Groene Wissel Wandelroute Texel

  • De Groene Wissel Texel De Cocksdorp is 15 kilometer lang.
  • Startpunt van de wandeling is het centrum van de Cocksdorp
  • Kom je met het OV? Stap dan uit op bushalte Klimpstraat, De Cocksdorp. Meer info op de site van Texelhopper.
  • Parkeren doe je gratis aan de verderop gelegen parkeerplaats bij de kerk.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen vanwege het strand en de natte delen.
  • Honden mogen mee op deze wandelroute op Texel mits aangelijnd.
  • Horeca: bij de start, Strandpaviljoen Kaap Noord en Torenrestaurant Texel (bij de vuurtoren van Texel)
  • Je volgt deze wandelroute via een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de wandelroute kun je terecht op deze pagina.

Meer leuke wandeltips voor Texel vind je in dit blog.

Geplaatst in Europa, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *