Oisterwijkse vennen tijdens een herfstwandeling

Vennenwandeling Oisterwijk, wandelen in Brabant

Op een zonnige dag in het voorjaar wandel ik samen met een vriendin de Vennenwandeling Oisterwijk. Een heerlijke Brabantse wandelroute die voor iedereen goed te doen is. Fijn in elk jaargetijde, maar heel erg mooi in het najaar! Een middagje bijkletsen terwijl we genieten van de mooiste Oisterwijkse Vennen en het zonnetje.Wandel je met ons mee?

De Oisterwijkse vennen en bossen

De Oisterwijkse Vennen ontstonden in de laatste ijstijd. Laag voor laag werd het landschap onder invloed van de wind uitgesleten. Daarna vulden de kommen zich met regenwater. Ik vind het altijd prachtig om langs de vennen te wandelen en op zoek te gaan naar vogels en kikkers. Als je het treft zie je futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. In de vennen groeien talloze kleinere planten en langs de oevers groeit riet.

Aan het eind van de 19e eeuw werden er grove dennenbossen aangeplant voor de houtkap. Onder beheer van Natuurmonumenten kwam er variatie in het bos. Dode bomen mogen blijven liggen en het gebied wordt steeds natuurlijker.

Wandelen langs de mooiste vennen met de Vennenwandeling Oisterwijk!

De meeste van mijn vriendinnen wonen op enige afstand. Wij hebben een middag vrij en spraken eerder al af om lekker te gaan wandelen. In de Oisterwijkse Bossen en Vennen kun je uitgebreid wandelen en fietsen. Voor ons is het mooi centraal gelegen en daardoor niet te ver rijden. Ons oog valt op de 10 kilometer lange Vennenwandeling Oisterwijk die met paaltjes uitgezet is. Zo hoeven we niet na te denken en kunnen we lekker wandelen, genieten en bijkletsen. Het leuke aan de route is dat hij niet alleen door het bos gaat. Tijdens het wandelen passeer je maar liefst 10 grote en kleinere vennen.

IJsvogels, spechten en meesjes.

Nadat we een kopje koffie hebben gedronken starten we met wandelen. Door de bomen zien we al vrij snel het eerste ven  liggen. Als je geluk hebt kun je hier ijsvogels zien. Pech voor ons vandaag, maar mooi is het toch. Het tweede ven dat we passeren is het Diaconieven dat Natuurmonumenten al  in 1913 kocht in Brabant. We houden onze oren open voor de geluiden van alle vogels in de hoop een paar mooie exemplaren te spotten. In de bossen zitten diverse spechten zoals de grote bonte specht en de zwarte specht. We horen en zien veel meesjes en in de verte horen we het geroffel van een specht.

Lunchen in een oude boswachterswoning

Na een paar uur wandelen zijn we op de helft van de route zijn en stoppen we voor een late lunch bij Boshuis Venkraai. Dit is een voormalige boswachterswoning. Tegenwoordig kun je er lekker eten en drinken maar er worden ook activiteiten georganiseerd. In ieder geval is het gezellig druk op deze vrijdagmiddag.

Het tweede deel van de wandelroute bij de Oisterwijkse Vennen voert ons langs nog veel meer mooie vennen waaronder het Staalbergven. Natuurmonumenten heeft dit ven verpacht aan de gemeente. Het wordt in de zomermaanden gebruikt als natuurzwembad, super lijkt me dat. Nu, begin april, is alles nog gesloten. Zon en wolken wisselen elkaar in rap tempo af. De regen dreigt, maar blijft gelukkig uit. Aan het eind van de route wacht ons weer het bezoekerscentrum. Nog even snel naar de wc voordat we weer afscheid nemen en in de auto stappen. Dat moeten we vaker doen!
Vennenwandeling Oisterwijk

Vennenwandeling Oisterwijk

Handig om te weten over de Vennenwandeling Oisterwijk

 • Startpunt van de wandeling bij de Oisterwijkse Vennen is het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Adres: van Tienhovenlaan 4 Oisterwijk.
 • Het bezoekerscentrum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 - 16.00 uur. (zomers tot 17.00 uur) en er is een restaurant.
 • Er is een grote (gratis) parkeerplaats.
 • Kom je met het O.V. dan is het vanaf NS-station Oisterwijk ongeveer 25 minuten lopen.
 • De Vennenwandeling Oisterwijk is 10 kilometer lang en wordt aangegeven d.m.v. paaltjes met blauwe pijlen.
 • De wandeling combineert bos, heide en vennen en kan nat/modderig zijn als het veel geregend heeft. Goede wandelschoenen zijn dan aan te bevelen. Wij wandelden begin april.
 • Wandelen bij de Oisterwijkse bossen en vennen kun je ook perfect combineren met een wandeling door de Kampina.
 • Horeca onderweg; Boshuis Venkraai. Dagelijks open van 10 tot ongeveer 7 uur.
 • Naast diverse uitgezette routes kun je in het gebied ook prima vrij wandelen of een route uitzetten met de wandel knooppunten.

Wandelen bij de Oisterwijkse Vennen in de herfst

NB: in de herfst zijn de Oisterwijkse Vennen ook geweldig, zeker als het zachte zonlicht de kleuren perfect laat uitkomen. Kijk maar eens naar deze foto's die ik schoot op een windstille, zonnige dag!

Oisterwijkse vennen herfst spiegeling in water langs de Vennenwandeling Oisterwijk

Oisterwijkse vennen herfskleuren spiegelen in het water

Vennenwandeling Oisterwijks weerspiegeling in de vennen tijdens een herfstwandeling

 

Ben jij ook zo gek op vennen? Dan kom je op de Vennenwandeling Oisterwijk wel aan je trekken. In Brabant heb je nog veel meer mooie gebieden waar van die fraaie vennen te vinden zijn. Zo schreef ik al eerder over de Cartierheide. Ook zo'n prachtig stukje Brabantse natuur.

 

Ben je op zoek naar nog meer van die fijne wandelingen?

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

18 reacties

 1. Wat een fijne plek om te wandelen is dit dit, maar helaas niet echt bij mij om de hoek. Het doet mij een beetje denken aan Meijendel, waar ik geregeld te vinden ben. Heel mooi. Ik geloof trouwens dat ik een van de weinige bent die (nog) niet naar de lente verlangt haha. Misschien verklaart dat mijn passie voor niet al te warme landen, behalve Frankrijk dan 😉

  • Meijendel heb ik een paar weken geleden bezocht toen we in Delft zaten. Helaas was het een bijna grijze dag, maar wel een super mooi gebied. Er liep ook een kleine schaapskudde met hond en herder. Ik wil er nog weleens terugkomen als de zon schijnt.

 2. Haha, echt grappig en een wonder eigenlijk dat we elkaar niet spontaan tegen het lijf lopen, aangezien we dezelfde wandelingen maken. Deze liepen we vorig jaar. Ik herken het bankje ook van een foto die ik gebruikte, leuk die herkenning! En, het allerbelangrijkste, super mooie omgeving. Ik vind het leuk dat je veel aandacht besteedt aan wandelen door Nederland.

  • Het zou zo maar kunnen Lizette. We zagen elkaar tenslotte al eerder in Tilburg bij “Zet de aarde op 1”. Het zou wel grappig zijn als ik jullie een keer ergens tegen kom!

  • Ik vind wandelen heerlijk. Vandaag gewoon een lange wandeling van 15 kilometer bij ons in de buurt. Toen het zonnetje doorbrak, was het zo mooi! Van mij mag die winter wel afgelopen zijn.

  • We hadden het er gisteren nog over tijdens onze wandeling. Brabant is echt een super mooie provincie voor wandel liefhebbers. Gelderland is ook nog steeds een grote favoriet, daar wil ik ook wat meer over gaan schrijven.

  • Die gids heb ik in huis, mooie inspiratie voor wandelen in Brabant.Ik vind Goirle trouwens niet zo overlopen, zeker niet als je er op een dag buiten het weekend komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *