Bergwandelen in Nederland de N70 wandelroute

N70 wandelroute: wandelen Berg en Dal

Wandelen bij Berg en Dal. De N70 wandelroute is enorm gevarieerd met behoorlijke hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Al jarenlang is deze route dé favoriet van wandelaars en natuurliefhebbers en ook wij zijn fan geworden. Waarom het een echte aanrader is laat ik je graag zien in dit blog.

N70 wandelroute

N70 wandelroute

N70 wandelroute Gelderland

De N70 wandelroute bij Berg en Dal.

Het ontstaan van de N70 wandelroute gaat terug tot het jaar 1970. Een jaar waarin er extra aandacht werd besteed aan natuurbescherming en er veel routes werden ontwikkeld. Van al die routes is de N70 wandelroute de enige nog overgeblevene en na al die jaren wordt het gebied nog altijd druk bezocht.

De totale route is 16 kilometer lang en op diverse plaatsen te starten. Het officiële startpunt is bij restaurant 't Spijker in Beek-Ubbergen maar wij begonnen het wandelen in Berg en Dal bij het Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

N70 wandelroute




Hoogteverschillen op de N70 wandelroute

Eén van de bijzondere dingen aan de N70 wandelroute vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst 8 bergen, met namen als de Sterrenberg, Boterberg en Duivelsberg. Onderweg kom je door bossen, langs weides en door schilderachtige lanen. Op diverse plekken heb je een fenomenaal uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder en het Oliemolendal. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en Oosterbeek zien liggen.

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

Het ontstaan van het gevarieerde landschap bij Berg en Dal

Het gebied rondom Berg en Dal is verdeeld in 2 compleet verschillende landschappen. In het zuiden een heuvellandschap, bestaande uit met bossen begroeide heuvels die wel tot 90 meter boven het NAP uitkomen. Ten noorden hiervan vind je een uitgestrekt polderlandschap met op de achtergrond de rivier de Waal. Dit alles is ontstaan in de ijstijd onder invloed van een grote gletsjer waarbij "Puin"werd opgeschoven en achterbleef.

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

Tamme kastanjes rapen op de N70 wandelroute.

Tijdens het wandelen kom je door uitgestrekte beuken- en eikenbossen maar er zijn ook prachtige lindelanen. Rondom de Duivelsberg stikt het van de tamme kastanjes. Mocht je net als ik een fan van kastanjes zijn vergeet dan niet in de herfst een zakje mee te nemen om kastanjes in te verzamelen.

Als je geluk hebt kom je tijdens het wandelen Truffie tegen! Ook hij is ook een enorme liefhebber van tamme kastanjes en gaat graag aan de wandel met baasje Ada. Zou de herfst ook zijn favoriete tijdstip van het jaar zijn? Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen over dit minivarken dat niet zo mini meer is, Truffie heeft een eigen website én Facebook pagina.

Truffie en Ada

Wandelen Berg en Dal; de N70 is een ultieme herfst wandel route.

Hoewel de N70 wandelroute in ieder seizoen mooi is, vind ik het persoonlijk dé ultieme herfstroute. Kies, net als wij, een fraaie dag waar wolken en zon elkaar afwisselen. Liefst met een klein briesje erbij en voila.... Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen, gekleurde blaadjes dwarrelen door de lucht, de grond is bezaaid met eikels en kastanjes en overal vind je de meest prachtige paddenstoelen.

Jij hoeft alleen nog maar te wandelen, je ogen goed de kost te geven en te genieten! Veel plezier!

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute paddenstoelen

 

Wandelen Berg en Dal  Gelders Landschap

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute paddenstoelen

 

Wandelen berg en Dal de N70 wandelroute

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

wandelen Berg en Dal de N70 wandelroute

Handig om te weten over de N70 en wandelen bij Berg en Dal.

  • De totale N70 wandelroute is 16 kilometer lang en is een rondwandeling.
  • De route is makkelijk te volgen en wordt aangegeven door paaltjes met groene koppen of groene banden op lantaarnpalen.
  • Wil je de wandeling inkorten dan kan dat door in Beek-Ubbergen te kiezen voor de oostelijke of westelijke helft.  Via het dorp is er dan een korte doorsteek.
  • Er zijn 6 verschillende startpunten van de route waaronder Berg en Dal. Op iedere plek kun je de auto parkeren.
  • Kom je met het OV? Dan is het mogelijk om te starten bij de bushalte van lijn 58 op de kruising van de Rijksstraatweg en de N325. (Startpunt 3)
  • De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden en goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
  • Onderweg ga je diverse keren een flink stuk omhoog en omlaag. Enige wandelconditie is dus aan te bevelen als je hem helemaal wilt lopen.
  • Horeca is er genoeg onderweg, maar helaas is niet alles open. Zo stonden wij op vrijdag bij Tante Koosje voor een dichte deur terwijl op de site stond dat ze open waren. Gelukkig waren er genoeg andere opties voor ons kopje koffie.
  • Heb je interesse in een routeboekje? Bij de VVV (van o.a. Nijmegen en Beek-Ubbergen)kun je een brochure krijgen met de wandeling, routekaart en meer info over de omgeving.  Je hebt het boekje niet per se nodig, maar het is een mooie aanvulling.

Wil je meer weten over deze, en nog meer fijne wandelroutes in het Rijk van Nijmegen? Kijk dan op de eigen pagina van het gebied voor alle informatie!

Meer wandeltips voor de omgeving van Berg en Dal en Nijmegen:

Geplaatst in Gelderland, herfstwandeling, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

7 reacties

  1. Dag Ivonne,

    Het was inderdaad een hele mooie, maar ook best wel een zware wandeling.
    Het fijne was dat we aan ons hotel konden inpikken en dus geen extra verplaatsingen moesten maken.
    Bedankt voor de tip die je gaf vis de mail en voor de mooie uitleg in je blog.

    Groetjes, Evert

  2. Dag Ivonne,

    Mooi verslag van een volgens mij heel mooie wandeling! Voor Provincie Gelderland zijn wij (KuiperCompagnons en Urban Synergy) momenteel bezig met het opstellen van een gebiedsgids voor zonne-energie. In deze gids beschrijven we de variatie aan landschapstypen die Gelderland rijk is. Bij elk landschapstype plaatsen we een karakteristieke foto. In mijn zoektocht naar geschikte foto’s kwam ik bij uw blog terecht. Zouden wij uw foto(‘s) hiervoor mogen gebruiken? Het gaat om de bovenste twee foto’s en eventueel de onderste van dit blog. Het document waar we de foto(‘s) in op zouden nemen is een publicatie van de GEA-tafel (Gelders Energie Akkoord) in opdracht van Provincie Gelderland. We zijn benieuwd en horen graag van u, alvast hartelijk dank!

    Met vriendelijke groet,

    Jolanda de Jong, landschapsontwerper van Urban Synergy

  3. Hallo Ivonne,
    Afgelopen zomer hebben mijn broers en ik deze N70 wandeltocht gelopen. We zagen dit verslag en hadden al eens vaker van deze route gehoord.
    Het is inderdaad een hele mooie wandeling waarbij het af en toe goed kijken is om het groene paaltje niet over het hoofd te zien.
    We hebben enorm genoten van de uitzichten en de slingerpaadjes. In de herfst gaan we de route tegenovergesteld lopen en genieten van de herfst.
    Tot de volgende keer.
    Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *