wandelroute Otterlo Mosselse Zand

Wandelroute bij Otterlo: de Trage Tocht Otterlo

Ben je op zoek naar een leuke Wandelroute bij Otterlo? De Trage Tocht Otterlo is een afwisselende wandeling van 14 kilometer die begint in het centrum van Otterlo. Hier wandel je op de rand van de Veluwe en Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Nadat je Otterlo uit bent gelopen wandel je door de heide en de heuvelkam van natuurgebied De Zanding. Daarna gaat de wandelroute verder door de zandverstuivingen van de Planken Wambuis. Via de Roekelse en Otterlose bossen en het boerenland wandel je weer naar Otterlo terug. Hier heb je keus uit een overvloed aan gezellige terrasjes en restaurantjes om je wandeling mee af te sluiten.

Op een mooie winterdag in Otterlo.....

zoek ik weer een mooie wandeling in de buurt van mijn vader. Omdat ik altijd graag in Otterlo kom kies ik vandaag voor de Trage Tocht Otterlo. Deze wandelroute is niet te lang zodat ik het goed kan combineren met het bezoek en me toch niet hoef te haasten.

Ik parkeer mijn auto in de buurt van de kerk. Omdat ik ziet zo'n fan ben van het (nog) kale boerenland loop ik de wandelroute Otterlo in de omgekeerde volgorde. Dat is makkelijk te doen met de GPX. Via de rand van het dorp en het kerkhof wandel ik Otterlo uit. Dan volgt een lang stuk over het fietspad en brede zandpaden waarbij ik een paar keer een provinciale weg oversteek. Het is heerlijk in het zonnetje en boven mij vliegt regelmatig een roofvogel. Een buizerd of een torenvalk. Zo heb ik tóch wat te kijken in het nog kale landschap.

wandelen op de Veluwe de Trage Tocht Otterlo

boerenland op wandelroute Otterlo

valk in de vlucht Otterlo

Torenvalk op speurtocht

Wildplassen

Ik ben blij als ik na een paar kilometer het bos bereik. Niet alleen omdat het een stuk leuker is maar ook omdat ik inmiddels enorm moet plassen. In het open landschap was er nergens plek maar hier heb ik keus genoeg. Snel kijk ik om me heen of ik niemand zie en duik achter een dikke boomstam. Dat lucht op! Nu kan ik rustig verder wandelen.

Al vrij snel wordt mijn aandacht getrokken door een donkere vlek in het bos. Als ik stilsta blijkt het een ree te zijn die aan het foerageren is. Wanneer ik rustig wat dichterbij probeer te komen vertrekt hij nog dieper het bos in. Jammer, ik had hem graag nog wat beter willen bekijken.

Trage Tocht Otterlo

ree in bos op de Veluwe

Door de bossen rond Otterlo

De volgende kilometers van de Trage Tocht Otterlo gaan door diverse soorten bos. Nu is alles nog kaal maar het zal niet lang meer duren voor het frisse groen haar intrede doet. Ik wandel over brede zandpaden en tik ook even de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe aan. Hier wandel ik een tijd langs een hoog hek. Toch jammer altijd die hekken in het landschap.

Onderweg houd ik mijn ogen goed open of ik weer een ree kan vinden of misschien wel een wild zwijn. Wroetsporen genoeg, zeker als ik de bossen van de Planken Wambuis in kom. Helaas, geen groot wildlife, wel genoeg vogels vandaag. De specht roffelt op de bomen en diverse vogels zingen hun lied. Het lijkt wel of iedereen de lente in de bol heeft!

Een deel van de Trage Tocht Otterlo loopt parallel met het klompenpad Eeskoterpad. Thuis had ik twijfels of ik die wandelroute zou gaan lopen of de Trage Tocht. Zo te zien zijn ze allebei leuk. Wie weet doe ik die een andere keer.

wandelen in het Roekelse bos de Veluwe

boswandeling Otterlo

bos in de Planken Wambuis bij Otterlo

Wandelroute Otterlo: het stuifzand van het Mosselse Zand

Langzaam aan wordt het zand steeds witter. Loofbomen worden vervangen door naaldbomen. En dan sta ik ineens in de open stuifzandvlakte van het Mosselse Zand. Dit is wel mijn favoriete deel van de wandelroute rond Otterlo. Ik ben gek op die stuifzandvlaktes van de Veluwe.

Terwijl ik door het stuifzand wandel zie ik een paar grote boomstammen liggen. Dat wordt mijn lunchplekje! De jas gaat uit en ik zit prinsheerlijk uit de wind en in de zon. Zo mooi kan het leven zijn! Na een minuut of 20 ruk ik me met moeite los en vervolg mijn wandeling.

wandelroute Mosselse Zand Otterlo

wandelroute Otterlo Mosselse Zand

het Mosselse Zand stuifzandgebied

Dit wordt mijn lunchplek van vandaag!

Wandelen door de Planken Wambuis

Via smalle paden wandel ik rond het Mosselse Zand. Weer een heel andere kant van de Planken Wambuis dan ik de laatste keer zag, toen ik de Trage Tocht Planken Wambuis wandelde. (Aanrader!). Nog een laatste blik op het stuifzand en dan wandel ik verder via het bos. Na een tijd kom ik bij een klein klaphekje en verlaat de Planken Wambuis. Daarna steek ik een weg over en gaat het langzaam aan weer richting Otterlo

wandelpad rond het Mosselse Zand Planken Wambuis
Stuifwallen rond Otterlo en De Zanding

De wandeling gaat opnieuw door een bosgebied. Deze keer het Otterlose bos. Na een tijd kom ik ineens in een diepe "geul" tussen de heuvels terecht. Wat bijzonder, dat had ik niet verwacht. Later lees ik dat deze stuifwal rond 1900 beplant is om de zandverstuiving in het gebied tegen te gaan.  Even later klim ik met een korte maar stevige klim over de wal en kom ik in de meer open vlakte van De Zanding terecht.

Een deel van De Zanding is bebost en recreatiegebied geworden. Er zijn grote stukken heide, kleine zandvlaktes en vrijstaande dennen en berken. Een mooi gebied zo aan de rand van Otterlo waar het heerlijk wandelen is.

stuifwallen De Zanding Otterlo

wandelen Otterlo De Zanding

wandelroute Otterlo De Zanding

Weer richting Otterlo wandelen

Tijdens het wandelen passeer ik één van de vakantieparken die Otterlo rijk is. Hoe heerlijk is het om hier in een huisje te zitten. Vanaf de deur loop je zo de natuur in! Het terras van De Wever, aan de rand van De Zanding, is helaas gesloten. Jammer, want dit is een perfecte plek om even wat te drinken op de wandelroute Otterlo.

Via enkele straten met prachtige panden wandel ik Otterlo weer in. Ik passeer het tegelmuseum Otterlo, dat helaas nu ook nog gesloten is en wandel in één keer door naar de auto. Een heerlijke wandelroute rond Otterlo. Jammer dat alles gesloten is. De koffie ga ik vandaag daarom maar weer bij mijn vader drinken!

indrukwekkende huizen aan de rand van Otterlo

Indrukwekkende huizen in Otterlo. Als ik ooit een miljoen win, dan weet ik het wel!

Trage Tocht Otterlo lente

Nederlands Tegelmuseum Otterlo

Nederlands Tegelmuseum Otterlo, helaas gesloten vandaag.

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Otterlo:

 • Deze wandelroute bij Otterlo is 14 kilometer lang.
 • Startpunt is het centrum van Otterlo.
 • Parkeren doe je (in parkeervakken langs de straat) rond de hervormde kerk, Kerklaan 8 in Otterlo.
 • Let op: een deel is betaald parkeren en een deel gratis!
 • Openbaar vervoer: bushalte Centrum, lijn 105 Arnhem station.
 • Horeca: in het centrum van Otterlo, De Wever (bij De Zanding) en de Houtzagerij, Arnhemseweg 100-102 Otterlo.
 • Tip: wandel de Trage Tocht Otterlo in de herfst voor de mooiste herfstkleuren.
 • Ook leuk: een bezoek aan het Nederlands Tegelmuseum Otterlo.
 • Je volgt de wandelroute Otterlo d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de wandelroute kun je terecht op deze pagina.
 • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.

 

Tip: fijne gids met nog meer Trage Tochten in Gelderland:

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *