Wandelen in de Brabantse Kempen; de Cartierheide

Niet ver van Eersel vind je het door Staatsbosbeheer beheerde gebied van de Cartierheide. In dit wandelblog laat ik je zien waarom het gebied rond de Cartierheide één van mijn favoriete wandelgebieden in de Brabantse Kempen is. Wandel je met me mee?

cartierheide1

De Cartierheide

De Cartierheide maakt deel uit van de Brabantse Kempen en bevind zich tussen de weg van Eersel naar Postel en de A67. Het totale gebied is 172 hectare groot en was van origine het jachtterrein van Emile de Cartier de Marchiennes. Dit is de belangrijkste reden waarom het gebied in de jaren 30 niet ontgonnen is. Sinds 1932 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten, maar wordt tegenwoordig beheerd door Staatsbosbeheer.  Naast heide vind je in het gebied naald- en loofbossen en een aantal vennen. Dwars door het gebied stroomt het kleine Dalemse stroompje. Er zijn veel natte heidegebieden en tijdens de regenachtige periodes van het jaar kan het water vrij hoog staan. In deze waterrijke delen groeien volop fraaie berken, grassen en rietpluimen.

cartierheide12

cartierheide13

cartierheide17

Begrazing door runderen

Zo’n veertig stuks Bazadaise- en Blonde d’Aquitaine-runderen  grazen elk jaar tussen mei en oktober op de Cartierheide. Ik kom ze geregeld tegen op mijn wandelingen. Naast deze koeien kun je ook konijnen, hazelwormen, diverse soorten vogels, heidekikkers en de gladde slang tegenkomen. In het voorjaar hoor je van ver al het geschreeuw van de meeuwen die massaal in het grootste ven van het gebied "het Pannegoor" broeden. Na de broedtijd keert de rust weer terug en zie je in de vennen af en toe een watervogel of één van de runderen die in het water loopt.

cartierheide7

cartierheide18
Wandelen op de Cartierheide

Vanaf de grote parkeerplaats aan de Postelseweg is een paarse wandelroute uitgezet die 7 kilometer lang is. Deze route is zeer gevarieerd en laat je de verschillende aspecten van de Cartierheide in één wandeling zien. Als je zin hebt om meer te wandelen, of je stippelt liever een eigen route uit dan kan dat natuurlijk ook. Het gebied wordt doorkruist door zowel wandel- als fietsknooppunten routes. Vrij wandelen mag natuurlijk ook, zolang je maar op de paden blijft. Er is meer dan genoeg natuur om je dagen mee te vermaken!

wandelen op de Cartierheide bij Eersel

wandelen op de Cartierheide bij Eersel

cartierheide3

paarse wandelroute Cartierheide bij Eersel

Natuurpoorten

De laatste tijd zie ik in Brabant steeds meer zogenoemde Natuurpoorten opduiken. Ook de Cartierheide en omgeving kun je makkelijk bereiken vanuit de Natuurpoort TerSpegelt  die net buiten het centrum van Eersel, op de route richting Postel ligt. Deze natuurpoorten zijn hét startpunt voor mensen die lekker actief buiten bezig willen zijn; er is altijd een horecagelegenheid, informatie over de omgeving, goede parkeerruimte en je vind er een natuurgebied dat direct is gelegen aan een fiets- en/of wandelroutenetwerk. Verder starten er direct bij de Natuurpoort altijd één of meer themaroutes. De plek is te herkennen aan een vier meter hoge sleutel en de tekst Natuurpoort, perfect dus als je het mij vraagt! Op de site van VistiBrabant vind je alle info die je nodig hebt om de leukste en mooiste plekken van Brabant zelf te gaan ontdekken!

cartierheide9

cartierheide14

Een rustig alternatief voor de Cartierheide

De Cartierheide is een geweldig mooi natuurgebied en één van mijn eigen favorieten. In het weekend is het er vaak druk en staat de parkeerplaats aan de Postelseweg vol. Daarom kiezen wij er regelmatig voor om nog een stukje verder te rijden tot de verderop gelegen hondenuitlaatplaats waar het een heel stuk rustiger is. Vanaf hier kun je zelf een route uitstippelen via knooppunten of vrij wandelen. Zorg ervoor dat je niet richting de grote heidevlakte wandelt want daar is het drukker.

Mocht het ook hier te druk zijn dan kun je nóg een stuk verder rijden tot je vlak bij de grens met België bent. Vanaf de parkeerplaats bij Herberg in het wilde zwijn (Bergeijk) kun je eindeloos dwalen (bijna)  zonder iemand tegen te komen.

Handig om te weten over de Cartierheide

 • De Cartierheide is in alle jaargetijden mooi en iedere keer weer anders. Je kunt er dus gerust vaker wandelen.
 • De paarse route start bij de parkeerplaats aan de Postelseweg en is 7 kilometer lang.
 • Deze route is ook makkelijk te halveren als je halverwege via het brede zandpad (zie mijn foto met de parapluie) weer terugloopt naar de parkeerplaats.
 • Er is ook een witte route door het gebied. Deze start bij parkeerplaats De Pals.
 • Vanaf de Natuurpoort TerSpegelt (Postelseweg 88) start een blauwe route naar de heide én een speciale kabouterwandeling voor de kinderen.
 • Bij deze natuurpoort vind je ook de enige horeca van de Cartierheide: Restaurant De Keizer.
 • Meer over deze wandelroutes en diverse mountainbike routes vind je op de site van Staatsbosbeheer.
 • Voor de liefhebbers van kikkers kan ik het Pannegoor (ven) in het voorjaar aanbevelen. De kikkers zitten er massaal rond de tijd dat de meeuwen er broeden.
 • Schoenen die lekker lopen en vies mogen worden zijn prima voor wandelingen op de Cartierheide.
 • Let op: Op zwoele zomerse avonden kunnen er af en toe van die gemene dazen zitten (ze noemen ze hier bouwen). Deze kunnen je aardig steken.
 • In het gebied zijn op diverse plekken bankjes neergezet en soms zelfs een picknicktafel. Neem je tijd, kijk om je heen en geniet!
 • Op warme zondagen kan het vooral tussen 11 uur en een uur of vier best druk zijn. Wil je dus echt rustig wandelen kies dan een andere dag of ga er op een ander tijdstip op uit.

bankje en ven op de Cartierheide bij Eersel

 

oranje koraalzwam op de Cartierheide

In de herfst vind je in de bossen de mooiste paddenstoelen zoals deze oranje koraalzwam.

Heb jij ook zo'n geweldig mooi wandelgebied in jouw directe omgeving?

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

15 reacties

 1. Wat een mooie plek zeg! Ik zou daar best eens een dagje willen rondwandelen. Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik woon in de buurt van de Oostvaarders plassen, ook echt een heel mooi stukje natuur! Daar is die film: de wildernis opgenomen.

  • Wij hadden een tijd een ov jaarkaart en maakten toen geregeld NS wandelingen. Toen we in Delft woonden en werkten liep ik geregeld langs het strand, heerlijk. Nu is dat helaas te ver om zo maar even te gaan, maar gelukkig heeft Brabant veel mooie natuurgebieden!

 2. Wat een prachtig gebied! Deze foto’s zijn niet van één wandeling toch? Ik zie winter, lente én herfst in de foto’s (of is het echt zo wispelturig dit jaar haha)!

 3. Mooie foto’s! Ik ga er eigenlijk te weinig op uit in eigen land terwijl we toch echt mooie plekjes hebben. Ik vind wandelen in NL altijd stiekem een beetje saaiig, behalve als je een hond of baby hebt ofzo haha! Maar het kan ook gewoon heerlijk rust geven, dus wie weet 😉

 4. Wij wandelden deze route vanaf de Natuurpoort. Een kleine aanlooproute via het uitgezette pad en daarna het rondje. Mooi gebied hoor. Dank je wel voor de tip.

  • Veel mensen starten hier met wandelen. Het terras van het restaurant tegenover de parkeerplaats zit altijd vol op een lekkere dag. Vanaf Ter Spegelt is er tegenwoordig een route uitgezet die aansluit op de paarse route door de Cartierheide. (En voor kinderen is er een leuk kabauterpad, maar die heb je misschien al gespot)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *