De mooiste de mooiste wandelgebieden in in Brabant

De mooiste wandelgebieden in Brabant

Gisteren wandelden we in het bosgebied rondom Bladel en genoten weer volop van de mooie natuur in Brabant. Noord-Brabant is een geweldige provincie voor de liefhebbers van de Nederlandse natuur en wandelen. Hier kun je kiezen om een mooie wandeling te maken in de uitgestrekte bossen, duinen, weides en heidevelden die de provincie rijk is. Maar hoe maak je een keus uit al die mooie wandelroutes? In dit overzicht vind je mijn beste tips voor de mooiste wandelgebieden in Brabant.

Wandelen in Brabant

Nog steeds helemaal verliefd op die kleuren. Zo maar, op een zondagse wandeling.....

Wandelen in Brabant, mooi in elk jaargetijde

De mooiste wandelgebieden in Brabant zijn fijn in elke tijd van het jaar. De uitgestrekte heidevelden met vennen en loofbomen lenen zich prima voor een winterse wandeling. Ook het stuifzand met naaldbossen van het centrale deel van Noord-Brabant gaat nooit vervelen. In het voorjaar geeft het frisse lentegroen veel gebieden een extra glans. De vennen zitten vol met kikkers, vogels bouwen hun nestjes en de bossen zijn vol met leven. Het paars van de zomerse heidevelden is een lust voor het oog.

Een dagje wandelen in Brabant staat garant voor prachtige plaatjes en bijzondere ontmoetingen met wildlife. Inmiddels heb ik al een aantal duizenden kilometers in de benen zitten en geef ik je graag tips voor de mooiste wandelgebieden in mijn eigen provincie.

 

De mooiste wandelgebieden in Brabant; de Cartierheide

De Cartierheide maakt deel uit van de Brabantse Kempen. Het gebied bevindt zich tussen de weg van Eersel naar Postel en de A67 en is 172 hectare groot. Sinds 1932 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten. Tegenwoordig wordt het beheerd door Staatsbosbeheer. Naast heide vind je in het gebied naald- en loofbossen en een aantal vennen, daarnaast zijn er veel natte heidegebieden vol fraaie berken, grassen en rietpluimen. De heide is op haar mooist in de zomermaanden maar wandelen op de Cartierheide is het hele jaar door mooi. Ik wandel er geregeld en kom altijd enthousiast thuis. Binnen het gebied kun je vrij wandelen en fietsen of gebruik maken van één van de uitgezette routes.

Wil je meer weten over wandelen op de Cartierheide? Klik dan even door naar dit uitgebreide blog.

wandelgebieden in Brabant de Cartierheide

De Plateaux en het Hageven

De Plateaux- het Hageven is één van mijn andere favorieten onder de mooiste wandelgebieden in Brabant. Het gebied heeft een totaaloppervlakte van 349 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. In samenwerking met het Belgische Natuurpunt. Dankzij het Europese LIFE project Dommeldal wordt er hard aan verbetering van de natuur gewerkt en is er een fraai en gevarieerd stukje natuur ontstaan. In het gebied vind je droge zandgronden met bos en heide en diverse met riet omzoomde plassen. Op de vochtige heide van het Hageven groeien klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw. Daarnaast vind je er moerassen, rietvelden, bossen en waterpoelen. Wandelroutes starten vanaf het Belgische Neerpelt of Bergeijk.

Wil je meer weten over wandelen in dit fraaie stukje Brabant klik dan even door naar het uitgebreide blog.

wandelgebieden in Brabant het Plateaux Hageven

De Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het gebied wordt ook weleens de Brabantse Sahara genoemd en heeft dertig vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien! Door de poolwinden in de laatste ijstijd ontstonden in Brabant veel dikke pakketten zand. Het huidige natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen ligt op zo’n hoge zandrug. Je vindt er één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa.

Je mag overal in het stuifzand vrij struinen daarnaast kun je fietsen door uitgestrekte bossen en langs de heidevelden. Via een verhard wandelpad kun je het fraaie uitkijkpunt bereiken. De wind heeft vrij spel en het zand is elke keer weer anders. Dit alles maakt de Loonse en Drunense duinen één van de bijzonderste wandelgebieden in Brabant.

Zelf op pad in één van de wandelgebieden in Brabant? Lees dan het uitgebreide blog over het gebied.

loonse en drunense duinen
Wandelen langs de Dommel

De Dommel is een 120 kilometer lange rivier die dwars door Noord-Brabant stroomt. Ze  ontspringt op de Donderslagse Heide ten zuiden van het Belgische Peer en eindigt bij 's Hertogenbosch waar ze uitmond in de Dieze. De Dommel begint als een klein stroompje en verandert daarna langzaam aan van een klein meanderend beekje in een flinke rivier vlak bij het eindpunt. Langs de rivier vind je natte gebieden, bos en diverse dorpjes. Ik vind het één van de bijzondere gebieden om door te wandelen in Brabant. Langs de hele Dommel lopen zowel een fiets als een wandelroute "het Dommelpad", maar ook diverse kleinere routes. Wij wandelden zelf in de buurt van Valkenswaard en bij Sint Michielsgestel.

Wil je meer weten over wandelen langs de Dommel? Klik dan door naar het uitgebreide blog.

 Dommel

De  mooiste wandelgebieden in Brabant; de Kampina

De Kampina is onderdeel van de regio Het Groene Woud. Het Groene Woud beslaat een groot gebied in het midden van Brabant dat zich tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch bevind. Het landschap is zeer gevarieerd met bossen, moerassen, vennen, heide en agrarisch populierenlandschap. De grootste trekkers van de Kampina zijn de ruige heidegebieden en diverse vennen. In het gebied kun je uitgebreid wandelen en fietsen.

Wil je meer weten over het ontdekken van de Kampina? Klik dan even door naar dit uitgebreide blog.

De Kampina Brabant

De Mortelen

Een paar jaar geleden werd ik door vriendin Miriam meegenomen naar de Mortelen. Ik was gelijk onder de indruk en sindsdien is het een favoriet wandelgebied. Het gebied bestaat uit de ‘Mortel’ (weke grond) afgewisseld met de hogere grond, de ‘donken’. Dit verklaart de sterke afwisseling in begroeiing van het gebied. Aan de ene kant vochtige weiden en loofbos, aan de andere kant akkers en naaldbos. Het leukste aan het gebied vind ik de super kleine percelen. Iedere keer als een stuk land van vader op zoon overging werd het verder verdeeld.Vervolgens werden de eigendomsgrenzen met houtwallen gemarkeerd. het resultaat; kleine weides met koeien, slootjes en bossen. Een bijzonder landschap dat je bijna nergens anders meer terugvindt. Een bijzonder gebied om door te wandelen in Brabant.

Als je maar één keer gaat wandelen in de Mortelen kan ik je het voorjaar van harte aanbevelen. Lees alles over het wandelen in de mortelen in dit blog. NB; het gebied kan flink nat zijn.

Landgoederen in Brabant: landgoed Baest

Landgoed Baest is gelegen in de gemeente Oirschot, tussen Tilburg en Eindhoven. Het  is één van de oudste landgoederen van Brabant en zo’n 500 hectare groot. Het gebied was lang eigendom van het bisdom en werd gebruikt als buitenplaats, om de stad te ontvluchten. Landgoed Baest bestaat uit bos, weiden en waterpartijen en in het midden vind je het grote landhuis met diverse bijgebouwen. Het is heerlijk wandelen op de paden maar het meest bijzondere aan het gebied vind ik de natuurbegraafplaats.

Landgoed "De Utrecht"

Landgoed "De Utrecht" is gelegen in de Brabantse Kempen en strekt zich uit over de gemeente Hilvarenbeek en Reusel de Mierden. In 1898 startte de Levensverzekeringmaatschappij "De Utrecht" een groot ontginningsproject als geldbelegging. Heb gebied bevat bossen (productiebos van voornamelijk naaldhout) de vennen Flaes en Goor met heidegebied, het beekdal van de Reusel, het Gagelmoeras en een natuurbegraafplaats. Op de zandpaden kun je uitgebreid wandelen. Als je geluk hebt kom je in één van de kleine stroompjes de ijsvogel tegen.

Het gebied is het best toegankelijk vanuit  Herberg "De Bockenreyder". Bij mooi weer zit je er op het terras, bij minder weer is er binnen een gezellig haardvuur.

Lees hier over onze wandeling in landgoed "De Utrecht".
De mooiste wandelgebieden in Brabant; de Oisterwijkse bossen en vennen

De Oisterwijkse vennen ontstonden in de laatste ijstijd. Laag voor laag werd het landschap onder invloed van de wind uitgesleten, daarna vulden de kommen zich met regenwater. Ik vind het altijd prachtig om langs de vennen te wandelen en op zoek te gaan naar vogels en kikkers. Als je het treft zie je futen, aalscholvers, en eenden zoals de tafeleend, kuifeend en wintertaling. In de vennen groeien talloze kleinere planten en langs de oevers groeit riet.

Aan het eind van de 19e eeuw werden er grove dennenbossen aangeplant voor de houtkap. Onder beheer van Natuurmonumenten kwam er variatie in het bos. Dode bomen mogen blijven liggen en het gebied wordt steeds natuurlijker. Op een zonnige dag in de herfst zijn de kleuren en spiegelingen fenomenaal. Met stip één van de mooiste wandelgebieden in in Brabant wat mij betreft.

Wil je meer info over dit fraaie gebied? Klik dan door naar het uitgebreide blog.

Oisterwijkse Vennen

De Brabantse Pelen

Op de grens van Brabant en Limburg vormen Mariapeel, Deurnsche Peel en Nationaal Park Groote Peel een indrukwekkend moeras. Er is maar één manier om de De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Ooit een ondoordringbaar moeras, maar nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Een deel van het gebied is afgegraven en als turf verkocht, sinds die tijd is het op natuurlijke wijze beheerd. De stilte is één van de bijzondere dingen van de Pelen en trekt grote getallen vogels aan, waaronder de bijzondere kraanvogel (tijdens de trek). Ook vind je er nog een oude verdedigingslinie "het Peelkanaal".

Je bereikt het gebied het best vanuit buitencentrum De Pelen (Moostdijk 15, Ospel). Hier starten diverse wandelroutes. In het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) is het gebied gedeeltelijk gesloten. Meer info over de Pelen vind je hier.

 

Dit waren mijn tips voor de mooiste wandelgebieden in Brabant. Heb je nog tips voor andere mooie gebieden die ik zeker eens moet gaan bekijken?  Ik hoor het graag van je.

Inmiddels schreef ik nog een tweede blog met diverse nieuwe tips! Klik hier door naar de mooiste Brabantse wandelroutes deel 2.

Heb je behoefte aan nog meer wandelinspiratie? Klik dan eens door naar mijn speciale wandelpagina met alle routes in Brabant.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

12 reacties

 1. Een gebied wat zeker de moeite waard is om eens te bezoeken is het maasmeandergebied tussen Den Bosch en Nijmegen. De combinatie van dijken en polder, de kleine oude stadjes (Megen Ravenstein) en stille dorpjes. De uiterwaarden zijn vaak ook te belopen.
  Dan een klein beetje naar het zuiden richting Oss kom je in de Maashorst, een gebied in ontwikkeling, waar de natuur steeds meer ruimte krijgt.
  Kortom de moeite waard.

 2. Toen ik nog vaak ik Brabant kwam omdat mijn schoonfamilie daar woont, ging ik er regelmatig wandelen. Het is er supermooi, met name de vennen en heidevelden. Jammer dat ik nu geen auto meer heb, anders ga ik er graag nog een keer naartoe …

 3. De Regte Hei onder Tilburg, een prachtig gebied deels van Brabants Landschap en deels landgoed de Hoevens wat pariticulier bezit is…..heide met grafheuvels, duurzame landbouw en bos wisselen elkaar af, er is een prachtige natuurbegraafplaats, er lopen schapen rond en er meandert een klein riviertje. Aanrader!

 4. drunense duinen met gids maandelijkse wandelingen , zie IVN de langstraat , IVN de Waerdman wandelingen , Natuur en milleuvereniging Heusden . zie yuo tupe gerda voorhaar filmpjes wandelingen

 5. Loop ns mee met de gids door de drunense duinen , de moerputten , plantloon , het slagen land , wielen etc. Hij brengt u op de mooiste plekken waar u normaal niet komt .
  Info voor wandelingen met gids voor groepen of om aan te sluiten bij vrije wandelingen :
  vdveldenpj@gmail.com Wel altijd even aanmelden ivm het aantal benodigde gidsen .

 6. Wij wandelen (en rennen) graag bij Achtmaal. O.a. de koepelroute is een leuke wandeling. Het voert over verschillende gebieden en landgoederen. Afwisselend landschap en interessante bebouwing. Begin en eindpunt bij het Pannehuske, een aanrader om even een drankje te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *