Vlonderpad in 't Oude Bosch Bakkeveen

Trage Tocht Bakkeveen: wandelroute Landgoed De Slotplaats en de Duurswouderheide

De Trage Tocht Bakkeveen neemt je mee naar een "ander Friesland". Wandelroute van 17 kilometer door de bossen rond Landgoed De Slotplaats, de Duurswouderheide en diverse pingoruïnes, veenplassen uit de ijstijd. Met praktische tips voor parkeren bij Bakkeveen en horeca langs de route. Wandel je met ons mee?

Een bijzonder stukje Friesland in Bakkeveen

Op weg naar Leeuwarden zoeken we een mooie plek om een paar uur te stoppen en de benen te strekken. Het wordt Bakkeveen, een plek waar ik al veel enthousiaste verhalen over heb gehoord. Bakkeveen ligt in de Friese Wouden. Een bijzonder stukje Friesland waar bos, heide en duinen het landschap bepalen in plaats van water en akkerland.

Na wat zoekwerk wordt het de Trage Tocht Bakkeveen 2. Het fijne is dat je deze wandelroute op meer plekken kunt starten. Zo hoeven we niet helemaal naar Bakkeveen te rijden maar kunnen we dichter bij de doorgaande route parkeren zodat we niet veel extra reistijd hebben.

Het kerkje van Wijnjeterp met de klokkestoel

Vlak voor we de parkeerplaats bereiken maken we nog even een stop bij het kleine kerkje van Wijnjeterp met haar mooie houten klokkestoel. Deze losstaande toren werd gebouwd wanneer de gemeenschap te arm was voor het bouwen van een echte toren. De drie klokken in de klokkestoel werden geluid om de inwoners te waarschuwen voor gevaar als brand en overstromingen maar ook bij bijvoorbeeld geboortes en begrafenissen. In dit deel van Friesland kom je regelmatig een klokkestoel tegen.

Hervormde kerk Wijnjeterp met klokkestoel

De kerk van Wijnjewoude met de klokkestoel

Start van de Trage Tocht Bakkeveen

We zetten de camper neer op de parkeerplaats bij Wijnjewoude, drinken een kopje koffie en dan pikken we de wandelroute op. Te beginnen met de lus die ons via Landgoed De Slotplaats naar Bakkeveen brengt. Hier wandelen we door het bos en door wat natter landschap met enkele kleine bosvennen. Onderweg steken we regelmatig een watertje over via een kleine houten vlonder. Het is grijs en nog wat kil maar de zon begint er door te piepen.

Even later breekt de zon er even helemaal door en drinken we wat op een klein picknickbankje. Daarna gaat de wandeling verder over brede, met beuken omzoomde, lanen richting De Slotplaats.

Trage Tocht Bakkeveen 2 wandelen

wandelroute Landgoed de Slotplaats Bakkeveen

picknickbankje Landgoed de Slotplaats

wandelen landgoed de Slotplaats Bakkeveen

Landgoed De Slotplaats

De Slotplaats is een 200 hectare groot landgoed bij Bakkeveen. Aangelegd in 1668 toen de familie Aylva een slot liet bouwen, het Blauwhuis genoemd. In 1818 kwam er een slotboerderij, de Slotplaats, die na een verbouwing tegenwoordig dienst doet als theekoepel.

Sinds 1997 is het gebied in beheer van Natuurmonumenten en is er hard gewerkt om alles op te knappen. Het oude productiebos maakt plaats voor meer gevarieerd bos, de waterstand werd verhoogd, er zijn nieuwe vlonders aangelegd en het voormalig koetshuis is ingericht als informatiecentrum.

Onze wandeling gaat langs het prachtige koetshuis en daarna verder richting Bakkeveen.

koetshuis Landgoed de Slotplaats Bakkeveen

informatiecentrum Landgoed De Slotplaats Bakkeveen

Het indrukwekkende koetshuis van Landgoed De Slotplaats

Een rondje door Bakkeveen

De Trage Tocht Bakkeveen 2 maakt een klein rondje door Bakkeveen. Deze toeristische plaats staat vooral bekend om de mooie wandel en fietsmogelijkheden in de stuifduinen en op Landgoed De Slotplaats.

Vanaf de Slotplaats wandelen we langs het kanaal tot we in het centrum komen. Naast de kleine sluis "roept" de sluiswachter nog steeds naar de passerende bootjes. Officieel is dit de plek waar de Trage Tocht begint en hier vinden we diverse horecagelegenheden waar je even lekker kunt pauzeren. Aangezien wij midden in coronatijd wandelen is alles dicht en kopen we wat lekkers bij de lokale supermarkt, voor straks op een leuk bankje. je moet wat hè 🙂

sluis in Bakkeveen Friesland

sluiswachter in centrum Bakkeveen

De sluiswachter in Bakkeveen roept nog altijd naar zijn klanten

Imposante beukenlanen

Via een kort stuk over de doorgaande weg komen we al snel weer bij een bospaadje en wandelen we opnieuw in Landgoed De Slotplaats. Over kleine paadjes en brede oprijlanen met indrukwekkende beuken. We passeren een open plek met uitkijkheuvel op een Sterrenschans, een oud aarden verdedigingswerk.

De Trage Tocht Bakkeveen bestaat uit twee grote lussen waarbij we op 2 plekken heel even hetzelfde pad aantikken. In dit geval komen we weer op de hoek met dezelfde indrukwekkende beukenbomen met hun imposante wortelstelsels, geen straf dus!

oude beukenlaan op Landgoed De Slotplaats

beukenboom met enorm worstelstelsel

Imposante wortelstelsels!

 




Wandelen in 't Oude Bosch van Bakkeveen

't Oude Bosch werd ooit aangelegd als productiebos maar wordt steeds mooiere en gevarieerder. Hier wandelen we over brede paden en een indrukwekkend vlonderpad waar de bomen vandaag prachtig in het ven weerspiegeld worden. Langzaam aan wordt het landschap meer open en maken bomen plaats voor gras en struiken. De schapen in het veld groeten ons en na een korte stop wandelen we verder richting de Duurswouderheide.

Vlonderpad in 't Oude Bosch Bakkeveen

Vlonderpad in 't Oude Bosch Bakkeveen

Bospad in 't Oude Bosch Koningsdiep Bakkeveen

Goedemiddag 😉

Rond de Duurswouderheide

Nadat we korte tijd langs een fietspad hebben gewandeld slaan we opnieuw een klein paadje in. Na het passeren van een bordje "Friese Wouden Duurswouderheide" en een klaphekje komen we in een nat heidelandschap terecht.

Voor ons als inwoners van Brabant is het vennenlandschap bekend terrein en we zijn er gek op. Het enige dat ontbreekt is het bloeien van de heide maar verder is het perfect. Af en toe is het klunen door de modder maar daar zijn goede wandelschoenen voor uitgevonden!

ven op de Duurswouderheide bij Bakkeveen

Trage Tocht Bakkeveen Duurswouderheide

modderige wandelpaden in Friesland

Meer gras dan heide

Halverwege de heide komen we bij een breed pad met Fries wandelknooppunten paaltje. Hier kun je als je wilt de route afsnijden maar wij gaan verder en wandelen rond een groot ven met wuivend gras en prachtige wolkenluchten. Hoewel het indrukwekkend is vinden we het wel jammer dat er meer gras dan heide te zien is op dit deel van de Duurswouderheide. De schapen aan de andere kant van het ven doen hun best om alles aan kant te krijgen.

Even verderop lopen we ineens tegen een afgeschermd deel aan. Hier is een broedgebied voor vogels waar we tijdelijk niet in kunnen maar we waren gewaarschuwd want het stond al op het bord bij de parkeerplaats. Gelukkig is het maar een klein stukje en kunnen we zelf een korte d tour maken voor we weer op de route terugkomen.

vennen en wolkenluchten Duurswouderheide Trage Tocht Bakkeveen

Trage Tocht Bakkeveen wandelroute Duurswouderheide

ven op de Duurswouderheide tijdens Trage Tocht Bakkeveen

schaap bij de Duurswouderheide Trage Tocht Bakkeveen

De laatste kilometer van de Trage Tocht Bakkeveen

Op het laatste stukje van de wandeling verdwijnt de zon weer achter de wolken. Omdat het al wat later in de middag is en het toch al niet zo warm is wordt het gelijk ook een stuk frisser. De laatste kilometer tot de parkeerplaats lopen we stevig door. Het kleine kerkje vlakbij de route laten we voor wat het is, immers we hebben vandaag al een prachtig kerkje gezien. Tijd om in te stappen, Leeuwarden wacht!

Trage Tocht Bakkeveen wandelroute

Handig om te weten over de Trage Tocht Bakkenveen:

  • Deze wandelroute bij Bakkeveen is 17 kilometer lang.
  • Startpunt is Plaza De Kolk, centrum Bakkeveen. Hier kun je gratis parkeren.
  • Parkeren: in Bakkeveen, bij Landgoed De Slotplaats of de Duurswouderheide.
  • Wij begonnen onze wandeling vanaf Parkeerplaats Wijnjewoude (gratis parkeren).
  • Openbaar vervoer: bushalte Brink, lijn 84 van- en naar Assen.
  • Horeca: in Bakkeveen Plaza de Kolk, en café de Brink, in Wijnjewoude Hotel/Restaurant De Stripe.
  • Honden kunnen helaas niet mee op (een deel van) deze wandeling
  • Je volgt de Trage Tocht Bakkeveen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de wandelroute kun je terecht op deze pagina.
  • Fan van Trage Tochten? Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.
Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland, wandelen, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *