wandelen in de Schoorlse Duinen trap naar de hoogste duin

Wandelen in de Schoorlse Duinen: Boswachterspad Stuifduinentocht

Wandelen in de Schoorlse Duinen. Boswachterspad Stuifduinenroute is 17 kilometer lang en neemt je mee door de hoogste stuifduinen van Nederland. Een lekkere kuitenbijter over onverharde paden en door het stuifzand en bos bij de Schoorlse Duinen. Wij vinden het een absolute must do wandelroute aan de kust van Noord-Holland. Wandel je met ons mee?

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Tijdens onze reis met de camper door het noorden van Nederland tikken we regelmatig de kust aan om te gaan wandelen en uitwaaien. Wie wil wandelen in de Schoorlse Duinen kan kiezen uit een overvloed aan mooie wandelroutes van verschillende lengtes. De meeste wandelingen beginnen bij het bezoekerscentrum van Buitencentrum Schoorlse Duinen, zo ook het Boswachterspad dat wij hebben gevonden.

De Schoorlse Duinen zijn met 55,4 meter de hoogste duinen van Nederland. In het natuurgebied vind je bos, heide en diverse grote stuifduinen en stuifzandvlaktes. In 1997 is in de duinenrij langs de Noordzee een inham gegraven (De Kerf). Hier heeft de zee vrij spel gekregen en stroomt het water bij springtij en stormen weer landinwaarts.

De flora en fauna in het gebied is bijzonder. In de lente kun je de nachtzwaluw horen, in de zomer vind je in het dennenbos orchideeën en in de winter prachtige korstmossen. Wandel je op het strand houd dan je ogen open voor kleine steltlopers en zeehonden.

Klimmen naar een hoge duintop

Nadat we onze camper geparkeerd hebben lopen we naar het bezoekerscentrum waar het gezellig druk is. In de zandvlakte spelen kinderen en er zijn diverse wandelaars. Enkele minuten later beginnen we aan de eerste klim van vandaag en betreden we een lange trap naar een hoge duintop. Even doorzetten, maar dan heb je ook wat. Vanaf de hoge duin wacht ons een fraai uitzicht op Schoorl en het omringende gebied.

Bij het uitkijkpunt staan best veel mensen dus na een korte blik lopen we weer verder. Dwars over de duin door het stuifzand. Over een met wortels bedekt pad wandelen we aan de andere kant van het duin weer naar beneden. We zijn pas net begonnen met de wandeling maar ik ben nu al verliefd op de Schoorlse Duinen. Hier voel je echt de kracht van de natuur!

→Tip: wandel door de hoogste duinen van Zeeland tijdens de Trage Tocht Zoutelande

wandelen Schoorlse Duinen uitzicht vanaf de hoogste duin in Schoorl

wandelen Schoorlse Duinen Boswachterspad Stuifduinentocht

Hoogteverschil in de Schoorlse Duinen

Al keuvelend wandelen we verder. Hoewel we een stuk afgedaald zijn is er nog steeds een behoorlijk hoogteverschil in het landschap. Ons wandelpad is vlak en gaat door het dennenbos maar beneden ons zien we diverse stuifzandvlaktes en nog meer naaldbos. En juist dat hoogteverschil maakt een wandeling voor mij altijd bijzonder. Na een tijd verlaten we het deel met bos en komen in een meer open duinlandschap, thuis van de grote stuifvlaktes.

Boswachterspad Stuifdui

Hoogteverschillen in de Schoorlse Duinen
Stuifduinen en duinmeren

Onze spieren worden lekker aan het werk gezet want ook op het volgende deel van de Boswachterspad is het klimmen en dalen. Daarbij lopen we ook regelmatig door het stuifzand, heerlijk! In de stuifvlakte geniet een gezin van het zonnetje, iets verderop komen we een ander gezin tegen. Zij hebben grijpers bij zich en de kinderen rapen vol enthousiasme ieder stukje zwerfafval dat ze in de duinen tegenkomen. "Heb je al veel verzameld"? vraag ik. "Een halve zak vol al" is het enthousiaste antwoord. Respect voor de natuur; jong geleerd, oud gedaan.

Op het lage deel van de vlakte wandelen we langs een mooi duinmeer. Daarna gaat het opnieuw het stuifzandgebied in maar er is niet alleen zand. Ook groeit er heide, wat dennen en vinden we grote stukken met de meest prachtige mossen. Om ons heen wordt het steeds rustiger. Slechts één ander stel dwaalt voor ons door de duinen. Schoenen in de hand, op de blote voeten in het mulle zand.....

witte stuifduinen wandelen in de Schoorlse Duinen

duinmeer in de Schoorlse Duinen

Duinmeer in de Schoorlse Duinen

mossen in de Schoorlse Duinen

Prachtige mossen in de Schoorlse Duinen

wandelen bij de Schoorlse Duinen

Struinen door de duinen

Terwijl we langzaam aan dwars door de duinen wandelen houden we steeds zicht op de laatste duinenrij aan onze rechterhand. Er zitten een paar hele hoge jongens bij en ik moet me inhouden om niet die kant uit te wandelen en de toppen te beklimmen. De wandelroute is goed te volgen via de paaltjes met witte pijlen en draait uiteindelijk af waarbij we door de laatste duinenrij steken en het strand bereiken. We moeten lachen om het bordje van het strandpaviljoen. Hier zie je weer goed hoe krachtig de elementen zijn.

wandelroute paaltje in Schoorlse Duinen

bord in zandduin Schoorlse Duinen

When nature takes over....

Een strandwandeling

Het boswachterspad mag dan wel stuifduinentocht heten maar er zit ook een flink stuk over het strand in de wandeling. Met de zon op onze gezichten en de wind van achter is het super wandelen. De jas kan zelfs uit!

Het strand bij Schoorl is enorm breed en we wandelen zo dicht mogelijk bij het water. Lastig dat de palen met pijltjes strak langs de duinen staan en dan ook nog maar enkele. Daardoor moet je goed blijven opletten bij welke strandopgang je weer de duinen in gaat.

strandwandeling Schoorlse Duinen

Strandpaal op strand bij Schoorl

Een bijzondere strandpaal, ik houd er wel van!

golfbrekers op strand bij Schoorl

En ook hier mijn favoriete golfbrekers al zijn het er niet zo veel als in Zeeland

Bekend terrein

Aan de andere kant van de duinenrij wacht ons nog een klim naar een hoog uitkijkpunt. Ineens overvalt ons een "aha-erlebnis", hier waren we al eerder tijdens de Trage Tocht Bergen, toch? Een korte blik op de kaart bevestigd ons vermoeden want we zitten precies ter hoogte van Bergen. We dalen af en wandelen via bekende paadjes door de duinen, langs heide en bos met bloeiende gele gaspeldoorn slechts af en toe gepasseerd door een andere wandelaar. Daarna gaan we links in plaats van rechts en begint het laatste deel van de wandeling in de Schoorlse Duinen. Door de bossen richting Schoorl.

bos en heide in de Schoorlse Duinen

zandpad in de Schoorlse Duinen

Weer richting Schoorl

Op het laatste deel  van de route wandelen we weer meer door het bos, naaldbomen worden afgewisseld door beuken en berken. Heuvel op en af, over van die fijne zandpaden. We merken aan onze benen dat het een pittige wandeling is, die hebben wel zin om te stoppen met wandelen. Op dit soort wandelroutes missen we deze winter wel dat gezellige terrasje om even te zitten en wat te drinken want dat breekt een lange wandelroute.

Uiteindelijk bereiken we na nog een half uur moe, maar voldaan het Buitencentrum Schoorlse Duinen weer. Nog iets verder en dan kunnen we in de camper onze schoenen uittrekken. Tevreden kletsen we nog even na en rijden dan weg, op naar het volgende (wandel) avontuur.

Wandelen in de Schoorlse Duinen Boswachterspad Stuifduinentocht

wandelen in de Schoorlse Duinen

Handig om te weten over wandelen in de Schoorlse Duinen

  • Boswachterspad Stuifduinen is 17 kilometer lang en gaat over de hoogste duinen van Nederland, een echte kuitenbijter.
  • De wandelroute start bij Buitencentrum Schoorlse Duinen en is te volgen via witte pijlen of gps.
  • Horeca: bij het bezoekerscentrum: Brasserie Ejgenweis met groot terras, aan het strand Strandpaviljoen Paal 29.
  • Parkeren direct bij het buitencentrum is tegen betaling (€2 per uur, dagkaart €12, prijs 2021).
  •  Parkeren op de iets verderop gelegen parkeerplaats aan de Molenweg is gratis en op wandel afstand.
  • Honden mogen helaas niet mee op deze route.
  • Wie gaat wandelen door de Schoorlse Duinen heeft geen speciale wandelschoenen nodig.
  • Voor meer informatie over het Boswachterspad en het downloaden van het gpx-bestand van de wandelroute klik je door naar deze pagina.
  • Tip: zwemspullen of picknick mee. Tijdens deze route wandel je over het strand en door de mooiste stuifduinen van Noord-Holland.
Geplaatst in Europa, kustwandeling, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *