wandelroute Schiermonnikoog Groene Wissel

Wandelroute Schiermonnikoog, de Groene Wissel Schiermonnikoog (1)

Ben je op zoek naar een mooie wandelroute op Schiermonnikoog? Dan is de Groene Wissel Schiermonnikoog een fijne wandeling om mee te beginnen. Deze wandelroute is 15 kilometer lang en gaat door de duinen en de polders, langs het Wad, de vuurtoren van Schiermonnikoog en over het breedste strand van Europa. Een perfecte eerste kennismaking met wat Nationaal Park Schiermonnikoog te bieden heeft. Wandel je met ons mee?

Wandelroute Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een paradijs voor fietsers en wandelaars. Veel mensen zijn slechts korte tijd op het eiland en dat maakt de Groene Wissel (nummer 1) ideaal. Deze wandelroute is namelijk al direct vanaf de veerboot op te pikken waardoor je gelijk al aan het wandelen bent. Daarnaast krijg je op deze route alle highlights van Schiermonnikoog mee zodat je in één dag al een mooie indruk van het eiland krijgt.

Overnacht je op Schiermonnikoog dan kun je de wandeling starten bij de VVV in het dorp Schiermonnikoog. Wij zijn zelf 2 nachten op het eiland en beginnen onze wandeling bij Landal Vitamaris. Vanaf hier is het een klein stukje extra tot de wandelroute. Makkelijk op te pikken met de gps die ik van te voren al op mijn telefoon heb gezet.

Let op: wij wandelen tegen de officieel uitgeschreven route in!

Goed weer op Schiermonnikoog

Wat boffen we. Na diverse koude, stormachtige dagen is het stralend weer tijdens onze dagen op Schiermonnikoog en de lucht is strakblauw. Er waait nog wel een windje maar vergeleken met de laatste dagen is dat kinderspel en op ons eigen terras bij Landal is het al lekker warm. Na ons tweede kopje koffie wandelen we via de Badweg richting het strand waar we de wandelroute oppikken. Al snel lopen we over een knisperend schelpenpad door de duinen. Af en toe moeten we even achter elkaar voor een fietser maar verder is het rustig.

De duinen op Schiermonnikoog zijn een stuk lager dan we van andere Waddeneilanden gewend zijn maar wel breed. Naast ons scharrelt een koppeltje fazanten. Grappig om die hier op het eiland aan te treffen.

wandelroute Schiermonnikoog schelpenpaadje in de duinen

duinen Schiermonnikoog

Hagelwit strand en duinen met helmgras

Hagelwitte stranden en duinen op Schiermonnikoog

Wandelroute Schiermonnikoog: het bos in

Na het open duingebied is het tijd voor een stukje bos. In eerste instantie wandelen we verder over het schelpenpad maar na een tijd slaan we af naar echte wandelpaadjes. Het zonlicht wordt gefilterd door de bomen, vogels kwetteren en verder horen we niets. Schiermonnikoog is sowieso al een rustig eiland maar de stilte overvalt ons, op een goede manier dan, als een warme omhelzing.

Het bosgebied is niet heel groot en  al vrij snel wandelen we weer in het open duingebied. Ook niet erg want het zonnetje is heerlijk en het strand lonkt!

→Lees hier al onze tips voor een korte vakantie of weekend op Schiermonnikoog.

fietspad door bos op Schiermonnikoog

bos Schiermonnikoog

wandelen op Schiermonnikoog

Het brede Noordzeestrand van Schiermonnikoog

Via de strandopgang bereiken we het brede strand van Schiermonnikoog en net als gisteren zijn we onder de indruk. Van de weidsheid, van het spierwitte zand en de stilte. Hier is het strand zo breed dat er ruimte is voor iedereen. Vandaag is het rustig maar ook op drukke dagen is er vast plek genoeg.

We slenteren naar de vloedlijn en wandelen pal langs het water over het strand. Als schelpen liefhebber kijk ik regelmatig naar beneden en onderweg valt mijn oog op een plastic schaaltje. Hier las ik op de veerboot nog een stukje over. Het lijkt op plastic maar dit gekke kommetje bestaat uit de eitjes van de tepelhoorn. Deze zeeslak plakt laagjes eitjes op elkaar op de bodem van de zee waar ze oplossen als de slakjes uitkomen. Door de harde Noordenwind zijn de eitjes losgeslagen en op het strand terecht gekomen. Mooi, maar ook een beetje sneu dus want komen deze eitjes nog wel uit?

→Ook mooi: Boswachterspad Stuifduinenroute door de Schoorlse Duinen.

breed Noordzeestrand op Schiermonnikoog

Plek genoeg op het brede Noordzeestrand van Schiermonnikoog

eitjes van de tepelhoorn zeeslak op het strand van Schiermonnikoog

De eitjes van de tepelhoorn en een zee-egel skelet




Strandpaviljoen De Marlijn

Ter hoogte van Strandpaviljoen De Marlijn verlaten we het strand via de strandopgang. Leuk dat de wandeling hier langsgaat want vanavond hebben we een borrelplank besteld om in ons appartement te laten bezorgen. Strandpaviljoen De Marlijn staat boven op de duinen en heeft een prachtig uitzicht naar alle kanten. Een perfecte plek om even te zitten en wat lekkers te eten of drinken tijdens het wandelen.

Diverse vakantiegangers genieten van het zonnetje op één van de zitjes met een drankje of  hapje. Wij hebben een picknicklunch besteld op een andere plek dus blijft het bij een kopje koffie en dan wandelen we weer verder. Het verderop gelegen Bunkermuseum Schlei is helaas nog gesloten en we kunnen alleen de buitenkant bekijken. Binnen bewaren we voor een ander bezoek aan Schiermonnikoog.

Strandpaviljoen De Marlijn Schiermonnikoog

bunkermuseum Schlei

Jammer dat bunkermuseum Schlei gesloten is vandaag

 

Natte voeten

Via het schelpenpad wandelen we verder, weg van een steeds kleiner wordende duinenrand. En dan wacht ons een verrassing. Het leuke wandelpad van de route is totaal overspoeld. Iets verderop proberen twee mannen over het pad te klunen maar als snel keren zij om. "Onbegonnen werk, beter iets verderop proberen" zegt één van hen tegen ons. Na een korte blik op de route zien we dat we die verderop weer kunnen oppikken als we het fietspad nog een tijdje volgen.

Zo gezegd zo gedaan en even later slaan we rechtsaf om alsnog in het natte deel terecht te komen. Hier wandelen we over een breed graspad met enkele vlonders door het rietland. Onderweg komen we twee vriendinnen tegen met hun hond. "Wil je even een foto van ons maken, het is zo mooi hier. Even de toerist spelen". En inderdaad, het is mooi hier en wederom rustig.

havik in vlucht

Havik in de vlucht

kweldergebied Schiermonnikoog

 Wissel wandelroute Schiermonnikoog

Richting de Waddenkust

Onze wandeling gaat verder, dwars over het eiland richting de Waddenkust. In de verte zien we nog een tweede bunker liggen en dan laten we langzaam aan de duinen achter ons en wordt het vlakker, en kaler.

het open, ruime vlakke polderlandschap biedt ruimte voor natuurlijke akkers en nieuwe natuur. In de winter en het vroege voorjaar overwinteren op Schiermonnikoog veel ganzen en dat is direct duidelijk. Voor wie goed kijkt zitten er ook diverse andere vogels tussen al die ganzen verstopt zoals de scholekster, kievit, grutto en de tureluur. Af en toe zweeft er een roofvogel boven ons en wij wandelen rustig door en komen steeds dichter bij de dijk en het wad.

bunker op Schiermonnikoog

ganzen in de polder van Schiermonnikoog

Tureluur

De grutto

Het ultieme waddengevoel. Wandelen op en naast de dijk van Schiermonnikoog

Nadat we de polders achter ons hebben gelaten wandelen we afwisselend op de dijk of er naast, pal langs de zee. Op diverse plekken is nieuwe natuur te zien en omdat het laagtij is scharrelen er ook veel vogels rond. Het is broedtijd dus je mag niet in het gebied maar vanaf ons pad zien we alles prima. Hier ervaar je weer een heel andere kant van het eiland, hoe zou het zijn op een stormachtige dag?

Nadat we de Veerdam gepasseerd zijn is het nog een kilometer richting Havenpaviljoen Wat Anderz aan de kleine haven. Van al die zilte zeelucht hebben we behoorlijke trek gekregen dus de picknicklunch komt precies op het goede moment. We zoeken een mooi plekje op de dijk, met uitzicht op het wad. En zo liggen we prinsheerlijk in het gras en genieten van de lekkere broodjes, sap, salade en een heerlijke lemon pie om de lunch mee af te sluiten.

onder de dijk Schiermonnikoog

dijk Waddenkust Schiermonnikoog

picknick lunch van havenpaviljoen Wat Anderz

Wat is het leven toch geweldig!

Schiermonnikoog dorp

Na de heerlijk lunch wandelen we met gevulde buiken verder. Aan het eind van de dijk slaan we af richting het dorp, het enige van het eiland, dat ook Schiermonnikoog heet. Hier gaat de wandelroute langs schattige huizen, de kerk met kerkhof en door het centrum. Daarna passeren we de witte vuurtoren, of Zuidertoren, aan de rand van het dorp en de Westerduinen.

Twee vuurtorens op een klein eiland

Het is bijzonder om op een relatief klein eiland twee vuurtorens aan te treffen. De witte is inmiddels niet meer in gebruik en te bezichtigen (tegen betaling). De rode of Noordertoren, die we daarna passeren is nog wel in gebruik en niet toegankelijk. Gisterenavond stonden we al bij de vuurtoren en keken er hoe de zon onder ging dus vandaag wandelen we gelijk door. Langs de vuurtoren wandelen we weer richting de Badweg en ons appartement. Tijd voor een lekkere douche en borrel op ons eigen terras.

mooie panden in Schiermonnikoog

Zuidertoren Schiermonnikoog

Noordertoren Schiermonnikoog

Wandelen met de blik op de Noordertoren

Landal Vitamaris Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog kun je kiezen uit enorm veel soorten accommodaties. Wij slapen een paar nachten in een fijn appartement van Landal Vitamaris. Het voordeel van zo'n appartement is dat je alle ruimte hebt, veel vrijheid en diverse voorzieningen. Gisteren kookten wij zelf maar vanavond sluiten we de dag heerlijk af met een enorme borrelplank van de Marlijn. Het leven is goed op Schiermonnikoog!

Landal Vitamaris Schiermonnikoog

Home away from home....Landal Vitamaris Schiermonnikoog

borrelplank De Marlijn in landal Vitamaris

Borrelplank van De Marlijn thuis bezorgd, wat een verwennerij

Handig om te weten over de Wandelroute Schiermonnikoog

  • De Groene Wissel Schiermonnikoog-1 is 15 kilometer lang.
  • Startpunt bij de veerdam van Schiermonnikoog of in het dorp bij de VVV.
  • Let op: wij wandelden de route vanaf Landal Viatamaris én in omgekeerde richting!
  • Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen vanwege het strand en de natte delen.
  • Honden mogen mee op deze wandelroute op Schiermonnikoog.
  • Horeca: Strandpaviljoen De Marlijn en Wat Anderz, bij de Noordertoren en in Schiermonnikoog dorp.
  • Je volgt deze wandelroute via een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de wandelroute kun je terecht op deze pagina.
Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *