Trage tocht Gulpen starten met wandelen

starten met wandelen, handige tips

Wandelen is heerlijk. Het is goed voor je lijf en voor je algehele gezondheid. Een lekkere wandeling geeft je rust in je hoofd. Zelf groeide ik op in een gezin waar heel veel gefietst en gewandeld werd en wandelen is voor mij als vanzelfsprekend.. Maar wat als je graag wilt wandelen maar je weet niet goed hoe te beginnen of waar je op moet letten? In dit blog geef ik  je een aantal handige tips voor als je wilt starten met wandelen.

Iedereen kan wandelen!

Mijn eerste tip is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn mensen die, om diverse redenen, denken dat ze het niet kunnen maar persoonlijk ben ik van mening dat IEDEREEN kan wandelen. Natuurlijk is het voor elk persoon anders. Zo loopt de één af en toe een korte route terwijl een ander met gemak 40 kilometer achter elkaar wandelt. Dat is ook juist het fijne aan wandelen; het maakt niet uit hoe vaak en hoe ver je loopt, het is altijd goed!

Daarnaast heb je er niet perse een ander voor nodig en kun je een wandeling goed zelf inplannen. Ik wandel zelf bijvoorbeeld altijd in mijn lunchpauze. Soms is dat met collega's, vaak ook alleen. Thuis loop ik regelmatig een klein rondje in de buurt. Gewoon, wanneer het mij uitkomt, lekker vrij, buiten zijn en even die gedachten de vrije loop laten gaan. Ik kom er altijd weer helemaal opgefrist van terug.

Trage tocht Gulpen starten met wandelen

starten met wandelen

Tijdens het wandelen ontdek je zo veel mooie plekjes!

Langzaam opbouwen

Welke reden je ook hebt om te gaan starten met wandelen, begin rustig aan en bouw het langzaam op. Zeker als je nog nooit echt gewandeld hebt kun je te veel in een keer willen. Maak, net als ik, een kleine wandeling in je pauze of na het avondeten. Doe dat in je eigen tempo en maak de eerste keer/keren niet gelijk (te) veel kilometers. Er is wat tijd nodig om je ritme te vinden en meer te kunnen lopen. Dat geldt voor elke sport en ook voor wandelen.

Leestip: Wandellust, Twan Huys

Luister goed naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam, je voelt zelf het beste wat er mogelijk is en wat (nog) niet. Starten met wandelen is een prima manier om weer te gaan bewegen als je ziek bent (geweest), probeert af te vallen of gewoon om je conditie weer wat op te bouwen na een tijd weinig gedaan te hebben. Neem de tijd, wil niet te veel tegelijk en als je voelt dat het niet goed gaat stop dan, dat is helemaal niet erg. Beter een keer wat minder wandelen dan te ver gaan en er daarna last van hebben. Morgen is er weer een nieuwe dag!

Voelt het goed, bouw dan het aantal kilometers en/of de aantal wandelmomenten per week op. Voor je het loop je regelmatig een lekker stukje weg.

Limburgs wandelbankje starten met wandelen

Genoeg leuke bankjes om even lekker uit te rusten tijdens het wandelen!

Zoek een wandelmaatje.....of juist niet.

Ik vind het super om samen te wandelen maar doe het ook heel vaak alleen. Beiden hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Wandel je samen dan heb je steun aan elkaar en het is gezellig.

Zelf wandel ik regelmatig met vriendin Miriam en wij bedenken om de beurt een route bij ons in de buurt. Zo ontdekken we iedere keer nieuwe plekjes en hebben we een gezellig (mid) dagje uit om bij te kletsen. Ook maak ik af en toe een fijne lunchwandeling met Els die bij mij in de buurt woont. Op deze manier wandel je al snel een aardige afstand zonder dat je het in de gaten hebt. Heb je een keer minder zin dan is afspreken met een wandelmaatje een goede stimulans om toch op pad te gaan.

Er zijn diverse plekken waar je op zoek kunt naar wandelmaatjes of wandelinspiratie. wat dacht je bijvoorbeeld van deze super leuke groep op Facebook. Hier vind je wandelaars in alle soorten en maten die elkaar motiveren en helpen!

Waarom alleen wandelen fijn is

Als je alleen wandelt kun je alles zelf bepalen. Heb je zin om meer of minder te lopen dan je van te voren bedacht dan kan dat makkelijk(er). Je kiest je eigen tijdstip en plek uit waardoor wandelen altijd uitkomt zelfs al heb je het (te) druk om met iemand af te spreken. Misschien ontdek je dat je het juist wel fijn vindt om alleen te wandelen.

Er is niets heerlijker dan lekker wat na te denken tijdens een wandeling. Echt even de tijd te nemen voor jezelf, juist in een hectisch leven. Vaak bedenk ik tijdens het wandelen de meest handige plannen waar ik thuis niet gelijk op kwam.

 
Eten en drinken tijdens het wandelen.

Wanneer je gaat starten met wandelen is het vaak voldoende om wat te drinken (water) mee te nemen. Ga je na een tijd wat langer wandelen dan wordt dat anders. Het is een fabel dat je veel extra moet eten als je gaat wandelen, maar je moet er wel rekening mee houden. Ik neem zelf regelmatig gewoon mijn eigen brood mee, maar ergens een hapje eten kan ook een prima plan zijn. (lekker en gezellig).

Naast brood kan het ook fijn zijn om wat fruit mee te nemen (banaan, druiven, perzik, aardbeien of komkommer, een kleine appelflap) of iets met een beetje zout. (Zoutjes, mueslireep) Een lekker soepje tijdens de lunch gaat er ook wel in. Zeker als het heet is moet je zorgen dat je je vocht peil goed op orde houdt en als je veel zweet kan dat extra zout en eventueel suiker van fruit geen kwaad zolang je het niet overdrijft natuurlijk.

Wandelen kan een prima manier zijn om je gewicht onder controle te houden of krijgen, mits je goed let op wat je eet en drinkt als je wandelt. (En bij echte gewichtsproblemen schakel je wellicht een diëtiste in of overleg je met de huisarts, ik ben natuurlijk geen expert)

Starten met wandelen; welke schoenen doe ik aan?

Als je 100 wandelaars vraagt wat ze aantrekken als ze wandelen zijn er 100 verschillende meningen. Er zijn veel merken wandelschoenen te koop en je hebt hoge modellen en lage modellen. Er zijn mensen die op gympen wandelen, op sandalen en zelfs op klompen zag ik tijdens de vierdaagse 😉

Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt die stevig zijn en goed bij je passen. Koop niet direct de duurste schoenen maar kijk eerst of het je bevalt. Heb je de smaak te pakken dan kun je rustig uitkijken naar het beste paar schoenen dat geschikt is voor jouw type wandelingen.

Wij hebben zelf meerdere schoenen, zowel hoge als lage wandelschoenen van diverse merken. Heb je de smaak te pakken? Wij zijn heel blij met onze Hanwag wandelschoenen.

Moet ik speciale wandel kleding aanschaffen?

Trek kleren aan waar jij je comfortabel in voelt en die lekker zitten. In Nederland kan het weer op één dag nog wel wat wisselen dus wees op diverse dingen voorbereid. Zo kan een afritsbroek een goede keuze zijn als het 's morgens fris is en later heet. Ook meerdere laagjes kleding vind ik handig. Zo ben je nooit te warm, maar ook niet te luchtig gekleed. Neem iets mee tegen de regen als een paraplu of poncho. Als het heet wordt denk dan aan een petje/zonneklep en zonnebril en eventueel zonnebrandmiddel. Een handig rugzakje om alles in op te bergen is ook fijn.

Het is echt niet nodig om gelijk al speciale wandelkleren te kopen. Mocht je er echt zin in gekregen hebben dan is er nog tijd genoeg om iets aan te schaffen.

de Mortelen

"Klunen" met Miriam tijdens een wandeling.

Toch nog meer hulp nodig om te starten met wandelen?

Heb je na het lezen van deze handige tips toch nog wat meer begeleiding nodig? Dan is de online wandeltraining van de wandeltrainer misschien wel wat voor jou. In 8 weken tijd leer je de basisbeginselen van het wandelen en krijg je een eigen trainingsschema met video-instructies om mee te werken. Daarnaast geeft Wanda je tips en kun je deel uitmaken van een online community.

Op de pagina van de wandeltrainer vind je meer informatie over deze online wandeltraining.

Geniet!

Wat je ook doet, geniet ervan! Ik durf te wedden dat je na een tijd vanzelf de smaak te pakken hebt en net als ik "verslaafd" raakt aan het wandelen.

Ik kan me een leven zonder wandelen niet voorstellen, word er zelfs een beetje chagrijnig als ik een dag niet beweeg en binnen zit. Trek die schoenen aan en ga vandaag nog starten met wandelen. Ik wens je heel veel plezier en mocht je vragen hebben dan beantwoord ik ze graag.

Enthousiast geworden en op zoek naar wat leuke wandelroutes? Klik dan zeker eens door naar mijn speciale wandelpagina met al mijn tips!

Geplaatst in wandelen, Wandelen in Nederland, wandeltips.

17 reacties

 1. Ooooh, wat lijkt en dat lekker om elke dag in de pauze te kunnen wandelen! In de praktijk heb ik vaak maar 10 minuten echt ‘vrij’ in m’n pauze (waarin er ook gegeten moet worden). Het lukt dus niet.

  Soms ga ik in een tussenuur een blokje om.

  • Ahhh, wat lijkt me dat heerlijk een tussenuur 😉 Nee, zonder dollen. Ik heb een half uur pauze en eet mijn brood al lopend op. Dan kan het net. Toen ik voor de klas stond liep ik wel heel veel tijdens het werk, nu zit ik voornamelijk.

 2. Voorheen wandelde ik altijd tijdens de lunchpauze en dat vond ik ook erg prettig. Tegenwoordig combineer ik twee banen en wandel ik niet meer tijdens de lunch. Ik wandel echter meer dan voldoende tijdens mijn werk (kinderopvang dus ik ren behoorlijk wat af 😉 ). Wandelen in de natuur vind ik overigens erg fijn, maar helaas heb ik een chronisch tijdgebrek. Binnenkort toch maar weer eens gaan wandelen in het bos.

  • Ik wist helemaal niet dat je in de kinderopvang werkte. Toen ik nog fulltime voor de klas stond liep ik ook wat af op een dag en was ik soms blij dat ik even zat. Nu zit ik meer als ik werk en dan is wandelen in de pauze wel super fijn.

  • Dat heb ik met fitness, echt nooit zin om te gaan maar na afloop altijd zo’n goed gevoel. Met wandelen heb ik die drempel absoluut niet, heerlijk! Als je nog wat inspiratie zoekt heb ik zat leuke routes voor je, en er komt nog meer!

 3. We trekken er af en toe op uit. Niet dat we fanatieke wandelaars zijn, maar we houden er wel van om even de natuur in te gaan. Een uurtje, soms langer zijn we dan wel bezig. Even een frisse neus halen en voordat je het weet heb je weer langer gelopen dat je van te voren had ingepland. Maar altijd fijn.

 4. Ik vind het heerlijk om te wandelen. Vroeger moest ik er niets van hebben maar naarmate ik ouder word ben ik het meer gaan waarderen. We lopen gevarieerde afstanden. Op reis lange afstanden en thuis een ommetje na het eten.

  • Ik wandel al mijn hele leven, maar je bent niet alleen Marcel. Veel wandelaars zijn wat ouder. Het is iets wat je je hele leven kunt blijven doen en je moet er ook de rust voor hebben denk ik.

 5. Ik wandel meestal samen met mijn nichtje en dan zoeken we ook om de beurt een leuke route bij ons in de buurt uit. Zo wandelen we gemiddeld al snel een km of 6 en is het daarnaast gewoon heel erg gezellig. Met mijn vriend ga ik op zondag ook nog weleens wandelen maar dan is het vaak een combi van de natuur in, foto’s maken en terrasje her en der mee pikken. Ook leuk en gezellig natuurlijk!

 6. Ik ben net weer begonnen met wandelen nadat ik aan mijn knieën ben geopereerd. Het langzaam opbouwen vind ik best lastig want ik heb zo veel zin om weer op pad te gaan. Maar goed, elke dag een beetje meer en straks in het voorjaar hoop ik weer lange routes.

  • Lastig is dat hé om iets te moeten laten terwijl je er zo’n zin in hebt. Ik ken het wel van blessures en willen tennissen.Maar goed, langzaam aan opbouwen is toch de beste manier. Voor nu even wat kortere routes (ook daar zijn er genoeg van) en straks weer lekker op pad!

 7. Wat fijn al die tips. Ik ga weer beginnen met wandelen na een knieblessure en hoop volgend jaar weer een route van een kilometer of 5 a 10 te kunnen lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *