boom eet verkeersbord op

Klompenpad Molenbeeksepad; wandeling rond Wolfheze

Klompenpad Molenbeeksepad wordt regelmatig getipt als één van de mooiste wandelroutes bij Wolfheze. Ik ging aan de wandel in mijn eigen oude woonomgeving en ontdekte waarom deze wandeling rond Wolfheze zo populair is. Wie deze 17 kilometer lange route wandelt wordt zeker niet teleurgesteld. Wandel je met me mee?

Klompenpad Molenbeeksepad, wandeling bij Wolfheze

Het Klompenpad Molenbeeksepad start bij station Wolfheze. Een wandeling door bos en beekdalen, over heivelden en langs historische plaatsen. De totale wandelroute is 17 kilometer lang maar ook af te korten tot een kortere lus van 9 kilometer. Kanttekening daarbij is dat je dan het in mijn ogen mooiste deel van de wandelroute bij Wolfheze mist; het Heelsums Beekdal, Laag Wolfheze en de Wolfhezerheide met de vennen.

Ik wandelde de route begin maart en kan je deze gevarieerde wandeling aanbevelen in elk jaargetijde. Praktische tips over het Klompenpad Molenbeeksepad vind je onderaan het blog.

Tip: onze favoriete Klompenpaden vind je op de speciale pagina.

Station Wolfheze startpunt wandeling Klompenpad Molenbeeksepad

Station Wolfheze is het startpunt van Klompenpad Molenbeeksepad

Op een stralende winterdag......

zoek ik een mooie lange wandelroute in de buurt van mijn vader. Het Klompenpad Molenbeeksepad staat al lang op mijn verlanglijst. Deze route combineert diverse van voor mij bekende natuurgebieden tot één lange wandeling. Perfect voor een dag als deze. Nadat ik mijn auto bij station Wolfheze heb geparkeerd steek ik het spoor over en wandel door een klein straatje richting de rand van het dorp.

Ineens duikt voor mij een bekend gezicht op. Het is oud collega Christien, wat leuk! Nadat we een tijd hebben staan kletsen is het tijd om verder te gaan want ik heb nog een aantal uur wandelen voor de boeg. Ik verlaat Wolfheze via de Duitse Kampweg. Deze dankt zijn naam aan het feit dat er in de eerste wereldoorlog een interneringskamp voor krijgsgevangenen stond. Tegenwoordig staan er de meest prachtige villa's waar ik graag in zou willen wonen. Als je de foto ziet snap je vast wel waarom.

Rietgedekte villa Duitse Kampweg Wolfheze

boom eet verkeersbord op

Wandelen tussen dorp en spoor

Niet ver buiten het dorp sla ik linksaf en wandel even later via een klaphekje dwars door de nieuw natuur van de Reijerskamp. Het is genieten in de zon en al snel gaat mijn jas uit en de zonnebril op. Niet veel later kom ik weer bij het spoor dat ik een tijd volg via een bospad. Rechts van mij liggen de villa's van Reijerskamp en Fletcher Hotel De Buunderkamp dat prachtig in het bos verstopt ligt.

Aan het eind van een bospad steek ik het spoor over om aan de overkant gelijk weer een klein bospaadje in te wandelen. Ik bevind me nu op de Renkumse Heide, één van vele heidegebieden die je tegenkomt op Klompenpad Molenbeeksepad.

De wandeling gaat verder via brede, met bos omzoomde zandpaden. Alles is nu nog wat kaal en de heide bloeit natuurlijk niet maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de warmte van de zon en het fluiten van de vogels. Ik geniet.

klaphekje Reijerskamp Wolfheze wandelroute

bospad tijdens wandeling bij Wolfheze

Wandelpad Renkumse Heide

Lunch op een wandelbankje

Nadat het bos verlaten heb wandel ik over een lang pad op de rand van bos en akkers. Aan het eind van het pad staat een bankje, perfect om mijn brood op te eten. Ik zit prinsheerlijk in het zonnetje en luister naar de vogelgeluiden om me heen. Af en toe passeert er een wandelaar die ook geniet van deze prachtige dag.

Met mijn tweede boterham in de hand wandel ik verder en al snel duikt het pad het bos weer in. Ik volg de routebordjes van het Molenbeeksepad maar wanneer ik een kant op ga die ik niet verwacht kijk ik voor alle zekerheid even op de app. Zonder dat ik er erg in had ben ik op de verkorte route terecht gekomen en wandel ik weer richting Wolfheze. Eenmaal terug bij het laatste paaltje blijkt inderdaad dat je hier moet kiezen. Gelukkig ken ik de regio want anders had ik behoorlijk fout kunnen lopen.

Onderweg kom ik nog regelmatig een omgevallen boom tegen, stilte na de storm van een paar dagen geleden.

wandelen bij Quadenoord Wolfheze

Omgevallen boom in bos bij Wolfheze

Wandelen op landgoed Quadenoord

Het volgend deel van het Molenbeeksepad gaat over landgoed Quadenoord dat ik binnenkom via een brede, met beuken omzoomde laan. Ik wandel langs de beeldentuin (met horeca), de mooie natuurcamping waar ik nog steeds een nacht wil slapen met ons campertje en veel weides met paarden.

De wandelroute gaat met een grote boog rond de manege van Quadenoord en door het Renkums Beekdal. In het stille water worden de bomen prachtig weerspiegeld. Hoe gaaf moet het zijn om hier je huis of bedrijf te kunnen hebben midden in de bossen.

oude beuken op Landgoed Quadenoord Renkum aan Klompenpad Molenbeeksepad

paard op Landgoed Quadenoord Renkum

Wandelroute Klompenpad Molenbeeksepad

weerspiegeling bomen in het water van het Renkums Beekdal Klompenpad Molenbeeksepad
Deel 2 van Klompenpad Molenbeeksepad

Na het verlaten van Landgoed Quadenoord begin ik aan het tweede deel van het klompenpad. Dwars tegen de wind in die af en toe nog best fris is maar het is natuurlijk ook nog winter. Je zou het bijna vergeten met die blauwe lucht en de zon op je lijf.

Op de Nieuwe Renkumse heide is het druk met wandelaars. Een eenzame sperwer is op zoek naar een lekker hapje, af en toe biddend en dan weer in duikvlucht naar beneden. Ook in de kleine volkstuintjes aan de rand van Renkum wordt al hard gewerkt en op de golfbaan wordt menig balletje geslagen. Ik laat de horeca voor wat het is want straks staat de koffie klaar in Wolfheze.

wandelen bij Renkum

Nieuwe Renkumse Heide

routebord Klompenpad Molenbeeksepad op Nieuwe Renkumse heide

volkstuintjes bij Renkum

witte crocussen

Wandelaars op Klopenpad Molenbeeksepad

Verrassingen op het Klompenpad Molenbeeksepad

Aan het eind van de golfbaan is het even zoeken want de routebordjes lijken te ontbreken. En ik ben niet de enige, ook twee wandelende vriendinnen zijn zoekende maar met de app komen we eruit.

Na het verlaten van Renkum is het even doorbijten wanneer de route langs de milieustraat van Renkum en onder de A50 door gaat. Gelukkig is het maar een kort stukje en daarna sta je weer snel in de natuur. Tot mijn grote verbazing blijkt er naast het Renkums Beekdal ook nog een Heelsums Beekdal te zijn. Laat ik dat in al die jaren nou nog nooit geweten hebben. Het Molenbeeksepad wordt steeds mooier!

Wandelen door Heelsums Beekdal

Wandelen door Heelsums Beekdal

Heelsums Beekdal

Ivonne van Myfootprints

Dwars door de Wolfhezerheide

Na het beekdal kom je op de Wolfhezerheide. Dit gebied is al jaren één van onze favorieten om te wandelen wanneer de heide in bloei staat of op zonnige winterdagen. Het Molenbeeksepad verrast ook hier met een route dwars door de heide, langs vennetjes, sprengen en over diverse kleine houten brugjes. Wie had dat gedacht. Hier ga ik een volgende keer zeker met Frank wandelen!

Liever een korte wandelroute? Wandel dan deze route langs de heide en Wodanseiken.

Wandelen over de Wolfhezerheide

vlonderbrug en beek op Wolfhezerheide

ven op Wolfhezerheide

Samen verder wandelen

Aan het eind van de Wolfhezerheide kom ik opnieuw de dames tegen en we besluiten het laatste deel samen te wandelen. We steken de A50 over met een pad naast de wildoversteek maar helaas is het even stil aan de andere kant van de afscheiding. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn geweest wanneer er net een ree overgestoken was.

Via de Doorwertsche Heide wandelen we richting De Gelderse Roos, het voormalig Psychiatrisch Ziekenhuis Wolfheze. Onderweg staan we stil bij de oorlogsmonumenten op de begraafplaats uit de 2e wereldoorlog. Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen en de vogels fluiten. Wat een bijzondere plek zo midden in het bos.

 

Monument september 1944 begraafplaats Wolfheze

Monument september 1944

Begraafplaats in bos bij ziekenhuis Wolfheze

Over het terrein van De Gelderse Roos in Wolfheze

Het laatste deel van de wandeling gaat over het terrein van De Gelderse Roos. In het verleden kwam ik met mijn schoolklassen regelmatig bij de kleine bibliotheek aan de rand van het terrein maar verder kwam ik nog nooit. We wandelen langs een oude toren en het kleine kerkje en dan gaan we langzaam aan naar de ingang.

Al kletsend komen we uiteindelijk weer bij Station Wolfheze waar het een gezellige drukte is op het plein en terras. Nadat we afscheid hebben genomen wandel ik naar de auto en dan is het nog een klein stukje naar mijn vader. Wat een heerlijke wandeling.

watertoren op terrein ziekenhuis Wolfheze Gelderse Roos

kleine kerkje op terrein psychiatrisch ziekenhuis Wolfheze

Handig om te weten over Klompenpad Molenbeeksepad bij Wolfheze:

 • De totale route is 17 kilometer, af te korten tot een kortere wandeling van 9 kilometer.
 • Startpunt van het Molenbeeksepad is het treinstation van Wolfheze.
 • Parkeren kun je (gratis) bij het station.
 • Alternatief startpunt is het informatiecentrum van het Renkums Beekdal. (korte aanlooproute)
 • Honden mogen helaas niet mee op deze wandeling.
 • De route wordt bewegwijzerd via bordjes met blauwe klompen en de naam Molenbeeksepad.
 • Ik wandelde via de Klompenpad App en er is ook een brochure van de wandeling te koop.
 • Horeca onderweg, stationswinkel en restaurant de Tijd bij het startpunt, Eethuys Airborne, Beeldentuin Quadenoord, Gran Café golfclub Heelsum.
 • Het Molenbeeksepad is te combineren met het Hartensepad, het Kreelsepad, het Nederrijnsepad of het Dorenweertsepad.
 • Informatie, route en gps van het Molenbeeksepad vind je op deze pagina.

 

Tip: een mooie gids van de Klompenpaden:

Geplaatst in Europa, Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

4 reacties

 1. Via Instagram kwam ik op dit enthousiast geschreven blog uit, voor mij was het meteen een aanleiding om met de wandelschoenen richting Klompenpad Molenbeeksepad te trekken.

  Het was geweldig weer, eindelijk dat lentegevoel, en de mooie afwisselende route deed de rest, een echte aanrader is deze mooie wandeling!

  Nogmaals dank voor het enthousiasme want daardoor heb ik heerlijk 3 uurtjes gewandeld vandaag.

 2. Wat een ontzettend mooie route! Heel gevarieerd en afwisselend. Wij zijn wel vaker in deze omgeving geweest, maar het Molenbeeksepad heeft ons op heel veel nieuwe paden gebracht. We hebben echt genoten, ook mede dankzij het heerlijke weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *