heidevelden Posbank Arnhem

Wandelen tussen de heidevelden rond de Posbank bij Arnhem

Iedere zomer kleuren de Nederlandse heidevelden prachtig paars. Eén van mijn meest favoriete heide wandelgebieden ligt in Nationaal Park de Veluwezoom, in de buurt van Rheden (Gelderland). In de zomer wandel je er over de glooiende heuvels en heidevelden van de Posbank. Wandel je met ons mee?

heidevelden rond de Posbank

Start van onze wandeling over de Posbank

We zetten onze auto neer bij het bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Daar starten diverse wandelingen door de mooie bossen van het nationaal park en over de heidevelden rond de Posbank. Omdat het al wat later op de middag is  kiezen we vandaag voor een wat kortere wandeling. Het wordt de 5 kilometer lange Kammenroute die ons langs diverse hoogtepunten van het gebied zal brengen. We krijgen een boekje met meer informatie mee en volgen de kleine houten palen met zwarte pijlen.

heidevelden rond de Posbank

Een zee van paarse bloemen.

Na een kort stuk langs een weiland met schapen en door de bosrand komen we al snel bij de open vlakte van het Herikhuizerveld. We lopen dwars tussen de velden door en klimmen steeds hoger. Uiteindelijk zijn we aan alle kanten omringd door grote glooiende heuvels en een zee van paarse bloemen. De heide staat in volle bloei en we genieten met volle teugen! De bijen zoemen volop. Na nog een stukje klimmen komen we op de Posbank, een 90 meter hoge heuvel met een geweldig uitzicht naar alle kanten. Op heldere dagen kun je hier wel tot 20 kilometer ver kijken!

De hoogteverschillen van de Posbank zijn ontstaan in de ijstijd toen enorme ijsmassa's de grond opzij drukten en stuwwallen vormden en dit maakt de Posbank voor mij zo bijzonder. Er gaan wandelpaden naar alle kanten maar wij blijven onze route vervolgen en lopen een stuk verder langs de bovenrand van de vallei.

Uiteindelijk moeten we ook weer naar beneden en lopen nog een tijd tussen de heuvels door tot we weer bij het bezoekerscentrum aankomen. Helaas trekt de lucht steeds meer dicht maar de voorspelde regen blijft uit. De Veluwezoom blijft elke keer weer geweldig mooi.

→Lees hier onze tips voor de mooiste heidewandelingen en heide in Nederland.

heidevelden rond de Posbank3

heidevelden rond de Posbank7

heidevelden rond de Posbank4

 

heidevelden rond de Posbank1
Handig om te weten over deze wandeling op de Posbank

 • Startpunt van deze wandeling op de Posbank is het bezoekerscentrum maar je kunt ook beginnen met lopen vanaf het Paviljoen de Posbank of Koepel de Kaap. Hier vind je wat kleinere parkeerplaatsen. (meer info vind je hier)
 • De beste tijd voor het zien van de bloeiende heide is in augustus, begin september. Dit is afhankelijk van het weer rond die tijd en kan per jaar iets verschillen.
 • Het kan in de zomermaanden heel druk zijn in het gebied. Wil je die drukte vermijden kies dan net als wij voor een latere start van de wandeling, of kom vroeg in de ochtend.
 • In het gebied zijn diverse wandelroutes uitgezet maar je kunt ook gewoon zelf je route bepalen.
 • Wandel je met kinderen? Dan is deze route prima te doen. Genoeg stops onderweg om wat te drinken en het bezoekerscentrum is ook een leuke stop.
 • Ben je met de trein? Dan kun je het gebied door wandelen met de Veluwezoom NS wandeling. Kies uit 11 of 14 kilometer.
 • Ook het LAW 4 (Maarten van Rossumpad) komt tussen Rozendaal en Laag Soeren over de Veluwezoom en de heidevelden rond de Posbank.
 • In het gebied kun je Schotse hooglanders en IJslandse paarden tegenkomen. Op de wat stillere dagen of tijdstippen heb je kans op het zien van edelherten, wilde zwijnen, reetjes of damherten.
 • Restaurants zijn er genoeg in de buurt. Een paar van mijn favorieten.; Paviljoen de Posbank, Beekhuizenseweg 1 Rheden,  Brasserie Veluwezoom, Heuvenseweg 5 A Rheden (maandags gesloten) of Pannenkoekenrestaurant Strijland, Groenestraat 1 Rheden
 • Ook als de heidevelden niet (meer) bloeien is het gebied nog steeds prachtig om in te wandelen!

 

heidevelden rond de Posbank5

heidevelden rond de Posbank6

Ben jij al eens op de Veluwezoom geweest of heb je de heidevelden rond de Posbank al eens bekeken?

Geplaatst in Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

18 reacties

  • Ik was er vorig jaar in de herfst en liep een wandelroute met Wanda. In die periode is het ook erg mooi met alle herfstkleuren van de eiken tussen de heideplanten.

  • De Posbank is niet alleen mooi met de bloei van de heide, momenteel met de herfst kleuren is het ook beeldschoon.

   Nieuwe foto`s mogen er wel komen, sommige paden zijn al lang vervallen en mooie nieuwe voor in de plaats gekomen.

   • Hoi Hélène,
    Ik vind de omgeving van de Posbank ook erg mooi in de herfst, daarom verwijs ik in het blog ook naar de Trage Tocht Rheden. Welke foto’s vind je dan niet goed? Ik wandelde zelf dit jaar nog op de Posbank en vond de route niet echt anders. Wie weet kun je me dan verder helpen.
    Groetjes,
    Ivonne

    • De foto met de houten trap is allang vervangen, al een paar jaar geleden zelfs, ik mis ook een verslag van een wandeling over de Wageningse Berg, erg mooi met uitzichten tijdens de wandeling maar ook vanuit de fraaie uitzichtpunten in arboretum Belmonte. Sorry voor laat reageren, maar ik krijg het nu pas onder ogen.

 1. Wat grappig, we hebben dus zelfs exact dezelfde route gelopen. 🙂 Mooie foto’s Ivonne en heerlijk genoten zo te zien. Helaas was mijn camerabatterij leeg en heb ik alleen onscherpe foto’s van een te slechte telefooncamera, maar wat was het in het echie mooi!

  • Ah, wat balen zeg van je batterij. Ik heb er 2 en ben nog steeds bang dat de mijne een keer leeg zijn 😂. Het lijkt er verdacht veel op dat wij dezelfde smaak hebben, mooie plekken genoeg!

 2. Zo mooi die paarse heide. Ik woon niet ver van de Veluwe, maar een bezoek is er dit jaar helaas nog niet van gekomen. Hopen dat ik dit weekend nog een gaatje vind om de heide in bloei te zien. Mooie foto’s heb je gemaakt.

 3. De Veluwezoom is in ieder jaargetij prachtig. Heb er al vaak gewandeld, met prachtige bloeiende heide, diepe herfstkleuren en een flink pak sneeuw. Tijdens de bloei van de heide is het gebied rond de Posbank mijn favoriet maar in de herfst vind ik de Koningsallee bij de Carolinahoeve ongekend mooi. Vooral ook omdat hij zo enorm heuvelachtig is. Oh en vergeet in de lente de schaapskooi niet met ontelbaar veel lammetjes. Zo lief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *