wandelen kijkduin

Wandelen door de duinen bij Den Haag

De laatste jaren zaten wij regelmatig in Delft i.v.m. het werk en ook de komende maanden heeft Frank weer een klus. Als ik in de stad ben vind ik het heerlijk om af en toe te ontsnappen aan de drukte tijdens een fijne wandeling. Zo schreef ik al eerder over het wandelen in het Delfts Hout en Bieslandse Bos. Deze keer neem ik je mee richting de kust om te wandelen door de duinen bij Den Haag en over het strand. Wat mij betreft de ultieme uitwaai route in elk jaargetijde!

Mijn favoriete strand

Het Haagse strand dat het meest bekend is is natuurlijk dat van Scheveningen. De laatste jaren is er heel hard gewerkt aan het opknappen van de boulevard en kreeg de pier een nieuwe bestemming. Er is volop horeca en een gezellige drukte. Klinkt helemaal prima toch?

Persoonlijk ga ik ook heel erg graag naar het gedeelte in het zuiden van de stad. Waarom? Het strand en de duinen van Kijkduin zijn een stuk rustiger dan hun Scheveningse zusje. Hoewel het even "schrikken" was tijdens de Pokémon rage is er nu niet veel meer te merken van die drukte.  Je kunt er zowel met het O.V. als met de auto komen en het strand en de duinen zijn prachtig. Als ik kies voor het wandelen door de duinen bij Den Haag doe ik het graag hier!

NB: Helaas wordt er op dit moment (juli 2019) druk gebouwd aan het Deltaplein. Het winkelcentrum aan het strand is weg en er is nog wat horeca open. Als je gaat wandelen is het nog steeds even mooi in de duinen en aan het strand.
 

Het Westduinpark

Vanaf Kijkduin kun je via het strand en de duinen helemaal naar Scheveningen lopen. Een groot deel van mijn route loopt door het beschermde Westduinpark. Dit is één van de grootste natuurgebieden van Den Haag. Het Westduinpark ligt tussen de stad en het strand in. Het gebied kent een zeer afwisselend landschap met dichte bebossing en open vlakten, hoge duintoppen en vochtige duinvalleien. De duinen zijn nog relatief jong en ontstonden in de 12e eeuw. Wandelen door de duinen bij Den Haag is heerlijk! Maar niet van alle tijden.....

Rond 1930 was het gebied er slecht aan toe. Het werd opgeknapt, er werden bomen geplant en wandelpaden aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers er een uitgebreid stelsel van bunkers en ondergrondse gangen. Nog steeds zie je op diverse plekken bunkers uit het zand steken. Tussen 2011 en 2013 werd het gebied opnieuw opgeknapt. Er werden bomen gerooid en plaats gemaakt voor stuifduinen. In de duingebieden komen vossen en zandhagedissen voor. Daarnaast vind je er veel vogelsoorten. Schotse hooglanders helpen met het begrazen van het gebied dus ook die kun je overal (binnen de hekwerken) aantreffen.

Wandelen en fietsen

Er zijn diverse wandel en fietspaden uitgezet in het gebied. De fietspaden lopen wat meer aan de randen van de duinen maar de wandelpaden lopen er dwars door. Regelmatig moet je even klimmen en kom je op een mooi uitzichtspunt terecht. Ik vond het heerlijk om een paar uur rond te slenteren en daarna over het strand weer terug te lopen. Lekker dwalen en uitwaaien, en dat is precies wat ik doe op deze frisse, maar zonnige winter dag. Loop je met me mee?

wandelen door de duinen bij Den Haag Kijkduin

wandelen door de duinen bij Den Haag Kijkduin

wandelen door de duinen bij Den Haag Kijkduin

kijkduin5

kijkduin

kijkduin1

kijkduin6

wandelen door de duinen bij Den Haag

wandelen door de duinen bij Den Haag Kijkduin

kijkduin9

wandelen door de duinen bij Den Haag strand Kijkduin

kijkduin17

kijkduin11
Wandelen door de duinen bij Den Haag.... leven in de Noordzee

Vergeleken met zeeën in andere landen lijkt de Noordzee niet zo spannend. Juist de laatste jaren hoor je steeds meer over het dierenleven in de zee. Zo zijn er weer zeepaardjes, zeehonden en bruinvissen in zeeland te vinden. Ook komen er regelmatig dolfijnen in de Noordzee voor; meestal is dit de witsnuitdolfijn. Zo nu en dan worden er gewone dolfijnen of witflankdolfijnen gespot. En laatst zag ik op Facebook een foto van een zeehond op het strand bij Scheveningen. Hoe leuk is dat?

Toen ik het strand bij Kijkduin na een grote storm in oktober 2014 bezocht schrok ik van het slagveld aan dieren dat er aangespoeld was. Zeesterren, scheermesjes, kwallen, kokkels, vissen en nog veel meer. Er waren zelfs diverse (schelp)dieren bij die ik nog nooit gezien had. Luguber, maar ook heel interessant om te zien. Ik voelde me net Sil de Strandjutter. De stranden zaten vol met meeuwen die flink profiteerden van de malaise.

kijkduin16

wandelen door de duinen bij Den Haag aangespoelde schelpen en zeester Kijkduin

kijkduin14

kijkduin13

wandelen door de duinen bij Den Haag
Handig om te weten over Wandelen door de duinen bij Den Haag

 • De totale route die ik liep was ongeveer 11 kilometer. Ik liep via de duinen naar Duindorp en weer terug over het strand. Het stuk in de duinen klimt en stijgt regelmatig. Vanaf diverse uitzichtpunten heb je een mooi uitzicht over het hele gebied.
 • Het strand van Kijkduin bereik je gemakkelijk met de auto. Parkeren kan voor de deur aan het Deltaplein of op de Machiel Vrijenhoeklaan. Het parkeren is gratis! Op drukke (zomerse) dagen kun je ook iets verderop parkeren en aansluiten op één van de busroutes naar het strand.
 • Vanaf Den Haag Centraal kun je direct met stadsbus 24 naar busstation Kijkduin ( dit ligt achter Beachresort Kijkduin). Een iets langere route gaat met tram 3 richting Den Haag Loosduinen. Stap dan uit bij tramhalte Heliotrooplaan en loop vanaf daar een kleine 10 minuten richting het strand.
 • Delen van het duingebied worden begraasd door Schotse Hooglanders. Let altijd even op als je ze tegenkomt en kom niet te dichtbij.
 • Van 1 oktober tot 15 mei zijn honden welkom op het gehele strand van Den Haag. Bij de strandopgangen staat een bord met de regels. In de duinen geldt een aanlijn plicht. Meer info vind je hier!
 • Wil je liever een wat pittigere uitdaging dan wandelen door de duinen bij Den Haag? Loop dan een (deel van ) het Hollands Kustpad. Etappe 2 van dit Lange Afstands Wandelpad loopt van Kijkduin via Scheveningen naar Den Haag.

 

Heb je ook zo'n zin gekregen om eens lekker uit te gaan waaien?

Als je dit leuk vond dan heb ik nog veel meer leuke wandelinspiratie in eigen land voor je. Klik maar eens door op deze pagina met al mijn Nederlandse wandelingen!

 

Geplaatst in kustwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Zuid Holland.

26 reacties

 1. Wat mooi! Ik wandel ook graag, maar wist niet dat er zoveel te zien was in Kijkduin. Toch maar weer een keertje terug gaan, lijkt me geweldig.

  Heb je misschien ook info over gratis groep wandelingen in Brabant? Ik zag dat je vlakbij Eindhoven woonde, dus dacht dat je misschien wel wat meer zou weten.

  • Ik kan het je zeker aanbevelen Denise, het is er echt mooi.
   Ik heb helaas geen info over groepswandelingen bij Eindhoven. Mijn man is geboren en getogen in Brabant en kent alle gebieden van haver tot gort. Ik kan me geen betere gids bedenken, dus heb nooit naar dit soort groepen gezocht. Met Google kom je vaak een heel eind. Er is in ieder geval veel moois te zien rondom Eindhoven!

 2. Wat een fijne wandeling zeg en wat een heerlijk weer was ‘t nog! Ik heb al tijden het voornemen om te gaan wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar dit moet ook echt aan het lijstje toegevoegd worden zo te zien! Prachtig!!

  • Hetzelfde geldt voor mij. Ik kom echt te weinig aan zee. Als ik in Delft ben grijp ik graag de kans om even uit te waaien. Helaas woont mijn broer niet meer in Den Haag, dat was ook vaak een goede aanzet om samen even naar het strand te gaan.
   Ik hoop met je mee Jenny. Onze aarde heeft alle hulp nodig tegen de vervuiling. Ik ben de laatste tijd behoorlijk vaak geschrokken van wat er aan troep langs de wegen ligt. Mensen gooien zo gemakkelijk spullen uit de auto of als ze aan het fietsen zijn, ik snap niets van zo veel onverschilligheid.

 3. Mooie wandeling. Stiekem gaat hier mijn hart ook sneller van kloppen; ik ben geboren in Den Haag en kwam als kind al graag in de duinen. Fijn stukje Nederland dat zeker ook erkenning verdient.

  • Ik ben gek op de Nederlandse duinen (en het strand). Het is heel bijzonder dat er zo veel moois te vinden is in dit hele drukke deel van ons land. Fijn dat wij als land dit soort natuur koesteren.

 4. Ik heb die aangespoelde dieren helemaal gemist. Heel apart en trieste omstandigheden maar tegelijkertijd gaaf om deze dieren een keer te zien terwijl ze zich meestal verstoppen in de zee. Kijkduin vind ik een fijn gebied, maar Meijendel blijft toch mijn favoriet.

  • Meijendel staat ook nog hoog op mijn verlanglijst en je maakt me nu nog meer nieuwsgierig. Ik zal het onthouden als ik een volgende keer die kant uitga. Waarschijnlijk wel een keer in de kerstvakantie!

 5. Ohja, nu heb ik ook zin om uit te waaien! Ik ben al heul lang niet meer in Den Haag geweest. Ik wil graag zowel naar de stad als naar de kust. Mooie foto’s heb je er gemaakt. Ik spot zelfs een zeester!

  • Ik ga er ook veel te weinig naartoe, het is nét iets te ver om zo maar even te gaan vind ik zelf. Die zeesterren zijn gaaf hé. Verbazingwekkend wat er eigenlijk allemaal in onze zee leeft, veel meer dan je denkt in ieder geval.

 6. Ik heb een tijdje in Den Haag gewoond en vond het dan heerlijk om vanuit m’n werk naar de duinen van Kijkduin te fietsen. Onvoorstelbaar trouwens wat er allemaal wel niet aanspoelt na zo’n storm, pfoeh…

  • Hoi Brenda,

   Ik parkeerde de auto op het Deltaplein en liep achte het hotel langs de duinen in. Eerst een klein stukje langs het fietspad en daarna via het hekje rechts het afgeschermde gebied in.

  • Dit is echt aan te raden. Ik wandel heel graag door de duinen en over het strand. Ik wil zelf nog een keer terug naar Meijendel. Daar was ik vorig jaar, maar toen was het weer uiteindelijk best grijs en grauw. Heerlijk wandelen, maar geen echt weer voor mooie foto’s.

 7. Op dit moment – juli 2019 – is Kijkduin één enorme bouwput.
  Mennis bezig met grootschalige nieuwbouw en het winkelcentrum is dicht. Er is nog wel wat horeca open. Natuurlijk zijn het srand en de omgeving hetzelfde gebleven. De zandmotor is een geweldig gebied.
  Prachtig die foto’s op deze site.

  • Hoi Ellen. Dank voor je aanvulling. Ik wist dat er plannen waren maar niet precies wanneer. Ik zal even een klein stukje in het bericht zetten! Dank ook voor je complimenten over de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *