Trage Tocht Vijlen Mechelder beekdal

Trage Tocht Vijlen wandelen door het heuvellandschap van Zuid-Limburg

De Trage Tocht Vijlen in Limburg. Een prachtige wandelroute door het Limburg heuvellandschap rond het enige bergdorp van Nederland; Vijlen. Over holle wegen, langs typisch Limburgse vakwerkhuizen, door het prachtige Geuldal en het Vijlenerbos. 15 kilometer lang genieten van wat wandelen in Zuid-Limburg zo bijzonder maakt. Wandel je met ons mee?

Wandelen in Zuid-Limburg, de Trage Tocht Vijlen.

"Een stukje buitenland in eigen land" lezen we op de site van Visit Zuid-Limburg en daar zijn we het helemaal mee eens. Wij begrijpen helemaal dat Zuid-Limburg door velen als hét wandel- en fietsparadijs gezien wordt. Het glooiende heuvellandschap geeft ons direct een ultiem vakantiegevoel.

Wandelen in Zuid-Limburg is als wandelen in een ander land. De Trage Tocht Vijlen heeft alles in zich wat Limburg zo bijzonder maakt. Van de glooiende heuvels met geweldige vergezichten tot de kronkelende Geul en het Mechelderbeekdal. Wandel door holle wegen, langs indrukwekkende vakwerkhuizen, in het schaduwrijke Vijlenerbos en door Vijlen, het enige bergdorp van Nederland.

Onderweg zijn er genoeg fijne plekjes om even te zitten en te genieten van de stilte en je picknick lunch. Of strijk neer op een gezellig terras en ervaar bourgondisch Limburg. Niets smaakt er lekkerder na het wandelen dan een Limburgs biertje of een lekkere koffie met Limburgse vlaai.

→Wandel ook de 15 kilometer lange Trage Tocht Gulpen. Nog zo'n Limburgs pareltje!

Geen start in Vijlen maar in het Vijlenerbos.

Het officiële startpunt van de wandelroute is het dorp Vijlen maar wij kiezen een andere plek om onze wandeling te beginnen. De grote parkeerplaats bij Boscafé t Hijgend Hert ligt een paar kilometer verderop en is het ideale vertrekpunt voor ons dagje wandelen rond Vijlen. Vanaf hier zitten we zo op de route én na het wandelen kunnen we afsluiten met een lekker drankje op het gezellige terras.

Nadat we de auto hebben geparkeerd wandelen we via een paar bospaden naar de dichtstbijzijnde plek op de Trage Tocht Vijlen. Het is nog vroeg maar we zijn niet de eerste wandelaars. Het Vijlenerbos is een geliefde plek om een stuk te wandelen. De heuvelachtige omgeving is dan ook prachtig. Na een kleine 5 minuten staan we op de route. We beginnen met wandelen richting Vijlen zodat we de route in de richting lopen zoals hij omschreven is. Al vrij snel wandelen we via een mooi pad tussen hagen en bloeiende planten. Iets verderop opent het pad en krijgen we het eerste vergezicht van de wandeling voorgeschoteld.

Trage Tocht Vijlen

Vijlen in zicht.

Al vrij snel laten we het dichter begroeide deel achter ons en komen we in een wat meer open landschap. We passeren een klein kruis met een Christus beeldje (één van de velen van vandaag) en terwijl we langzaam aan afdalen bereiken we via een klaphekje het Mechelderbeekdal. Normaal gesproken zijn dit de laatste meters van de Trage Tocht Vijlen, maar wij zijn net begonnen. In de verte steekt de kerktoren van Vijlen boven het landschap uit. Het is nu al volop genieten. Van de stilte, van het open landschap en het uitzicht.

Nadat we nog een klaphekje doorgestoken zijn klimmen we de Vijlenberg op en komen we in Vijlen waar we door een paar gezellige straten wandelen. Bij de bakker is het al druk en vliegen de Limburgse vlaaien over de toonbank. Wist je dat Vijlen het enige bergdorpje van Nederland is? Vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht naar alle kanten.

wandelen in Limburg Trage Tocht Vijlen

kruis met Christusbeeld Vijlen Limburg

Trage Tocht Vijlen Mechelder beekdal

Een goede daad.

Aan de andere kant van Vijlen wacht ons een brede veldweg die dwars door de akkers loopt. Het koren begint al aardig geel te kleuren en de rode klaprozen aan de randen van het veld vormen een mooi contrast. Her en der staan kleine kuddes koeien. Al kauwende en herkauwende kijken ze ons een beetje lodderig aan. Ook de schapen zijn nieuwsgierig wie er langs hun weide komt lopen.

Iets verder staat bij een hek een schaap te blaten. Ze zit vast met de kop om het groene blaadje net buiten de wei te pakken. Terwijl Frank het hek opzij trekt om wat ruimte te maken probeer ik haar met de kop omhoog en achteruit te sturen. Na enig licht gespartel past de kop er weer door en rent het schaap snel naar de anderen. Weer een goede daad verricht! tevreden vervolgen we onze wandeling.

klarpozen in korenveld Vijlen Limburg

koeien in Vijlen Limburg

Kruis Christusbeeld Trage Tocht Vijlen Limburg

Op naar het Geuldal!

Het volgende stuk van de Trage Tocht Vijlen gaat over een asfaltweggetje tussen nog meer velden. Persoonlijk vinden we dit stukje een beetje minder dus we zijn blij als we weer wat begroeiing naderen. Via een holle weg met imposante beuken en eiken bereiken we even later het Geuldal. Tijdens eerdere wandelingen liep ik al in een ander deel van het Geuldal en het is altijd mooi om er te wandelen.

Dat het Geuldal een favoriet wandelgebied is merken we wel want ineens wordt het een stuk drukker om ons heen. We zoeken een mooi plekje op om onze boterhammen te eten, in het zonnetje en aan de waterrand. Het leven is weer goed! Na de lunch vervolgen we onze route waarbij we af en toe iets verder van de Geul aflopen en het water een andere keer weer aantikken.

→Lees hier alles over onze favoriete wandelingen in Zuid-Limburg.

holle weg met oude bomen Vijlen Limburg

Geuldal Limburg Trage Tocht Vijlen

wandelen Geuldal Limburg Vijlen

Klimmen en dalen op de Trage Tocht Vijlen.

Nadat we een klein stukje langs de doorgaande weg hebben gewandeld slaan we direct weer linksaf en klimmen va een ander asfaltweggetje omhoog. Het is niet de eerste klim van vandaag en zeker ook niet de laatste maar dat is juist wat wandelen in Zuid-Limburg zo bijzonder maakt. Een tijdje later staan we bovenop een heuvel en terwijl we afdalen genieten we wederom van het uitzicht. Eenmaal beneden komen we opnieuw in het Geuldal terecht. "Opengesteld voor publiek" lezen we op het bordje van het Limburgs Landschap. Fijn dat er op zo veel plekken zo hard gewerkt wordt om mooie natuur te behouden en open te stellen.

uitzicht op de Trage Tocht Vijlen

meidoornhagen Limburg Vijlen
 

Vakantie in het heuvellandschap rondom Vijlen.

Even later passeren we de monumentale boerderij t Zinkviooltje. Het is dat we al overnacht hebben en straks weer naar huis gaan anders zou ik hier zeker wel een paar nachten op de camping willen staan! Vanaf hier wandel je zo het Geuldal en het Limburgse landschap in.

Na het verlaten van het dal zoeken we nog een keer een bankje om onze druiven op te eten. Die smaken wel op zo'n warme dag als vandaag. Tijdens het wandelen van de laatste kilometers van de Trage Tocht Vijlen sta ik ineens op een voor mij bekend plekje. Hier was ik vorig jaar ook tijdens het wandelen van de Groene Wissel Epen! De vakwerkboerderij annex vakantiehuizen waar ik toen zo verliefd op was is nog steeds oogstrelend.  Wie zou hier nu geen vakantie willen vieren!

Daarna zetten we nog even aan voor de laatste klim naar de verwelkomende schaduw van het Vijlenerbos en het gezellige terras van Boscafé t Hijgend Hert. Hier genieten we na met een lekkere Tripel voor Frank en Latte macchiato met verse rijstevlaai voor mij. Even wanen we ons in een berghut op een alpenweide maar het Nederlands om ons heen verraad waar we zijn. Dan is het tijd om afscheid te nemen, maar niet voorgoed. Limburg, we will be back!

vakwerkboerderij in Limburg Trage Tocht Vijlen

bospad in Vijlenerbossen Limburg

Boscafé t Hijgend Hert Vijlen koffie met gebak

 

Handig om te weten over de Trage tocht Vijlen

  • De Trage tocht Vijlen is 15 kilometer lang en gaat over goede paden met af en toe een flinke klim of afdaling.
  • Startpunt is busstation Vijlenberg in Vijlen. Kom je met het OV dan begin je hier.
  • Wie er een auto heeft kan ook makkelijk kiezen uit diverse andere startplaatsen.
  • Wij begonnen deze ultieme wandelroute Zuid-Limburg bij Boscafé t Hijgend hert.  Hier kun je goed parkeren en is het een klein stukje door het bos naar de wandelroute.
  • Horeca; in Vijlen zijn er diverse restaurantjes. Onderweg passeer je de Wingbergerhoeve (fruit en ijs).
  • Honden mogen mee op deze wandeling.
  • Je volgt de Trage Tocht Vijlen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

 

Ben jij ook zo gek op het Limburgse landschap? Hier vind je al mijn tips voor mooie wandelingen in Limburg.

Ik wens je veel wandelplezier!

Tip: fijne wandelgids met meer Trage Tochten in Zuid Limburg:

 

 

Geplaatst in Europa, Limburg, Nederland, wandelen, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *