Wandelroute Epen routebordjes op Groene Wissel Epen

Wandelroute Epen: de Groene wissel Epen in het zuiden van Limburg.

De afgelopen dagen was ik met mijn collega Outdoorbloggers op workation in het zuiden van Limburg bij Vakantiepark Landal Hoog Vaals. Naast het werken maakten we ook tijd om te genieten en de mooie natuur te verkennen. Collega Wanda tipte mij om eens een Groene Wissel te proberen. De Wandelroute Epen gaat door het glooiende landschap dat zo kenmerkend is voor de regio en combineert dat met leuke dorpjes vol vakwerkhuizen en een stukje bos. Een prachtige route van ruim 12 kilometer. Wandel je met me mee?

Wandelroute Epen richting het Geuldal

 

Wat zijn Groene Wissels?

Bart van der Schagt is de bedenker van de Groene Wissels. Dit zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km die beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation óf dezelfde bushalte. Hij is gek op leuke dorpjes en steden en naast mooie natuur maak je op deze routes ook kennis met de plek waar je vertrekt. Alle wandelroutes zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De Groene Wissel Epen is één van de vele mooie routes die je kunt wandelen bij Epen.

*Meer leuke routes in Limburg vind je op mijn Wandelen in Limburg pagina!
Het startpunt van de route.

Het is een geweldige voorjaarsdag en het zonnetje laat zich volop zien. Nadat ik mijn auto aan de rand van Epen heb geparkeerd zoek ik in de wandelgids waar ik de route op kan pikken en wandel richting het centrum. Via een mooie holle weg klimt het pad langzaam aan richting het hoger gelegen dorp Schweiberg. Niet veel later kom ik op een driesprong midden tussen de velden waarna ik een pad kies dat dwars door de weilanden gaat. Er komt mij een stel tegemoet en we raken even aan de klets. "Wat een heerlijke dag om te wandelen"zegt hij, "zeker weten beaam ik" waarna we verder lopen. En inderdaad, een heerlijke dag is het zeker!

Het gras is vermengd met vrolijk gekleurde bloemen en de hogere graspluimen wuiven in de wind. Door de regen van gisteren is het soms wat drassig en ik ben blij dat ik mijn waterdichte wandelschoenen aan heb getrokken vandaag. Dit zijn van die dagen waar ik zo enorm blij van wordt. Lekker buiten zijn in de mooie natuur en een aangenaam zonnetje dat alles er extra mooi uit laat zien.

Wandelroute Groene Wissel Epen

wandelroute Epen Zuid Limburg

 

Vakwerkhuizen en carré boerderijen.

In de verte zie ik de vakwerkhuizen van Schweiberg al liggen. Wat zijn dat toch altijd een mooie panden. Elke keer als ik in deze regio ben geniet ik er weer van en droom ik stiekem dat ik zelf  zo'n mooi pand in mijn bezit heb. Ik zie dat er een aantal in de verhuur zijn als vakantiewoning, wie weet nog eens leuk voor een andere keer! In het dorp vind ik ook een aantal carréboerderijen die ook erg mooi zijn.

Na een kort stuk over een landweg vol gras passeer ik een klein stukje bos. Hier ontspringen diverse kleine beekjes en een paar keer moet ik door een nat stuk heenlopen. Inmiddels zit mijn broek vol modderspatten, maar dat hoort erbij.

Wandelroute Groene Wissel Epen

Vakwerkhuizen in Schweiberg Limburg

 

Door het Geuldal.

Wanneer ik het bos uitkom gaat de route verder langs de weiden en even later passeer ik alweer een klaphekje. Vee is er vandaag bijna niet dus ik kan lekker doorwandelen. De route gaat door diverse graslanden en komt daarna in het dal van de Geul die ik een tijd blijf volgen. Er zitten enkele jongens te kletsen met de voeten in het zacht kabbelende water. Na een ruime kilometer draait de route weg van de Geul en begin ik aan de klim naar boven.

Wandelroute Epen door het gras

 

Wandelroute langs de Geul in Limburg

Richting het Vijlenerbos

Langzaam aan kom ik steeds hoger en krijg ik eindeloze vergezichten voorgeschoteld. Ik stop even om te genieten en kan het niet laten om een selfie te maken met uitzicht op de schapen en de omringende heuvels en de kerk van Epen.

Nadat ik een kleine asfaltweg over ben gestoken volgt een aardige klim naar het Vijlenerbos. De wandelroute Epen gaat via diverse brede en smallere bospaden, waaronder zelfs een klein struinpad. Onderweg stop ik even op een bankje om mijn brood te eten en te luisteren naar het gezang van de vogels. Wat ben ik toch een geluksvogel!

selfietime Limburg

Het Vijlenerbos in Limburg

Langzaam aan naar beneden

Via een lang hol pad daal ik af naar beneden waarna ik weer bij een kleine asfaltweg kom. Hier wandel ik verder via de velden met wederom een geweldig uitzicht. Ik passeer een groep senioren die in rustig tempo al keuvelend naar beneden loopt. De route gaat langs enkele vakwerkhuizen en een camping waarna ik via een klaphekje weer in de Geulvallei terecht kom.

Het laatste stuk van de wandelroute Epen gaat langs het water. Even later passeer ik de Volmolen, ooit een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Helaas wordt er gewerkt en kun je op dit moment niet goed bij de molen komen. Even verderop spelen de kinderen  de Geul, wat lekker om dit te kunnen op je vrije woensdagmiddag. De laatste kilometers vliegen voorbij en voor ik het weet sta ik weer aan de weg waar ik mijn auto heb geparkeerd. Ik stap in en rijd tevreden terug naar ons huisje op Landal Hoog Vaals. Wat een heerlijke middag!

Vergezichten tijdens de wandelroute Epen

holle weg met vakwerkhuis wandelroute Epen

wandelen in het Geuldal Limburg

Prachtige B&B bij Epen

wandelroute Epen veld gele bloemen

Handig om te weten over de Groene Wissel Epen.

  • De route is 12 kilometer lang en gaat door glooiend landschap dus voor de wandelroute Epen is enige wandelconditie aanbevolen.
  • Onderweg wandel je regelmatig door grasland en bospaden. Je loopt het best op hoge of waterdichte wandelschoenen, zeker als het wat regenachtig is geweest.
  • Het officiële startpunt is de bushalte aan de Roodweg 8 te Epen.
  • Kom je met de auto dan kun je hem vlakbij de start in het dorp parkeren (betaald) .
  • Heb je geen zin om het dorp in te rijden? Zet dan je auto (gratis) neer in de buurt van Hotel Terpoorten aan de Terpoorterweg 1. De route komt langs het hotel.
  • Horeca: in het dorp zijn er diverse gelegenheden om wat te eten of drinken. Onderweg kom je langs Restaurant Buitenlust in Vijlen.
  • De complete route staat uitgeschreven in de wandelgids 6, Provinciewandelgids Limburg Zuid van Bart van der Schagt en is niet uitgezet via eigen markeringen.

Wil je deze mooie wandelroute Epen zelf lopen of heb je interesse in meer Groene Wissels in het Zuiden van Limburg? Bestel dan hier direct Deze handige wandelgids vol mooie routes in Zuid Limburg

Als je dit leuk vond dan lees je vast ook graag:

Waar ga jij de volgende keer wandelen?

*In dit blog staat een affiliate link. Meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Geplaatst in Limburg, wandelen, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandeluitrusting.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *