Renkums Beekdal mooiste wandelingen 2019

Wandelen door het Renkums Beekdal; het Hartensepad.

Op een heerlijke zonnige winterdag wandelde ik het 14 kilometer lange klompenpad Hartensepad. Deze prachtige route gaat door de bossen van Oranje Nassau Oord, landgoed Quadenoord, het Renkums Beekdal en de uiterwaarden bij Renkum. Wandel je met me mee?

Startpunt bij Oranje Nassau Oord

Het Renkums Beekdal was jarenlang mijn uitvalsbasis voor een kort ommetje toen ik in Gelderland woonde. De laatste jaren is het gebied steeds natuurlijker geworden en maakte industrie plaats voor natuur.

Het Hartense klompenpad begint officieel iets verderop maar ik start met wandelen bij Oranje Nassau Oord in Wageningen, waar ik net een bezoek aan mijn moeder heb gebracht. De auto staat veilig geparkeerd en na mijn bezoek loop ik direct vanuit de voordeur de bossen in en pik daar de route op. Lekker makkelijk.

Het eerste deel van de route gaat dwars door de bossen en onderweg passeer ik diverse boswallen. Deze werden aangelegd om wild en vee tegen te houden of als grensmarkering. De zon schijnt volop en al snel krijg ik het lekker warm en gaat de jas open. Zo is de winter wel leuk!

wandelen bij Oranje Nassau Oord Wageningen

bos bij Oranje Nassau Oord Renkum

Wandelen met de klompenpaden app

Thuis heb ik de klompenpaden app op mijn telefoon gezet. In principe is dit bij deze route door het Renkums Beekdal niet nodig want de bewegwijzering is prima. Nergens twijfel, overal staan de bordjes met de rode klompen en de aanlooproutes staan aangegeven via oranje klompen.

Het leuke van de app (die je gewoon gratis kunt downloaden), is dat hij je erop attendeert als er wat bijzonders te zien is. Zo krijg je onderweg wat meer informatie over de plekken waar je langsloopt maar ook waar je de route in kunt korten en de aanlooproutes naar parkeerplaatsen en andere wandelroutes.

Nieuwe natuur en oude sprengenbeken in het Renkums Beekdal

Niet veel later loop ik het bos uit en kom in een wat meer open landschap. Een gebied dat totaal op de schop ging en waar een prachtig stuk natuur ontstond. Tot 2014 blokkeerde de industrie hier de ontwikkeling van een natuurlijke verbinding tussen de Veluwe en Nederrijn. Gebouwen werden verplaatst en vervuilde grond opgeruimd. Zo kunnen diersoorten als edelherten en dassen maar ook insecten en reptielen van de droge zandgronden van de Veluwe naar de uiterwaarden trekken. Wat mooi om het eindelijk eens "af" te kunnen zien. Laat die herten maar komen!

Ik wandel verder langs de Oliemolenbeek, één van de vele beken die het Renkums Beekdal rijk is. Deze sprengenbeken zijn door de mens uitgegraven en leverden energie voor diverse molens in het gebied. Samen vormen ze een bijzonder landschap waarbij gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke hoogteverschil in de Veluwe. Uiteindelijk eindigt alles in de uiterwaarden aan de andere kant van Renkum waar ik later nog langs zal wandelen.

→Tip: in het Renkums Beekdal kun je ook de bosuil spotten. Lees hier meer over bosuilen in Nederland.

oude beuken langs het Renkums Beekdal

De koninklijke zwemvijver.

Aan de overkant van het dal staan de laatste huizen van het dorp Renkum. Daarna gaat het verder tussen kleine haagjes door richting landgoed Everwijnsgoed en de bosvijver. Koning Willen III kwam hier graag zwemmen als hij in Oranje Nassau Oord verbleef (met eigen kleedhokje en duikplank), tegenwoordig is het een zwemparadijs honden en kikkers.

Op het volgende deel van de route wisselen bos en open stukken elkaar af. De oude bomen weerspiegelen in de beekjes en het zonlicht speelt met de bomen en zet het landschap in een gouden gloed. Wat een heerlijke dag voor een mooie wandeling!

zwemvijver koning Willem III Oranje Nassau Oord Renkum

wandeling Quadenoord en Renkums Beekdal

 
Het Paradijs van het Renkums Beekdal

Op de helft van de wandeling kom ik bij "Het Paradijs". Een waterrijk gebied vol natte weilanden met randjes bos, oude boomstronken en stromend water. Het Renkums Beekdal is een waar paradijs voor vogels en ook de ringslang voelt zich in dit deel thuis. Ik tuur in het water of ik er toevallig één zie zwemmen maar helaas laat hij zich niet zien vandaag. Maar goed, ook zonder slang is het prachtig.

De Afrikaanse beeldentuin van landgoed Quadenoord sla ik over want het is vroeg donker in deze tijd van het jaar en de tijd vliegt voorbij. Even later wandel ik langs de natuurcamping, die nu gesloten is maar volgens mij een heel mooi plekje om te staan in het seizoen.

sprengen en oude beuk bij Renkum

paarden van manege Quadenoord Renkum

wandeling door Renkums Beekdal

Wandelen door bekend terrein

Het volgend deel van de wandelroute gaat langs de grote open vlakte van het Renkums Beekdal en langs het informatiecentrum. De oude beukenbomen hebben bijna al hun bladeren laten vallen en er zijn nog meer wandelaars die genieten van deze fijne dag.

Hier begint een voor mij bekend gebied waar ik in het weekend regelmatig een rondje liep. Nu wandel ik verder langs de rand van het dorp, de huizen aan de Beukenlaan en Onder de Bomen en de schaatsbaan die nu nog stil en open is.

schapen in het Renkums Beekdal

Door de uiterwaarden

Op het laatste deel van de route trekt het helaas dicht en is het gelijk een heel stuk frisser.Via een een saai stuk langs de provinciale weg en de fabriek van Parenco bereik ik de uiterwaarden van Renkum. Hier klim ik een hekje over en wandel tussen de koeien en knotwilgen een rondje tot ik weer bij de provinciale weg kom.

Daarna is het nog een kort stuk tot de parkeerplaats van Oranje Nassau Oord waar ik tevreden mijn modderige wandelschoenen verruil voor een paar gympen. Net op tijd voor het vallen van de duisternis, op naar mijn vader!

uiterwaarden langs de Nederrijn bij Renkum

 

Handig om te weten over wandelen door het Renkums Beekdal

 • Het Hartensepad is 14 kilometer lang. Wie dat te lang vindt kan de route afkorten tot 6 of 9 kilometer.
 • Mijn route begint bij Oranje Nassau Oord, Kortenburg 4, Wageningen. Hier kun je ook gewoon vrij wandelen.
 • Officieel startpunt van de route is bij het Informatiecentrum Renkums Beekdal aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170 Renkum of restaurant Campman, Hartenseweg 23 Renkum.
 • Vanuit het informatiecentrum starten meerdere routes door het Renkums Beekdal.
 • Ook kun je deelnemen aan groepswandelingen. Klik hier voor meer informatie over fietsen en wandelen in Renkum.
 • Horeca: bij het informatiecentrum, Grand Café Oranje Nassau Oord, Restaurant Campman, beeldentuin Quadenoord.
 • Parkeren kan makkelijk op alle startpunten.
 • Wie er met het O.V. komt stapt uit op de bushalte Bokkedijk in Renkum (vanaf treinstation Arnhem) of de halte aan de Waterweg in Renkum (vanaf treinstation Wolfheze)
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen, paden kunnen nat en modderig zijn.
 • Bij hoog water kunnen de uiterwaarden bij Renkum onbegaanbaar zijn en wandel je een stuk langs de drukke weg. In dat geval zou ik persoonlijk de route afkorten bij het Renkums Beekdal en de laatste lus overslaan.
 • Alle informatie over het Hartensepad vind je op de pagina van klompenpaden.

Tip: mooie wandelgids van de klompenpaden

 

Geplaatst in Europa, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  • Ik ben gek op het Renkums Beekdal. Toen ik in de buurt woonde wandelde ik er regelmatig zomaar een rondje. Het Hartensepad is een mooie uitgestippelde route. Of je de bosuil ziet is natuurlijk altijd een verrassing, maar houd je ogen open bij holle oude bomen! Veel plezier met wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *