vos in Amsterdamse Waterleidingduinen

Wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Tijdens het weekend van onze trouwdag wandelden we bij Zandvoort in de bijzondere Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit oudste waterwingebied zorgt al sinds 1853 voor het drinkwater van de stad Amsterdam. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een beschermd natuurgebied en het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland. Rust, ruimte en natuur zijn de drie speerpunten en om die te kunnen handhaven mag je in het gebied alleen wandelen. Naast prachtige, door duinen en water bepaalde, landschappen vind je er ook een aantal fraaie voorbeelden van Nederlands (groter) wild. Zo kun je in de Waterleidingduinen damherten en vossen spotten. Voor mij redenen te over om het gebied zelf een keer te verkennen. Wandelschoenen aan en gaan!

Amsterdamse Waterleidingduinen6

Wandelroutes  door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Het gebied heeft vier ingangen en bij ieder ingang starten er twee verschillende wandelroutes. De routes variëren in lengte van 2 tot 30 kilometer en met gekleurde paaltjes aangegeven staan. Daarnaast zijn  er een tweetal  kinderroutes met opdrachten. Een aantal routes kun je lopen aan de hand van een kaartje of downloaden op je Smartphone. Het allerleukst vind ik dat je zelf vrij mag struinen door de Amsterdamse Waterleidingduinen hoe gaaf is dat! Wij liepen in twee dagen tijd  de groene route en struinden er verder flink op los. Niets heerlijker dan dat. Denk er wel om dat je voor het gebied een toegangskaartje of dagpas nodig hebt. Meer info onderaan het blog.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Amsterdamse Waterleidingduinen4

Amsterdamse Waterleidingduinen5

Wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn perfect voor het spotten van een aantal prachtige diersoorten. Zelfs op een kortere wandeling kom je al snel één van de vele damherten tegen. Als je iets meer geluk hebt kun je diverse vogelsoorten zien, waaronder de fraaie IJsvogel en heb je nog meer geluk dan kun je vossen vinden. Vooral het spotten van een vos stond hoog op mijn verlanglijst. Na jaren op de Veluwe gewoond te hebben heb ik slechts 1 keer een vos gezien, en dan ook nog in het donker terwijl ik met mijn auto voorbij reed. Hooggespannen verwachtingen dus op onze wandelingen, maar op de eerste dag was er geen vos te bekennen. Dag twee was een ander verhaal, net toen ik dacht dat het ons niet gegund was......

Oog in oog met een vos, in de Waterleidingduinen kan het!

 "En dan ineens zie ik hem. Uit het struikgewas komt, heel voorzichtig, een vos tevoorschijn. Hij blijft aan het randje staan en kijkt mij heel indringend aan. Het lijkt wel een wedstrijdje staren zonder met de ogen te knipperen.

Wat is hij mooi! Hij heeft een prachtige volle vacht en een mooie oranje kleur. Ademloos blijf ik kijken en zak uiteindelijk door de knieën om wat foto's te maken. Wat zou ik graag nog dichterbij komen en mijn handen op die zachte vacht leggen maar ik blijf op afstand en geniet. Mijn fotocamera knipt er vrolijk op los. En als  de schemering begint te vallen is het tijd om afscheid te nemen."

Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen2

Amsterdamse Waterleidingduinen3

Amsterdamse Waterleidingduinen1

Overnachten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ben je net als ik gek op het strand en de duinen en woon je niet in de buurt slaap dan een nacht in Zandvoort! Vanf hier wandel je binnen no time via het strand naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Appartement 't Souterain (9.2) bevindt zich op slechts 150 meter van het strand, in een rustige buurt op loopafstand winkels en het centrum Zandvoort. Het appartement is mooi modern ingericht en van alle gemakken voorzien en heeft een eigen tuin ter beschikking.

overnachten Zandvoort Appartement 't Souterrain

Handig om te weten over de Amsterdamse Waterleidingduinen

 • het gebied is elke dag open van zonsopkomst tot zonsondergang.
 • Honden en fietsen zijn niet toegestaan.
 • Een dagkaart kost €1,50 en is bij alle ingangen te verkrijgen (pinautomaat). Er zijn ook jaarkaarten te koop, dit kan online of bij het bezoekerscentrum
 • Parkeren kun je bij de vier hoofdingangen en een parkeerkaart kost €2 per dag , te betalen met de pinpas.
 • Alle ingangen zijn ook met het OV te bereiken. Meer informatie lees je hier.
 • Wandelen mag ook buiten de paden.
 • Het bezoekerscentrum De Oranjekom vind je aan de Eerste Leijweg 6 (ingang Oase) in Vogelenzang.
 • Hoewel het geregeld gebeurt mag je de dieren niet voeren!
 • Kijk voor alle up to date informatie op de site van de AWD.

Ken jij ook zo'n bijzondere plek waar je wild kunt tegenkomen tijdens het wandelen?

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Geplaatst in bucketlist, Europa, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland, wildlife.

44 reacties

 1. Wat een gaaf stukje natuur, ik wist helemaal niet dat het daar ZO mooi is. En wat heb je veel dieren gezien, super! Als we ons een zondag vervelen in het voorjaar ga ik zeker weten eens die kant op!

 2. Heerlijk gebied, de waterleidingduinen. Ik ben er nu een paar keer geweest, maar heb er nog steeds geen blog over geschreven. Staat wel op de planning 😉

 3. Wij hebben een jaarkaart voor de Waterleidingduinen, want we wonen er vlakbij. Echt een heerlijk gebied om te wandelen. Lekker struinen door de natuur en dieren spotten!

 4. Wat een schitterend gebied! Ik ben er nog nooit geweest maar dit verslag maakt mij erg enthousiast! En wat heb je mooie dieren gespot, wat een geluksmomentjes! Die foto van de vos kan zonder bewerken voor een wandel/natuur boek worden gebruikt, wat een plaatje! Oh ik ben misschien een beetje jaloers maar vooral heel blij voor je 😉

  • Het is daar echt zo mooi, je moet het zeker een keer zelf gaan bekijken! Wij combineerden het met een weekendje Zandvoort en wandelden via het strand zo het gebied in!

 5. Wat prachtig Ivonne! Jeetje, geen idee had ik van dit gebied dus dank voor de tip. En wat een prachtige foto’s. Ik bof dat we op loopafstand van de Oostvaardersplassen woon dus een stukje bijzondere natuur hebben we vlak bij

  • Oeh, wow, de Oostvaardersplassen zijn natuurlijk ook fantastisch. Die heb ik zelf nog nooit met eigen ogen bekeken, maar de plaatjes die ik er van zie zijn prachtig!

 6. Gaaf, ik woon redelijk in de buurt maar ben er nog nooit geweest. Wel veel goede verhalen over gehoord. Wij gaan vaak meer richting Haarlem/Bloemendaal om te wandelen in de natuur, maar ik ga deze zeker een keer proberen.

  • Echt doen, het is er heel mooi! De Kennemerduinen liggen ook vlakbij, nog zo’n prachtig natuurgebied. Wij fietsen een rondje via de duinen naar Haarlem en terug naar Zandvoort, erg mooi!

  • Mooi vooruitzicht, ik zou het niet erg vinden om in zo’n mooi stukje Nederland te wonen. Wij hebben tijdens het weekend wel goed gekeken of er voor ons geen leuk huisje in de buurt te vinden was ;). Hoewel Brabant ook erg mooi is mis ik het wel dat de zee en de duinen niet in de buurt zijn en ik er zomaar even kan gaan wandelen!

 7. Zo’n mooi gebied, en al zoveel mooie foto’s gezien van deze plek, maar nog nooit zelf geweest. Zet hem op mijn lijstje van plekken die ik in NL wil bezoeken!

  • Moet je zeker doen! Je hebt daar bovendien nog de Kennemerduinen, het strand van Zandvoort en Haarlem binnen handbereik. Amsterdam ligt ook niet zo ver weg trouwens, genoeg te doen dus!

 8. Goedemiddag
  Ik heb een vraag
  Ik moet een profielwerkstuk maken over de Amsterdamse Waterleidingduinen en ik vond jullie site met prachtige foto’s
  Ik zou er 1 kunnen gebruiken (3e landschap op deze site) maar de vraag is natuurlijk, zijn deze foto’s auteursrechtelijk beschermd?

  Groet en hoor het graag
  Hans Krol
  06 10181417
  1e jaars Bos- en Natuurbeheer

 9. De waterleidingduinen is prachtig gebied vooral het deel bij de Zilk zit vol met herten
  Wij er komen 2 maal per week daar zeer vroeg in de ochtend heerlijk stil genieten van de natuur

  • In de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je best een aardige kans op het zien van een vos, net als in andere duingebieden bij bijvoorbeeld Den Haag en Scheveningen. Maar ook zonder vos is het een prachtig gebied.

 10. Wat is het heerlijk om daar vrij rond te wandelen hè? Ik voelde me er altijd een beetje een ontdekkingsreiziger 🙂 Wel heel tof dat jullie vossen hebben gespot, die heb ik daar (helaas) nooit gezien.

  • Wij hebben ook niet elke keer vossen gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik had gelezen dat er dit jaar regelmatig wat jongere vossen werden gespot en daar had ik me best op verheugd, maar helaas geen geluk de laatste keer. Maar goed, de Waterleidingduinen zijn altijd mooi. Heerlijk rondstruinen daar inderdaad.

 11. Leuk! De afgelopen vijf jaar woonde ik dichtbij de AWD en was het mijn favoriete wandelplek als ik even de natuur in wilde. Wel vind ik het er in de weekenden verschrikkelijk druk, vooral het afgelopen jaar, dus ik ben enorm blij dat we deze week naar de Veluwe verhuizen waar het gelukkig nog wat rustiger in de natuur is 🙂
  Prachtige foto’s van de vossen!

  • Dat is wel een beetje het nadeel van de natuur in de Randstad, dat je het met veel mensen deelt en het best druk kan worden. Wij liezen altijd voor een bezoek op doordeweekse dagen dan zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen een stuk rustiger. De laatste keer waren we bijna alleen op de parkeerplaats.

 12. De Amsterdamse Waterleidingduinen blijft een prachtig gebied. Ik ben er vorig jaar oktober nog geweest tijdens de bronst…zo gaaf om te zien. Dit jaar wil ik zeker weer terug en hopelijk zie ik dan eindelijk ook vossen. Drie keer is scheepsrecht toch?

 13. Wij zijn hier nu twee keer geweest! Vossen hebben wij niet gezien, dus ik hoop nog eens terug te komen en dan meer geluk te hebben. Herten hebben wij wel gezien. Leuk en afwisselend gebied! Prachtige foto’s ook van de vos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.