rollende heidevelden op de Brunssummerheide

Wandelen bij Brunssum; de glooiende heuvels van de Brunssummerheide

Net ten oosten van de stad Brunssum vind je de glooiende heuvels van de Brunssummerheide. Eén van mijn favoriete gebieden voor het maken van een mooie bos- en heidewandeling. Zeker in de zomer wanneer de heide op haar allermooist is. Wandel met ons mee langs uitgestrekte paarse velden en geniet van spectaculaire vergezichten.

wandelen op de Brunssummerheide

 

De heide bij Brunssum

Na het zien van een aantal foto's van de Brunssummerheide besluiten de volgende dag spontaan naar Limburg te rijden. De zon schijnt volop en de heide staat er op haar mooist bij. Vandaag is de perfecte dag om de heide bij Brunssum zelf weer eens van dichtbij te bekijken. Deze keer volgen we route 71 van wandelgidszuidlimburg.com. We kiezen voor de route van 10 kilometer, handig te volgen via de GPS track die we van te voren op onze telefoon gezet hebben.

Nadat we de auto hebben geparkeerd gaan we gelijk van start. Een klein stuk door het bos en al vrij snel zien we de eerste heidevelden tussen de bomen verschijnen.

Kikkers en schildpadden.

Dat er kikkers zijn bij de vennen bij Brunssum hadden we wel verwacht maar waar we van opkijken zijn de twee schildpadden die op een stam in het water zitten op te warmen. Als we dichterbij komen duikt één van hen gelijk het water in, de ander blijft rustig zitten. Het lijkt verdacht op een schildpad zoals je ze in een aquarium ziet en die waarschijnlijk uitgezet is. Bijzonder dat die hier een thuis hebben gevonden.

Het is de laatste week van de vakantie en er zijn diverse gezinnen met kinderen. Met de blote poten in de modder, kikkers vangen met een schepnet, er is genoeg te doen! Ook komen er een aantal fietsers en  ruiters te paard voorbij. De Brunssummerheide is vol wandel, fiets en ruiterpaden, voor elk wat wils!

wandelen Brunssummerheide moerasgebied

ven op de Brunssummerheide

schildpad bij Brunssummerheide
Paarse golven

We passeren een moerasgebied en daarna klimt het pad omhoog en ontvouwt zich een mooi panorama op de paarse golven. Dit is precies waarom de heide bij Brunssum voor mij één van de mooiste is. Samen met de heide rondom de Posbank die ook zo heuvelachtig is. Even later dalen we weer wat af en lopen onder een serie hoogspanningsmasten door. Dat is dan weer jammer.

De route gaat tussen de bomenrand en de heidevelden door. Af en toe wandelen we door een holle weg, maar meestal gaat het over brede, witte zandpaden. Na nog een klim komen we bj een zitbank met uitzicht over de heide en de communicatietoren van Afcent in Brunssum. Op deze plek kun je kiezen voor een extra lus, waardoor de route ongeveer 15 kilometer wordt, maar wij blijven bij de eerste ronde.

Een omgevallen berk is de perfecte plek om onze boterhammen op te eten. Midden tussen het paars en met alleen het geluid van de bijen die driftig aan het werk zijn. Dat het nog volop zomervakantie is merken we hier zeker niet.

heide bij Brunssum

paardrijden op de de Brunssummerheide

lunchtime de Brunssummerheide

 

Een ontmoeting

De heide is zo mooi dit jaar en lijkt helemaal hersteld van de droge zomer. Ik sta regelmatig stil om een foto te maken of zomaar wat te staren. Jammer dat de heide maar zo kort bloeit. Elk jaar is het een kleine race om er op tijd bij te zijn en ook dit keer hebben we precies het juiste moment gekozen. Vanaf het vlonderpad, dat door het verderop gelegen moerassig gebied loopt, springen diverse kikkers snel het water in, op zoek naar een veilig plekje in de begroeiing.

Nadat we het pannenkoekenrestaurant gepasseerd zijn hopen we een glimp op te vangen van de schaapskudde, maar we hebben geen geluk. In Ermelo genoot ik zo van mijn ontmoeting met schaapherder Marion en haar kudde. Deze keer blijft het stil, als je de enthousiaste wandelaars en fietsers niet meerekent. Vandaag wacht mij een andere bijzondere ontmoeting! Ineens duikt voor mij Cindy op, die mij samen met Bianca, de mooiste Street Art in Heerlen liet zien. Hoe klein is de wereld!

heuvel op de Brunssummerheide

de Brunssummerheide

De laatste kilometers

Nadat we ons vergaapt hebben aan nog meer rollende heuvels vol paars duikt de route weer het bos bij Brunssum in. Wandelend over kleine bospaadjes is het ineens weer helemaal stil. We wandelen langs de oevers van het grote ven De koffiepoel, een overblijfsel van een oude bruinkoolgroeve. Even later slaan we rechtsaf en lopen nu door het bos aan de overkant van De Koffiepoel verder. Daarna is het nog een klein stukje door het bos voordat we weer op de parkeerplaats komen. Wat een heerlijke, zomerse woensdag.

uitkijkpunt op de Brunssummerheide

selfie op de de Brunssummerheide

bos bij Brunssum

de Koffiepoel

Handig om te weten over wandelen bij Brunssum en de Brunssummerheide.

  • De route die wij volgden is 10 kilometer en gaat door een glooiend landschap.
  • Parkeren kun je op meerdere plekken. Wij startten bij de manege aan de Ouverbergstraat te Brunssum.
  • Een andere grote parkeerplaats vind je aan de Schaapskooiweg te Heerlen. Hier vind je de schaapskooi en restaurant Schrieversheide.
  • Kom je met de bus? Er zijn haltes aan de Gaardstraat (lijn 29) en de Kamperheideweg (lijn 20 en 29) te Heerlen.
  • Wandelen op de Brunssummerheide kan op elk schoeisel waar je lekker op wandelt. In de natte gebieden zijn vlonders.
  • Hoewel het gebied rond Brunssum in elk jaargetijde mooi is is het wat mij betreft op haar allerbest als de heide in bloei staat.
  • De heide bloeit grofweg tussen half augustus en half september. Dit is elk jaar anders, afhankelijk van de weersomstandigheden.
  • Wij kozen voor een uitgestippelde route maar je kunt ook prima zelf vrij rondwandelen of fietsen. Er zijn meer dan genoeg paden.
  • Ook kun je kiezen uit 2 rondwandelingen via rode (3 km) of blauwe (4,7 km) paaltjes.
  • Het bezoekerscentrum van Brunssum is tegenwoordig gesloten. In plaats daarvan ontvangen de vrijwillige boswachters je liever in het veld. Lees hier meer over deze nieuwe opzet.

 

 

Geplaatst in Limburg, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *