Noordhollands Duinreservaat T

Wandelen door het Noordhollands Duinreservaat, de Trage Tocht Bergen

Het Noordhollands Duinreservaat is een indrukwekkend, uitgestrekt natuurgebied in Noord-Holland. De 16 kilometer lange wandelroute Trage Tocht Bergen gaat door het noordelijk deel van het gebied. Vanuit Bergen wandel je door de ruige duinen naar het strand bij bergen aan Zee en weer terug via een andere route. Wandel je met ons mee?

Het Noordhollands Duinreservaat.

Het Noordhollands Duinreservaat is één van de grootste natuurgebieden van ons land. Het strekt zich uit van grofweg Wijk aan Zee tot aan Schoorl en is 20 kilometer lang en een kleine 3 kilometer breed. Het gebied wordt beheerd door PWN en gebruikt voor drinkwatervoorziening. Wie het Noordhollands Duinreservaat betreed moet in het bezit zijn van een toegangskaartje en draagt zo bij aan het onderhoud van dit prachtige gebied.

Wandelaars en fietsers komen hier helemaal aan hun trekken en ook paardrijders kunnen kiezen uit een overvloed aan paden. De duinen met meertjes, het strand en kleinschalige bossen en heidevelden vormen een uniek landschap dat terecht op de lijst met Natura 2000 gebieden is opgenomen.

→Tip: de Groene Wissel Castricum.

Een moeizame start.

Vanaf onze camping in Egmond is het slechts een klein eindje naar de parkeerplek Uilenvanger. Wanneer we de weg opdraaien wacht ons een onaangename verrassing want er is een verlaging aangebracht. Hierdoor kunnen er auto's tot 2 meter 10 naar binnen en onze camperbus is 2 meter 50 hoog. Met wat moeite steken we de smalle weg achteruit terug en gaan op zoek naar een andere parkeerplek aan de route. Uiteindelijk vinden we een woonwijk met een grote parkeerplaats aan de rand van het centrum. Na een korte aanloop via een straat met prachtige panden duiken we het bos in bij Landgoed 't Hof  en bevinden ons op de route (bij nr 2).

Een breed bospad voert ons langs een gracht. Daarna klimmen we via een trap een kleine verhoging op en even later weer naar beneden waar we een volgende gracht volgen om uiteindelijk bij een asfaltweg over te steken en het bos achter ons te laten.

prachtig oud pand in Bergen Trage Tocht Bergen

Trage Tocht Bergen Landgoed 't Hof

Wit zand.

Het zand op de paadjes is wit, de begroeiing afwisselend. We wandelen langs diverse stukjes met heide en onder de beschutting van de bomen. De gele brem zorgt samen met de witte bloesem van de meidoorn voor prachtige plaatjes. Heuvel op, heuvel af en elke keer weer een ander beeld. Na een uur wandelen zoeken we een mooi wandelbankje uit om onze boterhammen op te eten. In de verte roffelt een specht op een boomstam en de meesjes laten zich ook volop horen.

Trage Tocht Bergen wandelroute Noordhollands Duinreservaat

wandelroute door de duinen bij Bergen

Trage Tocht Bergen wandelroute Noordhollands Duinreservaat

Het ruisen van de Zee.

Niet veel later horen we het ruisen van de zee. Achter een hoge duinenrij ligt het aanlokkelijke strand van Bergen aan Zee. De schoenen gaan uit en we wandelen met onze blote voeten door het water. De duinrand is hier beschermd en er staan geen huisjes of horeca. Dit is zoals wij het het liefst hebben. Na een kilometer of 2 bereiken we een doorgang waar we via een verlaging door de duinen het achterliggende gebied bereiken.

→Ook mooi in de buurt: een knooppunten route fietsen rondom Medemblik.

boekenkast strand Bergen aan Zee

duinen bij Bergen aan Zee

palen bij strand Bergen aan Zee

 

Het Noordhollands Duinreservaat.

Via een serie duinen bereiken we een hoge uitzichtduin vanaf waar we een goed zicht hebben over het hele gebied. Hier zie je waar het allemaal om draait in het Noordhollands Duinreservaat. Onze schoenen zitten vol zand maar wat geeft het, het is prachtig allemaal.

Na het afdalen van de duin lopen we onder de hoge naaldbomen. Best lekker om weer even wat verkoeling te hebben op deze warme voorjaarsdag. De volgende kilometers wandelen we in een meer open landschap waar heide afgewisseld wordt door kleine stukjes met wat bomen. Omhoog en weer omlaag en nog maar eens een keer. Een echt duinlandschap.

Noordhollands Duinreservaat T

Noordhollands Duinreservaat

duinwandeling bij Bergen

heide in het Noordhollands Duinreservaat

Verrassingen in het Noordhollands Duinreservaat én in Bergen.

En dan ineens staan we voor een rood wit lint. Wat nu? Als we het bord lezen blijkt dat een klein deel van de route is afgezet omdat het water er te hoog staat. Gelukkig vinden we al snel een ander paadje zodat we toch verder kunnen. De duinmeertjes bij pompstation Bergen zijn geweldig mooi. We staan even stil en luisteren naar het kwaken van de kikkers en de watervogels.

Eenmaal in Bergen wandelen we door kleine straatjes met schattige huisjes weer naar het centrum. Een rondje om de oude Ruïnekerk die helaas vandaag gesloten is maar ook van buiten indruk maakt. En dan is het tijd voor een lekker ijsje to go voor we weer de camping opzoeken. Wat een heerlijke dag aan de kust. Echt vakantie!

duinmeertjes bij pompstation Bergen in het Noordhollands Duinreservaat

leuk straatje in bergen Noord-Holland

Ruïnekerk in Bergen Noord-Holland

Handig om te weten over deze wandeling door het Noordhollands Duinreservaat:

  • De Trage Tocht Bergen is ongeveer 16 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde paden.
  • Startpunt van de wandelroute is de bushalte Plein, Bergen. (Lijn 6 van/naar Alkmaar).
  • Kom je met de auto? Parkeer dan (gratis) op parkeerterrein Uilenvanger aan de Zeeweg, Bergen (Let op: voor auto's tot 2.10 meter hoog)
  • Hier pik je de route direct op en kun je een kaartje kopen voor het Noordhollands Duinreservaat.
  • Let op: voor het Noordhollands Duinreservaat heb je een toegangskaartje nodig. Je kunt kiezen uit dag, week of jaarkaarten.
  • Deze toegangskaarten koop je bij de diverse automaten of online bij het PWN.
  • Horeca: In Bergen genoeg keus, vanaf (ongeveer) half maart tot half september strandpaviljoens bij Bergen aan Zee en onderweg bij Museum Kranenburgh.
  • Halverwege de wandeling is het heerlijk relaxen en zwemmen aan de zee bij Bergen aan Zee.
  • Je volgt de Trage Tocht Bergen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Ook mooi om te wandelen:

 

 

 

Geplaatst in Europa, kustwandeling, Nederland, Noord-Holland, wandelen, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland, wandelen in Noord Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *