wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

Wandelen bij de Overasseltse en Hatertse Vennen

Tijdens een weekend in het Rijk van Nijmegen ontdekten we de prachtige Overasseltse en Hatertse Vennen. Een gebied met rivierduinen, kleine stukken bos en diverse vennen. Goed voor een paar uur wandelen en uitwaaien en uitermate geschikt voor een heerlijke invulling van je (zondag)middag. Wandel je met ons mee?

De Overasseltse en Hatertse Vennen

De Overasseltse en Hatertse Vennen is een redelijk jong gebied dat bestaat uit hoge, droge stuifzandruggen en meerdere vennen. Tot 1900 kende het gebied zijn eigen waterhuishouding, onafhankelijk van het regionale grondwater. Omstreeks 1900 besloten zowel gemeenten als particulieren sloten en greppels te graven om het water af te voeren. Sinds 1964 is het gebied een natuurreservaat en in beheer bij Staatsbosbeheer waarbij de ontwatering gedeeltelijk ongedaan gemaakt is.

In het gebied groeien bijzondere planten als de zonnedauw en veenpluis. Daarnaast kun je er (als je geluk hebt) oog in oog komen te staan met prachtige dieren als dassen, reeën en vossen en kleinere zoogdierensoorten als bunzing, konijn, haas, eekhoorn, wezel, hermelijn en egel. Wandel je aan het eind van een vochtige zomer of in de herfst in de Overasseltse en Hatertse Vennen dan zijn er veel paddenstoelen te vinden.

Overasseltse en Hatertse Vennen paddenstoelen

Het startpunt van onze wandeling

Wij kiezen voor een start bij de parkeerplaats van Diervoort in Wijchen (meer info onderaan het blog). Zo kunnen we gelijk ook nog even een kijkje nemen in de Landwinkel Diervoort. Gelukkig zijn we met de auto want dit soort winkels zijn altijd veel te verleidelijk voor ons. Naast een biologische wijn en bier voor meneer gaat er een lekker stukje kaas voor mevrouw in de tas;)

Omdat we een paar uur de tijd hebben besluiten we de gele wandelroute te doen zodat we het grootste deel van de vennen mee kunnen pikken zonder dat we zelf een route moeten uitstippelen. De wandeling is een kleine 7 kilometer lang en makkelijk te volgen via paaltjes met gele koppen. Af en toe wijken we even kort van de route af om een mooi uitkijkpunt te beklimmen of iets anders leuks te bekijken. Op het overzichtsbord kun je goed zien waar je kunt wandelen, makkelijker kan het niet.

Overasseltse en Hatertse Vennen

 

De Middeleeuwse St. Walrickkapel

Een bijzonder plekje dat je zeker niet mag missen tijdens je wandeling bij de Overasseltse en Hatertse Vennen is de St. Walrickkapel met de zogenoemde koortsboom. Volgens de volksverhalen werd prediker Willibrordus gevangen genomen door de heidense Walrick. Tijdens zijn gevangenschap genas hij de doodzieke dochter van Walrick die zich daarna tot het geloof bekeerde. Walrick stichtte de kapel midden in de toenmalige wildernis en vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden.

Volgens de legende moet je een lapje van de kleding van een zieke aan de lapjesboom of koortsboom binden waarna deze ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt. De plek werd een bedevaartsoord en tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel met zijn boom. Inmiddels is een nieuwe lapjesboom vlakbij de oude eik geplant, waar je beter bij kunt om een lapje in te hangen.

Overasseltse en Hatertse Vennen St Walrick kapel met lapjesboom
De gele route door de Hatertse Vennen

Omdat wij een route volgden kies ik er voor om de rest van het verhaal in plaatjes te vertellen. Onderaan het blog vind je nog wat handige info. Wij vonden het een heerlijke en gevarieerde wandeling die ik zeker kan aanbevelen! Enjoy!

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

 

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

Handig om te weten over de Overasseltse en Hatertse Vennen

  • Er zijn meerdere uitgezette routes in het gebied, maar je kunt ook gewoon vrij wandelen.
  • De kortere natuurbelevingsroute is 3,5 kilometer lang en te volgen via rode paaltjes.
  • De langere Vennenroute is 6,5 kilometer lang en te volgen via gele paaltjes.
  • De rode route komt langs de St. Walrickkapel. Vanaf de gele route moet je een heel klein stukje doorlopen om hem te bekijken. (Aanrader!)
  • Starten met de routes kan op 2 plaatsen. 1-Het Informatiepaneel van Staatsbosbeheer op de parkeerplaats De Diervoort, Staddijk 17, Wijchen.  2-De parkeerplaats bij Restaurant St. Walrick, St. Walrickweg 5, Overasselt.
  • Wil je meer informatie over dit prachtige gebied? Klik dan even door naar de site van Staatsbosbeheer.
  • Wil je de drukte vermijden dan kun je beter niet op zondagmiddag gaan wandelen. (Ik kreeg deze als tip, wij waren er op zaterdag)

Zoek je nog een leuk adres om te overnachten in de buurt van de vennen? Wij sliepen 2 nachten bij Bed and Breakfast Balgoy De Holtsehoek en vonden het een heel bijzondere plek!

wandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

Ben je op zoek naar nog een fraaie wandelroute in de buurt van Nijmegen dan is de N70 Wandelroute echt een aanrader. Lees er alles over in het uitgebreide blog.

Of klik door naar mijn blog met 10 tips voor wandelroutes in alle regio's van Gelderland.

 

Wat is jouw favoriete wandelgebied in het Rijk van Nijmegen?

 

 

Geplaatst in Gelderland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *