N70, wandelroutes in Gelderland

Tien leuke wandelroutes in Gelderland

Twee maanden lang bezocht ik als ambassadeur van de de najaars-wandel campagne "Ontdek het Gelderse Goud" de mooiste gebieden in Gelderland.  Een provincie waar ik jaren woonde maar nog lang niet ben uitgekeken. Half augustus startte ik met wandelen en eind oktober was de laatste wandeldag.  Een mooie periode waarin de warmte en frisse tinten van de zomer langzaam aan overgingen in het rood en oranje van de herfst. In dit overzicht vind je alle wandelroutes in Gelderland en ook nog twee mooie tips van mijzelf! 

N70 wandelroute Gelderland

Sneak Preview.

Als je goed hebt opgelet kon je de laatste weken al regelmatig een sneak preview krijgen van de wandelingen. In dit korte overzicht zet ik al mijn wandelroutes in Gelderland nog even voor je op een rijtje. Vaak liep ik alleen maar af en toe wandelde er gezellig iemand mee.

Wil je nog meer mooie tips zien neem dan even een kijkje op de wandelpagina van Gelderse Streken. Hier vind je de best gelezen verhalen. Kijk zeker ook nog even onderaan het blog voor twee van mijn eigen tips!

 

10 leuke wandelroutes in Gelderland

 

1- De Nationaal landschap Winterswijk Route (Achterhoek)

Ik begon mijn wandelavontuur met de Nationaal Landschap Winterswijk Route en Frank ging die dag gezellig mee. Een afwisselende en landelijke route van 20 kilometer die voor iedere wandelaar goed te doen is. Makkelijk in te korten tot 13 of uit te breiden tot ongeveer 27 kilometer. Een vlakke wandeling door natuurreservaten en landelijk gebied.

Ons startpunt was in vestingsstad Bredevoort ( bij de V.V.V. op de Markt 8) dat een beschermd stadsgezicht heeft. Onderweg kom je langs een mooi stadspark, diverse rivieren, kleine stukjes bos, een grote plas en landgoederen. Als je wilt kun je de route uitbreiden met een extra lus door het Vragenderveen, een uniek veengebied. Tip; trek wandelschoenen aan die waterdicht zijn, want af en toe loop je door hoger gras of natte gebieden.

Meer over deze route en veel foto's vind je in het uitgebreide blog.

wandelen in de Achterhoek

 
2- Struinroute Moringerwaarden (Rivierenland)

De struinroute gaat door het oostelijk deel van het gebied de Gouden Ham; de Moringerwaarden. Een uniek natuur en wandelgebied langs de Maas. Het eerste deel van de wandeling gaat door een natter gebied langs het water en kan drassig zijn. Daarna wandel je over verharde paden langs de Maas en over een dijk en de westkant van De Gouden Ham. Je loopt een complete ronde om het gebied en steekt over met een pontje (NB: Het HAM pontje vaart tussen eind april en november).

Persoonlijk vond ik het eerste deel het mooist; ruig, rustig en natuurlijk. De wandelafstand van mijn route was 9 kilometer maar je kunt ook kiezen voor een kortere of langere route. Het startpunt van alle wandelingen is restaurant/hotel de Moeke Mooren in Appeltern. Zij hebben een folder van de wandelingen. Tevens kun je hier prima even wat eten of drinken.

Wil je meer weten over deze route? Lees dan zeker mijn uitgebreide blog.

wandelroutes in Gelderland Struinroute Moringerwaarden Appeltern

3-De Ermelose heide (Veluwe)

Wat is de heide in Nederland toch mooi! Elk jaar probeer ik minstens één keer een mooi (nieuw) heidegebied te bezoeken. Dit jaar was ik voor de opdracht op de Veluwe en ging wandelen op de Ermelosche heide. Even was ik bang dat ik nét te laat was, maar niets was minder waar. Ik genoot van de paarse kleur, tientallen vlinders en had een ontmoeting met de schaapsherder en haar kudde. Echt een wandelgebied dat ik aan iedereen kan aanbevelen.

Lees alles over dit prachtige heidegebied in het uitgebreide blog.

wandelroutes in Gelderland schaap Ermelosche heide

 

4-Stadswandeling door Arnhem

Arnhem is de stad waar ik jaren werkte, uitging, boodschappen deed... maar sinds mijn verhuizing naar Brabant kom ik er (te) weinig. Hoe leuk was het dus om een fijne stadswandeling te maken langs al die plekken waar ik zo veel tijd doorbracht. Naast herkenning was er ook veel nieuws te ontdekken want er is best veel veranderd in de Arnhemse binnenstad. Omdat de wandeling niet zo lang was ging ik zelf nog op zoek naar de gaafste Street Art in de binnenstad en vond verrassend veel mooie stukken.

Wil je meer lezen over deze stadswandeling? Klik dan even door naar dit uitgebreide bericht.

streetart in Arnhem

 

5- Een stadswandeling door Zaltbommel; de Gootspokenroute

Het vestingsstadje Zaltbommel heeft een roerig verleden dat je nog op veel plekken terug ziet. Ik bracht een bezoek aan het stadskasteel en wandelde langs de Gootspoken die je in dakgoten of aan de gevels kunt zien hangen. De Gootspokenroute is 3 kilometer lang en bedacht door TRIP (toeristische informatie) waar je ook een boekje met de omschrijving kunt krijgen.  Kunstenaar Joris Baudoin. maakte de beeldjes. Al wandelend kom je vanzelf langs de leukste plekken van de stad. Omdat deze route niet zo lang was heb ik hem uitgebreid met een extra stukje langs de oude verdedigingsbolwerken. Voor de lunch stopte ik in restaurant De Verdraagzaamheid met een prachtige ligging aan de Waalkade. Een plek die ik aan kan bevelen, zeker op een zonnige dag als het terras open is.

stadskasteel Zaltbommel

 

6-De Bakenberg en Leestenwandeling (Veluwe)

De Veluwe is één van mijn favoriete gebieden van Nederland. De vele hoogteverschillen in het landschap en de uitgestrekte heide en bosgebieden zijn ideaal om in te fietsen en wandelen en ik kom er graag. In het gebied van het Leesten en de Bakenberg bij Ugchelen vind je alles wat wandelen op de Veluwe zo bijzonder maakt. De route start en eindigt bij Hotel de Cantharel in Apeldoorn. Een hotel met een bijzondere visie en een prachtige ligging midden in de natuur en toch dicht bij de snelweg.

De wandeling voert je langs sprengen en een ven, over heidevelden en langs eiken- en beukenlanen. Daardoor is hij uitermate geschikt om  in de zomer of de herfst te wandelen. Ik was nét te laat voor de bloeiende heide maar genoot van de kleurige bladeren en een overvloed aan paddenstoelen..

Wil je meer lezen over deze fijne wandeling, klik dan door naar het uitgebreide blog.

vliegenzwam Veluwe

 

7- Het Kasteel en de Zevensprong (Achterhoek)

De wandelroute in de Achterhoek is gebaseerd op het boek "De Zevensprong" van Tonke Dragt, en de gelijknamige tv-serie uit de jaren 80. Samen met vriendin Miriam genoot ik van een bezoek aan het Kasteel Ruurlo en een lekkere lunch bij de naastgelegen oranjerie.  We wandelden met een speciale Abellife App en dat was even wennen, maar daarna heel ontspannen wandelen. Tussen de buien door bleven we uiteindelijk bijna helemaal droog en konden lekker bijkletsen.  In het tweede deel wordt de route steeds landelijker en kom je in het bos de oude wegwijzer uit de serie tegen. De totale wandeling is 13 kilometer. Wij liepen helaas een stuk om vanwege een gesloten hek, maar inmiddels is dat aangepast in de App.

rozebottels

8- de N70 wandelroute (Rijk van Nijmegen)

Op een fijne dag in oktober liep ik met Frank de N70 wandelroute in het rijk van Nijmegen. Een enorm gevarieerde wandeling met behoorlijke hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Al jarenlang is de route geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers en ook wij zijn fan geworden. Deze wandeling is 16 kilometer lang, start in Beek-Ubbergen en is eventueel in te korten. We zagen paddenstoelen, kastanjes en liepen tussen de dwarrelende bladeren tijdens deze ultieme herfstwandeling.  Het was de laatste route die ik liep, en mijn persoonlijke favoriet van de wandelroutes in Gelderland.

Wil je meer lezen over deze route klik dan door naar het uitgebreide blog.

N70 wandelroute favoriete wandelroutes in Gelderland

 

Wandelroutes in Gelderland, mijn tips!

9-De trage tocht bij Rheden

Nationaal Park de Veluwezoom is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland en in eigendom van Natuurmonumenten. Je vindt er uitgestrekte bossen, prachtige bomenlanen, heidevelden, stuifzand en een aantal landgoederen. De trage tocht Rheden is de perfecte route om het gebied te verkennen. Wandelen in dit glooiende gebied betekent een flinke aanslag op de kuitspieren maar staat garant voor geweldige vergezichten. Hoewel het in alle jaargetijden geweldig is om in het park te wandelen geef ik persoonlijk de voorkeur aan de herfst. De eikenbomen zijn dan op hun mooist en geven het landschap een oranje/rode gloed

Wil je meer lezen over deze wandeling? Klik dan even door naar het uitgebreide blog.

Veluwezoom Rheden

 

10-De Heidevelden van de Posbank

Hoewel er enorm veel mooie wandelroutes in Gelderland zijn kom ik nog een keer terug in het Nationaal Park de Veluwezoom. Voor mij zijn de heidevelden van de Posbank, met alle hoogteverschillen in het landschap, de meest fraaie heidevelden van Nederland. Als je maar één keer een heidewandeling maakt kan ik je deze echt aanbevelen. Op zonnige zomerse (zon)dagen ben je zeker niet alleen. Kom je, net als wij, aan het eind van de middag (of vroeg op de dag) dan zijn de meeste mensen alweer weg en heb je het rijk bijna alleen. Op de heide kun je ook de schaapskudde tegenkomen, hoewel ik die er zelf nog nooit gezien heb.

Wil je meer weten over de Posbank? Klik dan door naar het uitgebreide blog.

heidevelden Posbank Arnhem

Nog meer mooie wandelroutes in Gelderland:

Ik heb genoten van het lopen van al die wandelroutes in Gelderland, een provincie waar ik maar niet raak uitgekeken. Blijf me volgen voor nog meer leuke wandelinspiratie. Je vind al mijn tips voor mooie Gelderse wandelroutes op de speciale Wandelen in Gelderland pagina.

En mijn favorieten in Noord-Brabant:

Ook wil ik ook even een lans breken voor mijn huidige woonplek; de provincie Noord Brabant. Een gebied waar ik inmiddels ook heel wat mooie natuurgebieden ontdekt heb.  Dit zijn mijn tips voor de mooiste gebieden in Noord-Brabant in één handig overzicht!

Wat is jouw favoriete wandeling of natuurgebied in Gelderland?

Geplaatst in Gelderland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

16 reacties

  • Hoi Yannick. Ik heb een spiegelreflexcamera met goede all in one lens. Heb een tijd een kleinere camera gehad maar daar was ik niet helemaal blij mee dus nu sjouw ik toch iets meer mee. Gelderland is heerlijk, maar het is inderdaad net als in België. Ik had vaak geluk dat het tussen de buien door lag droog was. Dat kun je ook anders treffen…..

 1. Prachtige foto’s en wat zitten er mooie wandelingen tussen zeg! Deze ga ik opslaan, want ben gek op wandelen in dit soort natuurgebieden maar meestal weet je ze zelf niet 123 te vinden met zoveel uitgebreide informatie. Dus dank!

 2. Wat is Nederland mooi he?! Die N70 wandeling ga ik eens wat dieper induiken. Lijkt me een, voor Nederlandse begrippen, wat uitdagendere wandeltocht! Posbank heb ik zo veel mooie foto’s van voorbij zien komen. Daar moet ik volgend jaar toch echt eens heen 🙂 Leuke tips!

  • Gelderland is één van de weinige Nederlandse provincies met veel heuvelachtige stukken en een enorm gevarieerd landschap. Daarnaast zijn er diverse leuke steden in de regio. Een weekend/week in de zomer of herfst is echt een aanrader.

 3. Als Belg is er duidelijk nog veel te zien in Nederland, en zeker in het Gelderland! Mijn voorkeur zou snel naar de twee stadswandelingen gaan, maar de andere wandelingen trekken zeker ook mijn aandacht. Misschien overweeg ik een weekendje ergens in het Gelderland, waar ik één of meerdere van deze wandelingen kan doen. Bedankt voor de tips.
  P.S.: Wat een mooie foto’s! Kan ik nog iets van leren!

  • Als je kiest voor Arnhem of Nijmegen is er genoeg moois te zien en doen in de nabije omgeving en kun je een stedentrip perfect combineren met een mooie wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *