Het Rosandepad is een prachtig Klompenpad rond Oosterbeek. Tijdens deze 13 kilometer lange wandelroute wandel je dwars door de uiterwaarden en diverse landgoederen met heuvelachtige bossen en snelstromende beken. Naast prachtige landschappen krijg je op deze wandeling ook een kijkje in de geschiedenis van de slag om Arnhem.
Waar is het Rosandepad?
Het Rosandepad Klompenpad start bij het Airborne Museum in Oosterbeek waar je ook de auto kunt parkeren. Een alternatieve startplaats is het centraal station van Oosterbeek. Ik wandelde de route met vriendin Marina en wij begonnen bij het Airborne Museum. Wandel je met ons mee?
→Ook mooi in de buurt: Klompenpad Molenbeeksepad (17 kilometer) en Klompenpad Dorenweertsepad (13 km)
Wandelen over de Hemelse Berg
Het Airborne Museum staat aan de rand van Landgoed Hemelse Berg. Een mooie plek om onze wandeling te beginnen. We wandelen over met grote beuken en naaldbomen omzoomde bospaadjes door een glooiend landschap. Het is jammer dat alles nog een beetje kaal is op dit moment want met groene blaadjes of in de herfst is het echt prachtig wandelen hier. De zon schijnt en al snel krijgen we het lekker warm en kan de jas uit.
Tip: wil je meer leren over de slag om Arnhem? Bezoek dan het Airborne Museum voor of na het wandelen.
Het Airborne monument Oosterbeek ligt tegenover het museum
Een man met vier armen, een cactus......waar denk jij aan als je deze boom ziet?
Wandelen over de Arnhemse stuwwal
De Hemelse berg vloeit naadloos over in Landgoed Oorsprong, een mooi en gevarieerd gebied met bossen, akkers en waterpartijen. Het Rosandepad gaat door het laagste deel van dit landgoed dat verdeeld is in een hoog- en een laag liggend gebied. Wie hier gaat wandelen krijgt te maken met hoogteverschillen en dat maakt het landschap voor mij altijd nét een beetje spannender.
Eén van de leukste plekjes van deze wandeling vind ik die waar de laagliggende sprengenbeek in kleine watervalletjes naar beneden komt. Als het warm weer is een fijne plek voor kinderen om wat te spelen, vandaag heerlijk stil. Zo stil dat je alleen het kletteren van het water en de vogels hoort. De wandelroute gaat over een klein paadje achter het klaterende water door, een mooi speels element en altijd leuk.
Hoor je het klaterende water?
Een sprookjeswereld op het Rosandepad
We vervolgen onze weg over de kleine bospaadjes, slingerend langs vijvers, kleine waterpartijen en akkers. De bomen mogen dan nog wat kaal zijn maar de grond is het allerminst. Er bloeien gele paardenbloemen, paarse dovenetel en vooral heel veel witte bosanemoontjes. Tapijten van witte bloemen die ons wandelpad markeren en een kleine sprookjeswereld langs het Rosandepad geschapen hebben.
Dikke tapijten witte bosanemonen langs het Rosandepad
Richting de uiterwaarden
Al snel verschijnen de uiterwaarden van de Nederrijn in ons blikveld en stoppen we even om op een bankje te zitten en ons brood op te eten. Achter ons bevinden zich, verstopt in het groen, de laatste huizen van Oosterbeek, wat een prachtige plek om te wonen! Ik ben best een beetje jaloers maar zo genieten we ook.
De route gaat verder via een oud kerkpad aan de rand van het dorp. Een pad dat ik goed ken maar dat altijd even mooi is. Het zicht op de lager gelegen uiterwaarden en het kleine kerkje zorgen voor een mooi panorama en de vrolijk fladderende vlinders maken het plaatje compleet.
Het eerste oranjetipje van 2022!
In dit huisje zou ik best wel willen wonen! Jij?
De oude kerk van Oosterbeek
De oude kerk van Oosterbeek aan de Benedendorpseweg is één van de oudste kerken van Nederland en een echte blikvanger langs het Rosandepad. Stoer gelegen op een hoge plek zie je hem al van ver af boven het landschap uitsteken. Het Rosandepad gaat pal langs de kerk en daarna verder de uiterwaarden in richting de Rosandepolder. Wanneer je omkijkt tijdens het wandelen blijft de kerk nog lang het landschap bepalen.
Een echte blikvanger op het Rosandepad Klompenpad
Wandelen door uiterwaarden en Rosandepolder
Het volgende deel van het Rosandepad kan soms flink modderig zijn en zelfs onbegaanbaar bij hoog water. Vandaag is het echter droog en kunnen we de hele route wandelen. Al wandelend passeren we de leuke camping aan de oevers van het water en daarna draaien we af richting de Rosandepolder. Het pad gaat onder het spoor door en over kleine dijkjes langs het water. Op één van de eerste warme dagen van het jaar hebben de liefhebbers de oevers van de plas weer gevonden en zitten te keuvelen aan de waterkant.
Dalen en stijgen op het Rosandepad
Net als op veel andere wandelroutes in de omgeving van Oosterbeek stijgen en dalen we ook op het Klompenpad Rosandepad regelmatig. Via een lang pad door de akkers dalen we af richting de doorgaande Utrechtseweg die we oversteken. Aan de overkant wacht ons Landgoed Mariëndaal, één van mijn persoonlijke favoriete landgoederen in de omgeving van Oosterbeek. Bij een klein wandelbankje besluiten we nog even een stop te maken en gaat de thermoskan open voor een lekker kopje verse thee.
Landgoed Mariëndaal
Historisch Landgoed Mariëndaal wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Vrijwel direct wandelen we via een spoortunnel het bosachtige landschap in waar we langzaam weer naar boven klimmen, de stuwwal op. De dikke beuken langs de wandelpaden zijn nog kaal maar het zal niet lang meer duren of het verse groene blad zal alles een prachtig aanzicht geven.
Natuurlijk komt het Rosandepad ook langs de Bedstee, het groenste monument van Arnhem. Hier gingen de rijke dames wandelen afgeschermd van de zon en nieuwsgierige blikken van mannen. Best bijzonder dat ik nog nooit van dit bijzondere plekje gehoord had en er sinds het laatste jaar nu al diverse keren door of langs gewandeld heb.
Via de theekoepel wandelen we een extra lus. Er is gewerkt in het bos en het pad is één groot, gapend bandenspoor vol water en modder. We zijn blij wanneer we dit stuk weer achter ons gelaten hebben en via de akkers richting het kleine oorlogsmonument wandelen.
De Bedstede in Landgoed Mariëndaal, groen monument op het Rosandepad
Langs de Airbornebegraafplaats
De route van het Klompenpad Rosandepad komt pal langs de bijzondere Airborne Begraafplaats Een plek waar je stil van wordt en waar je zeker even van de route af moet wijken om alles op je in te laten werken. Op de begraafplaats vind je meer dan 1600 oorlogsgraven van alle soldaten die stierven tijdens operatie Market Garden in september 1944 en de gevechten die er op volgden. Elk jaar wordt hier een herdenking gehouden als eerbetoon en herinnering aan deze strijders en hun strijd in de Slag om Arnhem.
Het perfecte eind aan een fijne wandeldag
Na het verlaten van de begraafplaats wandelen we via de buitenwijken en langs het spoor weer richting het centrum van Oosterbeek. Aan het eind van de middag staat de zon pal op het Raadhuisplein en daarom besluiten we hier een gezellig terras op te zoeken. Nog wat kletsen en genieten van de weldadige warmte, kopje koffie met wat lekkers....
Daarna wandelen we via Park Hartenstein weer richting het Airborne Museum waar we afscheid nemen. Marina gaat naar huis, ik naar mijn vader in Wolfheze. Perfecte dag, fijne wandeling!
Handig om te weten over het Rosandepad bij Oosterbeek:
- De totale afstand van het Rosandepad Klompenpad is 13 kilometer.
- De route wordt aangeduid met bordjes met een donkerrode klomp.
- Startpunt van de wandeling: Airborne Museum, Utrechtseweg 232, Oosterbeek.
- Kom je met de auto dan kun je parkeren bij het museum of het Station Oosterbeek.
- Liever met het OV? Start het Rosandepad dan vanaf treinstation van Oosterbeek.
- Schoenen waarop je lekker wandelt zijn voldoende voor deze wandeling.
- Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
- Horeca: Bij het museum, diverse in Oosterbeek, onderweg bij Hoeve Klein Mariëndaal en Camping Oosterbeeks Rijnoever.
- Alle informatie over het mooiste klompenpad vind je op deze pagina.
- Of download de speciale klompenpad app om de route te volgen en voor leuke weetjes onderweg!
- Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina.
Heel erg mooi klompenpad maar niet doen als het veel regent. Op diverse plekken één grote modderpoel.