op het uitkijkplatform van de ENCI groeve

Dutch Mountain Trail etappe 5 van Mesch naar Maastricht

Dutch Mountain Trail etappe 5 brengt ons van het kleine Mesch naar Maastricht. Vanuit Eijsden steken we met het pontje de Maas over en wandelen we door de uiterwaarden. Daarna is het tijd voor de pittige klim naar de Sint Pietersberg en d'n Observant. Via de ENCI groeve wandelen we naar het eindpunt van de wandelroute, centraal station Maastricht. Hier stappen we op de trein naar Heerlen en komt er een eind aan onze wandelvakantie.

Dutch Mountain Trail etappe 5 Mesch-Maastricht, routegegevens

  • Totale afstand van deze etappe: 19 kilomer, inclusief aanloop vanuit Mesch
  • Voornamelijk onverharde paden
  • Summit: d'n Observant (eventueel over te slaan bij slecht weer)
  • Horeca: in Eijsden, bij de ENCI groeve en in Maastricht
  • Startpunt: B&B Huize Mesch, Klokkestraat 11 Eijsden (500 meter van de route)
  • Eindpunt: Centraal Station Maastricht
  • Tip: wijk even van de route af om Kasteel Eijsden te bekijken
  • Heb je nog energie over? Ga dan op zoek naar de oehoe in de ENCI groeve.

 

Dutch Mountain Trail etappe 5 routekaart

kaart Dutch Mountain Trail etappe 5

Een goede start van onze laatste wandeling

Na een regenachtige nacht is de grote tafel onder de overkapping voor 4 gedekt. Terwijl we genieten van het uitgebreide ontbijt kletsen we nog wat met onze buurtjes. Voor ons is het alweer de laatste dag op de Dutch Mountain Trail en zij staan nog aan het begin van het krijtlandpad. Stiekem zou ik best wel even willen ruilen, zo jammer dat het er alweer bijna op zit. Na een tijd komt Anita nog even kijken. "Alles naar wens? Als je wat wilt meenemen prïma hoor. Ik heb nog wel een zakje voor je".

Volgens Anita gaat het rond een uur of 1 behoorlijk regenen en onweren dus we treuzelen niet te lang.Het zou fijn zijn als we in ieder geval het deel t/m de klim naar d'n Observant achter de rug hebben voor de bui losbarst. En zo staan we niet veel later met de rugzakken op bij de voordeur en nemen afscheid van alweer een fijn plekje. De laatste dag van onze wandelvakantie, we hebben er weer zin in.

Ook zo'n zin in relaxen op een mooi plekje na een dag wandelen? Boek je kamer via de eigen website óf via Booking.com.

luxe ontbijt B&B Huize Mesch

Wat een verwennerij dat luxe ontbijt van B&B Huize Mesch

Richting de Maas en Kasteel Eijsden

Het eerste deel van onze laatste etappe van de Dutch Mountain Trail gaat richting de Maas. Een klein stukje door de akkers en daarna wandelen we onder de snelweg door richting Eijsden. Er is meer bebouwing en drukte dan op de vorige etappes maar gelukkig zijn er genoeg leuke paadjes door het groen. Niet het mooiste deel van de route maar prima wandelen.

Na een tijd komen we in de buurt van Kasteel Eijsden waar we even een klein stukje van de route afwijken om het kasteel van dichtbij te bekijken.Daarna wandelen we langs de kasteeltuinen richting Eijsden waar we in het gezellige centrum de route weer oppikken. De terrasjes lonken maar wij wandelen door naar het veerpontje dat ons over de Maas zal zetten.

klaprozen op de Dutch Mountain Trail etappe 5 van Mesch naar Maastricht

In de akkers rond Mesch

wandelen Dutch Mountain Trail etappe 5 bij Eijsden

Prachtige panden rond de snelweg

Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden, ook van buiten zeker de moeite waard

Dutch Mountain Trail etappe 5 Eijsden
Dutch Mountain Trail etappe 5, op de grens van Nederland en België

Tijdens de overtocht van de Maas met het kleine voet en fietsveer ( €1) steken we wederom de grens tussen Nederland en België over. Aan de overkant wacht ons een prachtig pad langs de oevers van de Maas. Daarna gaat het pad via een kleine helling omhoog waar we verder wandelen.

Het is geweldig om te zien hoe natuurlijk zo'n rivierenlandschap kan zijn als het een beetje haar gang kan gaan en we genieten volop. Als ik stilsta om de mooie bloemen te bekijken valt mijn ook ineens op een kleine witte krabspin op de onderkant van een margriet. Wat gaaf om zo'n mooi exemplaar tegen te komen.

Ivonne van Myfootprints op fiets en voertveer pontje Eijsden over de Maas

wandelen langs de Maas bij Eijsden op Dutch Mountain Trail etappe 5

Wandelen langs de Maas in België

rivierenlandschap langs de Maas bij Eijsden

krabspin op een Margriet

De krabsin, giftig maar ongevaarlijk voor een mens

De start van de laatste beklimming van de Dutch Mountain Trail

Terwijl we verder wandelen krijgen we een eerste blik op de kalkrotsen van het gebied rond de Sint Pietersberg. Nog een klein vlak stuk langs het Kanaal van Ternaaien en dan staat ons een behoorlijke klim te wachten. Een smal wandelpad brengt ons via de helling naar boven waar we op een vlak pad terecht komen.

Inmiddels is het behoorlijk warm en drukkend door het naderende onweer en dat voelen we. Eenmaal boven zoeken we de schaduw op en gaan we even op een boomstam zitten om wat te drinken.

krijtrotsen langs de Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail etappe 5 langs het Kanaal van Ternaaien

Kalkrotsen, mergelgroeves en jungle

Na de korte drinkpauze wandelen we verder en het uitzicht op dit deel van de Dutch Mountain Trail is weer geweldig. Links van ons zien we de mergelwanden en ook enkele oude grotten uit de tijd van de mergelwinning. De begroeiing op dit deel van de route is behoorlijk dik en we wanen ons in de jungle. Inmiddels zijn we ook de grens weer gepasseerd en bevinden we ons officieel weer in Nederland.

En dan houdt het pad ineens op. De GPS stuurt ons via een route waar geen pad is en na wat zoekwerk besluiten we zelf maar een pad te zoeken. Terwijl ik me voor de zoveelste keer via een tak omhoog hijs bedenk ik me dat ik blij ben dat ik hier omhoog ga en niet af hoef te dalen.

uitzicht op de Dutch Mountain Trail etappe 5

oude ingang mergelgrotten Sint Pietersberg

jungle op de Dutch Mountain Trail

oude mergergrot op de Sint Pietersberg

De laatste summit van de Dutch Mountain Trail

Na onze klim bereiken we een breed wandelpad en kunnen we ons opmaken voor de laatste summit van de Dutch Mountain Trail. De klim naar d'n Observant is de zwaarste van de Dutch Mountain Trail en wederom moeten we onszelf regelmatig aan een dikke boomtak naar boven hijsen. Eenmaal boven valt het uitzicht tegen en maken we een selfie, voor het idee.

Nadat we uitgepuft zijn beginnen we aan de afdaling en voor mij is het een echte horrortocht. Wanneer we weer op het gewone pad staan ben ik dolgelukkig dat we weer gewoon verder kunnen wandelen. We gaan richting de ENCI groeve waar we bij Chalet D'n Observant een bakje koffie drinken. Het is bijna niet geloven, nog een paar kilometer en dan zit ons wandelavontuur er weer op.

breed pad op de Sint Pietersberg

Stilte voor de storm, nog even lekker vlak

bovenop de Sint Pietersberg

En weer veilig bovenop de Sint Pietersberg

Wandelen door de ENCI groeve

Via een breed pad dalen we af in de ENCI groeve waar we langs enkele heldere meren komen. In de verte begint het te rommelen en pakken de wolken zich samen en daarom zetten we er de pas in. Het zou fijn zijn als we de etappe af kunnen maken zonder in het onweer terecht te komen. De groeve is voor ons geen onbekend terrein, vorig jaar wandelden we er nog en gingen we er op zoek naar de oehoe die in dit gebied nestelt.

Nog een laatste klim via een lange trap naar het uitkijkplatform waar mij een licht gevoel van euforie overvalt. Yes, we did it! We zijn er nog niet helemaal maar vanaf nu gaan we voornamelijk vlak of licht naar beneden richting het eindpunt van de Dutch Mountain Trail.

Onder de indruk van dit gebied? De Groene Wissel Maastricht is een prachtige rondwandeling rond de ENCI groeve en Maastricht.

uitzicht op de ENCI groeve vanaf Dutch Mountain Trail

het ENCI meer in de ENCI groeve

op het uitkijkplatform van de ENCI groeve

Yes, we did it!

Langs de Maas richting Centraal Station Maastricht

Nadat we de ENCI groeve achter ons gelaten hebben is het een kwestie van langzaam aan afdalen tot we weer bij de Maas staan. Via de lange Maasboulevard komen we steeds dichter bij de stad en het is weer even wennen aan het verkeer. In het stadspark herinneren borden en mensen in witte cirkels in het gras ons eraan in wat voor gekke tijd we leven.

Terugblikken op de Dutch Mountain Trail

Wanneer we niet veel later bij het station aankomen slaan we de terrasjes over. Eenmaal in de trein beseffen we hoe mooi het is om samen zo'n avontuur te hebben kunnen beleven, zeker in deze tijd. En we hadden ook alles mee deze week. Het prachtige weer, de frisse en kleurrijke natuur, terrasjes die weer open waren en fijne onderkomens. Terwijl we in de auto van Heerlen naar huis rijden barst het onweer los en worden we door een deken van water omhuld. Een ervaring rijker en een mooie wandelvakantie om op terug te kijken!

Heb je na het wandelen van de Dutch Mountain Trail de smaak te pakken en zoek je nog een mooie meerdaagse wandelroute in Nederland? De Walk of Wisdom is een prachtige rondwandeling van 136 kilometer in het Rijk van Nijmegen. Minder uitdagend dan de Dutch Mountain Trail maar zeker niet minder mooi!

 

Wandelen over de Maasboulevard bij Maastricht

Wandelen over de Maasboulevard

Dutch Mountain Trail bij Maastricht

coronabord park Maastricht

eindpunt Dutch Mountain Trail centraal station Maastricht

Eindpunt van ons avontuur op de Dutch Mountain Trail centraal station Maastricht

Handige gids over de Dutch Mountain Trail

Nieuwsgierig naar al onze ervaringen op de Dutch Mountain Trail?

Geplaatst in bergwandeling, Dutch Mountain Trail, Europa, Limburg, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *