Myfootprints in de Meinweg Trage Tocht Herkenbosch

Wandelen in de Meinweg; de Trage Tocht Herkenbosch

Nationaal Park De Meinweg ligt in het uiterste oosten van Limburg aan de grens met Duitsland. Een wandeling door de Meinweg brengt je door bos, heide en natte stukken in een voor Nederland uniek terrassenlandschap. Naast prachtige natuur is er kans op het spotten van reeën, wilde zwijnen en adders.  De Trage Tocht Herkenbosch geeft je een mooie indruk van het park en is een echte aanrader. Wandel je met ons mee?

heide in nationaal park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg is een bijzonder stukje Nederland. Het unieke terrassenlandschap bestaat uit 3 verschillende terrassen met een onderling hoogteverschil van 50 meter. Tussen de terrassen bevinden zich twee beekdalen. In deze natte beekdalen vind je vennen, uitgestrekte bossen, heidevelden en bijzonder wildlife als de adder.

De naam Meinweg komt van het Keltische woord "gemeyne", wat gemeenschappelijk of samen betekent. Het gebied was eigendom van 14 dorpen die het samen gebruikten. In de loop der jaren verdween steeds meer van het oorspronkelijk bos en maakte plaats voor een uitgestrekt heidegebied.

Sinds 1990 is de Meinweg een Nationaal Park en wordt er alles aan gedaan om dit stukje unieke natuur te beschermen. Je vind er meer dan 700 soorten planten en bomen. Er leven diverse soorten reptielen en amfibieën, waaronder de gladde slang, adder en levendbarende hagedis. Daarnaast is de Meinweg het enige gebied in Nederland waar, naast de Veluwe, het wilde zwijn vrij mag leven.

Op een zonnige dag in de Meinweg....

Nadat we onze auto geparkeerd hebben wandelen we direct de velden in. Het is een mooie zonnige lentedag, maar nog nét iets te vroeg in het jaar voor de ultieme kleurenpracht. De velden zijn leeg en de blaadjes en knoppen nog niet open. We genieten van het zonnetje, de rust en de fluitende vogels. Nadat we een tijd door de velden en langs een kleine bosrand hebben gelopen passeren we een klaphekje met bord van de Meinweg. Hier wandelen we direct het bos in.

Al snel bereiken we een oude spoorlijn die we oversteken. De IJzeren Rijn deed dienst als goederenlijn tussen de haven van Antwerpen en het Ruhrbegied maar het Nederlandse deel is sinds 1992 gesloten. Terwijl we steeds hoger klimmen wandelen we een tijd parallel aan de spoorlijn door het bos. Daarna slaan we linksaf en duiken verder de Meinweg in.

Trage Tocht Herkenbosch richting de Meinweg

oude spoorlijn IJzeren Rijn van Antwerpen naar Mönchen-Gladbach in Limburg

Lunch with a view

Nadat we een tijd door het bos hebben gelopen hebben we honger gekregen. Op zoek naar een wandelbankje of dikke boomstam valt Franks oog op een schuttershut (de enige die we zagen tijdens de wandeling) en we maken van de nood een deugd. Allebei een eigen tree op het trapje, boterhammen uit de rugzak. Al snel gaat mijn jas uit want het is al lekker warm aan het worden. Na deze korte pauze gaan we verder en lopen via een breed pad het bos uit naar een wat meer open terrein. Op diverse plekken zijn stukken land door een klein hekwerk afgezet. Waarschijnlijk om de wilde zwijnen tegen te houden want daar zien we overal wroetsporen van. Enorme gaten, zo groot hebben we ze nog niet gezien.

wandelen in Nationaal Park de Meinweg

winterwandeling Nationaal Park de Meinweg

In het beekdal

Bos maakt plaats voor heide en vennen. Op dit deel van de wandeling is het terrassenlandschap van de Meinweg goed te zien. We wandelen over brede paden door het glooiende landschap terwijl het pad langzaam aan iets omhoog gaat. Voor het hoogste punt slaan we linksaf en gaat het langs vennen met klinkende namen als Elfenmeer, Vossenkop en Rolvennen. Rechts van ons de hogere Kombergen en Duitsland.

Dit is het leefgebied van de adder lezen we op een bord. In het gebied is een groot stuk afgezet zodat de zwijnen het kwetsbare leefgebied van de adder met rust laten. Mooi om te zien dat het op deze manier kan werken, zo simpel kan natuurbeheer zijn. Tijdens het wandelen speuren we continu naar zwijnen en slangen maar we hebben geen geluk. Later komen we zeker nog eens terug om meer tegen schemering te gaan wandelen.

Trage Tocht Herkenbosch door de Meinweg

heide Nationaal Park de Meinweg Limburg

wandelroute de Meinweg Limburg

ven in Nationaal Park de Meinweg
Wandelen tussen de heidevelden van de Meinweg

Met een grote boog lopen we om het afgezette, natte gedeelte heen en wandelen daarna tussen de heidevelden. Hoe spectaculair moet het hier zijn als al die heide in bloei staat! Iemand tipte mij de Meinweg ooit als favoriete wandeling voor de bloeiende heide en dat snap ik helemaal. Deze ga ik absoluut onthouden voor straks in de zomer! Onderweg passeren we diverse Duitsers. Begrijpelijk, want het stuk dat we nu lopen loopt precies op de grens van Nederland en Duitsland.

→Dit zijn mijn favoriete heide gebieden in Nederland voor een mooie wandeling.

stuwwallen en hoogteverschillen in de Meinweg

wandelen in Limburg Trage Tocht Herkenbosch

Het laatste stukje.

Ineens komen we van de rust midden in de drukte als er meerdere wandelroutes samenkomen, maar al snel laten we de drukte weer achter ons. Via een stuk bos en langs de akkers wandelen we weer terug naar de parkeerplaats. Voldaan trekken we onze wandelschoenen weer uit en stappen tevreden in de auto voor de terugreis.

ven en heide in Limburg

boerenland en bos langs de Trage Tocht Herkenbosch

Handig om te weten over de Trage Tocht Herkenbosch in Nationaal Park de Meinweg:

 • De route is 16 kilometer lang en gaat bijna helemaal over onverharde paden.
 • Startpunt is de bushalte aan de van der Landelaan in Herkenbosch.
 • Kom je met de bus?  Dan neem je lijn 62 van/naar station Roermond halte van der Landelaan, Herkenbosch.
 • Parkeren doe je op de hoek Melicker Venweg/ Keulsebaan of bij het bezoekerscentrum de Meinweg
 • Horeca: Brasserie De Boshut/bezoekerscentrum, Meiweg 2 en Rijstal Venhof 2 (beiden in Herkenbosch)
 • Honden mogen mee, maar moeten wel voornamelijk aangelijnd zijn.
 • Je volgt de Trage Tocht Herkenbosch d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
 • Meer informatie over Nationaal Park de Meinweg vind je op deze pagina.

Zin in nog meer mooie wandelroutes?

Hier vind je al mijn tips en routes voor wandelen in Limburg

Of klik even door naar de pagina met alle Nederlandse wandelroutes.

Geplaatst in Europa, Limburg, Nederland, wandelen, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

6 reacties

 1. Wat een mooie wandeling weer, Ivonne! Ik ben blij dat je geen adders tegen bent gekomen. Lijkt me toch best een beetje eng. Wilde zwijntjes vind ik dan wel weer heel tof om in het wild te zien.

 2. Prachtig gebied! Ik was er twee of drie weken geleden nog.. als kind kwam ik hier vaak, maar nu woon ik niet echt meer in de buurt. Ben in ieder geval toen gaan wandelen met mijn moeder, naar het Elfenmeer, zo leuk. Toen hadden we ook zulk lekker weer!

 3. Mooi! Hè! Wij zijn ook pas gaan wandelen in De Meinweg maar dan bij het stukje Rode Beek en rondom het terrein van voormalig klooster St Ludwig. Het stuk bij Herkenbosch was helaas afgezet vanwege de heidebrand.

  • O wat naar van die branden. De laatste weken hebben er maar liefst drie gebieden in Brabant in brand gestaan waaronder mijn favoriete Cartierheide. Ik las op de site van de Peel dat de natuur daar wat aan het herstellen is. Laten we hopen dat het op de Meinweg ook weer snel de goede kant uit gaat want het is een geweldig mooi gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *