Planken Wambuis wandelroute bord wild zwijn

De Trage Tocht Planken Wambuis wandelroute op de Veluwe

Op zoek naar een mooie wandeling in de buurt van Ede stuitte ik op de Trage Tocht Planken Wambuis wandelroute. Hier wandel je over brede beukenlanen, langs glooiende heidevelden, uitgestrekte vlaktes en met bos begroeide stuifduinen. De Planken Wambuis heeft alles in huis wat de Veluwe te bieden heeft. Tijdens het wandelen kun je zo maar het wilde zwijn, het edelhert, de ree of de zwarte specht tegen het lijf lopen.

De Planken Wambuis

De Planken Wambuis is een groot en weids natuurgebied tussen Arnhem en Ede. Tijdens een wandeling of fietstocht kom je diverse soorten landschappen tegen en juist die gevarieerdheid maakt het gebied zo enorm mooi. Van glooiende heidevelden tot stuifduinen, open grasvlaktes en oude eiken- en beukenbossen.

Luister naar de roep van een raaf en hoor het getik van de spechten in de bossen. Let goed op sporen van groter wild als de das, het wilde zwijn, edelhert en de ree. Tijdens het wandelen kun je zo maar oog in oog staan met één van deze iconen van het Nederlands wildlife. Of boek een safari met de boswachter en ga op zoek naar de big 5 van de Planken Wambuis. In de bronstijd van de edelherten is de Planken Wambuis één groot open lucht theater.

Startpunt van de Trage Tocht Planken Wambuis

Op een heerlijk zonnige winterdag parkeer ik de auto bij de parkeerplaats tegenover restaurant de Planken Wambuis. De route van de Trage Tocht heb ik thuis al in Maps.me gezet dus kan ik gelijk op pad. Ik kijk even verlekkerd naar het welkomstbord met het wilde zwijn erop. Die zou ik graag willen tegenkomen vandaag!

Nadat ik een groot wildrooster ben gepasseerd gaat de route rechtsaf het bos in. Het is heerlijk stil op deze doordeweekse dag waardoor ik volop kan genieten van de vele vogels. Wanneer ik een voor mij onbekende roep hoor blijf ik staan en zie een vogel op me afkomen, in een vreemd soort glijdende hobbelbeweging. Het blijkt een zwarte specht die er na het landen vrolijk op los timmert in de kruin van een grote beuk. En het is niet de enige van vandaag. In dit eerste deel van de Planken Wambuis wandelroute hoor ik ze volop, zien doe ik ze niet meer.

oude boomstam in Planken Wambuis

beukenlaan Planken Wambuis wandelroute

De brede beukenlanen van de Planken Wambuis

Al vrij snel bereik ik één van de grote beukenlanen die de Planken Wambuis rijk is. Een overblijfsel van de tijd dat dit deel een landgoed was. Er is druk gewerkt in het bos en het pad is doortrokken met diepe modderige sporen. Vanaf een hoog gelegen uitkijkpunt tuur ik over de open vlakte in de hoop één van de grotere inwoners te spotten. Ik raak even aan de klets met twee andere wandelaars. "Wat is het heerlijk hé, heb je al wat moois gezien?"

En uitgestrekte vlaktes

Ik verlaat het bos en wandel verder over een grassig pad tussen de open velden. Via een klein klaphekje kom ik in een terrein met wat meer heide en solitaire beuken. Hier begint het stiltegebied waar het wildlife zich terug kan trekken.

De wandelroute volgt een zandpad aan de rand van het stiltegebied en gaat dwars door de heide naar een volgende beukenlaan. Hier ervaar je goed de grootsheid van de Planken Wambuis en krijg je het ultieme Veluwe gevoel. Het doet me wel denken aan delen van de Hoge Veluwe waar het ook zo mooi wandelen is. Aangekomen bij de grote beukenlaan volg ik deze een tijd en wandel verder door het bos.

Lees hier nog meer tips voor mooie wandelroutes op de Veluwe

op de Planken Wambuis Ede

 Tocht Planken Wambuis

klaphekje Planken Wambuis

oude beukenlaan op Planken Wambuis wandelroute

Leven op de Planken Wambuis

Het volgende deel van de Planken Wambuis wandelroute gaat over brede zandpaden door naaldbos en langs de glooiende heideheuvels. Het is volop genieten van het zonnetje en ik stel me voor hoe de bijtjes en vlinders hier in de zomermaanden de boel opvrolijken. Nu staan er een aantal paarden en wat runderen die zorgen voor de natuurlijke begrazing. Na het passeren van Boerderij de Mossel gaat het weer langzaam aan terug richting de parkeerplaats.

Ik zie volop wroetsporen van wilde zwijnen en diverse hoefafdrukken in de modder maar de eigenaars van deze sporen blijven vandaag verstopt, jammer. Maar goed, ook zonder dat is het een prachtige wandelroute en nog een mooie reden om een keer terug te komen!

De laatste kilometers

Het laatste deel van de Trage Tocht Planken Wambuis gaat door een mooi stuk bos en stuifzand heuvels. Ik blijf goed om me heen kijken en sta diverse keren stil als ik geritsel of gekraak hoor....Daarna wandel ik via de brede beukenlaan weer terug naar de parkeerplaats. Het is 4 uur en er staan nog geen files. Een mooie tijd om naar huis terug te rijden.

paard op de heide

runderen op Planken Wambuis

heide bij Ede

pad langs heide bij Ede

bospad Planken Wambuis

 

Handig om te weten over de Planken Wambuis wandelroute

 • De Trage Tocht Planken wambuis is 14 kilometer lang en gaat 100% over onverharde paden.
 • De route is als GPS bestand te downloaden of op papier uit te printen.
 • Bij regenachtig weer kan het op plekken flink modderig zijn. Goede wandelschoenen worden aanbevolen.
 • Startpunt is Restaurant Planken Wambuis aan de Verlengde Arnhemseweg 146, Ede.
 • Alternatieve startroute: parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A, Otterlo
 • Kom je met het openbaar vervoer, pak dan buslijn 105 van en naar Arnhem CS en stap uit op de Oud Reemsterweg.
 • Heb je een verrekijker? Neem die dan mee en speur onderweg naar vogels en groter wild.
 • Horeca. Bij het startpunt Restaurant Planken Wambuis en onderweg Theeschenkerij Mossel.
 • Klik door voor meer informatie, routebeschrijving en GPS (tegen betaling) van de Trage Tocht Planken Wambuis.
 • Is deze route te lang voor je? Wandel dan de gele Planken Wambuis wandelroute. Deze start ook bij de parkeerplaats tegenover het restaurant en is 8 kilometer lang.
 • Te kort? Kies dan voor de Eindeloze Veluwetocht en ga 3 dagen met de boswachter wandelen door de wildernis van de Veluwe.

 

Nog meer wandeltips?

Klik dan zeker even door naar de wandelen in Nederland Pagina. Hier vind je al mijn tips per provincie.

Geplaatst in Gelderland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *