Wandelen in Brabant de Plateaux en het Hageven

Wandelen in Brabant; de Plateaux en het Hageven.

Het is zo langzamerhand een jaarlijkse traditie geworden. Op één van de eerste dagen van het nieuwe jaar gaan Frank en ik een aantal uur uitwaaien in een gebied dat niet te ver van ons huis ligt; de Plateaux- het Hageven. Dit bijzondere natuurgebied, dat een totaaloppervlakte van 349 hectare omvat, wordt beheerd door Natuurmonumenten in samenwerking met het Belgische Natuurpunt. Dankzij het Europese LIFE project Dommeldal wordt er hard aan verbetering van de natuur gewerkt en is er een fraai en gevarieerd stukje natuur ontstaan. Camera mee, en gaan!

het hageven7

het hageven1

Wandelen in Plateaux - Hageven

In het gebied zijn 9 wandelingen uitgezet, variërend van 1,3 kilometer (dit is een rolstoelpad) tot een ruime 10 kilometer. De wandelingen zijn makkelijk in te korten of aan elkaar vast te plakken. Alle routes starten bij de 2 parkeerplaatsen en zijn goed aangegeven op informatieborden en d.m.v. gekleurde paaltjes.  Wij starten altijd bij de parkeerplaats in Bergeijk. Vanaf Belgische kant kun je het gebied het makkelijkst bereiken vanaf de parkeerplaats in Neerpelt.  Elke route is anders, afhankelijk van het gebied waar het doorheen loopt. Meer informatie over de startplekken en wandelroutes in Hageven-Plateaux vind je onderaan het blog.

Wandelen in Brabant de Plateaux en het Hageven

Wandelen in Brabant de Plateaux en het Hageven

Wat kun je allemaal verwachten als je door de Plateaux en het Hageven wandelt?

De vloedweiden. Dit laag gelegen gebied wordt van water voorzien door diverse 19e-eeuwse stenen aquaducten. Deze brengen het water vanaf het Maas-Scheldekanaal naar Plateaux. In de lente kun je hier prachtige bloeiende orchideeën vinden en in september zijn de weiden paars van de bloeiende herfsttijlloos.

Op de vochtige heide van het Hageven groeien klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw.  Naast die heide vind je er moerassen, rietvelden, bossen en waterpoelen. Galloway-runderen  grazen aan beide zijden van de grens en houden zo het natuurgebied open.

De Plateaux ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Overgangen in het landschap zijn snel. Zo wandel je nog door het bos om niet veel later op de heide of tussen met riet omzoomde waterplassen te lopen.

het hageven5

IJsvogels spotten in de Plateaux en het Hageven

Ik ben gek op ijsvogels en ging er al regelmatig naar op zoek. Na een tip gingen Frank en ik op zoek naar ijsvogels in de Plateaux en het Hageven en we hadden geluk! Niet alleen zagen we er meerdere vliegen maar ook was er één die een paar minuten voor ons op een takje poseerde.

Wil je zelf je geluk wagen? De meeste kans op het zien van ijsvogels in het Hageven heb je tijdens het voorjaar en de zomer in de buurt van het bezoekerscentrum de Wulp in Neerpelt. (Je komt hier langs met de wandelroute Twee Landen Pad die een kleine 11 kilometer lang is). Deze route kun je zowel in Nederland als België starten en volg je via blauwe paaltjes. Let goed op blauwe flitsen  aan de oevers van de vennen en beekjes.

mooie foto van de ijsvogel in Nederland

 

Wandelen in Brabant de Plateaux en het Hageven

Wandelen in Brabant de Plateaux en het Hageven

Handig om te weten over De Plateaux-Hageven

 • Binnen het gebied zijn 2 parkeerplaatsen waar je kunt starten met wandelen.
 • Aan Belgische zijde: bij bezoekerscentrum de Wulp, tussenstraat 10 Neerpelt. Startpunt van 6 routes van tussen de 1,5 en 9.7 kilometer.
 • Aan Nederlandse zijde: vanaf de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Barrier 15a te Bergeijk. Startpunt van 3 routes van ruim 3 kilometer tot een kleine 10.
 • Meer informatie over de routes en het gebied vind je op deze pagina van Natuurmonumenten.
 • Het bezoekerscentrum en (kleine) cafetaria zijn open tijdens weekenden van 14:00-18:00. Op woensdagen van 13-17 uur, en van 1 juli tot 15 september dagelijks van 13-17 uur. Groepen kunnen eventueel reserveren.
 • Stevige wandelschoenen worden aanbevolen. Bepaalde delen van de route die langs het water lopen kunnen flink modderig zijn.
 • Op het terrein vind je een uitkijktoren en drie vogelkijk hutten.
 • Honden mogen mee maar moeten wel kort aangelijnd zijn.
 • In de Plateaux-Hageven vind je, afhankelijk van het jaargetijde, diverse vogelsoorten als de ijsvogel, 40 soorten libellen en vlinders. Ook komen er reeën voor.

het hageven4

het hageven2

Heb jij ook zo'n favoriet wandelplekje in de buurt?

Wil je nog meer leuke Nederlandse wandelingen zien? Kijk dan eens op mijn wandelpagina.

Of klik even door naar mijn blog met 10 van mijn favoriete wandelgebieden in Brabant!

 

 

Geplaatst in België, Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

16 reacties

  • Echt de moeite waard om eens te komen bekijken. Het bezoekerscentrum de Wulp heeft ook het e.e.a. aan info,is kindgericht en je kunt er ook een lekker bakkie doen. Het voorjaar ;)?

 1. Ik ben net terug. Wat een prachtig stukje natuur! Ik had al vaker over de Dommel gekaakt en was benieuwd. Nu eindelijk gewandeld. Supertip!!

  • Mensen denken vaak dat ik Nederland niet zo waardeer omdat we zo vaak ver weg gaan, maar er zijn zo veel mooie plekken in eigen land. Jammer dat die winter zo lang duurt, want ik vind het vaak wel fijner als het iets beter weer is en er meer groen is. De Plateaux/Hageven is ook perfect voor een wandeling in de kale winter, maar in het voorjaar kun je er orchideeën vinden!

 2. Bedankt voor de tips! Woon in Schijndel, maar wandel b.v. ook bij Lommel. Neerpelt ken ik wel, maar niet het beschreven gebied. Heel informatief. Zelf maak ik de laatste tijd albums van diverse wandelingen en fietstochten op mijn facebook pagina.

  • Hoi Mari, graag gedaan hoor en fijn dat je zo een nieuw gebied hebt ontdekt. In Brabant (en België) is er zo veel moois te zien. Ik zal straks eens op Facebook kijken. Alvast veel wandelplezier, de Plateaux/het Hageven is prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *