het Harsloërpad

Het Harsloërpad; wandelen in het buitengebied van Wageningen

Op een mooie dag in het voorjaar besloten we een bezoek aan mijn ouders te combineren met een fijne wandeling. Zoekend naar een leuke route kwamen we de omschrijving van het Harsloërpad tegen. We gingen puur af op de beschrijving en het bleek een fijne wandeling. Een rondje langs beken, door stegen en over boerenland in het buitengebied van Bennekom en Wageningen. Wandel je met ons mee?

harsloërpad bij Wageningen

Klompenpaden

Het Harsloërpad is één van de vele klompenpaden die Nederland rijk is. Klompenpaden zijn routes die dwars door het boerenlandschap lopen en die te volgen zijn via klompjes. Deze zijn terug te vinden op het startpaneel, de bewegwijzering en de folder.

Het leuke is dat je regelmatig over een stuk privé grond mag lopen waardoor stukken natuur met elkaar verbonden worden.. Struinen door het weiland in plaats van er omheen, kleine doorsteekjes en regelmatig een gezellig boerenerf waar je wat kunt eten of drinken. (Per route anders). Op dit moment zijn de paden alleen nog maar in de provincies Utrecht en Gelderland te vinden, maar van mij mogen ze het overal gaan ontwikkelen!

Zoals ze zo mooi op de site zeggen; Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het startpunt van de wandeling

We parkeren de auto en beginnen gelijk met wandelen. Koffie drinken doen we straks bij mijn ouders. Van internet hebben we de route uitgeprint en kijken nog even op het bord. De wandeling is aangegeven met groene klompjes en makkelijk te volgen. Je kunt de route twee kanten uitlopen, wij gaan rechtsom en lopen de Harsloweg in. Het eerste deel van de wandeling gaat over een brede zandweg, vervolgens duiken we een klein wandelpaadje op tussen de bomen. Rechts van ons het fietspad. Daarna wandelen we over het fietspad langs een doorgaande route. We zijn nog niet helemaal enthousiast, maar wat niet is kan nog komen.

harsloërpad Wageningen

harsloërpad Bennekom

harsloërpad klompenpad Bennekom

harsloërpad

Bunkers en boerenpaden

Gelukkig verlaat de route redelijk snel de doorgaande weg. We passeren een oude bunker en een paar afgelegen boerderijen. Niet veel later komen we bij het vogelrijke gebied van de Hooilanden. Overal om ons heen zien we vogels. Op diverse plekken staan stokjes in het weiland om de nesten van de kieviten af te schermen tegen het maaien. Als ze vinden dat we te dichtbij komen worden er met luide stemverheffing capriolen uitgehaald om ons af te leiden.

Wat is het genieten, jammer dat we geen verrekijker meegenomen hebben. Ik moet gelijk aan vriendin Miriam denken die verwoed vogelaar is. Waar wij worstelen met namen van al die weidevogels tovert zij ze altijd zo tevoorschijn.  Zo heb ik net nog even op Google opgezocht dat dit (volgens mij) een grutto is. (correct me if I'm wrong 😉 ).

harsloërpad

harsloërpad

harsloërpad

harsloërpad

grutto op het harsloërpad

Genieten!

Nadat we de Hooilanden uitgelopen zijn steken we een weg en het water van de oude trekvaart de Grift over. De route van het Harsloërpad volgt vanaf hier de Grift. We vinden een mooie plek om onze lunch op te eten.  Terwijl we zitten wordt verderop een klein roeibootje te later gelaten en springen de kinderen enthousiast in het water. Fietsers passeren ons op het naastgelegen fietspad. Echt zo'n heerlijke dag dat iedereen geniet van het buiten zijn.

→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.

het Harsloërpad

het Harsloërpad

Langs de Grift

Over het fietspad wandelen we lange tijd langs het water. Kikkers kwaken, er zwemmen waterhoentjes met jongen al piepend langs de waterkant. Als we bij een kleine sluis komen steken we het water weer over. Overal zien we kleine libellen en waterjuffers.

het Harsloërpad de Grift

het Harsloërpad de Grift

het Harsloërpad waterhoentje met jongen

het Harsloërpad

het Harsloërpad kikker

Bloemenweides en slootjes

Het laatste deel van de route gaan weer tussen de weilanden door en passeert menig slootje. In de verte zien we de skyline van Wageningen liggen. Het  Harsloërpad loopt vlak langs de campus van de Wageningse Universiteit. Als verrassing komen we langs een kleurrijke weide vol paarse en gele bloemen. Heel verleidelijk om doorheen te lopen, maar het bordje zegt duidelijk dat de wandelroute rechtsaf gaat en niet rechtdoor.... Daarna is het niet ver meer en kunnen we met een tevreden gevoel weer in de auto stappen. Op naar de koffie!

het Harsloërpad

het Harsloërpad

het Harsloërpad

Handig om te weten over het Harsloërpad

 • De totale route is 13 kilometer lang en start in Bennekom bij Theeterras en Rustpunt in t Veld aan de Zwartesteeg 1 in Bennekom.
 • Als het geregend heeft kan het nat zijn. Goede (waterdichte) wandelschoenen zijn dan een aanrader
 • De route doorkruist op diverse plekken gebieden waar veel vogels zitten. Ben je vogelaar, neem dan je verrekijker maar mee!
 • In het voorjaar vind je veel nesten in het vogelgebied. Extra genieten dus!
 • Het grootste deel van de route is door open gebied. Denk aan voldoende drinkwater en eventueel een hoedje of pet op hete dagen
 • Onderweg kom je langs de waar je kunt zwemmen als je zin hebt.
 • Alles wat je verder nodig hebt om het Harsloërpad zelf te wandelen vind je op de site van de klompenpaden.

Eerder liep ik al een ander klompenpad in het Rivierengebied. Klik zeker even door naar het uitgebreide blog met de omschrijving van die route.

Zoek je nog meer leuke wandelingen neem dan vooral ook eens een kijkje op mijn wandelpagina! Hier vind je de leukste routes in Nederland, Europa en buiten Europa.

Heb jij al eens een klompenpad gelopen?

Tip: een mooie wandelgids van de klompenpaden

Geplaatst in Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

4 reacties

 1. Voor mij bekend gebied, dus heel leuk om de foto’s te zien. Ik fiets (in het voorjaar en de zomer) regelmatig langs de Grift richting Rhenen of Wageningen. Heerlijk! Zo dicht bij huis even in een compleet andere wereld zijn.

 2. Prachtige foto’s. Nodigen uit om dit klompenpad te gaan lopen.
  Dat gaan we, zodra het beter weer is, dan ook zeker doen met mijn wandelgroep, Riekkie wandelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *