Een weekend Groningen in 30 foto’s

Groningen; stad aan het einde van de wereld....vanuit het zuiden van Nederland is het een aardig eindje rijden. Waarom naar het Noorden gaan als je binnen dezelfde tijd ook zo veel mooie plekken meer zuidelijk van Brabant kunt bekijken? Onze trouwdag was een mooie aanleiding om dat eindelijk eens uit te testen en zo reden we afgelopen weekend naar het hoge noorden en proefden de sfeer tijdens een weekend Groningen. We slenterden door de straatjes van de binnenstad, sliepen in het karakteristieke Corps de Garde hotel, aten en dronken véél te veel lekkere dingen, bekeken de World Press foto tentoonstelling en hadden een gezellige meet en stadswandeling met de dames van Not So Stuffy die ons zoveel tips gaven dat we zeker een keer terug moeten komen! 

Ons weekend  Groningen in 30 foto's:

 

De grachten.

Voor mij was het een verrassing dat er zoveel water binnen de stad Groningen was. Ik ben gek op de grachten van onze steden in de randstad dus dit was een mooie start van ons weekend. Ik zou best eens een tijdje op zo'n boot willen wonen en dan op mijn terrasje op de voorplecht uitkijken over het water. Voor de liefhebbers is er zelfs een jaarlijks grachtenfestijn.

 

weekend in groningen

 

weekend in groningen1

 

Oude panden

Zoals in iedere stad is er ook in Groningen genoeg te zien voor de liefhebbers van oude panden. Zoals je weet ben ik gek op het fotograferen van deuren en ramen. Mijn camera klikte er weer vrolijk op los tijdens ons weekend Groningen.

 

weekend in groningen31

 

 

groningen

 

weekend in groningen4

 

weekend in groningen29

 

Street art

Op diverse plekken in de stad vind je street art en als liefhebber moest ik daar zeker even wat van bekijken. In het Ebbinge kwartier is het grootste aanbod te vinden.

 

weekend in groningen25

 

weekend in groningen24

 

Uit eten

Genoeg restaurants om uit te kiezen maar een lekkere thali in  Kohinoor van India konden we niet weerstaan. Als je hier in het weekend wilt eten is het aan te raden om te reserveren want het is hier behoorlijk druk. Ik snap wel waarom want het eten is heerlijk!

 

weekend in groningen22

 

En dan is er koffie.

Als echte koffie liefhebbers hebben we natuurlijk diverse plekjes uitgeprobeerd. Wat mij betreft springt Bij Britta er met kop en schouders bovenuit. Gezellig ingericht, heerlijke koffie en daarbij de meest lekkere zelfgebakken taart van Barbara. Yummie! Ook hier is reserveren in het weekend weer aanbevolen!

 

weekend in groningen16

 

weekend in groningen17

 

weekend in groningen18

De Martinikerk en toren

De Martinitoren of "D'Olle Grieze" ligt in het hartje van het centrum aan de Grote Markt en is het symbool voor de skyline van Groningen. Natuurlijk klommen we ook even naar boven om de stad van bovenaf te bekijken. Munten om naar binnen te kunnen haal je bij de op het plein gelegen VVV. (Jammer dat ze daar zo'n lelijk gebouw van hebben gemaakt in dit oude stukje...)

 

weekend in groningen5

 

weekend in groningen19

 

weekend in groningen20

 

weekend in groningen21

Evenementen

Zoals je vast wel weet zijn wij geen echte museum bezoekers. Wat ik natuurlijk niet kon weerstaan was de World Press Photo tentoonstelling in de van der Aakerk. De tentoonstelling is inmiddels weer afgelopen maar ook zonder dat is kerk het bekijken waard. Door het jaar heen worden er in Groningen  leuke evenementen georganiseerd.. Zo was er diverse maanden een tentoonstelling van David Bowie in het Groninger museum en kon je afgelopen winter o.a. naar de gezellige WinterWelvaart of je ogen uitkijken tijdens het Winterlichtfestival. Meer (recente) tips nodig? Kijk dan op deze site.

 

weekend in groningen11

 

weekend in groningen23

 

weekend in groningen12

Winkelen

Er is genoeg te shoppen in Groningen en het centrum is compact waardoor alles makkelijk te belopen is. De straat met de meeste ketens is de Herenstraat maar neem zeker ook eens een kijkje in de Folkingestraat waar je de wat meer alternatieve winkels vindt. Opvallend is het grote aanbod in ecologische en groene producten, niet alleen in de winkels maar ook in restaurants en koffietentjes. Dat zijn dingen waar ik blij van wordt!

De eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland, Opgeweckt Noord, is ook zeker de moeite waard om eens binnen te lopen en wij namen alvast een klein pakketje groente en fruit mee in onze rugzak!

 

weekend in groningen6

 

weekend in groningen2

 

weekend in groningen14

 

weekend in groningen13

 

weekend in groningen15

 

Oog voor detail

Vergeet vooral niet goed om je heen te kijken als je door de stad loopt. Veel gevels zijn versierd met kleine beeldjes, glas in lood ramen of mozaïeken. Tussen de straattegels vind je ook geregeld leuke details.

 

weekend in groningen8

weekend in groningen28

 

weekend in groningen10

 

weekend in groningen9

Hofjes

In de stad vind je diverse hofjes of gasthuizen en bij meerdere ervan kun je de binnenplaats oplopen en een kijkje nemen . Als je door de kleine entreepoort naar binnen gaat betreed je een heel andere wereld en waan je je weer even terug in de tijd. Hofjes zijn ook prima plekjes om even tot rust te komen. Deze foto is gemaakt in het Middengasthuis aan de Kleine Rozenstraat. Het hofje stamt uit 1873 en is een rijksmonument.

 

weekend in groningen26

Afsluiten met een drankje

Er valt hier weer genoeg te kiezen, Groningen is niet voor niets een gezellige studentenstad! Ik ben persoonlijk meer een liefhebber van een plek op een terras in het zonnetje dus we moeten nog maar een keer terugkomen om die in de zomermaanden uit te testen.

weekend in groningen27

 

Ik heb je Groningen in vogelvlucht laten zien en ik hoop dat je net zo veel zin het als ik om deze stad (nog een) keer te gaan bezoeken! Vanuit de stad zit je ook binnen no time in leuke natuurgebieden als het Nationaal Park Lauwersmeer of  het Waddengebied en ik gooi bij een volgend bezoek zeker de fiets op mijn fietsendrager.  Mocht je meer inspiratie nodig hebben dan kan ik je zeker de pagina van Anneloes en Janet aanbevelen. Zij hebben heel veel over hun eigen stad geschreven. Anneloes en Janet beantwoorden graag je vragen of  nemen je mee langs de leukste plekjes van hun stad!

 

En, heb jij ook al zo'n zin gekregen in een weekend Groningen?

Ben je gek op citytrips? Dan heb je zeker ook interesse in mijn tips voor de leukste steden!

delen is lief
Geplaatst in citytrip, Europa, fotoblogs, Nederland, wandelen in Groningen.

18 reacties

    • Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan 😉 maar even zonder dollen, het blog van Anneloes en Janet heeft zoveel informatie, daar kan ik niet aan tippen na één weekend! Dus waarom niet delen?!

    • Leuk dat ik jou toch nog wat nieuwe dingen van je eigen stad heb kunnen laten zien 🙂 Wie weet kunnen we wel een keer samen een gezellig terrasje opzoeken.

    • Haha, als het regent dan blijft mijn camera gewoon ver weg in de tas. Meest van de tijd hadden we mooi weer….. En dan combineren met een paar dagen naar een leuk waddeneiland?

  1. Leuk om te lezen dat het je zo goed is bevallen in Grunn! Ik woon er nog geen half uurtje vandaan en kom er dus wel een paar keer in het jaar. Het leukste is inderdaad om gewoon een stadswandeling te maken en heerlijk rond te slenteren en te neuzen, er zijn nog steeds zoveel plekjes die we niet hebben gezien. Die hofjes zijn ook leuk he? Zo rustig en sereen, heerlijk vertoeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.