Wil je graag een mooie bloesemtocht wandelen in de Betuwe? Op Klompenpad Batouwepad wandel je dwars door de mooiste boomgaarden rond het stadje Lienden in de Betuwe. Deze bloesem tocht is op haar mooist in april/mei wanneer de appelbloesem en perenbloesem in volle bloei staan.
Elk jaar is het weer een feest als de fruitbomen in bloei staan en als ik even lukt ga ik een mooie bloesemtocht wandelen. Vorig jaar wandelde ik met Frank een bloesemroute in Haspengouw (De Belgische Betuwe). Vandaag staat er weer een wandeling in de Nederlandse Betuwe op het programma. Het Batouwepad is 16 kilometer lang maar ook in te korten tot 10 of 12 kilometer wandelen. Camera om, klompen aan en gaan!
Wat is de beste tijd voor deze mooie bloesemtocht?
De beste tijd om een bloesemtocht te wandelen hangt af van het soort fruit dat je langs de route vindt. De kersenbloesem staat altijd het eerst in bloei, gevolgd door de pruimen en perenbloesem. De laatste fruitbomen die in bloei staan zijn de appelbomen.
Op Klompenpad Batouwepad tref je perenbloesem en appelbloesem. Zie je de eerste bloesemfoto's van de Betuwe voorbij komen dan is het vaak nog even geduld hebben voor deze bloesemwandeling. Elk jaar is anders maar normaal gesproken zit je voor deze bloesemtocht goed rond half tot eind april. Is het een koud voorjaar dan kun je deze bloesemtocht soms ook nog begin mei wandelen.
→Op deze pagina lees vind je wandelblogs van alle door mij gewandelde Klompenpaden
Een frisse start in Ommeren
Als ik naar Ommeren rijd is het nog grijs maar af en toe piept de zon er al even tussendoor. Ik start mijn wandeling bij het opstappunt, Streekmuseum Baron van Brakell, waar ik makkelijk kan parkeren. Vanaf de parkeerplaats schiet ik gelijk het Batouwepad op en begint mijn wandeling richting Lienden. Al snel wandel ik dwars door de eerste boomgaard. Ik weet dat ik nog iets te vroeg ben voor de volle appelbloesem maar er staat al genoeg in de knop.
In het dorp zelf vind k de bewegwijzering niet altijd goed maar met behulp van de Klompenpaden app vind ik mijn weg. Het is stil in Lienden op deze donderdagochtend maar het gaat mij vandaag om de natuur, én de bloesem natuurlijk.
Wandelen over de dijk
Ik ben gek op de vele dijkjes in het rivierengebied van Nederland. Met een beetje geluk zijn ze ook nog autovrij en kun je het landschap mooi van bovenaf bekijken. Bloesemtocht Batouwepad begint met een fraai stuk over de Rijndijk waar je alleen mag fietsen en wandelen. Het is heerlijk stil en ik hoor alleen de vogels fluiten.
Vanaf de dijk heb ik een prachtig uitzicht. Links van me een grote fruitboomgaard en de kerk van Lienden, rechts nieuwe, natte natuur. Ik sta even stil om te wachten tot de zon de boomgaard verlicht. klik, en verder..... Ik wil graag voor de avondspits naar huis terug rijden dus niet te lang treuzelen vandaag.
Mooi zicht over de fruitbomen naar Lienden
Een bloesemtocht wandelen en het Klompenpad principe
Na een tijd verlaat de bloesemtocht de dijk en wandel ik verder over boerenland. Hier zie je goed hoe het Klompenpad principe werkt. Privé land dat opengesteld is voor wandelaars. Zo fijn dat dit kan want op deze manier wandel je lekker onverhard en langs mooie stukken die je anders niet van dichtbij kunt zien.
De zon is inmiddels goed doorgebroken en het wordt aangenaam warm. De jas kan uit en de handschoenen ver weg, zalig. Het is mooi om te zien hoe de natuur tot leven komt en alles fris en groen is. Nog een weekje en dan is het hier op zijn mooist denk ik. Met de kano door de Betuwe, ook leuk!
Een onverwachte ontmoeting
Er loopt al een tijdje een andere wandelaar achter me en als ik even stilsta om op de Klompenpaden app te kijken hoor ik ineens "Hoi Ivonne". Het blijkt Annet te zijn die met me mee wandelde op mijn jubileumwandeling afgelopen oktober. Wat een toeval. het is natuurlijk ook een ideale dag om een bloesemtocht te wandelen.
Annet wandelt vandaag weer een etappe van het Betuwepad en die heeft op diverse plekken overlap met de Klompenpaden in de Betuwe. Al kletsend wandelen we richting de Tollewaard waar we via een smal graspad langs de mooiste nieuwe natuur lopen. De koeien hebben kalfjes en het is een gezellige drukte in de uiterwaarden. Wat is het toch super om eigen baas te zijn denk ik bij mezelf. Dan kan ik toch mooi maar dit soort tochten wandelen overdag.
Door de Marspolder
Onze bloesemtocht gaat naar de Marspolder waar we genieten van het waterrijke gebied en het ontluikend groen. Er is hier niet zo veel bloesem maar dat wordt meer dan goedgemaakt door andere mooie dingen. Door de wapperende rietpluimen, de frisse groene blaadjes, geel koolzaad, de kwetterende vogels. Hier is het volop lente!
Annet heeft al gegeten dus ik diep mijn boterhammen op en eet die al wandelend op. En dan scheiden onze wegen zich weer. Annet gaat linksaf en ik ga naar rechts, richting de boomgaarden en de bloesem. "Dag, het was gezellig om weer even bij te kletsen, wandel ze".
Appelboomgaarden op mijn bloesemtocht
Op het volgend deel van mijn bloesemtocht kom ik voornamelijk langs appelboomgaarden. Hier merk ik duidelijk dat ik voor de mooiste bloesem nog net een beetje te vroeg ben. Met een drukke agenda had ik nu ruimte om te wandelen dus het is wat het is. Er valt nog genoeg te genieten en inmiddels wandel ik in korte broek en T-shirt. Dat is natuurlijk ook geweldig fijn.
In dit deel van de Betuwe zijn er voornamelijk kleine appel en perenbomen die in nette rijen staan. Sommige velden zijn pas aangelegd en nog relatief kaal. De route gaat over graspaden pal langs diverse boomgaarden waardoor ik mooie close-up foto's van de bloesem kan maken. Wat ik een beetje mis zijn de oude hoogstam boomgaarden zoals ik die soms op het Teisterbantpad zag. Dat blijven mijn favoriete bloesem bomen.
Netjes in een rijtje
De hoogstam boomgaard
Op het volgend deel van de route wandel ik langs meerdere campings. Aan de voorzijde van Natuurkampeerterrein Den Ouden Dam vind ik dan eindelijk mijn zo geliefde hoogstam kersen boomgaard. Op Google lees ik alleen maar lovende reviews over deze camping en het lijkt me een leuke uitvalsbasis voor wandel en fietsroutes in de Betuwe. Iets verderop staan enkele schattige oude boerderijen met hoogstam fruitbomen en ik fantaseer weer over hoe het is om op zo'n plek te kunnen wonen.
Routeverkorter naar Lienden
Niet veel later passeer ik afslag naar de routeverkorter. Hier kun je het Klompenpad Batouwepad een stuk afkorten door over de Rijndijk naar Lienden te wandelen. Ook is dit het overstappunt voor het Klompenpad Marspad. Zelf wil ik graag de hele route wandelen maar na een tijd denk ik waarom wilde ik dit eigenlijk? Op het volgende deel van de route wandel je namelijk voornamelijk door saaie graslanden met verkeersgeruis en zelfs een heel stuk langs een drukke weg. Een bloesemtocht met twee verschillende gezichten. Gelukkig zijn er nog wat schapen en paarden om me af te leiden van al die drukte.
Ik merk dat ik steeds vaker de app erbij pak om te kijken hoe ver ik nog moet wandelen. Geen goed teken. Achteraf bekeken had ik best de routeverkorter willen lopen want meer is niet altijd mooier. Het laatste stukje van de route is gelukkig weer wat leuker en hier zie ik de laatste appelbomen van vandaag. En dan sta ik ineens weer bij het streekmuseum. Mooi op tijd en geen files. Ik app Frank dat ik eraan kom en stap fris en fruitig weer in de auto.
Hello cutie
Klunen op het klompenpad
Een fleurig einde van mijn bloesemtocht
Handig om te weten over deze bloesemtocht in de Betuwe
- De totale route is 16 kilometer, eventueel in te korten tot 10 of 12 kilometer. (Achteraf mijn voorkeur!)
- Startpunt van het Klompenpad Batouwepad: parkeerplaats centrum Lienden (Verbrughweg).
- Alternatief startpunt: Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 29 in Ommeren.
- Openbaar vervoer: Bushalte Wapen van Lienden in Lienden.
- Mooiste tijd om te wandelen in de Betuwe wanneer de bloesem in bloei staat (april/mei).
- Honden mogen helaas niet mee op deze bloesemroute in de Betuwe.
- De bloesemroute wordt bewegwijzerd via bordjes met rode klompen en de naam Batouwepad.
- Ik wandelde via de Klompenpad App en er is ook een brochure van de wandeling te koop.
- Horeca diverse mogelijkheden langs de route.
- Informatie, route en gps van het Batouwepad vind je op deze pagina.
Andere mooie bloesemtochten: