Pieterpad Venlo Swalmen wandelaars op Pieterpad

Pieterpad wandelen: van Venlo naar Swalmen

Pieterpad Venlo Swalmen. Een lange etappe van het Pieterpad op de grens van Nederland en Duitsland met grote stukken bos. In dit wandelblog lees je onze ervaring op de etappe van Venlo naar Swalmen en krijg je handige tips voor je dag wandelen op het Pieterpad.

Pieterpad Venlo Swalmen, routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 23 kilometer, gemarkeerd in 2 richtingen.
  • Trein: Arriva van Swalmen naar Venlo, 2x per uur, prijs €4,75 met ov chipper. Bushaltes in Swalmen en Venlo.
  • Parkeren: P&R Venlo of Bosstraat 115, Swalmen.
  • Voornamelijk onverharde paden, veel bos.
  • Horeca: in Venlo, Oelespot bij Tegelen, Restaurant de Grens (halverwege) en in Swalmen.
  • Startpunt: station Venlo, of Markt 5 Swalmen.
  • Eindpunt: Markt 5 Swalmen of Station Venlo.

Het Pieterpadboekje

Wil je zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):

Je vindt deze etappe van het Pieterpad in het tweede deel van het Pieterpadboekje: Pieterpad zuid, Vorden Maastricht

Een vroege start in Venlo

We staan een nacht met ons campertje op een camping in Venlo. Gisteren hebben we een stuk gefietst, vandaag gaan we wandelen en staat de etappe van het Pieterpad tussen Venlo en Swalmen op het programma. Na het ontbijt rijden naar Restaurant de Grens waar we parkeren. Daarna fietsen we naar Reuver waar we de trein naar Venlo nemen om op het centraal station uit te stappen. En dan begint onze eerste etappe van het Pieterpad. De zon schijnt en het is ideaal wandelweer!

Stationsgebouw Reuver

Wat een pareltje dit Stationsgebouw van Reuver

Wandelen via de buitenwijken van Venlo

Veel van het centrum van Venlo zien we niet op deze etappe van het Pieterpad, dat deel zit in de wandeling van Venlo naar Swolgen die ik een andere keer ga wandelen. Bij het station pakken we de lange doorgaande weg en wandelen langs statige panden naar de buitenrand van Venlo.

Na een tijd slaan we rechtsaf richting het spoor dat we niet veel later oversteken. We laten de grootste drukte achter ons en wandelen richting het bos en de vennen van de Jammerdaalse Heide. Terwijl we aan onze eerste klim van vandaag beginnen passeren we nog een Christusbeeld.

 

 

 

historische panden in Venlo

 

 

Gevel huis Venlo langs Pieterpad

Christusbeeld en kruis langs Pieterpad bij Venlo

Wandelen over de Jammerdaalse Heide

De Jammerdaalse Heide, of Jaomerdal is een prachtig natuurgebied aan de rand van Venlo. Oorspronkelijk werd er in dit gebied klei en grind gewonnen waardoor er diverse plassen ontstonden.

Omdat we nog aan het begin van de lente zijn is de natuur nog een beetje kaal maar je kunt zien hoe mooi het over een paar weken zal zijn. We zoeken een leuk lunchplekje op aan de rand van een plas en eten onze boterhammen op in het gezelschap van diverse vlinders. Het zonnetje doet alles ontwaken en ook de vogels fluiten dat het een lieve lust is.

Terwijl we verder wandelen laten we de woorden van het gedicht van Herman Bors op de grote kei langs het pad de revue passeren. Stof tot nadenken!

Pieterpad etappe van Swalmen naar venlo wandelen

Luchen Pieterpad Venlo Swalmen

Gedicht Herman Bors langs Pieterpad Jammerdaalse Heide bij Venlo

plas op Jammerdaalse Heide langs Pieterpad




Een stukje geschiedenis langs het Pieterpad

Via een klein stukje bos en over een breed zandpad langs de akkerrand wandelen we richting de Trappistenabdij van Tegelen. Alles is open en het is een gezellige drukte. Het terras van Oelespot laten we voor wat het is maar we duiken wel even de kringloopwinkel in om rond te snuffelen. Niet te lang want er wachten nog diverse Pieterpad kilometers op ons. Al wandelend langs akkerranden gaan we richting de A 74 waar we via een tunnel onderdoor steken.

akkerrand buitengebied Tegelen

voormalige Trappistenabdij Tegelen

Pieterpad etappe Venlo Swalmen

Wandelen op de grens van Nederland en Duitsland

Na een korte klim genieten we van het uitzicht vanaf het hoog gelegen Wambachpark. Daarna beginnen we aan de afdaling richting de Duitse grens want een groot deel van de Pieterpad etappe van Venlo naar Swalmen gaat pal over de grens tussen Nederland en Duitsland.

Wandelend over diverse grote en kleine bospaadjes passeren we diverse oude grenspalen en veel natuur. Zoals wel vaker het geval is verbaas ik me over het verschil aan beide zijdes. Aan de Duitse kant van de grens is het één groot bos en aan de Nederlandse zijde zien we voornamelijk akkers en bebouwing. Het doet me beseffen waarom we zo graag in Duitsland wandelen.

Inmiddels komen we regelmatig andere Pieterpad Wandelaars tegen. Gezellig keuvelend, wandelboekjes in de hand....Veel mensen wandelen het Pieterpad van zuid naar noord omdat je dan de zon in de rug hebt. Op deze lekkere lentedag vinden wij het juist wel fijn om de zon in ons gezicht te hebben. Zalig.

klaphekje bij het Wambachpark in Limburg

Klaphekje bij het Wambachpark in Limburg

Grenspaal 444 Limburg langs Pieterpad

Eén van de grenspalen langs het Pieterpad

Duitse natuur Pieterpad Venlo Swalmen

Halverwege de etappe van Venlo naar Swalmen

We vervolgen onze weg over kleine bospaadjes op de rand van een hoge stuwwal. Daarna dalen we af en wandelen na een klein stukje langs de akkers opnieuw het bos in. Een gezellig gelegen wandelbankje nodigt uit om even een appeltje te eten. Daarna maken we ons op voor het laatste stukje tot pleisterplaats Restaurant de Grens waar we tevreden op het terras plaatsnemen. We hebben geluk want er is nog één tafel vrij.

wandelpaadje op stuwwal Limburg

Pieterpad etappe Venlo Swalmen wandelen

wandelbankje langs Pieterpad

bordje op wandelbankje langs Pieterpad

Geen woorden nodig...

Het Pieterpad richting Swalmen

Omdat we de omgeving van Swalmen al kennen van een eerdere wandeling met vrienden rond de Swalm en de verhalen over de lange, rechte bospaden tot Swalmen niet echt enthousiast zijn maakten we gisteren al andere plannen. Na de drankjes wandelen we nog een rondje door het oude munitiedepot in het Brachterwald, pal naast het restaurant, waar we damherten spotten.  En zo komt er een mooi eind aan onze wandeldag en eerste kennismaking met het Pieterpad. Binnenkort meer etappes!

  • Zelf het Pieterpad wandelen? Je vind  al onze ervaringen en tips voor het plannen van je wandeling op de Myfootprints Pieterpad Pagina
  • Meer over de etappe van Venlo naar Swalmen vind je op deze pagina van het Pieterpad.

langs de Swalm Limburg

Tijdens een eerdere wandeling langs de Swalm

Damhert Brachter Wald langs Pieterpad

Damhert in het Brachter Wald, pal langs het Pieterpad

 

Nog meer etappes van het Pieterpad wandelen?

Wat vind jij de mooiste etappe van het Pieterpad?

Deze etappe van het Pieterpad (en nog 22 kant-en-klare wandelweekenden) vind je ook in:

Geplaatst in Europa, Limburg, meerdaagse wandelroute, Nederland, Pieterpad, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg.

6 reacties

  1. Vorig jaar deze etappe ook gelopen. Veel bekende plaatjes en leuk om zo herinneringen op te halen. Vond het zelf als rasechte Limburgse een hele verrassende tocht. Hoop dat jullie genoten hebben en ben benieuwd wat je van het Brachterwald oftewel munitiedepot vonden Jullie hebben in ieder geval de damherten gespot. Wilde zwijnen zitten er ook veel maar dan moet je er ‘s ochtends vroeg of in de avond zijn.

  2. Mooi 👍, ik ben zelf begonnen in Pieterburen. 5 etappes achter elkaar gelopen in oktober 2021, eind deze maand weer 3 etappes achter elkaar lopen. Heel veel zin in .

    • Dat is het leuke van het Pieterpad. Door de goede informatie en voorzieningen kun je de route net zo indelen als je zelf wilt en kun je het Pieterpad ook in kleine stukjes wandelen. Ik wens je veel plezier en wie weet komen we elkaar een keer tegen tijdens het wandelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *