stadswandeling Dokkum

Stadswandeling door Dokkum

Uitwaaien op Ameland deed ik al regelmatig maar het vaste land van Friesland had ik nog nooit bezocht, tot recentelijk. Samen met een groep bloggers was ik in het bijzondere gebied rondom het Lauwersmeer. Wandelen, fietsen, varen, de dagen waren zo gevuld. Met een klein clubje maakte ik een leuke stadswandeling in Elfstedenstad Dokkum. Vandaag lees je meer over deze stadswandeling en krijg je nog wat extra wandeltips voor de omgeving van Dokkum.

Warme ontvangst

Het is een wisselvallige en frisse middag als we aan de wandel gaan in Dokkum. We warmen ons eerst op met een lekkere kom soep en heerlijke broodjes bij Stadscafé-Restaurant Artisante. Sander en Ido zijn sinds kort zijn gestart met deze ontmoetingsplek waar "home-made food" gecombineerd wordt met met een laagdrempelige, gezellige sfeer. Dat dit goed werkt blijkt wel uit de drukte. We kunnen nog nét aanschuiven aan de laatste tafel.

Dokkum

Dokkum23

 

 

De stadswandeling door Dokkum.

Met onze paraplu's in de aanslag melden we ons bij het Toeristen Informatiepunt (TIP) en het Museum Dokkum. Onze enthousiaste gids wacht ons op voor een twee uur durende wandeling door de stad. Hij is een groot liefhebber van de stad en dat blijkt wel als hij zijn verhalen vertelt. We lopen vrijwel direct langs het Groot Diep en zien aan de overkant de oude scheepswerf en sigarenfabriek.

Dokkum lag vroeger direct aan zee en dankt de hoge kades om het stadscentrum aan die tijd, waarin eb en vloed nog een grote rol speelden. Een gevelsteen herinnert aan de zoutzieders. Zij kookten het zoute water in grote tonnen en voorzagen op die manier de regio van een in die tijd onmisbaar product, terwijl het zoutaccijns de stad een aardig vermogen opleverde. Hoewel Dokkum inmiddels een stuk meer landinwaarts ligt kun je nog steeds via de Dokkumer Ee of de Suderie naar de zee varen.

stadswandeling Dokkum

Een strategische plek

De strategische ligging van Dokkum is nog goed te zien aan de verdedigingswerken. Bolwerken en grachten omringen de oude binnenstad en dienden om indringers tegen te houden. (Voor meer inhoudelijke informatie wijs ik je graag naar deze Wikipedia pagina) Binnen de grachten vind je smalle straatjes en een een klein kerkhof. Verder zijn er diverse gezellige winkels en restaurantjes en veel bijzondere panden. We kijken onze ogen uit terwijl de gids enthousiast door blijft vertellen. Af en toe komt zowaar het zonnetje even achter die wolken vandaan piepen.

Tegenwoordig past Dokkum al lang niet meer binnen de grachtengordel en speelt de stad een belangrijke rol binnen de regio. Mensen komen naar Dokkum om te winkelen of voor een bezoek aan het ziekenhuis.

Dokkum1

Dokkum4

Dokkum11

Dokkum12

 

Bijzondere kerken en een kunstzinnige "roestroute"

We passeren de sfeervolle Grote of Sint Martinuskerk. Niet veel later komen we langs de Sint Bonifatiuskerk ofwel "de kerk op de terp". Door de ligging op de zachte grond van de terp heeft de kerk het zwaar te verduren. De hoge toren van de kerk stortte in 1874 in  en is later weer herbouwd. Sinds die tijd is de toren wederom aan het zakken en dreigt opnieuw in te storten. Tussen de twee kerken in en naast de toren van de Sint Bonifatiuskerk  vinden we twee van de tien "roestige kunstwerken". Zij horen bij de Bonifatiusroute die een paar kilometer lang is en door de binnenstad van Dokkum loopt. Ik vind ze wel iets hebben!

Dokkum5

Dokkum17

Een bijzondere plek

We komen aan op de Zijl (oud Nederlands voor sluis) waar ook het gemeentehuis staat. Onder het plein bevond zich een grote sluis op de scheiding van hoog en laag water. Dokkum is jarenlang een levendige handelsplaats geweest waar schepen van hun vracht werden ontdaan. De handelswaren werden bewerkt en verder over het gebied verspreid. Nog steeds herinneren diverse gevelstenen en straatnamen als Waagstraat, Brouwersteeg, koperslagerssteegje en leerlooierspad aan die tijd. De sluis is in de 18e eeuw verplaatst naar Dokkumer Nieuwe Zeilen, dat een paar kilometer verderop ligt. Het meest bijzondere aan deze plek vind ik persoonlijk dat hier het keerpunt van de Elfstedentocht is. Langs het water staan speciale schaatsbankjes, hoe leuk is dat!

Dokkum9

Dokkum10

Dokkum2

Dokkum8

De Bonifatiuskapel

Vanaf het zeil lopen we de binnenstad uit en komen uit op het Baantjebolwerk. Hier vinden we twee 8-kantige molens om daarna door te lopen naar de Bonifatiuskapel. Daar worden we ontvangen door een andere gids die ons mee neemt en ons het bijzondere gebouw van binnen zal laten zien zien. Ik luisterde vroeger op de radio altijd naar "Het weeshuis van de hits". Aan het begin van de uitzending  werd altijd geroepen dat Bonifatius in 754 in Dokkum werd vermoord. Deze bijzondere gebeurtenis zette Dokkum in de schijnwerpers en bracht boten vol pelgrims naar de stad.

Nog steeds komen er pelgrims vanuit de hele wereld naar deze plek. Men zegt zelfs dat er zonder Bonifatius geen Dokkum geweest zou zijn. Voor de kerk vind je een beeld van Bonifatius en een bron met zoet water. Aan deze bron worden geneeskrachtige waarden toegekend sinds er in 1990 een kind met kinkhoest werd ondergedompeld om daarna spontaan te genezen. Een bezoek aan de kapel is niet compleet zonder een wandeling door dit water. Tegenwoordig kan dit in een speciaal gemaakte waadplek, vlak voor de kapel.

Dokkum14

Dokkum16

Dokkum20

 

 

In 1934 werd achter de bron de Bonifatiuskapel gebouwd. In eerste instantie lijkt het gebouw niet echt bijzonder maar als je eenmaal binnen bent gelopen overvallen de bijzondere sfeer en bouw je. Onder een afdak rond het altaar bevinden zich banken in een ronde vorm. Het middenstuk van het gebouw is niet overdekt waardoor je verbonden blijft met de buitenlucht. We worden spontaan stil van deze bijzondere plek en ik begrijp direct waarom het zo geliefd is als trouwlocatie en af en toe gebruikt wordt opvoeren van kleinschalige theatervoorstellingen. Mijn foto doet de plek geen recht aan vind ik zelf, dus neem zeker een kijkje als je de kans krijgt en laat je verrassen! Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Dokkum21

Meer wandelinspiratie nodig in de buurt van Dokkum?

 • Op zaterdag 19 maart a.s. 2016 vind de Bonifatiusloop plaats. Je kunt kiezen uit wandelroutes van 10 0f 25 kilometer maar je kunt ook kiezen uit diverse hardloop routes. Inschrijven via de voorinschrijving kan nog t/m 9 maart en op de dag zelf bij de Bonifatiuskapel tussen 12:00 en 13:30 uur. Meer info vind je op de site van de Bonifatiusloop.nl .
 • Via historische wandelpaden loop je vanuit Dokkum over een aantal terpen, verharde wegen en grasland naar Holwerd, een route van 13 kilometer. Meer informatie over de route (nummer 1) vind je hier.
 • Of loop de route van Dokkum naar Nijlân (nr 33), deze 12 kilometer lange wandeling start op onverharde wegen maar het grootste deel is verhard. Informatie op eerder genoemde site. Ook wandelen over het Bolwerk van Dokkum (de oude verdedigingswal, nummer 34)  is echt mooi  en niet te lang. Goed te doen als je niet zo veel kunt lopen of voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen.
 • Wil je zelf een keer een stadswandeling maken met een gids? Je kunt deze boeken bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) in het  Admiraliteitshuis en dan kiezen uit 2 verschillende wandelingen. Klik op deze link voor meer info. Er zijn ook wandelgidsjes te koop zodat je zelf kunt wandelen maar wel wat meer informatie krijgt bij wat je ziet.

Ik vond Dokkum een sfeervolle stad en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Wat vind jij ervan?

Als je Dokkum een leuke stad vond, dan ben je misschien ook wel geïnteresseerd in sfeervol Leeuwarden!

Heb je zin in meer wandelingen zowel binnen als buiten Nederland? Kijk dan zeker eens op mijn speciale wandelpagina!

Geplaatst in Europa, Friesland, Nederland, stadswandeling, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

16 reacties

  • Bij mij heeft het ook lang geduurd (Als je Ameland niet meetelt dan)maar het is zeker de moeite waard om het noorden van het land een keer aan te doen.

  • Toch een keer doen Denise. Dank voor je compliment over de soep-foto. Ik probeer sinds een paar maanden food foto’s te maken en dat is (nog) niet echt mijn ding dus als ze lukken ben ik extra trots 🙂 !

  • De wandeling in het dorp is een kilometer of 4, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, dat is het leuke van stadswandelingen. Leuke combo!

 1. Dokkum…Friesland…zo dichtbij en toch zo ver weg eigenlijk. Hoog tijd dat die Belgjes hier eens richting Noord-Holland trekken voor een lang weekendje. Die tomatensoep MOET ik geproefd hebben, ziet er zoooo lekker uit! Leuk artikel over een leuke regio. Wil ik ook ontdekken.

  • Je bent van harte welkom hoor, er is genoeg leuks te beleven in het noorden van Nederland. Kun je gelijk een keer een waddeneiland bezoeken, dat is ook echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *