Wandelen door de Belgische Sahara

Als we thuis zijn wandelen we graag. De regio rond ons huis stikt van de leuke plekjes waar je super gevarieerde wandelingen kunt maken. Eén van onze favoriete wandelgebieden ligt nét over de grens van België bij de plaats Lommel. Wandelen door de Belgische Sahara is in alle jaargetijden leuk. Ook op een frisse winterse dag als het zonnetje er een beetje bij schijnt is het helemaal top. Zo genoten we gisteren weer van een heerlijke tocht. Wandel je met ons mee? 

Een woestijn

De Sahara doet haar naam eer aan. De grote stuifzand vlakte lijkt wel op een miniatuur woestijn. Maar schijn bedriegt. Midden in de grote zandvlakte ligt een enorm meer. In de wintermaanden wordt het meer bevolkt door vogels als eenden, zwanen en futen. Loop je verder door het gebied dan kom je door heerlijk geurende naaldbossen en een gebied met heide. Wandelen door de Belgische Sahara staat garant voor een paar uur heerlijk uitwaaien in een geheel andere omgeving.

Wist je dat de Lommelse Sahara al in 2005 tot één van de mooiste plekjes van Vlaanderen werd uitgeroepen?

sahara-lommel1

sahara-lommel4

Vervuiling en bescherming.

Hoe gek het ook mag klinken, de Sahara is ontstaan uit een stukje natuurvervuiling. Dit geldt trouwens voor nog wel meer mooie gebieden in deze regio. Op het terrein stond in het verleden een grote zinkfabriek. Door de uitstoot van de fabriek verdween al het groen in het landschap en ontstond een grote, dorre zandvlakte. Om uitdijen van de zandvlakte te voorkomen werden er rondom het gebied bossen aangeplant. Het meer is ontstaan door zandwinning in het gebied. Het geheel is in de loop der jaren tot een bijzonder én beschermd gebied uitgegroeid.

sahara-lommel5

sahara-lommel10

Meerdere routes

Als je wilt wandelen door de Belgische Sahara heb je de keuze uit meerdere routes. Ze zijn allemaal goed aangegeven en starten bij de Soeverein. Gewoon vrij wandelen op de paden mag ook.

  • De blauwe kinderwandeling (2,9 kilometer) die ook langs diverse speelelementen komt.
  • De Oranje route (5,9 kilometer) die het gebied doorkruist
  • De Rode route (12 kilometer) gaat nog wat verder en pakt het gebied aan de overkant van het kanaal Bocholt Herentals mee. Hier vind je de Blekerheide Deze wandeling is onze persoonlijke favoriet.

Op onderstaand kaartje vind je de rode route. De souverein is het gebouw met ronde deel rechts onderin.

wandelen door de Belgische Sahara

sahara-lommel9

sahara-lommel3
Wandelen door de Belgische Sahara; de uitkijktoren

Sinds april 2015 staat er een prachtige, 30 meter hoge, uitkijktoren in het gebied. De touwen die rond de toren gedrapeerd zijn weerspiegelen het lijnenspel van de duinen in de Sahara. Als je naar boven klimt kijk je tussen de lijnen door naar het omringende landschap. Eenmaal boven kun je het hele gebied dat je doorkruist tijdens het wandelen door de Belgische Sahara zien. Elke wandelroute door de Sahara komt langs de toren.

sahara-lommel2

sahara-lommel7

Een hangmat lenen?

Bij de Soeverein kun je aan de balie ook een hangmat lenen. In de rugzak die je meekrijgt zitten naast de hangmat ook tips voor de leukste plekjes om hem op te hangen.  Er is zelfs een speciale babyhangmat. Hoe cool is dat!

De hangmat is gratis. Er moet wel een waarborg van €50 betaald worden. De hangmat is te leen van 15 maart tot 15 oktober. Van te voren reserveren wordt aanbevolen. Tel; +32 (0) 11 54 84 00

sahara-lommel11

Zie je jezelf hier al liggen in je hangmat?

Handig om te weten over de Belgische Sahara:

  • Het makkelijkste startpunt van een dagje wandelen door de Belgische Sahara is De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Je kunt er je auto gratis parkeren.
  • De Sahara is onderdeel van bosgebied Bosland. Een wandelkaart van de regio koop je o.a. bij de gemeente Lommel en bij de Soeverein.
  • Kom je met het o.v. dan kun je bus 29 en 713 pakken. (via Lommel)
  • Eten en drinken. Genoeg keuze aan leuke tentjes in gezellig Lommel.
  • Bistro Kaffee De Soeverein is elke dag open voor een drankje, m.u.v. zondag!

Wat is jouw favoriete wandelgebied vlak bij huis?

 

Als je dit leuk vond dan houd je misschien ook wel van

Wandelen in de Plateaux- het Hageven op de grens van Nederland en België

Wandelen op de Cartierheide bij Eersel

Voor nog meer wandelinspiratie, zowel in Nederland als verder weg, kun je terecht op mijn speciale wandelpagina

Of neem eens een kijkje op mijn Instagram account voor meer foto's achter de verhalen.

 

 

 

 

Geplaatst in België, wandelen, Wandelen in Europa.

10 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.