De Trage Tocht Oosterbeek is 13 kilometer lang en begint op station Oosterbeek. Een gevarieerde wandeling met lichte hoogteverschillen waarbij je regelmatig geniet van het mooie uitzicht. Daarnaast kom je ook nog langs bijzondere historische plekken zoals het Airbornemuseum en de Airborne Begraafplaats. Een fijne wandeling in elk jaargetijde maar op haar mooist in het voorjaar, de zomer en herfst.
Wandelen rond Oosterbeek
Oosterbeek is een prachtig groen dorp in de buurt van Arnhem, Gelderland met diverse landgoederen en parken. Met de uiterwaarden en de Nederrijn aan de ene, en de beboste stuwwal aan de andere zijde kun je er eindeloos wandelen.
Het bijzondere is dat ik in al die jaren die ik in Gelderland woonde eigenlijk bijna nooit bij Oosterbeek wandelde. Tijd om daar verandering in aan te brengen denk ik thuis wanneer ik op zoek ga naar een mooie wandeling in de buurt van mijn vader. Mijn oog valt op de Trage Tocht Oosterbeek, die lijkt me wel mooi voor deze ochtend.
Het startpunt van de Trage Tocht Oosterbeek
De Trage Tocht Oosterbeek is slechts één van de vele wandelingen die je in deze gevarieerde omgeving kunt maken. (Er is zelfs nóg een Trage Tocht die start bij station Oosterbeek). Het treinstation is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Het fijne is dat je hier zowel met de trein als met de auto makkelijk kunt komen. Het station ligt namelijk aan de rand van Oosterbeek en er is genoeg plek om te parkeren.
Nadat we de auto hebben neergezet beginnen we direct te lopen. Het eerste deel van de wandelroute gaat langs de rand van Oosterbeek, parallel aan het spoor. Door een straat die ik goed ken en waar ik vaak fietste op weg naar de markt of supermarkt. Met statige huizen zoals je ze veel ziet in Oosterbeek. Een stuk verderop is tegenwoordig een grote wei met scharrelvarkens maar helaas zitten ze nog allemaal in het grote hok verstopt. Niet veel later buigen we af, verlaten de weg en duiken de Bilderbergbossen in.
Tip: Op deze pagina vind je al onze favoriete Trage Tochten in één handig overzicht.
Het Airbornemuseum
Via een smalle strook bos wandelen we naar de andere zijde van Oosterbeek. Hier bereiken we het Airbornemuseum. Een aanrader voor wie er meer wil leren over de slag om Arnhem en het oorlogsverleden van Gelderland. Vandaag wandelen we gelijk door en steken via park Hartenstein door naar Landgoed de 'Hemelse Berg'. Onderweg genieten we van de oude lanen met de grote beukenbomen, de zonnebloemen en de met bomen omzoomde weides. Het is bijzonder om te bedenken dat ik hier nog nooit geweest ben. Ik ontdek nu al zo veel nieuwe dingen!
Landgoed de Hemelse berg
Op Landgoed de Hemelse Berg wandelen we langs een diepliggende sprengenbeek. We beginnen boven en wandelen daarna pal langs de beek voor we nog een keer naar boven klimmen. In het water spelen wat kinderen met hun opa en oma. Heerlijk verkoelend op zo'n warme ochtend.
Al snel verschijnen de uiterwaarden van de Nederrijn in ons blikveld. De route gaat nu over een oud kerkpad aan de rand van het dorp. Regelmatig heb ik gedroomd over een woning in dit deel van Oosterbeek maar tot nu toe bleef het alleen bij dromen. Voor we de uiterwaarden inwandelen kopen we een pond kersen bij het kleine kraampje dat langs de weg staat. Die zullen straks prima smaken tijdens onze eerste pauze.
Richting de Oosterbeekse uiterwaarden
Gewapend met een zak kersen gaan we richting de uiterwaarden. We passeren de kleine kerk en wandelen over een grindpad met knotwilgen naar camping Oosterbeekse Rijnoever. Een camping die pal aan het water staat maar zo in de zomervakantie wel een beetje druk. Iets verder vinden we de stilte van de natuur weer terug.
We wandelen over kleine grasdijkjes en langs bloemenranden tot we een mooi plekje zien voor onze eerste pauze. De boterhammen smaken prima en de grote rode kersen gaan er in als zoete koek. Terwijl wij lunchen komt er regelmatig een plezierbootje voorbij gevaren of rijdt er een trein over de nabijgelegen spoorbrug.
Dwars door de Rosandepolder, een onbekend stukje Oosterbeek
Het is verleidelijk om lekker te blijven zitten maar we hebben nog een afspraak dus wandelen we verder. Door ruige graslanden vol bloemen en over een klein paadje onder het spoor. Zo mooi om te zien hoe vlak bij grote steden als Arnhem er zo veel natuur in de buurt is.
Even later komen we bij de grote plas van de Rosandepolder. Ook weer zo'n plek waar ik nog nooit geweest ben en die me verrast. Op deze mooie dag liggen er enkele mensen op het strandje, er wordt gezwommen en er ligt zelfs een kleine zeilboot aangemeerd. Wat jammer dat we onze zwemkleding niet meegenomen hebben want het water ziet er heel aanlokkelijk uit. Die Oosterbekers boffen maar!
De glooiende heuvels rond Oosterbeek
Nadat we de Rosandepolder verlaten hebben wandelen we via de akkers weer richting de drukkere Utrechtseweg die we oversteken. Het landschap is glooiend en we kunnen ver kijken. Voor ons lopen twee mannen heerlijk te keuvelen terwijl ze rustig wandelen en genieten. Daarna slaan zij af richting het dorp en maakt de Trage Tocht Oosterbeek nog een mooie extra lus ten noorden van Oosterbeek.
Langzaam aan klimmen we weer naar boven, de stuwwal op. Opnieuw wandelen we tussen indrukwekkende beuken ditmaal die van landgoed Mariëndaal. Daarna gaat het verder tussen de akkers van Landgoed Boschveld. Even dwalen we van de route af wanneer we in de verte een oorlogsmonument zien niet beseffende dat er iets verderop nog een bijzondere plek op ons wacht.
De Airborne Begraafplaats
De Trage Tocht Oosterbeek heeft nog één mooie verrassing in petto voor de wandelaars. De route komt namelijk pal langs de bijzondere Airborne Begraafplaats Hier vind je meer dan 1600 oorlogsgraven van alle soldaten die stierven tijdens operatie Market Garden in september 1944 en de gevechten die er op volgden. Een plek waar je stil van wordt en waar elk jaar een herdenking wordt gehouden als eerbetoon en herinnering aan deze strijders en hun strijd.
"Their name liveth for evermore" staat er op de grote gedenksteen bij de ingang van de begraafplaats. Een bijzondere plek om onze wandeling mee af te sluiten. We zijn er nog stil van als we niet veel later weer bij het station van Oosterbeek staan.
Handig om te weten over de Trage Tocht Oosterbeek:
- De route is 13 kilometer lang en gaat veel over onverharde paden.
- Startpunt van de Trage Tocht Oosterbeek is het centraal station Oosterbeek, hier kun je ook gratis parkeren
- Horeca: bij het Airborne museum, camping de Oosterbeekse Rijnoever (april-okt) en iets van de route af in Oosterbeek.
- Honden mogen mee, maar moeten soms aangelijnd zijn.
- Je volgt de Trage Tocht Oosterbeek d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
- Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
- Tip: Vergeet op een warme dag zeker niet je zwemkleding en bandhanddoek mee te nemen. In de Rosandepolder kun je namelijk goed en redelijk rustig zwemmen, zelfs in de zomervakantie!
Nog meer mooie wandelingen in de buurt van Oosterbeek
Naast de Trage Tocht Oosterbeek zijn er nog heel veel andere mooie routes in de omgeving van Oosterbeek. Dit zijn mijn tips:
- Het Hartensepad door het Renkums Beekdal bij Renkum (14 kilometer)
- De rode paaltjesroute door landgoed Duno vanaf kasteel Doorwerth. (5 kilometer)
- Wandelroute langs de Wodanseiken en over de Wolfhezer heide (5 kilometer).
- Het Harsloërpad door het buitengebied van Wageningen (13 kilometer).
Tip: een fijne wandelgids met nog meer Trage Tochten in Gelderland: