N70 wandelroute

N70 wandelroute, wandelen in het rijk van Nijmegen

Op een fijne dag in de herfst liep ik met Frank de N70 wandelroute in het rijk van Nijmegen. Een enorm gevarieerde route met behoorlijke hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Al jarenlang is de route geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers en ook wij zijn fan geworden. Waarom het een echte aanrader is laat ik je graag zien in dit blog.

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute Gelderland

 

De N70 wandelroute

Het ontstaan van de N70 wandelroute gaat terug tot het jaar 1970. Een jaar waarin er extra aandacht werd besteed aan natuurbescherming en er veel routes werden ontwikkeld. Van al die routes is de N70 wandelroute de enige nog overgeblevene en na al die jaren wordt het gebied nog altijd druk bezocht.

De totale route is 16 kilometer lang en op diverse plaatsen te starten. Het officiële startpunt is bij restaurant 't Spijker in Beek-Ubbergen maar wij begonnen bij het Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal.

N70 wandelroute

 

Hoogteverschillen

Eén van de bijzondere dingen aan de N70 wandelroute vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst 8 bergen, met namen als de Sterrenberg, Boterberg en Duivelsberg. Onderweg kom je door bossen, langs weides en door schilderachtige lanen. Op diverse plekken heb je een fenomenaal uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder en het Oliemolendal. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en Oosterbeek zien liggen.

N70 wandelrote uitzicht op de Oijpolder

 

Het ontstaan van het gevarieerde landschap

Het gebied rondom Beek-Ubbergen is verdeeld in 2 compleet verschillende landschappen. In het zuiden een heuvellandschap, bestaande uit met bossen begroeide heuvels die wel tot 90 meter boven het NAP uitkomen. Ten noorden hiervan vind je een uitgestrekt polderlandschap met op de achtergrond de rivier de Waal. Dit alles is ontstaan in de ijstijd onder invloed van een grote gletsjer waarbij "Puin"werd opgeschoven en achterbleef.

wandelen bij Nijmegen

 

wandelen in bos bij Nijmegen

Tamme kastanjes

Tijdens het wandelen kom je door uitgestrekte beuken- en eikenbossen maar er zijn ook prachtige lindelanen. Rondom de Duivelsberg stikt het van de tamme kastanjes. Mocht je net als ik een fan van kastanjes zijn vergeet dan niet in de herfst een zakje mee te nemen om kastanjes in te verzamelen.

 

Als je geluk hebt kom je tijdens het wandelen Truffie tegen! Ook hij is ook een enorme liefhebber van tamme kastanjes en gaat graag aan de wandel met baasje Ada. Zou de herfst ook zijn favoriete tijdstip van het jaar zijn? Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen over dit minivarken dat niet zo mini meer is, Truffie heeft een eigen website én Facebook pagina.

Truffie N70 wandelroute

 

Truffie en Ada

 

De ultieme herfstwandeling

Hoewel de N70 wandelroute in ieder seizoen mooi is, vind ik het persoonlijk dé ultieme herfstroute. Kies, net als wij, een fraaie dag waar wolken en zon elkaar afwisselen. Liefst met een klein briesje erbij en voila.... Ht zonlicht wordt gefilterd door de bomen, gekleurde blaadjes dwarrelen door de lucht, de grond is bezaaid met eikels en kastanjes en overal vind je de meest prachtige paddenstoelen.

Jij hoeft alleen nog maar te wandelen, je ogen goed de kost te geven en te genieten! Veel plezier!

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute uitzichtspunt

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute lindelaan

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute paddenstoelen

 

N70 wandelroute Gelders Landschap

 

N70 wandelroute paddenstoelen

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute paddenstoelen

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

N70 wandelroute

 

Handig om te weten over de N70 wandelroute

 • De totale route is 16 kilometer lang en is een rondwandeling.
 • De route is makkelijk te volgen en wordt aangegeven door paaltjes met groene koppen of groene banden op lantaarnpalen.
 • Wil je de wandeling inkorten dan kan dat door in Beek-Ubbergen te kiezen voor de oostelijke of westelijke helft.  Via het dorp is er dan een korte doorsteek.
 • Er zijn 6 verschillende startpunten van de route. Op iedere plek kun je de auto parkeren
 • Kom je met het OV? Dan is het mogelijk om te starten bij de bushalte van lijn 58 op de kruising van de Rijksstraatweg en de N325. (Startpunt 3)
 • De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden en goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
 • Onderweg ga je diverse keren een flink stuk omhoog en omlaag. Enige wandelconditie is dus aan te bevelen als je hem helemaal wilt lopen.
 • Horeca is er genoeg onderweg, maar helaas is niet alles open. Zo stonden wij op vrijdag bij Tante Koosje voor een dichte deur terwijl op de site stond dat ze open waren. Gelukkig waren er genoeg andere opties voor ons kopje koffie.
 • Heb je interesse in een routeboekje? Bij de VVV (van o.a. Nijmegen en Beek-Ubbergen)kun je een brochure krijgen met de wandeling, routekaart en meer info over de omgeving.  Je hebt het boekje niet per se nodig, maar het is een mooie aanvulling.

Wil je meer weten over deze, en nog meer fijne wandelroutes in het Rijk van Nijmegen? Kijk dan op de eigen pagina van het gebied voor alle informatie!

Vond je dit een mooie wandeling? Dan vind je de Trage tocht bij Rheden ook zeker de moeite waard. Lees alles over deze fraaie herfstwandeling in het uitgebreide blog.

Zoek je nog meer wandelinspiratie? Klik dan even door naar mijn speciale wandelpagina.

2 reacties

 1. Dag Ivonne,

  Het was inderdaad een hele mooie, maar ook best wel een zware wandeling.
  Het fijne was dat we aan ons hotel konden inpikken en dus geen extra verplaatsingen moesten maken.
  Bedankt voor de tip die je gaf vis de mail en voor de mooie uitleg in je blog.

  Groetjes, Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.