Ben je op zoek naar een mooie bloesemwandeling in de Betuwe? Het Teisterbantpad is een prachtig klompenpad bij Kerk Avezaath. De wandeling is 10 of 13 kilometer lang en het mooist in april en mei, wanneer de bloesem in bloei staat. In dit wandelblog lees je mijn ervaring en tips voor het wandelen van dit mooie klompenpad in de Betuwe. Klompen aan en gaan!
De natuur komt tot leven
Na de lange Nederlandse winter is het heerlijk wanneer de natuur weer tot leven komt. Lammetjes in de weide, de eerste vlinders en bloeiende bloesem in de Betuwe. Wandelen in de winter doe ik minder graag maar in de overige jaargetijden is het altijd wel ergens feest. In het voorjaar zijn het de kleurrijke bollenvelden en het verse groen, in de zomer de bloeiende paarse heide, herfstkleuren in de bossen..... Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Een mooie bloesemwandeling in de Betuwe
In mijn zoektocht naar een mooie bloesemwandeling in de Betuwe kom ik twee mooie klompenpaden tegen. Omdat ik maar een middag de tijd heb kies ik voor het klompenpad Teisterbantpad bij Tiel. Op een zonnige lentedag in april wandel ik samen met Sandra langs de mooiste bloesem rond Kerk Avezaath en Landgoed Soelen. Tijdens deze bloesemwandeling is het 13 kilometer lang genieten. Wandel je met ons mee?
→In dit overzicht vind je wandelblogs van alle door mij gelopen klompenpaden.
April doet wat ie wil
Het is april, dé maand voor een mooie bloesemwandeling maar het weer wil niet echt meewerken. Omdat ik graag foto's wil maken van de bloesem is het natuurlijk wel fijn als de zon schijnt. Tot twee keer toe plan ik een dag voor mijn bloesemwandeling. De eerste keer is het nog te vroeg voor de bloesem, de 2e keer is het grijs en nat. Omdat ik er vanuit Brabant best ver voor moet rijden houd ik de vinger aan de pols. En dan krijg ik een berichtje van Sandra, morgen wordt prachtig hoor en de bloesem bloeit! Ik heb al een afspraak in de ochtend maar besluit daarna gelijk door te rijden.
En zo rijd ik na een ochtend op de tennisbaan begin van de middag richting Kerk-Avezaath. Sandra staat al te wachten. We kennen elkaar via Facebook en het is de eerste keer dat we samen op pad gaan, gezellig. De zon schijnt volop en er staat een fris windje.
Bloesemwandeling op het Teisterbantpad
Sandra is local en wandelt het klompenpad Teisterbantpad wel vaker dus ik laat me vandaag door haar leiden. Mijn telefoon blijft in de tas en al pratend wandelen we Kerk-Avezaath uit. De wandeling gaat langs mooie, rietgedekte woningen en historische panden en al snel spotten we de eerste bloesembomen. "Op het Teisterbantpad wandel je voornamelijk langs de boomgaarden. Wil je er echt tussendoor wandelen dan moet je het Batauwepad eens proberen" zegt Sandra.
We kunnen goed zien dat de bloesem nog niet helemaal uit de knop is. Waar de buitenste bomen volop in bloei staan moet de binnenste rij bomen nog echt gaan bloeien. Terwijl we wandelen broed ik al op een plannetje om nog een tweede bloesemwandeling te gaan lopen. We hebben nog wel even, leuk!
Heb jij de twee hoofden al gespot?
Prachtige doorkijkjes tijdens onze bloesemwandeling
Verharde wegen en een bloesemwandeling in de Betuwe
Zelf ben ik een enorme fan van het onverharde pad en ik zoek mijn routes er meestal op uit. De klompenpaden in de Betuwe hebben allemaal wat meer verharde wegen dan ik normaal gesproken kies maar toch is het goed. Er valt namelijk genoeg te kijken tijdens het wandelen. De wegen zijn verkeersluw en worden afgewisseld met zand- en graspaden.
Via het buitengebied van kerk-Avezaath wandelen we langs diverse boerderijen richting Landgoed Soelen. En dan ineens duikt er in de verte een gele gloed op, koolzaad! Wat een leuke verrassing.
Aan de rand van de bloesemgaard kun je ook mooie close ups maken
Zie je het geel al opdoemen?
Koolzaad, pinksterbloemen en bloesem
Ik ben gek op die vrolijke gele koolzaadvelden en het is leuk om ze ook op dit klompenpad tegen te komen. Naast een lust voor het oog bevatten ze ook veel nectar waar de bijen weer op af komen, dubbel plezier dus.
We wandelen Landgoed Soelen binnen langs slootjes en via brede bomenlanen. De bomen zijn nog kaal maar in het gras leeft het volop. Het stikt van de bloemen waaronder de vrolijke paarse pinksterbloemen en er fladderen diverse soorten vlinders. Ik spot zelfs een oranjetipje, de eerste van dit jaar!
Aan het eind van een lang grasveld staat het statige Kasteel Soelen. Straks wandelen we er pal langs maar eerst maken we nog een grote ronde ronde over en rond Landgoed Soelen.
Hier word je toch helemaal vrolijk van?
Wat een mooie binnenkomst
Heel fotogeniek die pinksterbloemen
Een extra ommetje rond Landgoed Soelen
Bij Landgoed Soelen kun je ervoor kiezen om de route in te korten maar wij wandelen de extra lus van het Teisterbantpad. Over een breed fietspad lopen we langs de mooiste bloemenvelden en bloesembomen. Daarna verlaten we het landgoed via een overstapje en wandelen we verder langs de akkerranden. "Dit deel van de route is recent gewijzigd" zegt Sandra, "voor mij komen er nu ook wat nieuwe stukken".
In de klompenpaden app lees ik dat er in dit gebied diverse archeologische vondsten zijn gedaan waarvan de oudste al uit de Romeinse tijd stammen. Er was hier zelfs een bijna compleet Romeins grafveld. Het gebied waar we nu wandelen is gevormd door de rivieren en overstromingen in het verleden. Zand en grind uit de oorspronkelijke rivierbedding vormt nu zogenoemde stroomruggen rond gebieden met klei en slib. En waar voorheen pompoenen groeiden staan nu wederom grote velden kleurrijk koolzaad.
Typisch overstapje op een klompenpad
Kasteel Soelen
Kasteel Soelen dateert uit 1293 en is diverse keren verwoest en weer herbouwd. Tegenwoordig is het kasteel in beheer van Staatsbosbeheer en niet toegankelijk voor publiek. In het kasteel zijn meerdere appartementen gebouwd. Niet gek om op zo'n mooi plekje te kunnen wonen. Vanuit hier maak je zo een mooie bloesemwandeling of loop je via het landgoed naar het nabijgelegen Zoelen.
Hoe gaaf is het als je hier kunt wonen?
Een typisch Betuws dorp
Naast kerk Avezaath wandelen we tijdens onze bloesemwandeling door nog een ander dorp. Het kleine Zoelen is een typisch Betuws dorp middenin de boomgaarden. Een deel van Zoelen is beschermd dorpsgezicht. De huizen zijn lekker gek met allerlei hoekjes, ik houd er wel van. Het terras van Café Olie B lonkt uitnodigend en we gaan even zitten voor een kopje koffie. De trui kan uit en het is echt genieten van de warmte van de zon.
Aan de rand van Zoelen wandelen we langs een grote hoogstam kersenboomgaard. "Hier heb ik ooit nog kersen geplukt" zegt Sandra "heel spannend op de hoge plukladder". Ik vind ze prachtig die grote bomen, veel mooier dan de moderne laagstam appel en perenbomen die je tegenwoordig meestal ziet in de Betuwe. We staan even stil om herinneringen op te halen en de kersenbloesem te bewonderen. Daarna verlaten we Zoelen maar niet nadat we nog een laatste blik op de kerk en boomgaard hebben geworpen.
Prachtig die hoogstam bloesembomen
Zicht op het kerkje van Zoelen en de kersenboomgaard
Molen de Korenbloem
Al snel slaan we linksaf en wandelen we richting Molen de Korenbloem. Deze molen stamt uit de eerste helft van de 18e eeuw en behoorde tot de Heerlijkheid Soelen. Tegenwoordig wordt de Korenbloem nog regelmatig gebruikt voor het malen van veevoer. (De molen is open op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 en vaak ook op de Open Monumentendag).
Molen de Korenbloem bij Zoelen
Het laatste deel van onze bloesemwandeling
Bij de molen gaat onze route via het akkerland richting de Linge waar we even langslopen. Daarna beginnen we aan het laatste stuk van het Teisterbantpad en wandelen we weer richting Kerk-Avezaath. Nog een laatste blik op Zoelen én op de Korenbloem en dan komt het eindpunt van onze bloesemwandeling in zicht.
Het is 5 uur, de hoogste tijd om naar huis te gaan en we nemen afscheid. "Het was gezellig" zegt Sandra, "leuk om elkaar eens een keer in het echt te zien". En dat kan ik alleen maar beamen. Tijd om een hapje te eten. Al dat buiten zijn heeft de eetlust aangewakkerd.
Zicht op de Linge en Zoelen
En we zijn weer terug in Kerk-Avezaath
Handig om te weten over Klompenpad Teisterbantpad in de Betuwe
- De totale route is 13 kilometer, eventueel in te korten tot 10 kilometer.
- Startpunt van het Teisterbantpad is Zalencentrum (dorpshuis) De Avezathen, Daver 46 in Kerk-Avezaath.
- Parkeren kun je (gratis) langs de weg bij het centrum.
- Openbaar vervoer: Bushalte N834/Daver in Kerk-Avezaath.
- Mooiste tijd om te wandelen in de Betuwe wanneer de bloesem in bloei staat (april/mei).
- Honden mogen helaas niet mee op deze bloesemwandeling in de Betuwe.
- De route wordt bewegwijzerd via bordjes met rode klompen en de naam Teisterbantpad.
- Ik wandelde via de Klompenpad App en er is ook een brochure van de wandeling te koop.
- Horeca onderweg; Café Olie B en Theetuin Zoelense Beemd.
- Informatie, route en gps van het Teisterbantpad vind je op deze pagina.
Tips voor nog meer mooie klompenpaden: