Wandelen Oeschinenmeer Kandersteg

Oeschinensee Kandersteg: wandelen door UNESCO werelderfgoed in Zwitserland

De Oeschinensee (Oeschinenmeer) is één van de mooiste meren van de Zwitserse Alpen. Het turquoise blauwe water wordt gevoed door diverse gletsjerbeekjes en is omgeven door hoge bergtoppen. Wij maakten een prachtige wandeling rond de Oeschinensee vanuit Kandersteg. Het is één van de mooiste wandelroutes die we in Zwitserland liepen en één die je zeker op je wandel lijstje moet zetten. In dit blog lees je onze ervaring en tips.

Vanaf de eerste foto die ik van het Oeschinenmeer zag was ik verkocht. Wandelen bij dit helderblauwe meer mocht niet ontbreken op onze vakantie in Zwitserland. We reden met de camper naar Kandersteg waar we een mooie terrassencamping uitgezocht hadden pal onder de lift van de kabelbaan. Vanaf hier wandelden wij omhoog, naar het meer, en nog een fraaie rondwandeling rond de Oeschinensee. Een dag met een turquoise randje ;).

Camping Kandersteg Oeschinensee

Camping Rendez-Vous Kandersteg, uitvalsbasis voor de Oeschinensee

De Oeschinensee bij Kandersteg

Het Oeschinenmeer is één van de grootste toeristische trekpleisters van de Berner Alpen in Zwitserland. De Oeschinensee ligt bij de plaats Kandersteg op een hoogte van 1578 meter en wordt door veel mensen gezien als het mooiste meer van de Alpen. Dit turquoise bergmeer wordt omringd door de prachtige alpenweides van de Blüemlisalp en de hoge toppen van de Oeschinenhorn, Fründenhorn en Doldenhorn. En waar je ook wandelt, het blauwe water van het meer knalt je werkelijk tegemoet.

Kandersteg zelf is een gezellig plaatsje met diverse hotels, vakantiehuisjes, winkels, horeca en goed openbaar vervoer. Vanaf Kandersteg kun je ook met de auto op de trein richting Italië. Handig als je snel wilt doorsteken!

UNESCO werelderfgoed

Het hele gebied rond het Oeschinenmeer is UNESCO werelderfgoed. Je kunt er prachtige wandelingen maken en het water van het meer is heerlijk fris om in te zwemmen en af te koelen op een zomerse dag. Als je geluk hebt kom je in de bergen rond de Oeschinensee een steenbok, gems of bergmarmot tegen. Er zijn zelfs slangen. Wij zagen helaas geen wildlife tijdens onze wandeling maar ook zonder is het gebied geweldig mooi.

Oeschinenmeer Kandersteg Zwitserland

Dit soort uitzichten......

Wandelen bij de Oeschinensee

Bij de Oeschinensee zijn meerder mooie wandelroutes te maken. Wil je rustig aan beginnen dan kun je met de kabelbaan omhoog vanaf waar het nog een klein half uur wandelen is tot het meer. Bij het meer vind je een tweetal berghutten waar je wat kunt eten en drinken (in het seizoen) en je kunt er starten met wandelen. Tickets voor de kabelbaan koop je ter plekke of online.

→Tip: met de (gratis) Gästekarte van de camping krijg je een behoorlijke korting op de kabelbaan, slaap je in een hotel dan is hij zelfs gratis!

Wij kozen ervoor om vanaf de camping naar het Oeschinenmeer omhoog te lopen. Een stevige route met stijging van ongeveer 400 meter maar erg mooi om te doen. Vanaf het meer maakten we een mooie rondwandeling langs Berghaus Unterbärgli, Oberbärgli en weer bovenlangs richting de kabelbaan waar we weer afdaalden. Tijdens het wandelen geniet je van de alpenbloemen, diverse beekjes, bergen en kom je langs meerdere fraaie uitkijkpunten. Het turquoise water van de Oeschinensee zie je (bijna) overal.

koeien bij de Oeschinensee Zwitserland

In de alpenweides rond de Oeschinensee kom je regelmatig koeien tegen

Een meerdaagse wandeltocht bij de Oeschinensee

Wil je een hele bijzondere wandeling maken? Loop dan via de Höhturli naar de Blüemlisalphutte (2840 meter), slaap een nachtje op deze mooie plek, en wandel de dag erna door naar de Griesalp en het Kiental. Vanaf hier kun je met de bus en trein terug naar Kandersteg.

→Tip: je kaartjes voor het ov zijn inbegrepen bij de (gratis) Gästekarte die je van je camping of hotel krijgt!

wandelbordjes bij Oeschinensee

De wandelingen bij de Oeschinensee zijn goed aangegeven
Onze wandeling bij de Oeschinensee

Het is een kraakheldere en zonnige dag. Vanaf onze camping in Kandersteg, die naast de lift ligt, wandelen we omhoog naar de Oeschinensee. Een stukje langs de oevers van de Öschibach en daarna verlaten we het dal en ruilen het brede grindpad om voor smallere bergpaadjes.

In een gestadig tempo wandelen we door alpenweides en kleine stukjes bos omhoog. Op het eerste deel van de route, tot aan het meer, overbruggen we ongeveer 400 meter hoogteverschil. Een mooie aanlooproute met genoeg mooie plekjes om even te stoppen en om ons heen te kijken. Na ongeveer een uur  wandelen staan we aan de oevers van het knalblauwe Oeschinenmeer. We nemen de tijd om even naar het meer af te dalen waar we in goed gezelschap zijn van een kudde nieuwsgierige koeien.

Download hier het gps bestand van onze wandeling bij het Oeschinenmeer.

wandelen naar de Oeschinensee

waterval op helling bij Oeschinensee

wandelpad naar de Oeschinensee

Het laatste stuk naar het meer gaat over een fraai maar makkelijk pad

Wandelen richting Berghaus Unterbärgli en Oberbärgli

Vanaf het Oeschinenmeer wandelen we de omringende bergen in. De route staat goed aangegeven op gele bordjes bij de diverse berghutten en met rood-witte strepen op de rotsen. Daardoor kunnen wij lekker doorwandelen en genieten van het uitzicht en het kraakheldere turquoise water van de Oeschinensee. Wat een magische plek! We zijn omringd door groene weides, alpenbloemen en besneeuwde bergtoppen, hier gaat mijn hart sneller van kloppen.

Op deze zaterdag zijn we zeker niet de enige wandelaars, grappig is wel dat veel mensen de andere kant uit lijken te wandelen. Prima, er is plek genoeg om elkaar even te passeren.

In het begin wandelen we op een pad langs het meer, daarna draait het pad af en beginnen we aan onze tweede klim. De vergezichten blijven spectaculair en de klingelende koeienbellen vergezellen ons bij elke stap. In de verte zien we een waterval het meer in stromen en niet lang erna passeren we er zelf één. Deze watervallen voeden het Oeschinenmeer net als de vele stroompjes die je tegenkomt tijdens het wandelen.

wandelpad langs de Oeschinensee

Spectaculaire vergezichten vanaf het pad langs het meer

wandelen Berghaus Unterbärgli, Oberbärgli Oeschinensee

Tijdens het wandelen steek je een paar keer een stroompje over

Alpenweides en koeien bij Oeschinensee Kandersteg Zwitserland

Prachtig uitzicht op de Oeschinensee én de koeien

Lunch with a view

Na ongeveer anderhalf uur wandelen komen we bij de berghut Oberbärgli waar we een mooie plek opzoeken om onze lunch op te eten. Zittend op een enorm rotsblok zien we de wandelaars voorbij komen die naar de Hohtürli wandelen. Stokken in de hand, rugzak op. De één al kletsend een ander stevig puffend en met rood aangelopen gezicht. Een pittige wandeling die ze uiteindelijk naar de hooggelegen Blüemlisalp en het Kiental zal brengen. Wij genieten van de rust en beginnen na de lunchpauze aan de tweede helft van de wandelroute waarbij we in ongeveer anderhalf uur naar de kabelbaan terug wandelen.

lunch met uitzicht op de Hohtürli

Richting het bergstation van de kabelbaan

Het hooggelegen pad dat langs het Oeschinenmeer naar de kabelbaan terug gaat is een stuk smaller dan die op het eerste deel van de wandeling. We moeten dus iets meer opletten waar we onze voeten neerzetten, zeker wanneer we ons weer eens vergapen aan het prachtige uitzicht. De rotsen rond het meer zijn werkelijk spectaculair net als de besneeuwde bergen aan de overkant van het meer. Hier voelt een mens zich nietig.

Onderweg passeren we menig bergbeekje en veel uitkijkpunten. Hoe gelukkig zijn wij dat we hier kunnen wandelen. Gisteren regende het nog maar vandaag klopt alles!

Bergbeek bij de Oeschinensee

Alle bergbeken monden uiteindelijk uit in het meer

rotsen rond Oeschinenmeer Zwitserland

Spectaculaire rotspartijen rond het Oeschinenmeer

Myfootprints wandelen Oeschinensee Kandersteg

Bergpad boven de Oeschinensee

Afdalen richting Kandersteg

Wanneer we in de buurt van de kabelbaan komen kunnen we natuurlijk met de kabelbaan naar beneden maar wij kiezen voor het smalle voetpad. Nog even wat drinken op een bankje en een laatste blik op de Oeschinensee ("Weet je zeker dat we niet nog een keer naar het meer zullen wandelen?"). Daarna huppelen we al een echte Heidi und Peter over de paadjes naar beneden. Onderweg af en toe even stoppend om de mooie orchideeën van dichtbij te bekijken.

Na ruim een uur wandelen zijn we rond 3 uur weer op camping Rendez-vous in Kandersteg waar we snel onder de douche springen. Daarna is het tijd voor de innerlijke mens en genieten we, zittend voor ons campertje, van een lekker fris drankje. Die hebben we wel verdiend. Proost, op de Oeschinensee én op Zwitserland!

Wandelen bij de Oeschinensee Kandersteg Zwitserland

Orchideeën bij de Oeschinensee

Heb jij ook zo'n zin gekregen in een vakantie in Zwitserland? Al onze verhalen en tips vind je hier.

Fijne reis en wandelgids voor je vakantie in Zwitserland:

 

Geplaatst in UNESCO Werelderfgoed, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie, Zwitserland.

4 reacties

  1. Dat lijkt me echt een fantastische wandeling! En de foto’s doen soms een beetje aan Canada denken. (vooral die met het meer en de campers ook) Nou, dat is er weer eentje voor op het lijstje! Ken sowieso nog niet veel van Zwitserland, dus handig om dit soort tips te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *