Struinroute Moringerwaarden Appeltern

Wandelen langs de Maas bij Appeltern, struinroute Moringerwaarden

Tijdens de wandelcampagne "Ontdek het Gelderse Goud" kom ik op de mooiste plekjes in Gelderland. Appeltern is een plaats waar ik al regelmatig ben geweest om de prachtige Tuinen van Appeltern te bezoeken maar ik wandelde er nog nooit. Een paar uur struinen en wandelen langs de Maas en de Moringerwaarden blijkt een echte aanrader. Kijk zelf maar waarom dat zo is.

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

Het startpunt van de route

Ik start mijn wandeling bij Moeke Mooren. Daar krijg ik een handig boekje waarin 3 wandelroutes staan omschreven. De route die ik uitkies zal mij eerst langs de Moringerwaarden brengen en gaat daarna verder langs de oevers van de Maas om uiteindelijk weer bij Moeke Mooren terug te komen. Een heerlijke wandeling langs het water en wát een prachtige dag heb ik er voor uitgekozen. Het zonnetje straalt boven me en het water schittert aanlokkelijk. Onder het genot van een lekkere kop koffie en een salade op het panoramaterras staar ik uit over het water van recreatiegebied De Gouden Ham. Iets later wandel ik via de parkeerplaats aan de voorkant van Moeke Mooren naar rechts, en ga het terrein af bij de slagbomen.

restairant Moeke Mooren Appeltern

 

Groene paaltjes

Iedere wandeling in het gebied is aangegeven d.m.v. paaltjes met een kop in een eigen kleur. Je kunt kiezen uit rood, blauw of, in mijn geval, groen. Helaas is er nergens een groen paaltje te bekennen maar gelukkig biedt het boekje uitkomst. Het eerste deel van mijn wandeling loopt gelijk met de rode route dus die ga ik vooralsnog volgen. Ik klim een hekje over en sta in de uiterwaarden van de Moringerwaarden waar mijn wandeling begint. Een hek is geen overbodige luxe want het gebied wordt begraasd door een kudde brandrode runderen.

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

Struinen in de Moringerwaarden

Binnen een paar minuten ben ik al verkocht. Vogeltjes fluiten om me heen en het water glinstert aan beide kanten van de smalle strook land waar ik nu op loop. De route slingert zich verder langs het water en elke keer blijft het gebied me verrassen. Er zijn paaltjes om te volgen, maar er is ook ruimte om een beetje af te wijken van de route en even links of rechtsaf te gaan als je iets moois ziet. Dit is wat ik me bij struinen had voorgesteld. Natuur, natuur en nog eens natuur.... Onderweg zie ik enorm veel soorten vlinders, vogels en kikkers die door het gras hoppen op zoek naar een veilig plekje. De runderen zie ik vandaag helaas niet, wel veel koeienvlaaien 😉

struinroute Moringerwaarden

 

Struinroute Moringerwaarden Appeltern

 

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

struinroute Moringerwaarden

 

Langs de Maas

Als ik de Moringerwaarden verlaat buigt de rode route terug naar Moeke Mooren, maar ik loop verder. Ik steek een kleine parkeerplaats over en loop door naar een smalle strook land tussen de Maas en de Gouden ham in. Daar sla ik rechtsaf en start het echte wandelen langs de Maas. In eerste instantie moet ik even wennen aan het lopen over het geasfalteerde fietspad en voelt alles zo "aangelegd' maar al snel ben ik om. De wind ruist door de hoge bomen en het lange gras. Af en toe komt er een boot langs varen of word ik gepasseerd door een fietser. Ik passeer een enkele visser, een gezin dat heerlijk aan de picknick zit maar verder is het heerlijk rustig. Er zijn vandaag niet veel mensen die wandelen langs de Maas.

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

wandelen langs de Maas bij Maasbommel

 

Schipper mag ik overvaren.

Aan het eind van het pad kom ik bij Pontje Ham. Daar mag ik legaal "belletje lellen" om de veerpont op te roepen. Schipper Maarten Schenk werkt al enige jaren met veel plezier op het pontje en wil zelfs wel even voor mij poseren met "zijn" pontje. Wat een heerlijke tijdsbesteding is dat, zeker op zo'n mooie dag als vandaag. Jammer dat de overtocht maar zo kort is. Ik kijk om me heen en ben zowaar even jaloers op de kleine bootjes die ik zie varen, wind in de zeilen en geen zorg in de wereld.....

Pontje Ham Maasbommel

 

Uitzicht vanaf de dijk

Het laatste deel van de route gaat grotendeels over een dijk en ik voer het wandeltempo op. Aan de rechterkant heb ik uitzicht over de Gouden ham. Ik passeer een grote plezierhaven en een serie gave vakantiehuisjes aan het water. Iets verderop kom ik langs de oude korenmolen en wat kleinere uiterwaarden. Eerlijk gezegd ben ik wat minder fan van dit deel van de route, maar het is nodig om het rondje compleet te maken en nog steeds geen straf op deze zonnige dag!

wandelen langs de Maas bij Appeltern

 

uiterwaarden Gouden ham

 

De tuinen van Appeltern

Het was heerlijk wandelen langs de Maas en ik heb nog een paar uur over. Tijd genoeg om een bezoek te brengen aan mijn favoriete tuinen. Ik was er al regelmatig om wat tuininspiratie op te doen maar sprak er ook weleens af met een vriendin. De tuinen van Appeltern liggen verscholen in het landschap tussen 2 brede sloten en vervelen mij nooit. Er zijn diverse modeltuinen met heerlijke zitjes waar je kunt genieten van iets lekkers in de natuurlijke omgeving. Omdat ik vandaag alleen ben besluit ik de fluistertour mee te nemen. Zo kan ik af en toe naar wat achtergrond informatie luisteren terwijl ik door de tuinen loop. De tijd vliegt, zoals gewoonlijk, voorbij en al snel constateer ik dat het tegen sluitingstijd is. tevreden stap ik in de auto, dromend van mijn eigen paradijsje aan het water!

Tuinen van Appeltern

 

Tuinen van Appeltern

 

Tuinen van Appeltern

 

Tuinen van Appeltern

 

Tuinen van Appeltern

Benieuwd welke vogel hier nestelt 😉

 

Handig om te weten over wandelen langs de Maas

  • Ik startte mijn wandeling bij Moeke Mooren. Zij hebben een boekje voor je waar de wandelroutes instaan en een heerlijk panoramaterras om te relaxen voor of na je wandeling.
  • De lengte van de routes varieert van 5 tot 13 kilometer. Mijn route was 9 kilometer lang.
  • Bij de langere routes steek je onderweg over met een pontje. De kortere (rode) struinroute in de Moringerwaarden gaat helemaal over land.
  • Parkeren van de auto kan gratis op het grote parkeerterrein voor het restaurant.
  • Onderweg steek je één keer over met Pontje Ham. Houd er rekening mee dat deze niet het hele jaar vaart. Meer info over het pontje vind je hier.
  • Deze wandeling kun je perfect combineren met een bezoek aan de Tuinen van Appeltern. Het is slechts een kleine 10 minuten rijden tussen beide locaties.
  • De tuinen zijn van maart t/m november geopend en je betaalt een toegangsprijs. Klik voor meer informatie door naar de eigen site

Ben je op zoek naar nog meer wandelinspiratie? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina met alle routes.

Geplaatst in Gelderland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *