Bij op appelbloesem langs de Appeldijk bij Beesd

Trage Tocht Mariënwaerdt; rondwandeling en bloesem op de Appeldijk

De Appeldijk is slechts één van de mooie plekjes op de Trage Tocht Marienwaerdt. Deze mooie rondwandeling van 12 kilometer bij Beesd in Gelderland is een echte lentewandeling. De route gaat over Landgoed Marienwaerdt en de Appeldijk langs de Linge. Mooi in elk jaargetijde maar op haar mooist wanneer de appelbomen op de Appeldijk vol bloesem staan, de natuur ontwaakt en de bloemen bloeien. Wandel je met me mee?

Wandelen bij Landgoed Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een historisch familielandgoed vlakbij het plaatsje Beesd in de Betuwe. Het landgoed is ruim 900 hectare groot en biedt plaats aan een evenementen- en vergaderlocatie, je kunt er trouwen, een hapje eten en ook overnachten. Op het landgoed staan diverse hoogstam fruitbomen en er is een moestuin waarvan je de producten in Landgoedwinkel Heerlijkheid Marienwaerdt kunt kopen.

Vanaf de gratis parkeerplaats bij Restaurant de Stapelbakker vertrekken meerdere wandelroutes van diverse afstanden die te volgen zijn via gekleurde paaltjes. Ook de Trage Tocht Mariënwaerdt start vanaf de parkeerplaats met een kleine aanlooproute vanaf station Beesd.

→Ook erg mooi: de oranje wandeling bij Borgloon in de fruitstreek van België, Haspengouw.

De Trage Tocht Mariënwaerdt

Op zoek naar een niet al te lange mooie lente en bloesemwandeling valt mijn oog op de Trage Tocht Mariënwaerdt. Ik ben gek op Trage Tochten en met haar 9 kilometer is deze wandeling voor mij een ideale stop op weg naar mijn vader. Ik vertrek niet te laat en parkeer mijn auto tegen 10 uur op de parkeerplaats bij de Stapelbakker. Op deze zondagochtend is het nog lekker rustig, dat zal straks wel anders zijn. Een kleine pitstop, wandelschoenen aan en gaan!

Tip: Wandelen in Utrecht, 15 rondwandelingen in de provincie Utrecht:

Een frisse start

De zon verstopt zich nog achter de wolken en er staat een straf windje waardoor het nog wat fris is wanneer ik aan mijn wandeling begin. Officieel begint de Trage Tocht Mariënwaerdt met een stuk over een laan met walnotenbomen maar ik wandel hem andersom. Zo wandel ik eerst wat meer door het open boerenlandschap en langs de spoorlijn en bewaar ik het mooiste deel van de route voor het laatst. Als het goed is zal straks de zon door gaan breken en de bloesem op de Appeldijk op haar mooist laten uitkomen.

De eerste kilometers heb ik er een lekker tempo inzitten. Af en toe stop ik om een foto te maken of even om me heen te kijken naar alles wat groeit en bloeit. Na een tijd breekt voorzichtig aan het zonnetje door en kan de jas uit. Lekker!

Trage Tocht Mariënwaerdt en Appeldijk wandelroute bij Beesd

Een frisse start van de Trage Tocht Mariënwaerdt

Bloesem wandelroute Landgoed Marienwaerdt en Appeldijk

Ook op Landgoed Marienwaerdt bloeit volop

Steeds mooier

Brede zandpaden gaan over in kleinere graspaadjes en mijn wandeling wordt steeds mooier. Ik ben even vergeten dat ik in de buurt van het spoor loop tot er achter het struikgewas een trein langskomt. Echt storen doet het niet, hij is fluisterstil en zo weer voorbij.

Ik luister naar de geluiden van de vogels die lekker actief zijn op deze mooie lenteochtend. In het water naast het wandelpad zwemmen eenden en een enkel waterhoentje. Rond de bloeiende bloemen fladderen diverse soorten vlinders. Mooi om te zien hoe de natuur ontwaakt, daar geniet ik altijd zo van. Weg met die winter!

Wandelpad en coulisselandschap op Trage Tocht Mariënwaerdt

Wandelpad en coulisselandschap op Trage Tocht Mariënwaerdt

Lentewandeling Landgoed Mariënwaerdt Beesd

Lentewandeling Landgoed Mariënwaerdt Beesd

Trage Tocht Mariënwaerdt rondwandeling Beesd

Richting de Appeldijk en de Linge

Na ongeveer een uur wandelen buigt de Trage Tocht Mariënwaerdt af en wandel je richting de Linge. Onderweg kom ik steeds vaker wandelaars tegen. Met de hond maar ook vaak in een groep, gezellig keuvelend en net als ik genietend van het ontluikend groen.

Aan het eind van de lange bomenlaan spot ik de eerste ooievaar van dit jaar die hoog op zijn nest over het landschap uitkijkt. Daarna is het tijd voor de Appeldijk tussen Beesd en Geldermalsen waar de bloesem van de appel voor een mooi kleurenspektakel zorgt.

Ooievaar op nest in de Betuwe

Huis met blauwe regen bij Lingedijk

Dit dit mooie huis met blauwe regen staat vlakbij de Appeldijk

Wandelen op de Appeldijk langs de Linge

Het volgend deel van de wandeling gaat langere tijd over de Appeldijk langs de Linge. De Appeldijk bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een echt hoogtepunt tijdens de bloesemperiode. Het is echt enorm mooi nu alle appelbomen langs de dijk in bloei staan. Het enige jammere is dat je de dijk deelt met fietsers en het eerste stukje met auto's. Gelukkig maar dat ik op tijd begonnen ben want op zondagmiddag zal het vast druk zijn op de Appeldijk.

Wanneer bloeit de bloesem op de Appeldijk in de Betuwe?

De appel is de laatste van alle fruitbomen die bloeit en vandaag is de bloei van de appelbloesem nog nét niet op haar hoogtepunt. Een paar jaar geleden fietste ik met Frank ook al eens over de Appeldijk rond 24 april en toen was er nog een stuk minder bloesem in bloei. De bloesem is vroeg dit jaar en ik wandel hier op een goed moment. Veel later had het niet moeten zijn dit jaar.

Ben je ook gek op de bloesem? De Appeldijk is normaal gesproken op haar mooist rond eind april. Het exacte tijdstip waarop de bloesem van de fruitbomen in de Betuwe bloeit hangt af van de weersomstandigheden. In 2024 was het warm en bloeide de appelbloesem al half april!

Bloesem in de appelbomen op de Appeldijk bij Geldermalsen

Wandelaars op de Appeldijk met bloesem

Wandelaars op de Appeldijk genieten van de bloesem

Bloesem, bloesem en nog eens bloesem...

Ik ben gek op de bloeiende bloesem van de fruitbomen. Vorige week wandelde ik met Frank nog een mooie bloesemroute bij Mesch en maakte ik een bloesemwandeling in de Belgische Haspengouw. En ook vandaag is het weer een feestje op de Appeldijk. Over dit kleine stukje van de route doe ik in verhouding het langst.

De mooie appelbloesem gaat nooit vervelen en ik geniet van de zachte kleuren en het warme zonlicht. De bijen zoemen vlijtig tussen de bloemen en zijn druk bezig om de nectar in de appelbloesem op te speuren. De poten geel van het stuifmeel niet wetend dat ze meewerken om de lekkere Betuwse appels te laten groeien.

Mijn camera maakt overuren. De bloesem op de Appeldijk is weer zo fotogeniek dat ik me met moeite los kan rukken. Ik heb natuurlijk wel een afspraak met mijn vader straks en nog een stuk te wandelen.

Appelbloesem langs de Linge bij Beesd

Prachtig toch die appelbloesem?

Bij op appelbloesem langs de Appeldijk bij Beesd

Bij op appelbloesem langs de Appeldijk bij Beesd

Roze witte appelbloesem met bij Appeldijk Betuwe

Uien in het bos?

Langzaam aan verdwijnt de Appeldijk uit mijn blikveld. Spijtig, maar het volgend deel van de Trage Tocht Mariënwaerdt is ook weer erg mooi.Nog een laatste blik op de Linge waar een tweetal jonge vissers lekker relaxed aan de waterkant zit, fietsen op de grond. Daarna gaat de wandeling een stuk bos waar het verdacht veel naar uien ruikt. Het is de Allium die de bodem van het bos wit kleurt en een lichte uiengeur verspreidt.

Trage Tocht Mariënwaerdt vissers langs de Linge

Vissers langs de Linge

Allium uienplant met witte bloem in bos Landgoed Mariënwaerdt

Ruik je de uiengeur van de Allium al?

Duiventil op Landgoed Mariënwaerdt Beesd

Op Landgoed Mariënwaerdt kom je regelmatig een duiventil tegen

Het laatste deel van de Trage Tocht

Omdat er zo veel te kijken is op deze Trage Tocht ben ik ongemerkt toch al bij het laatste deel van de wandeling aangekomen. Een paar mooie paadjes tussen de bomen, een rustig fietspad en een graspad tussen de notenbomen en dan sta ik weer op de parkeerplaats.

Op de parkeerplaats is het filerijden en het restaurant zit aardig vol. Ik ben blij dat ik naar mijn vader ga en daar een lekker bakkie krijg. De Trage Tocht Mariënwaerdt is een mooie route en ideaal als je niet te ver wilt wandelen en toch veel moois wilt zien.

Lente wandeling de Trage Tocht Mariënwaerdt

Wandelen in de Betuwe

Wandelen langs notenbomen op Landgoed Mariënwaerdt Betuwe

Wandelen langs de notenbomen op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Handig om te weten over de Trage Tocht Mariënwaerdt en de Appeldijk

 • De route is 12 kilometer lang en voor 70 procent onverhard.
 • Startpunt is de parkeerplaats bij restaurant de Stapelbakker, Oude Waag 21 Beesd.
 • Kom je met de auto, dan kun je gratis parkeren op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.
 • Kom je met het ov? Dan start je met een kleine aanlooproute vanaf station Beesd.
 • Beste tijd voor deze route? De lente, wanneer de appelbloesem op de Appeldijk bloeit rond april.
 • Tip: wandel deze Trage Tocht in de ochtend of op een doordeweekse dag i.v.m. de drukte.
 • Horeca: Pannenkoekenhuis De Stapelbakker aan het startpunt.
 • Honden mogen mee op de Trage Tocht Mariënwaerdt mits aangelijnd.
 • Op de paden kan het soms flink modderig zijn na regen.
 • Je volgt de Trage Tocht Waalwijk d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
 • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.

Meer Trage Tochten wandelen? Je vind al mijn tips en uitgeschreven Trage Tochten op deze pagina!

Geplaatst in Europa, Gelderland, Nederland, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *