winterfoto Dommel Brabant

Winters wandelen in het Groene Woud

Het Groene Woud is een prachtige regio in het noorden van Brabant. Het gebied ligt tussen Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. Stad en land lopen er naadloos in elkaar over. Kleine weides worden omgeven door slootjes, rivieren en stukken bos. Het landschap is gevarieerd en staat garant voor uren wandelplezier. Ik liep er al vaker in het voorjaar, als alles fris en groen is. Ook in de winter is het echt genieten, zeker op zo'n zonnige en frisse winterse dag. Strakblauwe luchten, het rijp nog op het gras. Een geweldige dag wandelen in het Groene Woud.

 

Onze route

De route die we thuis hebben uitgezocht is een uur of twee wandelen. Wat mij betreft precies een goede afstand voor een frisse winterdag als deze. We zetten de auto neer in het centrum van Sint Michielsgestel. Binnen een paar minuten zijn we het dorp uit en lopen we langs de Dommel. In het zuiden van Brabant is de Dommel slechts een klein stroompje maar hier is het een brede rivier. We bekijken het landschap vanaf een brede dijk langs het water. Er is een speciaal gedeelte waar alleen wandelaars mogen komen. De zon schijnt volop en de oevers zijn nog helemaal wit van sneeuw en rijp. We kunnen eindeloos ver kijken, echt genieten!

 

 

 

 

Langs de Essche Stroom

In de buurt van het plaatsje Halder laten we de Dommel achter ons. We vervolgen de route langs de Essche Stroom. Normaal gesproken gaat de wandeling ook hier weer over een hoger gelegen dijk. Wij besluiten om het lager gelegen pad te nemen door het stroomdal. De stroom meandert door het landschap. Officieel is dit een laarzen pad (kan nat zijn). Vandaag is de grond bevroren en makkelijk te doen met goede wandelschoenen. We kunnen rustig om ons heen kijken.

wandelen in het Groene Woud

 

wandelen in het Groene Woud

 

Landgoed Zegenwerp

We laten het natte deel achter ons en vervolgen de route door het landgoed Zegenwerp. We wandelen over brede beukenlanen en langs een enkele water poel. Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen en het is gelijk wat frisser. De handschoenen gaan weer even aan tot het laatste deel van de tocht. Via een statige oprijlaan lopen we het landgoed weer af. Het laatste deel van de wandeling voert ons wederom langs de Dommel tot in het centrum van Sint Michielsgestel. De Oude Toren op het Petrus Dondersplein steekt alweer boven het landschap uit. Eind aan een heerlijk middagje wandelen in het Groene Woud.

 

 

 

 

Handig om te weten over wandelen in het Groene Woud

 • Het startpunt van deze wandeling is Sint Michielsgestel. De auto kun je gratis parkeren op het Petrus Dondersplein. (M.u.v. vrijdag vanwege de markt)
 • Op het plein vind je diverse restaurants waar je kunt eten of drinken. (Wisselende openingstijden) Onderweg kom je geen horeca meer tegen. (en ook geen toilet)
 • Wil je toch wat drinken of naar het toilet steek dan bij Halder de Dommel over naar landgoed Haalwijk.
 • Wij liepen langs de knooppunten; 27-28-1-6-5-20-56-57-58-26-25 en 27. Deze route is een kleine 10 kilometer lang maar is naar eigen inzicht langer of korter te maken.
 • Helaas vind je onderweg geen grote borden met knooppunten. Zoek dus thuis alvast je route uit! Dat kan makkelijk via deze site van Visit Brabant.
 • Dit is slechts één van de mooie plekken in het gebied. Je kunt eindeloos wandelen in het Groene Woud. Wil je meer info over deze regio klik dan even door naar deze pagina!
 • Het eerste deel van de route is onderdeel van het Dommelpad. Deze 120 kilometer lange route volgt de Dommel van bron tot het eindpunt. De start is in Peer (België) en eindigt net onder 's 's-Hertogenbosch, waar de Dommel in de Dieze uitmondt. Meer info over deze route vind je hier.

 

 

Ben jij ook zo gek op dit soort frisse, zonnige wandelingen?

Ben je op zoek naar nog meer leuke wandelingen in Brabant? Dan vind je deze zeker ook leuk.

 

 

 

 

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

12 reacties

  • Dit weekend heb ik alleen maar gewandeld, heerlijk! Vandaag thuis heel veel huishoudelijke klusjes …. Ik ga hier in het voorjaar of de zomer zeker nog eens terug.

 1. O jaloers, dit weekend kon ik helaas niet op pad en heb ik de mooie winterse landschappen gemist. Dit lijkt mij ook een fijne route om te volgen in de lente, wanneer alles in bloei is. Maar winterse wandelingen, daar ben ik ook dol op!

 2. Tja, alles ziet er anders uit als de zon schijnt. Afgelopen weekend was het 100% genieten van het mooie winterweer en wat kun je dan beter doen dan wandelen . . . behalve schaatsen 😉 En Brabant is erg mooi om te wandelen, ik kom snel weer richting de Kampina.

 3. Ivonne, hoe is het wandelen in de Strabrechtse Heide van Geldrop naar Heeze bijvoorbeeld. De moeite waard om van Vlaams-Brabant naar Noord-Brabant te komen?

  Groetjes en veel succes nog met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *