Wandelen in Brabant;de Plateaux en het Hageven.

Het is zo langzamerhand een jaarlijkse traditie geworden. Op één van de eerste dagen van het nieuwe jaar gaan Frank en ik een aantal uur uitwaaien in een gebied dat niet te ver van ons huis ligt; de Plateaux- het Hageven. Dit bijzondere natuurgebied, dat een totaaloppervlakte van 349 hectare omvat, wordt beheerd door Natuurmonumenten in samenwerking met het Belgische Natuurpunt. Dankzij het Europese LIFE project Dommeldal wordt er hard aan verbetering van de natuur gewerkt en is er een fraai en gevarieerd stukje natuur ontstaan. Camera mee, en gaan!

het hageven7

 

het hageven1

Wandelen in Plateaux - Hageven

In het gebied zijn 9 wandelingen uitgezet, variërend van 1,3 kilometer (dit is een rolstoelpad) tot een kleine 10 kilometer. De wandelingen zijn makkelijk in te korten of aan elkaar vast te plakken. Alle routes starten bij de 2 parkeerplaatsen en zijn goed aangegeven op informatieborden en d.m.v. gekleurde paaltjes.  Wij starten altijd bij de parkeerplaats in Bergeijk. Vanaf Belgische kant kun je het gebied het makkelijkst bereiken vanaf de parkeerplaats in Neerpelt.  Elke route is anders, afhankelijk van het gebied waar het doorheen loopt.

het hageven8

het hageven6

Wat kun je allemaal verwachten als je door dit gebied wandelt?

De vloedweiden. Dit laag gelegen gebied wordt van water voorzien door diverse 19e-eeuwse stenen aquaducten. Deze brengen het water vanaf het Maas-Scheldekanaal naar Plateaux. In de lente kun je hier prachtige bloeiende orchideeën vinden en in september zijn de weiden paars van de bloeiende herfsttijlloos.

Op de vochtige heide van het Hageven groeien klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw.  Naast die heide vind je er moerassen, rietvelden, bossen en waterpoelen. Galloway-runderen  grazen aan beide zijden van de grens en houden zo het natuurgebied open.

De Plateaux ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Overgangen in het landschap zijn snel. Zo wandel je nog door het bos om niet veel later op de heide of tussen met riet omzoomde waterplassen te lopen.

het hageven5

het hageven3

het Hageven

Handig om te weten

 • Binnen het gebied zijn 2 parkeerplaatsen waar je kunt starten met wandelen.
 • Aan Belgische zijde: bij bezoekerscentrum de Wulp, tussenstraat 10 Neerpelt. Startpunt van 6 routes van tussen de 1,5 en 9.7 kilometer.
 • Aan Nederlandse zijde: vanaf de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Barrier 15a te Bergeijk. Startpunt van 3 routes van ruim 3 kilometer tot een kleine 10.
 • Het bezoekerscentrum en (kleine) cafetaria zijn open tijdens weekenden van 14:00-18:00. Op woensdagen van 13-17 uur, en van 1 juli tot 15 september dagelijks van 13-17 uur. Groepen kunnen eventueel reserveren.
 • Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. Bepaalde delen van de route die langs het water lopen kunnen flink modderig zijn.
 • Op het terrein vind je een uitkijktoren en drie vogelkijk hutten.
 • Honden mogen mee maar moeten wel kort aangelijnd zijn.
 • In het gebied vind je, afhankelijk van het jaargetijde, diverse vogelsoorten, 40 soorten libelles en vlinders. Ook komen er reeën voor.

het hageven4

het hageven2

 

Heb jij ook zo'n favoriet wandelplekje in de buurt?

Wil je nog meer leuke Nederlandse wandelingen zien? Kijk dan eens op mijn wandelpagina.

 

 

 

 

12 reacties

  • Echt de moeite waard om eens te komen bekijken. Het bezoekerscentrum de Wulp heeft ook het e.e.a. aan info,is kindgericht en je kunt er ook een lekker bakkie doen. Het voorjaar ;)?

 1. Zeer toffe tip! Ik moest het even googelen want had er nog nooit van gehoord, maar eigenlijk ligt het zelfs niet zo ver van mijn woonplaats af. Dringend de wandelschoenen aantrekken! 😀

 2. Ik ben net terug. Wat een prachtig stukje natuur! Ik had al vaker over de Dommel gekaakt en was benieuwd. Nu eindelijk gewandeld. Supertip!!

  • Mensen denken vaak dat ik Nederland niet zo waardeer omdat we zo vaak ver weg gaan, maar er zijn zo veel mooie plekken in eigen land. Jammer dat die winter zo lang duurt, want ik vind het vaak wel fijner als het iets beter weer is en er meer groen is. De Plateaux/Hageven is ook perfect voor een wandeling in de kale winter, maar in het voorjaar kun je er orchideeën vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.