Monte Baldo

Wandelen bij het Gardameer; Monte Baldo

Het Gardameer is al jaren één van de grote trekpleisters in het noorden van Italië. Wij zetten in september een week lang onze tent op en ontdekten zelf wat de reden is dat zoveel mensen zo gek zijn op dit grootste meer van het land. We fietsten langs de vlakke oevers, zwommen in het meer en wandelden door de kleine dorpjes met hun haventjes en sfeervolle terrasjes aan het water. Ook gingen we een dag wandelen bij het Gardameer en bekeken we het meer vanaf de toppen van de Monte Baldo.

wandelen bij het gardameer1

Wandelen bij het gardameer; het Monte Baldo massief

Monte Baldo is een bergmassief in de Italiaanse alpen en ligt in de provincies Trentino en Verona. Het hoogste punt van het massief is de Cima Valdritta dat ruim 2200 meter hoog is. Aan de westkant loopt het steil af om te eindigen aan de oevers van het Gardameer op 65 meter hoogte. Er zijn diverse wandelmogelijkheden. Die variëren van redelijk eenvoudig tot pittige wandelingen waarbij je moet klimmen en klauteren of steil af moet dalen. Over het massief loopt het 500 kilometer lange Sentiero della Pace of The Peace Trail. Dit pad volgt voormalige militaire routes uit de eerste wereldoorlog en is één van de belangrijkste alpine Lange-Afstand-Wandelpaden.

In de winterperiode is de Monte Baldo (Baita Dei Forti) de speeltuin van wintersportliefhebbers. Je bereikt de top met de kabelbaan vanuit het plaatsje Malcesine. Je kunt er ook voor kiezen om  halverwege de helling uit- of in te stappen op een tweede kabelstation. Op diverse plekken heb je een geweldig uitzicht over het Gardameer. Onderweg passeer je alpenweiden met schaapskuddes en bosgebieden. Als je geluk hebt kun je, net als wij, steenbokken zien die zonder al te veel inspanning de steile hellingen van de bergen beklimmen.

Wandelen bij het Gardameer; de moeilijke route

De route die wij gekozen hadden stond in het boekje Actief en anders Gardameer van de ANWB en werd omschreven als een uitzonderlijk mooie maar zware tocht (nummer 18). De route start bij het eindpunt van de kabelbaan en loopt door de alpenweiden, over de bergkam, langs de Cima Valdritta om uiteindelijk lange tijd steil af te dalen tot het midden station van de kabelbaan, waar je weer opstapt.

Bij het top station van de kabelbaan bevind zich een restaurant waar we genoten van uitzicht en de schaapskudde die met klingelende bellen op de hellingen graasde. Dit is ook de plek waar diverse wandelroutes starten. Tijd om te gaan lopen!

De start van de route

Vanaf het restaurant vertrekt de route in zuidelijke richting en is te volgen met de rood-witte markering van pad 651 richting de Rifugio Telegrafo. Al snel stuit je op een hek en blijft deze volgen. Dit deel van de route loopt door alpenweides met gentianen, alpenroosjes en andere prachtige bloemen en is redelijk vlak. Na ongeveer een kwartier  gaan deze vlakkere paden over in een pad dat steeds meer de helling opgaat en waarbij je al klimmend en dalend over rotsen en steengruis richting de Cima Delle Pozzette (uitzichtspunt)wandelt. Langs het pad vind je pijnbomen en rhododendronstruiken.

wandelen bij het gardameer5

 

montebaldo3

 

wandelen bij het gardameer2

 

Het hoogste punt van de wandeling

Het pad loopt verder over de bergkam met prachtig uitzicht naar beide kanten. Zelfs als je, zoals wij, een wat bewolkte dag hebt zijn de uitzichten nog de moeite waard. Jjuist die wolkenpartijen geven de bergen een bijzondere uitstraling.  Al klimmend en klauterend loop je verder over een soms nauwelijks te ontwaren pad. Uiteindelijk kom je bij een bord dat verwijst naar de Cima Valdritta, het hoogste punt van de route. Je kunt ervoor kiezen om dit punt over te slaan en direct door te lopen. Wij vonden het een geweldige leuke plek om de meegenomen lunch op te eten. Het kost je een extra 15 minuten klimmen om op de top te komen. Als de dag iets meer helder is dan bij ons het geval was zijn de uitzichten fenomenaal.

montebaldo1

wandelen bij het gardameer7

wandelen bij het gardameer6

De afdaling

Weer terug bij de wegwijzer vervolg je de route via de 651 tot het pad 5 bij een afslag naar Piombi komt. Hier aangekomen start de lange afdaling van de route door een indrukwekkende vallei, een voormalig gletsjerdal. Door de kracht van het water zijn grote hoeveelheden morenen langs het pad achtergebleven. Steenbokken klauteren moeiteloos over deze rotsen en we zagen weer veel fraaie alpenbloemen.

wandelen bij het gardameer8

 

montebaldo2

 

wandelen bij het gardameer4

De laatste loodjes

Het pad slingert zich omhoog tot de op 19oo meter hoogte gelegen pas La Guardia waar je  tussen de hoge rotswanden staat en uitkijkt over het lager gelegen deel van het gletsjerdal. Je kunt hier goed zien hoe de rotsen in de loop der jaren zijn uitgesleten. Hoe lager je komt des te meer fijn gruis er op de grond ligt. Bij een splitsing volg je het gemarkeerde pad naar rechts en loopt door bossen. In eerste instantie is dat een pijnbomen bos maar vanaf ongeveer 1700 meter verandert dat in een beukenbos. Via pad nummer 5 en 7 daal je verder af richting Piombi, langs een boswachtershut en het kapelletje Il Signor, dat helaas gesloten was toen wij er langsliepen. Via een bospad  (weg nr 2 en 4) slinger je verder naar beneden tot aan het kabelbaan station (San Michele) en daar eindigt de route.
Handig om te weten over wandelen bij de Monte Baldo

 • Wil je zelf een keer wandelen bij het Gardameer dan is dit gebied echt aan te bevelen.
 • De route vonden wij in het boek actief Gardameer van de ANWB onder de naam Ultieme Monte Baldo tocht
 • De totale lengte van de tocht is ruim 17 kilometer en het laatste deel is pittig door de lange, steile afdaling
 • Er zijn diverse routes te lopen op de Monte Baldo en de route die wij kozen kun je ook alleen over de top lopen als retour trip
 • Een deel van de route gaat over smalle paadjes over de bergkam
 • Wij lopen geregeld maar deze route was voor ons eigenlijk net iets te zwaar, dit kwam vooral door de continue afdaling aan het eind. Let goed op hoogteverschillen als je gaat wandelen bij het Gardameer.
 • Aan het eind van de route kun je doorlopen naar Malcesine. Daar heb je genoeg keus uit leuke restaurantjes en terrasjes (aan het water) om uit te puffen

Let op je kleding keuze

 • De tocht is niet altijd te lopen wegens mist of laaghangende bewolking en ook bij slecht weer niet aan te bevelen. Wij hadden half bewolkt en half zonnig weer en dat ging prima. Op heldere dagen is het uitzicht op het meer beter dan wij nu hadden
 • Boven kan het heel fris zijn dus laagjeskleding is aanbevolen
 • Voor deze route zijn goede wandelschoenen aan te bevelen, zeker op het laatste deel. Door het losse gruis schuif je snel weg en mijn bergschoenen bleken niet goed geschikt voor deze ondergrond. De Italianen liepen op trail schoenen (van Salomon) die beter geschikt zijn voor deze ondergrond

De kabelbaan

 • Let goed op wat de actuele openingstijden van de kabelbaan zijn zodat je zeker weer mee naar beneden kunt (anders wordt het nog meer afdalen!)
 • Je kunt ook eventueel de auto parkeren bij het midden station (San Michele), de lift omhoog pakken en dan terug lopen. Een mogelijkheid die wij achteraf bekeken graag hadden willen toepassen maar waar we niet van op de hoogte waren
 • In de zomer periode gaan er veel dagjesmensen de bergen in en kunnen er wachtrijen zijn bij de kabelbaan. Vroeg starten is dan aanbevolen. Wij hadden geen last van drukte in september.

 

Als je deze route leuk vind dan houdt je vast ook van;

Fijne reis en wandelgidsen voor je vakantie bij het Gardameer

 

Geplaatst in bergwandeling, Italië, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

20 reacties

  • O ja de Dolomieten. Ik was er al twee keer maar het weer zit me telkens niet zo mee. Een prachtig gebied waar ik graag wandel. Een meerdaagse tocht zie ik ook wel zitten.

  • Die wolken waren prachtig maar voor uitzicht op het meer wat minder. Ik kan het je zeker aanbevelen om naar de top van Monte Baldo te gaan en een stuk te wandelen!

  • Wij waren er in september, dat is ook een perfecte maand. In de zomermaanden zal ik je deze regio inderdaad niet aanbevelen dus nog een paar jaar geduld hebben 😉

 1. Krijg spontaan weer flashbacks naar onze wandeling vanaf de Monta Baldo! We konden toen vanwege de mist niet genieten van het uitzicht en de wandelroute was ook bepaald niet licht te noemen. Uiteindelijk zijn we weer bij het middenstation uitgekomen maar goh, wat hebben we daarna een paar dagen spierpijn gehad!

  • Wij hadden onze wandeltijd wat overschat en kwamen echt nét op tijd bij de lift aan, dolblij dat ik de laatste kilometer extra niet meer te voet af hoefde te dalen. Het is echt een prachtig gebied, maar deze wandeling is niet voor iedereen.

 2. Wat een mooie wandeling! Dit geeft weer een heel ander beeld van de omgeving. Je foto’s van de weides in bloei vind ik prachtig en wat leuk dat jullie er ook steenbokken zagen. Ik ben acht jaar geleden met de gondola naar Monte Baldo geweest maar heb op de top van de berg wegens het koude weer maar vrij kort gewandeld. Het weer was iets helderder dan wat jullie hadden en de uitzichten op de omgeving en het meer waren inderdaad schitterend!

  • Ik ken die frisse bergtoppen wel van andere wandelingen, zo waaiden we de eerste keer op de Tafelberg compleet uit ons hemdje. Voor het uitzicht kom ik hier graag nog een keer terug.

  • Die wandelpagina wilde ik van het begin af aan al maken en nu het eindelijk zo ver is wordt hij langzaam aan steeds meer gevuld met leuke wandeltips. Blijf hem dus in de gaten houden!

 3. Hoi Ivonne,
  Lijkt me een super leuke wandeling. We gaan komend jaar voor het eerst naar het Gardameer, maar zijn best fanatieke bergwandelaars (met onze puberkinderen van 16 en 18). Weet jij toevallig of er in juli veel mensen deze wandeling doen? Wij houden namelijk niet zo van drukte. Vroeg gaan is al een optie las ik, maar we hebben ook een uur reistijd ernaartoe. En het blijft wel vakantie hè… 😉
  We verblijven in het plaatsje Lazise. Heb je nog meer (wandel) tips voor ons in deze streek?

 4. Hoi Ivonne,
  Bedankt voor de tips, daar kunnen we wel wat mee! De fietsroute vind ik ook super leuk. Ik denk dat we zelfs tijd te kort gaan komen haha, maar dat is dan weer een goede reden om nog eens terug te gaan.
  Klein vraagje nog, ik kan het plaatsje San Giacomo maar niet vinden op google maps….

  Groetjes Jolanda

  • Hoi Jolanda,
   De regio in het noorden van het Gardameer is super voor een actieve vakantie. Je kunt je er makkelijk een paar weken vermaken. Probeer dit eens in te typen op Google maps : San Giacomo, 38060 Trente, Italië. Bij mij komt het plaatsje dan tevoorschijn! Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *